►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
10 Jun 2022 ·
GÂNDURI ·
Pare că discuția despre droguri a ajuns timid și în România. Presa nu-i foarte decisă dacă la SAGA a murit un singur om sau doi din cauza drogurilor, dar despre altceva este articolul de mai jos.
În practică, presa a găsit un nou subiect tip “balena albastră”. Acum este “festivalurile aduc moartea” sau așa ceva, încă un subiect bun pentru ca oamenii care n-au văzut niciodată un festival să se indigneze și să spună cu patos un “pe vremea mea…” Traficul de droguri este o problemă veche și permanentă în România, dar autoritățile nu fac mare lucru ca să o rezolve.
Poliția nu-i clar ce face. Toți șefii și miniștrii sunt puși politic în post, pe prietenie de partid, așa ca nici unul nu are motiv să iasă în fața publicului anual și să spună ce a schimbat în bine în lupta împotriva drogurilor, cu ce se laudă ca să-și merite salariul. Îl primește oricum, că e membru de partid.
România oricum este țara în care consumatorii de droguri sunt priviți de către lege ca niște infractori, nu ca oameni ce suferă de o dependență ce trebuie tratată medical. Nu avem programe ample de reabilitare, nu avem centre de tratament, nu avem nimic. Autoritățile se feresc de discuția aceasta pentru că este complexă și dureroasă și plină de incompetență din partea lor. Este mai simplu să redefinească familia în constituție sau genul prin buletin și să se cheme că au făcut ceva, decât să abordeze subiectele care chiar omoară români.
Uitați-vă la emisiunea lui Striblea de zilele trecute despre cât de ușor este să cumperi droguri în România, este bună. Sună acolo unii care spun adevărul: în România, oricine vrea droguri le găsește rapid. Fiecare liceu are un dealer, fiecare adult poate întreba 3-4 oameni din preajma sa și găsește o legătură. Oficial, 10% dintre români au încercat drogurile, față de 25% media europeană. Neoficial, poate că oamenii se tem să răspundă unui astfel de sondaj. Am pus și eu unul mai jos, să vedem cum stăm aici.
Că veni vorba, eu sunt pentru legalizarea marijuanei. Nu este periculoasă. Dacă ascultați emisiunea de mai sus, puteți auzi cum este o pantă alunecoasă și poți ajunge de acolo la alte substanțe periculoase, dar asta este valabil indiferent de condiții. Legalizarea marijuanei, o treabă pe care probabil la un moment dat o va împinge UE, că guvernanții noștri se feresc de discuție, doar ar fiscaliza un business de miliarde de lei, ar permite unor oameni să-și ia nestresați porția de relaxare și ar permite poliției să se ocupe cu traficul de substanțe de mare risc. Asta este părerea mea.
Cel mai probabil, însă, subiectul va fi tot de tipul “balena albastră”. Se va vorbi la știri de droguri în preajma fiecărui festival, ignorându-se faptul că se găsesc droguri la orice colț de stradă. La fel ca la Colectiv, se va spune că a fost un caz izolat, un ghinion de împrejurări, deși în realitate toți cei care au fost vreodată prin cluburi știu că ce s-a întâmplat acolo se putea și se poate repeta oricând în alt loc.
Omenirea întreagă se luptă cu drogurile și nu are mare succes în acest război. România este în acest război și ea, dar nici măcar nu discută despre el, ci vrea să-l ascundă sub preș.
Sondaje. Vă reamintesc că sunt total anonime, nu știe nimeni cine ce-a răspuns mai jos:
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
60 comentarii
10/06/2022 la 7:31 AM
Du-te bre de aici. Drogurile sunt droguri chiar dacă unii considera ca sunt ușoare sau nu. N-ar trebui legalizate niciodată.
Cine fumează marijuana este un drogat. Punct.
Am fost in Amsterdam dar nu m-am drogat.
In schimb, am văzut o grămada de terminati si distruși.
Okochea(Citează)
10/06/2022 la 8:15 AM
Alcool bei? Fumezi? Mananci excesiv zahar? :-)
Pyro(Citează)
10/06/2022 la 9:01 AM
Nu poti sa compati alcoolul sau mancatul de zahar in exces cu drogurile. Mai ales zaharul. Dau si zaharurile ”dependenta”, dar de aia te poti lasa mai usor.
Pt mine drogurile, iarba, marihuana, pastilele sunt toate sub acelasi egal. Eu unul le-as arde pe toate
zedicus(Citează)
10/06/2022 la 9:50 AM
@Okochea, ii consideri drogati pe cei care fumeaza marijuana pentru ca asa a stabilit cineva, candva ca asta este un drog. In schimb alcoolul este legal si atunci nimeni nu are o problema cu cei care beau 1-2 pahare din cand in cand.
Andrei G(Citează)
10/06/2022 la 10:55 AM
@Okochea: n-ai văzut terminați și distruși chiar și fără droguri?
Este posibil ca legalizarea să ajute. Dacă nu mai este “produsul interzis” și poți să-l încerci într-un mediu controlat, nu mai bagi ca disperatul și nici nu te mai fac de bani traficanții.
Mă uit la SUA, uneori o țară foarte catolică în anumite privințe. Au legalizat iarba cam peste tot și cu rezultate bune.
Și a zis bine Andrei G: și alcoolul te poate face rău, dar nu are nimeni o problemă cu cei care consumă 1-2 pahare.
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 1:06 PM
Du-te tu de aici, auzi la el, unii considera…e stiintific, efecte diferite. Tu vii cu idei practic religioase, nu stintifice. Morale, dar o morala dubioasa, fundamentalista. Trebuie toate legalizate, macar s-ar strange bani serioasi la buget si lumea nu ar mai cumpara varianta mai periculoasa a lor (sau contrafacuta).
S(Citează)
10/06/2022 la 1:57 PM
De acord. Cheama-ma si pe mine cand le dai foc, te rog. #snifsnif.
Vorbind serios, alcoolul este comparabil cu celelalte droguri, din punct de vedere al efectelor pe care le are in forma liberalizata SI INCURAJATA in care se consuma.
Faptul ca il toleram in societatea vestica, nu il face mai bun. Dimpotriva, folosit in exces el e mai nociv pe mai multe niveluri decat iarba sau alte droguri. Si se consuma destul in exces. Faptul ca traim cumva cu el e pentru ca il consumam de asa multa vreme ca am reusit sa-i facem cumva un soi de management social.
Daca nu bei un pahar esti penalizat social, ba, pocaitule, daca nu te mai tii pe picioare, sau daca conduci dupa ce bei, iar esti penalizat social si legal, ba betivule.
Cumva mentinem o presiune sociala prin cultura si marketing pentru consumul de alcool si obisnuinta organismului cu anumite cantitati si in niste limite.
Asta nu descrie alcoolul, ne descrie pe noi, ca preferam un anume drog, din anume motive.
Gandeste-te cum ar fi, daca la fiecare iesire in oras am scoate un joint, am trage fiecare doar cate un fum sau doua, nu mai mult, ca nu suntem drogangii si pe urma ne-am vedea de ale noastre. Asa doar sa ne simtim bine. Asta ar face marijuana mai putin nociva decat alcoolul ?
Catalinx(Citează)
10/06/2022 la 7:55 AM
Nu ai pus in pool nici o intrebare de alcool. Si ala face ravagii. Personal cand eram mai mic au existat tentatii sa vad si simt ce e asa misto la droguri. Din fericire am reusit sa fiu rational si nu m-am atins. Acum nu as incerca nimic, iarba, droguri, etc.
Alex(Citează)
10/06/2022 la 10:55 AM
Nu e subiectul acum. Alcoolismul este o problemă veche, cunoscută, alcoolul are legile sale bine bătute în cuie. Drogurile sunt ceva mai noi în atenția publicului.
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 8:13 AM
Are Catalin Moise 2 clipuri excelente pe tema asta. Las link catre partea 1, gasiti apoi si partea a 2-a.
https://youtu.be/OPcYSkHoK6c
Marius(Citează)
10/06/2022 la 8:16 AM
Din punctul meu de vedere nu poți să spui că traficul de droguri este o problema și autoritățile nu fac mare lucru sa o rezolve DAR în același timp spui că marijuana nu este periculoasă și ar trebui legalizata.
Pai marijuana este un drog, iar ca să ajungă la consumator cineva trebuie sa o producă/transporte și sa i-o vândă – deci în principiu nu prea se poate consuma marijuana decât dacă cineva face înainte trafic de droguri.
Adică logic vorbind, raportat la ideea pe care o exprimi in articol, de ce traficul de droguri este o problema daca drogul marijuana este ok ?
Pe de altă parte problema este că nu putem exclude consumatorii din analiza situației deoarece traficul de droguri este strâns legat de consumatori :
-dacă nu ar mai exista consumatori nu ar mai exista nici trafic de droguri
-daca toți consumatorii ar merge la poliție să reclame că au cumpărat droguri de la X mă gândesc că X ar fi foarte ușor de prins.
Însă în momentul in care la nivel general spunem că este ok sa consumi marijuana, că ar trebui legalizata, atunci de fapt consumatorilor li se pare că este ok ce fac, adică este ok sa consume droguri – deci implicit li se pare ok sa își procure droguri, deci li se pare ok și să existe unii care fac trafic de droguri ca să le aducă lor marijuana.
Din punctul meu de vedere niciun drog nu este ok, nici marijuana și nici alt drog
Mirel(Citează)
10/06/2022 la 10:59 AM
Ba da, chiar pot. Multe țări au legalizat marijuana pentru că nu este periculoasă, iar poliția în schimb face eforturi mari pentru a opri traficul de substanțe de mare risc. De asta se folosește termenul mare risc.
Nici alcoolul, de exemplu, nu e băgat tot în aceeași oală. Berea are alt regim față de tărie. Să zici la marijuană drog ca și cum ar fi egală cu fentanilul este o simplificare foarte mare și care nu duce la nimic bun.
Nici asta nu se poate, că nu suntem roboți. Mereu vor fi unii care vor dori să încerce un drog puternic pentru că le aduce ceva lipsă din viață. Mereu vor fi unii predispuși la a deveni clienți ai vânzătorilor. Nu trăim în lumea ideală în care ar putea dispărea de tot consumatorii, ca să se elimine astfel problema, nici nu are rost să discutăm scenariul acesta.
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 8:32 AM
Alcoolul este și el ca un drog fiindcă alterează starea mentală și fizică. Iar dacă bei zilnic devii dependent. Dar na, alcoolul îl găsești în toate magazinele, așa s-a decis la un anumit nivel, ca alcoolul e ok să fie comercializat, să fie legal.
Drogurile naturale, ca să le zic așa, gen iarbă și ciuperci psihedelice conțin substanțe care pot să aducă beneficii de sănătate bolnavilor de anumite boli. Alcoolul ce beneficii de sănătate aduce?!
Mihai(Citează)
10/06/2022 la 11:02 AM
Nu știu, dar de ce contează? Alcoolul are niște legi clare, nu e subiectul acum. De asemenea, dacă bei zilnic alcool nu devii dependent. Depinde cât bei și de care bei. Nu-ți reproșează nimeni nimic dacă bei 2 beri sau 2 pahare de alcool, nu?
Aduce și niște beneficii de sănătate, de fapt, dar cum spuneam, nu este subiectul.
Dacă vrei, un subiect poate fi nevoia oamenilor de substanțe care să altereze starea mentală și fizică. Este o nevoie a corpului, de asta au succes alcoolul, țigările, datul cu bungee jumping sau rollercoasterele. Nu poți trăi fără ele (s-a încercat, fără succes), poți doar să le legiferezi și să le monitorizezi bine.
nwradu(Citează)
11/06/2022 la 2:09 PM
Era ceva studiu recent care zicea ca avantajele alea de sanatate sunt numai pt cantitati mici de alcool, gen un pahar de vin, si pana si asa vin la pachet cu dezavantaje si mai mari.
Also nu, nu este o nevoie a corpului, altfel nu existau oameni care nu beau alcool de exemplu (surpriza, ei exista si sunt printre noi si ce sa vezi, corpul le e intr-o forma destul de buna). Tigarile si alcoolul sunt promovate de societate, nu sunt cerute de organism (okay, tigarile mai putin acum, dar cati au inceput sa fumeze pentru ca era vazut ca un lucru cool? Majoritatea. Ma indoiesc cat de poate de profund ca au existat multi oameni al caror corp cerea din senin fum si nicotina, si zic asta ca o persoana care a crescut practic intr-un nor de fum, pt ca tatal meu fuma cateva pachete pe zi pe vremea aia).
Bungee jumpingul sau rollecoasterele se adreseaza persoanelor care au nevoie de extra adrenalina, dar nici alea nu sunt activitati universale, pt fiecare persoana care are un hobby de gen bungee jumping va fi si o persoana care n-ar face asta nici picata cu ceara. Cum e asta o nevoie a corpului? Mureau aia pe capete inainte sa apara rollercoasterele sau cum? Uite, eu am crescut inainte de revolutie, cand nici gand de bungee jumping sau parcuri de distractii, si ce sa vezi, viata era ea mai plictisitoare dar corpurile oamenilor functionau totusi.
“Nu poti trai fara ele” — probabil stii si tu ca pt tigari chiar asta se vrea in multe tari pana in 2030-2050. Pentru alcool da, au incercat aia cu prohibitia acum aproape o suta de ani, si de atunci n-a mai fost nici un interes; cum zic si alti comentatori de aici, dependenta de alcool e vazuta ca fiind ceva acceptabil social, si de-aia nu incearca nimeni s-o elimine, nu ca le-ar exploda oamenilor corpul fara alcool.
Kay(Citează)
10/06/2022 la 8:45 AM
De cativa ani stau in Elvetia unde marijuana este legala. Ca sa intelegi exact ce inseamna legalizarea ei, trebuie sa faci diferenta dintre THC si CBD, niciodata un drog cu efecte psihedelice ( THC ) nu va fi legal. De aceea oriunde este legala iarba este cu sub 1% continut de THC. Toata iarba legala e pe baza de CBD.
A interzice nu inseamna nimic pentru consum, cum zicea si Radu poti procura de oriunde, insa fiind interzisa nu exista un control al calitatii, nu stii ce balarie cumperi. A fi legala inseamna sa controlezi tot procesul de la platat la recoltat, ambalat, procesat si livrat.
Dar numai cand auzi expresii ca “drogul marijuana” iti dai seama ca mai avem mult pana departe :).
PS: nu am incercat niciun drog niciodata.
George(Citează)
10/06/2022 la 8:50 AM
Ca om care a a avut ca scop pe la 18-20 de ani să încerce cam toate substanțele interzise in Romania, pot sa îți spun că ceea ce m-a făcut pe mine să renunț chiar și la marijuana a fost fix perspectiva unui dosar penal, cazier și posibilitatea de a rata un job din cauza asta.
Și nu regret absolut deloc, că a fost nevoie de o pauză ca sa imi dau seama că nu îmi place să fiu prost după ce fumez.
Andrei(Citează)
10/06/2022 la 9:03 AM
Si pe mine iarba ma face foarte prost foarte repede, motiv pt care dupa ce am incercat nu m-am mai atins.
In Olanda, drogurile nu sunt legale – common misconception. Exista in schimb o politica de toleranta fata de drogurile usoare.
Sursa oficiala
https://www.government.nl/topics/drugs/toleration-policy-regarding-soft-drugs-and-coffee-shops
Cred ca daca iarba ar deveni la fel de legala si normalizata ca alcoolul, consumul ar creste, cel putin in prima faza. E clar ca multi ar incepe sa consume sau sa consume mai des doar asa, pentru ca se poate.
Daca asta e bine sau rau sau neutru nu imi este clar, sincer sa fiu. Pentru unii iarba nu duce la dependenta sau consum de alte droguri, dar pentru altii duce.
Ce este clar este ca consumul de marijuana ar trebui decriminalizat / tolerat. E absurd sa faci parnaie sau sa ai dosar penal pentru un cui.
Marean(Citează)
10/06/2022 la 11:04 AM
Aici este o discuție bună. Cei care ajung la dependență n-ar fi ajuns oare oricum acolo, legalizate sau nu?
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 11:21 AM
Pai legalizarea e posibil sa ii faca pe cei care consuma deja sa consume mai mult, ceea ce creste sansele de dependenta.
In plus, legalizarea i-ar determina si pe altii sa devina consumatori, pentru ca ar fi usor sa devii consumator.
Daca sa zicem procentul celor care ajung dependenti ramane constant, ar creste numarul absolut al dependentilor din simplul fapt ca procentul ala se inmulteste cu un numar mai mare de consumatori in urma legalizarii.
Dar dupa cum ziceam, nu sunt sigur ca asa e. E foarte posibil ca nr celor care consuma sa nu fie afectat de legalizare.
Uite de ex Portugalia a decriminalizat totul in 2001 cu urmatoarele rezultate:
– Drug-related deaths have remained below the EU average since 2001
– The proportion of prisoners sentenced for drugs has fallen from 40% to 15%
– Rates of drug use have remained consistently below the EU average
Deci ai zice ca ok, hai sa legalizam tot, numai ca Portugalia a mai facut si alte lucruri in afara de decriminalizare si probabil ca acelea au avut o contributie importanta la aceste rezultate:
“the decriminalisation of personal possession is only one part of broader health-centred drug policy reforms that involve an increased focus on harm reduction and treatment provision”
Marean(Citează)
10/06/2022 la 9:02 AM
Mie la SAGA mi se pare ca nu au cotizat la cine trebuie. Aveti impresia ca la Untold sau Neversea lumea nu se drogheaza? Sau poate a cotizat cine trebuie…poate cei din Bucuresti mergeau la Saga si ziceau pas la festivaluri sin alte orase…
Alex(Citează)
10/06/2022 la 11:07 AM
Au fost știri de la toate festivalurile în alți ani. Faptul că se uită arată doar că nu există o discuție serioasă despre droguri în România:
https://cluj24.ro/untold-ziua-3-20-de-infractiuni-legate-de-consumul-de-droguri-78133.html
https://www.cancan.ro/sorin-gadola-fondatorul-untold-trimis-in-judecata-pentru-trafic-de-droguri-19853816
https://www.b1tv.ro/eveniment/bogdan-buta-seful-untold-se-droga-la-greu-cu-milionarul-sorin-gadola-si-cu-dealerul-ionut-morariu-242439.html
De asta zic că “festivaluri cu droguri” nu e ceva nou. Ar trebui folosită ocazia pentru a întreba “ce face poliția?” și “ce politică are țara în domeniu?”
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 9:03 AM
Radu, ce faci tu este damage control, împingând spre substanțe relativ nepericuloase o tragedie (da, când moare un om este o tragedie) cauzată de droguri adevărate, la care au concurat consumatorii, organizatorii incompetenți și organele statului.
Te întrebi ce face presa, dar te faci că uiți cu câți bani vând spațiul editorial cu comunicate de partid prezentate drept “opinii”.
Despre sponsorii festivalului, nicio vorbă că nu se știe.
Vali(Citează)
10/06/2022 la 11:10 AM
Ce pot face sponsorii? Ei dau bani ca să fie pe afiș și să aibă acolo un stand cu telefoane sau bere. Sunt sigur că toți sponsorii ar prefera ca oamenii să nu consume droguri, ca să aibă mai mulți bani de produsele vândute de către acei sponsori.
Mie nu-mi pasă de SAGA, Untold, Neversea și alte festivaluri. Subiectul pentru mine este, cum am zis mai sus, “ce face poliția?” și “ce strategie are țara în acest domeniu?”. În rest, sunt conștient că oamenii se droghează mereu, nu doar la festival. Acolo doar mor de oboseală sau epuizare sau prea multe combinații, că e o noapte grea.
Am terminat acum 21 de ani un liceu despre care toți ziceau încă de atunci că este de drogați. Problema asta este mult mai veche decât un festival sau altul.
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 9:03 AM
In cluburile din bucuresti, 1 din 2 oameni are cox la el.
In afara de 2-3 prieteni mai cumintei, cred ca nu mai stiu pe nimeni care sa nu fi incercat.
De iarba nu mai spun, deja se bate cu alcoolul.
nm.bradu(Citează)
10/06/2022 la 9:03 AM
Ai idee de ce apare că am votat deși e prima oară când deschid articolul?
Cătălin(Citează)
10/06/2022 la 11:10 AM
Ceva cu cookies sau scripturi pe care le blochezi. Încearcă din Incognito Mode sau din Edge sau cu un delete cache.
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 9:14 AM
Si eu am aceeasi problema.
mouse(Citează)
10/06/2022 la 11:10 AM
Ceva cu cookies sau scripturi pe care le blochezi. Încearcă din Incognito Mode sau din Edge sau cu un delete cache.
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 9:20 AM
Alcoolul este tot un drog, categoria droguri ușoare sau drog pașaport.
g3#(Citează)
10/06/2022 la 11:54 AM
Si cafeaua intra partial in aceeasi categorie, nu? Cred ca aproape jumatate din populatie este dependenta de aportul de cofeina pe care il aduce. O putem considera drog pasaport?
Andrei G(Citează)
10/06/2022 la 9:22 AM
Și la mine apărea la fel. Am rezolvat cu clear cookies/history.
cata_ro(Citează)
10/06/2022 la 11:11 AM
E suficient să intri din Incognito mode, după aia ar trebui să meargă și pe normal.
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 9:39 AM
Nu e statul in nici un razboi cu drogurile, stai linistit.
Si nici nu ar fi bine, ca am umple puscariile cu amariti care au fumat si ei o iarba la un chef.
Emil C(Citează)
10/06/2022 la 10:10 AM
Nu am luat droguri vreodata, as fi curios cum e marijuana dar la cum pute a bere stricata dacca ma gandesc mai bine incepe sa imi cam displaca ideea.
Citisem pe undeva ca din canepa se facea hartie foarte buna, inainte ca interese oculte sa promoveze hartia din celuloza de copac.
Prin alta parte citisem ca plantele de canepa produc foarte mult oxigen, au randament foarte bun.
Asa ca ar fi unele beneficii economice si ecologice la cultivat canepa mai serios.
Plus prajitura aceea care se face prin Moldova pe baza de canepa.
Gaelex(Citează)
10/06/2022 la 10:51 AM
Am înțeles treaba cu legalizarea și de ce ar trebui făcută dar nu pot sa zic ca sunt chiar pro… Totuși da dependență, se vede și la alcool ce bine o duc mulți. Dacă se legalizează ar trebui totuși sa crească prețul cu mult, sa nu îți poți permite în fiecare zi. Nici la alcool nu pot sa zic ca sunt pro, de fapt cred ca sunt mai pro pentru droguri decât pentru alcool. La droguri ești în lumea ta, la alcool mai poți face rău și la altul.
Ady94(Citează)
10/06/2022 la 11:13 AM
Și la droguri poți face la fel de mult rău și altora. În orice situație de legalizare, vor apărea apoi accidente auto, bătăi în familie, crime la drog șamd. Singura întrebare este dacă n-ar fi avut loc oricum. Sau dacă nu cumva se previn alte decese prin legalizare. Momentan țările vestice par să dovedească că mai degrabă legalizarea drogurilor ușoare are efecte benefice.
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 1:28 PM
Eu nu prea stiu sa fi fost comise infractiuni violente de catre fumatori high de la marijuana.
In schimb am matusa care a avut de tras din cauza unui drogat care i-a dat in cap, ca sa ii fure geanta.
Gaelex(Citează)
10/06/2022 la 10:43 AM
N-am luat niciodată, de nici un fel dar as incerca (in condiții optime si cu pregatire) ayahuasca
Bogdan(Citează)
10/06/2022 la 11:13 AM
De ce fix aia?
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 10:55 AM
Eu la chestii de genul ăsta sunt libertarian, atâta timp cât nu devine o problemă pentru societate. Ești adult și vrei să bagi heroină, înțelegând perfect consecințele? Go for it. Ajungi să nu-ți convină consecințele? Nasolică. Uite, poți să mori în colțul ăsta, dăm cu dezinfectant după și îl pregătim pentru următorul.
Dar problema e că, într-o societate bolnavă, sunt prea mulți oameni care ar apela la forma asta de evadare din realitate și e evident că nu ai cum să te asiguri că toți înțeleg riscurile. Deci criminalitate crescută, costuri crescute cu sănătatea, poliția etc. Deci nu.
Giani Mucea(Citează)
10/06/2022 la 11:15 AM
Nu-i chiar așa simplu. Unele droguri te fac violent, fac drame în familie, ajung oamenii pe străzi din cauza lor șamd. De la marijuană se consideră că nu, de la heroină da.
Ce zici tu este echivalentul cu a scoate limitele de viteză. Cine face accident, intră la închisoare. Da, dar strică și alte vieți în jurul său, aia vrei să preîntâmpini.
Legalizarea marijuanei este echivalentul a “ai voie să circuli totuși cu mașina, deși este periculoasă, dar cu maxim 50 km/h, o considerăm o viteză la care poți preveni accidentele”. Și unii o pățesc chiar și așa.
nwradu(Citează)
10/06/2022 la 11:34 AM
Păi de-aia ziceam că nu sunt de acord dacă devine o problemă pentru societate.
Giani Mucea(Citează)
10/06/2022 la 11:30 AM
România nu este în război cu drogurile pentru că-l ignoră pe cel mai rău dintre toate. Încă se mai fac reclame la acest drog la televizor:
https://www.economist.com/graphic-detail/2019/06/25/what-is-the-most-dangerous-drug
eftimie(Citează)
10/06/2022 la 12:02 PM
Inteleg ca MJ nu e periculoasa precum un drog puternic, dar consider ca in romania nu avem spiritul civic la un nivel suficient de ridicat pentru a o legaliza.
Orice drum cu masina este un risc datorita soferilor agresivi sau bauti peste care poti sa dai. Nu imi doresc sa ma intalnesc cu soferi drogati.
Din acelasi motiv nu as fi de acord cu ridicarea gradului de alcolemie acceptata la volan, asa cum e in multe tari europene.
Sol(Citează)
10/06/2022 la 12:45 PM
Eu as fi de acord cu ridicarea gradului de alcolemie acceptata la volan doar daca s-ar implementa mai multe fitre de verificare a soferilor bauti. Adica este in regula daca lasi pe toata lumea sa bea o bere, dar incepi sa ii cauti pe cei care au baut 3-4 beri.
Andrei G(Citează)
10/06/2022 la 12:41 PM
Pentru ca in mintea mea alte droguri sunt mai mult pentru a-ti da o stare de relaxare sau euforie o scapare din realitate iar din cate am citit ayahuasca este din clasa celor care iti pot “rearanja” conexiunile in creier, iti pot stimula creativitatea sau gandirea.
Vezi “misterele eleusine” de la greci sau Graham Hancock
Bogdan(Citează)
10/06/2022 la 1:51 PM
sunt studii care deja au demonstrat ca psihedelicele au efecte durabile in tratamentul depresiei / ptsd si altele, tocmai pt ca “rearanjeaza” conexiunile din creier
se pare ca in viitorul apropiat astfel de tratamente vor deveni in mainstream
Marean(Citează)
10/06/2022 la 1:08 PM
Drogurile sunt “droguri” pt ca americanii au decis la un moment dat sa le faca ilegale, sub influenta a tot felul de idei religioase, sustinute si de unii care aveau interese materiale pe partea asta.
Daca americanii recunosc ca a fost o escrocherie si legalizeaza, noi sa ramanem pe narativul lor vechi? Cand cei care l-au promovat s-au razgandit?
S(Citează)
10/06/2022 la 3:10 PM
Da, tot drog ușor este. Și cafea dă sevraj dacă încerci să tai din porție sau să te lași complet.
g3#(Citează)
10/06/2022 la 3:38 PM
Chiar azi ascultam la radio in timp ce stateam in minunatul trafic, un interviu cu o pustoaica (cred ca avea vreo 17 ani) care povestea experienta cu drogurile. Pe scurt incepuse la 12-13 ani cu alcool si iarba. Si a ajuns apoi pe la 14-15 ani la coca si apoi la extazy. Extazy despre care spunea ca era dumnezeu. Era indragostita de pastila aia. A intrat cu greu la liceu si a ratat clasa a noua pe motive de absente. A inghetat anul si acu spunea ca vrea sa reia. A povestit si de un viol, de certurile dintre parinti. Jale. Partea a doua a interviului saptamana viitoare. N-am retinut din pacate pe ce post era. Daca a mai ascultat careva poate imi zice despre ce radio e vorba. Inerviul a fost azi in jur de orele 14.
Blackskull(Citează)
10/06/2022 la 6:07 PM
Aici problema este mai complexa: “incepuse la 12-13 ani cu alcool si iarba”.
Daca deja la 12 ani ai probleme cu bautura, atunci nu mai conteaza ca este marijuana legala sau nu.
Andrei G(Citează)
10/06/2022 la 9:45 PM
nu e nimeni in razboi cu drogurile, ce prostii vorbesti??
asta e ca si aia cu proiectul lu planta pt educatie, adica praf in ochi
mihnea(Citează)
10/06/2022 la 11:58 PM
ayahuasca
as incerca si eu fa un research ce inseamna …ayahuasca
victor(Citează)
11/06/2022 la 1:07 AM
Si bineinteles, in Olanda nu sunt legalizate. E doar o intelegere intre politic si justitie ca vanzarea de marijuana sa nu fie urmarita penal. Un moratoriu la care se poate renunta oricand. Si nu priveste Olanda, priveste Amsterdam. Ca de aia nu se duce lumea la Haga sa bage prajiturele. Legalizate (adica prin legi) sunt in Canada, Uruguay, multe state din SUA.
S(Citează)
11/06/2022 la 4:56 PM
Pai normal ca nu discutam despre dependența de alcool.
Ca dupa aia nu mai von mocaciunile de la finestore, nu?
Care-avut in familie un tata, unchi, bunic alcoolic si-ar fi dorit sa ii vadă in loc prăjiți cu ochii roșii, decat sa traiasca in mediul ala toxic cauzat de alcool.
Basil(Citează)
11/06/2022 la 10:55 PM
Iarba e periculoasă, lucrez cu oameni cu probleme generate de droguri. Te invit să mergi într-o secție de recuperare pentru consumatori să vezi cum arată cineva cu psihoză indusă de consumul de iarbă.
Sunt pentru controlul acestor substanțe dar nu cred că ar trebui să fie cu totul ilegale. Din ce în ce mai multe studii arată că unele substanțe pot ajuta. De exemplu în UK se folosește ketamina intravenoasă pentru depresia rezistentă la medicamente. Există studii care arată că psilocibina și MDMAul pot fi folosite cu succes în scop terapeutic.
În concluzie, nu consumului la liber, dar da studiilor științifice și folosirii în scop medical.
Glumetzu(Citează)
12/06/2022 la 10:54 AM
În sfârșit cineva cu o idee pertinentă în domeniu!
dumy(Citează)
12/06/2022 la 2:36 PM
La cate zeci de mulioane de oameni fumeaza marijuana in SUA, cazurile alea de psihoza (poate declansa si schizofrenia, unde e predispozitie) sunt foarte putine
S(Citează)
14/06/2022 la 9:15 AM
Cam asta este ideea: trebuie sa analizam ce procent dintre consumatori au aceste probleme. Asa si in cazul unor anumite alimente sunt oameni care au reactii negative si pot ajunge la spital, dar asta nu inseamna ca trebuie interzise.
Andrei G(Citează)