►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
« Cum îți pun în pericol viața frânele tăiate dacă abia pleci de pe loc cu mașina?
Take it easy. Ne omoară stresul (și ce fac eu ca să-l alung) »
Ce YouTuberi le plac sau displac românilor și de ce. Comentariile și explicațiile sunt foarte amuzante.
Bradford Clark Freeman, ultimul membru al Easy Company, a murit la 97 de ani. Probabil știți serialul Band of Brothers, făcut după acești soldați. Mi s-a făcut poftă să-l revăd, poate alături de The Pacific, că tot am zis săptămâna trecută despre Basilone.
Despre trupa Mayhem. În care vreo trei membri au murit sau s-au omorât între ei. De asemenea, “To coincide with the release of the album, Euronymous and Vikernes had conspired to blow up Nidaros Cathedral, which appears on the album cover.”
20 de filme SF bune din anii 2010. Puteți citi direct top 10 al meu al filmelor din ultimii 10 ani.
Sepp Blater și Michel Platini au fost achitați. Zero fraudă, a zis tribunalul elvețian.
Despre industria medicamentelor de diabet și cum medicamentele sunt mai scumpe, dar nu musai mai eficiente:
WFH este un trend global. În Londra, 45% dintre companii vor să-și micșoreze spațiul de birouri.
71 de persoane au fost împușcate în Chicago în weekendul de 4 iulie. Și asta e bine, că anul trecut a fost aproape dublu acest număr. Un băiat de 2 ani a rămas fără ambii părinți în shooting-ul de la Highland Park. Se uitau la paradă când un tânăr a deschis focul de pe o clădire folosind o pușcă pe care nu avea voie să o dețină, dar tatăl său își dăduse acordul și garantase pentru minor la achiziția armei.
15 cocktailuri cu rom. Dark n stormy este preferatul Matildei în ultimul an.
Ditamai bătaia pe un vas de croazieră după un threesome între pasageri.
Hayden Panettiere era dependentă de alcool pe la 20 de ani. În alte știri, în Africa de Sud au murit 21 de tineri într-o seară într-un club, din cauza alcoolului. Cauză neelucidată, probabil metanol, dar țara are o problemă mare cu faptul că alcoolul este servit în localuri tinerilor sub 18 ani, deși legea interzice asta.
Multe companii au trademark pe culori. Inclusiv Fiskars pe portocaliul acela de pe cuțitele lor, dar și 3M pe culoarea gălbuie a post-it-urilor.
Cerul a fost verde în timpul unei furtuni recente. M-aș fi speriat.
Ce țări ar apăra nemții, francezii, americanii și britanii în caz de atac rusesc.
Formula 1 astăzi, în Austria, de la ora 16.
« Cum îți pun în pericol viața frânele tăiate dacă abia pleci de pe loc cu mașina?
Take it easy. Ne omoară stresul (și ce fac eu ca să-l alung) »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
10/07/2022 la 8:10 AM
M-am uitat la Band of brothers intai si pe urma la Pacific dupa ce ai zis de Basilone. Band of brothers a fost mai reusit si mi-a placut mai mult mai ales din cauza intervieurilor cu supravietuitorii. Dar Pacific a fost stricat de prea mult sex si de cat au atenuat realitatea razboiului.
Netflix avea documentarul WWII in color, ramai marcat dupa ce il vezi si iti dai seama cam ce au avut de indurat, de facut ca sa supravietuiasca.
Si pe urma vezi cum se repeta istoria cu Putin care vrea lebensraum-ul necesar Rusiei si de aceea anschluss-eaza Ukraina. De data asta pare ca vestul macar trimite armament, munitii, provizii in loc sa coboare din avion fluturand o hartie si clamand victorios “we will have peace in our time”.
Gaelex(Citează)
10/07/2022 la 12:34 PM
Citiți cărțile legate de Easy Company, sunt vreo 6, scrise de soldați diferiți.
Legat de documentare WW2, lăsați Netflix, cel mai bun documentar e The World at War, făcut in 1973.
P.S. big WW2 fan here
Tano(Citează)
10/07/2022 la 5:58 PM
N-as folosi termenul “fan” in legatura cu cea mai mare nenorocire care s-a abatut pana acum asupra omenirii.
Mi se pare important sa fie revazuta si prezentata aceasta perioada neagra a istoriei pentru a evita repetarea ei.
Gaelex(Citează)
10/07/2022 la 10:28 AM
De Franța știu, “Fier vechi, fier vechi” dar Germania ce mai are cu noi?
Ady94(Citează)
10/07/2022 la 2:19 PM
Topul e din 2019. Probabil că s-au mai schimbat un pic lucrurile. Dar demonstrează doar că în caz de belea, tot pe anglo-americani te poți baza. Și că ideea armatei europene visată de Macron e născută moartă.
De aia un președinte ce ar scoate SUA din NATO (sau i-ar reduce rolul la unul minor) ar oferi Europa de Est (cel puțin) pe tavă Rusiei.
Peredhil(Citează)
10/07/2022 la 10:38 AM
În topul tău sunt 9 filme SF. Dar în celalat câteva nu sunt SF. Nu orice nu e real e science fiction.
conspicuous(Citează)
10/07/2022 la 11:19 AM
Buhnici pe departe cel mai nesimpatizat youtuber. urmeaza in forta umar la umar gherman cu dascalu.
E mult mai usor de retinut o marca asimiland-o unei culori, mai ales daca iti place acea culoare. ”Just don’t pick magenta”, altfel articolul a fost publicat cam tarziu pentru neinspiratii de la telekom.
CatalinR(Citează)
10/07/2022 la 11:30 AM
Antipatice sunt si ”podcasturile”. Toate.
CatalinR(Citează)
10/07/2022 la 12:37 PM
Ce mizerie e topul ăla cu filme SF. Daca intri pe 5 site-uri, sunt topuri diferite. Ce are deosebit cel de pe gamespot?
Spiderman pe locul 1? Ce gluma proastă.
Tano(Citează)
10/07/2022 la 1:51 PM
Wfh e un cancer nu un trend.
La fel cum a fost și shared space in birouri
mihnea(Citează)
10/07/2022 la 2:13 PM
N-am să discut nivelul intelectual necesar pentru a utiliza termenul „cancer” pe unde apuci, cu sens depreciativ, în special în limba română. Dar la subiect, wfh este excelent (unde se poate) – îți oferă mai multă libertate. Libertatea de a alege cu cine socializezi (gata cu conversațiile de complezență de la birou), libertatea de a gestiona timpul ( fără timpi morți în ședințe inutile, sau prezentări făcute să-și justifice vreun împingător de hârțoage remunerația). Libertatea de a avea o ținută lejeră când lucrezi. Pentru unii, libertatea unui program flexibil. Bine, necesită disciplină, dacă ai nevoie să stea cineva cu biciul pe tine să tragi la plug, nu funcționează. La fel, dacă te bucuri la conversații superficiale cu colegii, că nu ești în stare să ai o viață socială personală, iar nu-i de tine. Sau dacă te-a pus naiba să-ți alegi aiurea partenerul și de abia aștepți să scapi de acasă, așișderi.
Shared space, da, e o struțo-cămilă.
Peredhil(Citează)
10/07/2022 la 4:26 PM
@Peredhil: aham, aham.
daca aia, daca alta.
hai sa vedem DACA si cu salariul tau ar fi pe baza de DACA iti faci treaba.
era frecare la birou boss, dapoi in wfh. chiar si putinul ala de productivitate il mai reduci, ce mai ramane? dar din nou, daca si cu poate
mihnea(Citează)
11/07/2022 la 4:00 PM
@mihnea, depinde din ce punct de vedere analizezi situatia. Lucrurile nu sunt intotdeauna in alb si negru.
1. Companii si manageri:
– poate fi dificil pentru unii patroni/manageri sa-si supravegheze angajatii si sa se asigure ca acestia lucreaza la acelasi nivel ca inainte;
– dar in acelasi timp companiile care aveau deficit de personal pot sa angajeze oameni de oriunde din tara, nu trebuie sa se mai limiteze la 1-2 orase;
– si sa nu uitam economia pe care o fac cu cheltuielile administrative.
2. Mediul inconjurator:
– aici clar este un beneficiu faptul ca s-a redus considerabil traficul si ca nu mai este nevoie de constructia unor cladiri de birouri noi.
3. Angajati:
– nu mai pierzi timpul in trafic pana la munca si inapoi, poti beneficia de program flexibil in anumite situatii, etc;
– ai posibilitatea sa te angajezi la o companie din alt oras fara sa fie nevoie de relocare sau sa te muti intr-o zona rurala cu nivel de poluare mai mic si sa-ti pastrezi locul de munca din oras;
– la dezavantaje as trece lipsa interactiunii cu colegii (care pentru o parte din angajati este importanta), lipsa unui “mentor” in activitate si in anumite cazuri lipsa unui spatiu adecvat de lucru (pentru unii angajati);
Legat de eficienta, este o situatie discutabila ce poate fi rezolvata foarte usor. Daca tu ca manager observi ca angajatii de la birou sunt cu 10-20-30% mai eficienti, poti sa le cresti acestora salariul cu procentul respectiv. Sau sa angajezi numai in regim de munca de la birou, dar pe salarii mai mari decat concurenta.
Costurile suplimentare le recuperezi foarte usor, pentru ca o sa ai nevoie de un numar mai mic de angajati pentru aceeasi activitate.
Andrei G(Citează)
10/07/2022 la 4:57 PM
Cred ca a scazut productivitatea tot pt cei care nu-si faceau treaba nici la birou. Mie mi-a crescut mult productivitatea de cand cu wfh. Si la fel e si pt colegi.
Ela(Citează)
10/07/2022 la 4:58 PM
Pentru unii chiar așa este, boss, iei banii pe ce produci, nu pe ce freci buha pontat la vreun birou . Dar, na, fiecăruia cum îi place, unii poate adoră gustul de cnut, alții mânuirea lui… Recitește propoziția cu disciplina dacă n-a fost clară din prima.
Peredhil(Citează)
10/07/2022 la 7:04 PM
Pentru mine productivitatea era mai mare acasă. Firma a decis să ne cheme la birou, timp în care, din 8 ore, 2-2,5 se pierd pe socializare, care nu exista când lucram de acasă. Dar sunt mulți șefuți care trebuie să demonstreze că găsesc soluții la probleme pe care tot ei le cauzează. Mă rog, dacă firma crede că poate să mă plătească la fel pentru 70% din timp ca atunci când mă plătea pentru 100%, foarte bine. Șefuții să își asume. :)
Remington Steele(Citează)