un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Toate noutățile Apple arată ce bine este când o singură companie face hardware, software și cloud services

8 Jun 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

27 comentarii

Apple a avut multe noutăți de prezentat la conferința asta numită WWDC. Majoritatea știrilor de acolo, însă, aș putea spune că erau de așteptat. Chiar și așa, însă, m-a uimit în primul rând cantitatea de știri venite din partea Apple. Au reușit să anunțe noutăți importante pe toate planurile.

APPLE M2

Un nou chipset numit M2. Era de așteptat că va urma, deși situația este mult mai complicată acum. De exemplu, sunt sigur că M2 va fi mai rapid decât M1, dar rămâne de văzut cum se compară cu M1 Pro, M1 Max și M1 Ultra.

Oficial, Apple zice că M2 este cu până la 40% mai rapid decât M1. CPU-ul este cu 18% mai rapid, procesarea grafică este cu 35% mai rapidă (până la ~, desigur). Este construit tot în 5 nm și are până la 24 GB memorie RAM integrată. Mă uitam că acum Apple se laudă cu codare și decodare ProRes direct în chipset și asta se leagă frumos cu faptul că iPhone 13 Pro poate filma în ProRes, lăsând la o parte faptul că formatul este folosit de o mulțime de camere video profesionale ce vor fi avantajate de acest lucru.

Practic, Apple își atrage profesioniștii în tabăra sa și asta contează. Spre deosebire de oamenii care vor doar un laptop cool de deschis la cafenea, profesioniștii cheltuie mulți bani pe echipamentele lor și fac upgrade des. Vrei să fie cumpărători de-ai tăi.

MACBOOK AIR și MACBOOK PRO cu M2

Păi era de așteptat, nu? Primele modele cu M1 primesc acum update la M2.

MacBook Pro, în particular, are și un sistem prin care nuanțele ecranului se schimbă în funcție de temperatura de culoare a luminii din camera ta, astfel încât deviația culorilor percepute să fie cât mai mică. Webcam-ul este Full HD. Are un Touch Bar dinamic cu scurtături și funcții dinamice, deși credeam că Apple a abandonat o astfel de idee. În fine, pare foarte bun, deși mă așteptam și la modele cu chipseturi mai complexe.

MacBook Air are senzor Touch ID pentru plăți și deblocare, notch la ecranul Retina, patru difuzoare compatibile Dolby Atmos și vine și în patru culori diferite. Mi se pare că se conturează într-o soluție tot mai bună pentru aproape orice task. Mai este și complet silențios și are 18 ore de autonomie.

iOS 16

iOS 16 mi se pare că începe să semene cu Android, iar în multe aspecte Android începe să semene cu iOS. Cred că în viitor cele două sistem de operare vor deveni asemănătoare ca aspect și interfață. Pe partea de performanță și user experience s-ar putea ca Android să nu poată recupera niciodată terenul, este prea fragmentat și cu un lanț prea mare de dezvoltatori hardware și software pe orice telefon, pe când Apple fac singuri totul.

iOS 16 vine cu fotografii pe lock screen, fonturi customizabile, widgeturi diferite, ba chiar posibilitatea de a crea mai multe lock screen-uri diferite (who needs this?). Poți alege cât de detaliate să fie afișate notificările pe ecranul de blocare, de exemplu. Sună ca Android? Multe da, cu excepția posibilității de a avea mai multe lock screens, de care nu am mai auzit.

Sunt multe alte modificări în iOS 16, le găsiți aici.

Uitați una care arată foarte bine ce avantaj mare are Apple pentru că ei fac totul, hardware și software și cloud services, pe un iPhone. Poți face sharing de fotografii cu alți membri ai familiei în mod automatizat, de exemplu. Într-un album Shared Photos se vor duce direct toate fotografiile în care sunt detectate anumite persoane. Foarte bună ideea! În plus, aplicația Camera capătă un buton nou, un toggle de share și toate fotografiile pe care le face cu el activat merg tot în albumul comun de familie. Foarte utilă funcția, o activezi la o nuntă și tot ce fotografiezi se duce direct și către alte persoane.

Ar merge asta pe Android? Da, aș vrea funcția asta cu Matilda, ca să vadă și ea automat orice fotografie îi fac eu lui Alice sau tot ce fotografiez când suntem împreună într-o vacanță. Dar cine să o implementeze? Google? Păi nu toți producătorii de telefoane împing Google Photos, care are astfel de funcții de albume și sharing. Fiecare telefon are altă aplicație de Cameră cu alte opțiuni prin ea.

Cine să o facă, Samsung? Poate, dar ar însemna să insiste mult mai tare pe Google Photos și de ce ar face asta? Ar însemna un parteneriat cu Google, bani dați de americani coreenilor pentru așa ceva… în fine, sună a multe luni de negocieri și implementări software pentru o idee pe care, sincer vă zic, aș vrea să o văd copiată mâine și în telefonul meu.

Ah, și încă o chestie. iOS 16 va fi disponibil de la iPhone 8 în sus, adică telefoanele lansate în 2017 vor primi iOS 16 în prima zi de la lansare, la fel ca și iPhone 13. Așa a făcut mereu Apple și mi se pare în continuare remarcabil.

CARPLAY

În timp ce Android Auto se tot luptă cu buguri și modificări de interfață ce sunt introduse foarte, foarte lent, CarPlay anunță deja că prin 2023 vor fi mașini cu interfața complet configurabilă, îți pui widgeturi și informații unde vrei tu pe ecranele lor șamd, totul prin telefonul conectat la mașină. Pare mișto și pare gândită din start pentru ecrane mari.

iPadOS 16

iPadOS este practic iOS de tabletă, deci modificările sunt în pare aceleași. iPadOS mă interesează în special pentru că singurul meu produs Apple este o tabletă iPad Mini de anul trecut, care își face foarte bine treaba, în ciuda unor mici limitări sau buguri pe care le mai are softul Apple.

O noutate văd că va fi introducerea unei aplicații oficiale Weather de iPad. Era și timpul, mai ales că Apple deține de ani de zile o firmă de aplicație meteo.

Altă noutate este un sistem mai bun de multitasking și app switching. Mai are și background remover în aplicația de fotografii și alte îmbunătățiri, le găsiți aici. Aștept să le experimentez cu mâna mea.

WATCH

Mai sunt multe noutăți și în WatchOS. Mi se pare că se duce în adâncime pe partea de fitness, cu mult mai multe date și detalii. Pentru health adaugă ceva tracking de medicamente. În fine… ceasul lor, universul Apple, autonomie tot mică.

asus s5507

    27 comentarii

  1. Deci nimic nou.
    Același progress de 20% yoy

    Povestea cu android și updates e veche de 5-10 ani, cred ca și google a renunțat la idea de a face ceva.
    Adică singurul lucru pe care l au făcut a fost sa pompeze mișcarea cu luat un telefon nou pt latest android

      (Citează)

    • da, e absolut logic sa schimbi telefonul care merge perfect cu altul, doar ca are Android mai nou. de aia trec pe Apple.

        (Citează)

    • De 5-10 ani s-au îmbunătățit multe pe partea de update-uri. Nu sunt la nivelul Apple, de acord, dar sunt mult mai bine ca înainte.
      Samsung oferă 4 ani update-uri de Android și 5 ani update-uri de securitate pe seriile S și A.
      Google oferă cel puțin 3 update-uri de Android și cel puțin 5 ani update-uri de securitate(exact așa scrie pe pagina Pixel 6, “cel puțin”. E posibil să ofere chiar mai mult).

        (Citează)

  2. Legat de Shared Photos, Google are Partner Sharing care te lasa sa accesezi pozele partenerului, ba chiar se pot copia automat la tine in cont. Functia asta exista de macar cativa ani.

      (Citează)

    • da, dar radu se refera la sharing doar la anumite poze.

      nu vrea share la dickpics, vrea share la pozele copilului.

      google photos stie deja face recognition si-ti face “albume” pentru “persoane” , dar nu stie sa faca share doar la pozele/albumele care contin acea persoana, ci la tot.

      realistic vorbind, in 90% din cazuri e ok sa faci share la tot. asta cu share doar pozele cu fata cuiva sunt mofturi de marketing.

        (Citează)

  3. Am adăugat contul de Google al soției in contul meu google photos si vede si ea pozele care le fac.. telefoane Samsung.

      (Citează)

  4. Nu mi se pare că atuul de a avea control pe hardware și software e o explicație pentru funcția de photo sharing. Ba măcar pe Android ai de ales, dacă nu îți place Google Photos mai sunt, probabil, și alte servicii care fac ceva asemănător.

    Foarte adevărată, din păcate, partea cu Android și iOS care încep să semene tot mai mult între ele, primul devine tot mai restrictiv în timp ce al doilea se deschide tot mai mult. În ziua de azi diferențele sunt atât de mici încât doar prostia cu instalatul de software doar din AppStore mă reține să trec pe iOS.

      (Citează)

  5. Cel mai mare avantaj al lor ca și producător de hardware și software e ecosistemul și continuitatea acestuia. Orice mică sau mare modificare să se aplice pe absolut toate device-urile de care beneficiezi: Apple TV, laptop, tableta, telefon și ceas. Iar acum și facetime va beneficia de acest feature. Mi se pare remarcabil și de neegalat.

      (Citează)

    • Da, doar că tot procesul ăsta (de optimizare) durează. Continuity a venit cu iOS 8 (parcă), dar abia după 2-3 ani a funcționat bine (copy paste, AirDrop de exemplu). De la un an la altul schimbările n-au fost majore, de asta se hăhăie cineva în fiecare an că nu se întâmplă de fapt nimic, în timp ce Apple finisează încet OS-urile, care sunt 5. Ce vreau să spun e că e nevoie și de răbdare de la utilizatori și e normal ca nu oricine să o aibă.

        (Citează)

    • “Cel mai mare avantaj al lor ca și producător de hardware și software e ecosistemul și continuitatea acestuia. […] Mi se pare remarcabil și de neegalat.”

      Hai sa vedem si cel mai mare dezavantaj, remarcabil si practic de nerezolvat. Esti prins intr-o puscarie de aur din punct de vedere al sistemelor hardware. Vrei ceva level-entry pentru copchil sau parinti, o chestie care sa se poate sparge oricand? Nu avem. Vrem ceva eficient din punct de vedere al costurilor pentru o firma mica/medie? Nu avem. Vrei poate un laptop sistem hibrid, sau o chestie cu baterie uriasa cu cine stie ce cerinta de rezistenta la praf sau apa? Nu avem.

      Aveti doar ce va dam noi: cateva modele care au performantele cu 10% peste cele de anul trecut, scumpe ca dracu, sisteme pentru care repararea si upgradare e aproape misiune imposibila.

      Deci, nu. Libertatea uriasa pe care o ofera Androidul si Windows-ul in materie de hardware bate la fund de departe toate “integrarea ecosistemului Apple”. Aia e pana la urma adevarata performanta, sa faci software care sa mearga bine pe n-spe miliarde de configurari hardware.

        (Citează)

  6. “iOS 16 vine cu fotografii pe lock screen,”
    Wow, asta da noutate :)
    Mai putin si inventeaza roata :)

      (Citează)

    • Dacă Radu n-ar scrie articolele despre Apple din obligația, fiind blog tech, de a acoperi și conferințele astea, poate ar detalia ce e nou în legătură cu lock screenul. Evident că nu posibilitatea de a-ți pune pozele personale e noutatea.

        (Citează)

  7. “Ah, și încă o chestie. iOS 16 va fi disponibil de la iPhone 8 în sus, adică telefoanele lansate în 2017 vor primi iOS 16 în prima zi de la lansare, la fel ca și iPhone 13. Așa a făcut mereu Apple și mi se pare în continuare remarcabil.”

    Nu mai e așa remarcabil când vezi că toate funcțiile noi anunțate necesită cel puțin un XS.
    Sistemul de actualizări e diferit la Apple față de Android. În vreme ce Google trimite multe actualizări prin Google Play, la Apple ai nevoie de actualizare de sistem pentru a primi versiuni noi ale aplicațiilor din OS.
    La Youtube de exemplu ai nevoie de minim iOS 12(cea mai nouă versiune e 15, excludem 16 care acum e la stadiul de developer preview), în timp ce la Android ai nevoie de minim 4.4(cea mai nouă versiune e 12).
    Nu vorbim de actualizările de securitate, care vin atât pe iOS cât și pe Android indiferent de versiunea OS-ului.
    De acord că se descurcă mai bine decât Android la update-uri. De apreciat. Dar nu mai e diferența care era odată, comparativ cu Google sau mai ales Samsung acum(da, greu de crezut că stă mai bine Samsung :)) )

      (Citează)

    • Ba mie mi se pare remarcabil să ai toate funcțiile noi pe un Xs, care a fost totuși lansat acum 4 ani. Ba mai mult, să meargă totul pe 4GB RAM (adică cât 3 tab-uri OLX) mi se pare tot remarcabil.

      Aplicațiile primesc update-uri prin App Store, cu anumite excepții, acolo unde nu există nimic nou până la următorul OS (cameră, mail, setări etc.). Aplicațiile în general cer OS mai nou tocmai pentru că iPhone primește în general OS nou o perioadă lungă de timp – uneori mai mult decât sunt dispuși oamenii să folosească un terminal. Aici vine însă dezavantajul de a nu avea OS-ul la zi la terminalele mult mai vechi – încă funcționează, dar nu e la standardele actuale. Dar asta se întâmplă de obicei după mai mult de 5 ani de la lansare.

        (Citează)

    • @dam167, stii ce mai este la fel de remarcabil? Sa poti avea toate aplicatiile actualizate la zi pe un Samsung S9 care este putin mai vechi decat iPhone XS si are tot 4 GB de ram.

        (Citează)

    • @Andrei G: Aplicațiile și OS-ul nu sunt același lucru, că alea țin de dezvoltatori, dar merg bine aplicațiile actualizate? (dacă da, foarte bine) Oricum, vorbeam de OS, ai ultimul Android cu majoritatea funcțiilor noi pe S9?

      Nu de alta, dar telefoanele acum au RAM cât un laptop, e doar așa ca să te poți lăuda la bere?

        (Citează)

    • @dam167, da, imi merg bine absolut toate aplicatiile. Nu am intanit niciuna care sa functioneze pe un telefon mai nou, dar sa imi creeze probleme pe telefonul meu.

      Nu am ultima versiune de Android, dar asa cum spunea @Alex mai sus nu conteaza asta pentru ca, spre deosebire de iOS, pe Android poti sa ai cea mai noua versiune a unei aplicatii chiar daca ai o versiune de OS veche de 5-6 ani.
      Iar functiile integrate tin de interfata fiecarui producator, nu de versiunea de Android.

        (Citează)

    • Cum să scrii prostia asta? Man, lol.

        (Citează)

  8. dam167:
    @Andrei G: Aplicațiile și OS-ul nu sunt același lucru, că alea țin de dezvoltatori, dar merg bine aplicațiile actualizate? (dacă da, foarte bine) Oricum, vorbeam de OS, ai ultimul Android cu majoritatea funcțiilor noi pe S9?

    Nu de alta, dar telefoanele acum au RAM cât un laptop, e doar așa ca să te poți lăuda la bere?

    Eu vorbeam de aplicațiile de sistem. Care se actualizează independent de versiunea de Android și nu au nevoie de un astfel de update major de Android ca să fie aduse la zi. Mulți producători le actualizează prin Play Store sau, în cazul Samsung, prin Galaxy Apps. Ai dreptate. Diferența mare dintre versiunile minime de care au nevoie aplicațiile terțe este pentru că majoritatea iPhone-urile oricum primesc noua versiune. Dar credeam ca se înțelege ideea. Că nu ai nevoie de ultima versiune de Android la fel cum ai nevoie de ultima versiune de iOS. În continuare stau mai bine. Nu neg asta. Dar nu mai e diferența de acum 5-10 ani cum am spus și mai sus. E ceva de apreciat, dar nu mi se mai pare “remarcabil”. Nu mai e “selling point”-ul de altă dată
    Samsung oferă 4 ani*. Google cel puțin 3*(chiar sunt curios dacă oferă mai mult odată sosit deadline-ul). În timp ce un Samsung sau Pixel se descurcă ok cu o versiune veche de 3 ani dpdv al aplicațiilor. La iPhone nu prea e același lucru.
    Asta e mai mult o discuție ipotetică. Dacă ajungi în situația în care nu mai poti rula aplicații esențiale atunci înseamnă că acel dispozitiv are peste 7-8 ani. Și probabil merită un upgrade.
    * – update-uri de sistem. Nu de securitate. Acelea sunt oferită o perioadă mai îndelungată atât pe iOS cât și pe Android.

      (Citează)

    • Am un iPhone SE lansat in 2016, un iphone X si un 12 pro max, toate ruleaza aceiasi versiune de iOS!
      Toate functioneaza fara probleme, nu le-am dat un reset de soft niciodata pentru ca nu a fost nevoie. Nu se blocheaza, functioneaza perfect ca si in prima zi!
      Am avut android de la versiunea 2.2, am avut HTC desire hd, htc one m7 (inca il am), samsung, lg, am pus custom ROM pe Android pe vremea cand nu primeai update de la producator decat peste 6-12 luni sau poate niciodata in unele cazuri, pe vremea cand aparuse cyanogenmod, adica acum mai bine de 10 ani!
      La partea de updates pe OS Apple este mult in fata producatorilor de Android, pe Apple in septembrie toata lumea primeste noul iOS!
      Pe Android le primesti cand are chef Samsung sa-i dea drumul, cand au finalizat producatori de adagat porcariile lor custom, etc. Integrarea device-urilor intre ele este peste orice altceva, functioneaza fara cusur.
      Produsele Apple funtioneaza si punct, fara batai de cap, fara probleme, mult si bine! Din punct de vedere UI si UX pentru mine personal este peste orice altceva, sunt primi care s-au gandit ca nu am nevoie se butoane in partea de jos a ecranului pentru a ajunge pe Home sau a da back, etc, pot sa folosesc degetele pentru asta. Au inceput si restul sa copieze partea de gesturi dar nici azi in 2022 nu functioneaza la fel de cursiv ca si le Apple, valabil si la laptop-uri! Am vazut laptop-uri Apple la care bateria dupa 4-5 ani bate la fundul gol multe laptopuri cu Windows, laptopuri “premium’ care dupa 2-3 ani bateria mai tine 1 ora. Poti sa-ti faci pc custom pe componente (done that), dar cu ce te ajuta sa ai 32GB ram pe windows si sa functioneze ca si un mac mini cu 16GB ram? Procesoarele Apple la momentul actual au performante mult peste majoritatea celor de la Intel! Ai nevoie de minim procesor din generatia 12 de la Intel sa bati la performante un m1 din 2020, iar asta costa. Un pc custom cu procesor Intel din generatia 12 te duce la 4000 de lei lejer. Discutia asta e lunga si va mai tine, rivalitatea intre cele doua tabere inca nu s-a stins. Fiecare alege ce ii place si il ajuta, ce e bun pentru mine nu inseamna ca e bun si pentru altcineva.

        (Citează)

    • @Norbert, astea cu bateria sunt povesti de adormit copii. Laptopul meu de munca (HP) pe care l-am folosit constant 5 zile/saptamana timp de 4 ani are acum bateria la 78%. Sunt convins ca nu exista laptopuri Apple care sa aiba rezultate mult mai bune, adica tot undeva pe la 70-80% se vor invarti.

      Iar la telefoane, sa ne aducem aminte ca Apple sunt aia care limitau puterea procesorului la modele mai vechi de 2 ani pentru a proteja bateria, care se degrada destul de mult.

      Are si tata un Samsung S7 Edge lansat tot in 2016 si la fel ruleaza fara probleme fara sa fi fost nevoie vreodata de reset de software. Si poate in continuare sa faca pe el tot ce se poate face si pe un iPhone SE, cu diferenta ca ai un display mult mai mare. Singura probleme este bateria, care intr-adevar nu prea mai rezista ca inainte.

      Daca nu ai avut un telefon de top cu Android lansat in ultimii 3-4 ani, nu are sens sa discutam de diferentele fata de iOS. Din punct de vedere stabilitate, Android a evoluat foarte mult.

        (Citează)

  9. Alexandru Georgescu

    08/06/2022 la 3:57 PM

    Google photos deja face share cu family daca selectezi anumite persoane/fete… Si e independent de platforma…

      (Citează)

  10. Te rog poza cu fabrica Apple unde face Apple hardware Apple.

    Unde mai exact are Apple servere de cloud ce ruleaza pe hardware Apple folosind sistem de operare Apple?

      (Citează)

  11. In 2022 te mulțumești cu “update-urile securitate” pe un device de 1000 EUR+
    WOW…

    Alex:
    De 5-10 ani s-au îmbunătățit multe pe partea de update-uri. Nu sunt la nivelul Apple, de acord, dar sunt mult mai bine ca înainte.
    Samsung oferă 4 ani update-uri de Android și 5 ani update-uri de securitate pe seriile S și A.
    Google oferă cel puțin 3 update-uri de Android și cel puțin 5 ani update-uri de securitate(exact așa scrie pe pagina Pixel 6, “cel puțin”. E posibil să ofere chiar mai mult).

      (Citează)

  12. Nu înțeleg dacă “update-urile securitate” se voia a fi vreo ironie sau ceva fiind puse între ghilimele. De acord că la Google se poate mai bine(Cel mai scump model a fost 900$ la lansare, nu 1000+, dar nu contează). Iar Samsung oferă cu 1 an mai puțin față de Apple. Am zis că stau mai bine, dar nu mai e diferența de acum câțiva ani. Am mai explicat în reply-urile anterioare de ce. Din punctul meu de vedere. Dacă 1 an în plus de suport față de Samsung e marele avantaj Apple pe telefoane de 1000 EUR+
    WOW…
    Și în cazul ăsta cam “update-urile securitate” contează. Pentru că nici iPhone 8 nu primește mai nimic nou din ce s-a anunțat :)))

      (Citează)

    • Nu e important că 4 ani sunt aproape 5, ci că Apple face asta de mult timp, fapt pentru care majoritatea terminalelor au avut tot timpul OS-ul la zi. Asta înseamnă că e mai ușor să faci totul să meargă bine și da, e remarcabil dacă comparăm cu celelalte platforme.

      De asta ai pe versiunile mai vechi de Android aplicațiile la zi, că altfel ți-ai cumpăra în fiecare an alt telefon. Dacă foarte puțini au OS-ul la zis înseamnă că trebuie să continui să faci aplicații pentru versiunile anterioare, eventual să folosești virtualizare pe alocuri. Totul devine și mai complicat când hardware-ul e variat și prost (la telefoanele ieftine), pentru că optimizarea e mai dificlă și durează mult.

      E foarte bine că și alți producători oferă suport pentru mai mult timp, dar principalele avantaje la Apple (pentru unii) sunt suma unor lucruri mici și finisate de-a lungul timpului.

        (Citează)

  13. Claudiu:
    Cum să scrii prostia asta? Man, lol.

    Eu cred că am scris destul de clar și obiectiv opinia mea. Sper că ai citit și restul reply-urilor mele de aici. Aș fi preferat să scrii de ce crezi că nu am dreptate nu să scrii prostia asta. Man, lol :))
    Ce se atacă lumea că 1 an în plus de update-uri care nu prea aduc nicio funcționalitate nouă nu mi se pare ceva remarcabil. E de apreciat, dar nu remarcabil. Și am explicat de ce. Din punctul meu de vedere.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus