►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 3 iunie 2022
M-am răzgândit: Bucureștiul nu este cel mai prost organizat oraș, ci Londra ia acest titlu »
3 Jun 2022 ·
Noul Sonos Ray este un soundbar foarte bun pentru prețul său. Lansat recent pe piață, Ray are dimensiuni mai mici față de modelul Beam și costă cu 700 de lei mai puțin, dar calitatea audio este doar un pic sub cea a lui Beam. Mie mi se pare că asta face din Ray primul soundbar Sonos care poate fi numit mainstream, un model cu preț bun pentru segmentul premium, genul de soundbar care va mulțumi majoritatea utilizatorilor care-și doresc sunet mult mai bun din televizorul lor și care vor să asculte și muzică de calitate.
Practic am început cu concluzia. Să vă spun însă detaliile.
Sonos Ray are 4 difuzoare integrate, două pentru medii și două de înalte, fiecare cu amplificatorul său propriu. Are compatibilitatea Stereo PCM, DD5.1 și DTS DS. Are și egalizator, Night Sound, îmbunătățirea vocilor și alte funcții, plus că poate fi împerecheat cu alte difuzoare Sonos într-un sistem surroud.
Se conectează la televizor prin cablu optic, iar la rețeaua casei prin wireless sau cablu Ethernet. Este compatibil cu Spotify Connect și AirPlay2. Nu are telecomandă, dar poate fi controlat din telecomanda televizorului chiar și când acesta este închis.
Ca dimensiuni, are 559 x 71 x 95 mm și 1,95 kilograme. Este cu 10 cm mai scurt decât Beam 2 (651 mm) și cam la fel de înalt și de adânc (comparație la funcții găsiți aici). Poate fi montat pe perete cu un suport special.
Preț: 1.500 lei la eMAG, AVstore.
Din nou am apreciat ambalarea Sonos, care este minimalistă, dar induce din start ideea de premium prin câteva detalii. Pachetul include cablu de alimentare și cablu optic pentru televizor (în culoarea soundbar-ului, chiar, ca să fie ușor de deghizat).
Și instalarea sa este foarte ușoară. Aplicația Sonos îl recunoaște imediat ce îl alimentezi cu energie și lansează un pop-up despre asta, apoi îl leagă singură la rețeaua wireless și îl configurează. Tot ce mai ai de făcut este să dai televizorul pe ieșirea optică și să configurezi Ray-ul să accepte și telecomanda televizorului, ceea ce se face foarte rapid.
Sunetul este foarte bun. Chiar foarte bun! Muzica este redată foarte plăcut, are și bass și înalte, deși dacă dai la volum foarte mare mai dispare un pic de bass. În practică nu-l vei da niciodată la volum atât de mare, că devine dificil de stat în acea cameră, iar pentru bass îi poți atașa un subwoofer Sonos (sau viitorul Sub Mini, despre care au apărut zvonuri).
Ray este perfect pentru ascultat muzică. Eu pun muzică direct din Spotify (în meniul dispozitive din Spotify aleg să o redea pe soundbar) și puteți face același lucru și pe Apple Music. N-ai nevoie de aplicația Sonos pentru asta (deși se poate porni muzica și de acolo), așa că și Matilda poate pune muzică direct din telefonul ei pe soundbar, ceea ce a și făcut de câteva ori.
Soundbar-ul are butoane tactile pe partea sa superioară. Sunt destul de bine deghizate, stilul minimalist își face iar simțită prezența, dar poți controla rapid de acolo play/pause și volumul sonor. Zona tactilă este de fapt mai mare, un swipe de la Play/Pause spre volume up are rol de next song, de exemplu.
Pe televizor mi s-a părut că dintr-o dată am sunet mult mai bun. Vocile se auzeau mai clar, calitatea audio are un salt evident în sus, iar în special în filme soundbar-ul își face bine simțită prezența, proiectând sunet de calitate din cele 4 difuzoare orientate frontal.
Sunt câteva artificii software bune în aplicație. Unul este Voice Enhancement, care scoate și mai bine în evidență vocile și mi s-a părut o funcție utilă pentru ascultat știri într-o cameră mai zgomotoasă sau cu coada ochiului.
Altă funcție este Night Sound, care limitează sunetele puternice pentru a nu fi deranjante în noapte, dar și amplifică sunetele de nivel prea mic pentru a le face mai ușor de auzit.
Per total, Ray oferă sunet foarte bun și peste multe alte soundbar-uri din piață. Mie mi se pare o afacere bună la prețul său, iar Beam 2, care costă 700 de lei în plus, devine un model pentru cei ce vor funcții avansate precum Dolby Atmos. În plus, Ray este și de dimensiuni mai mici, poate fi ascuns în mobilierul TV, încape mai bine în suporturile TV circulare sau poate fi chiar montat la un PC sau de sine stătător.
Cei de la Sonos mi-au trimis și două difuzoare Sonos One ca să testez modul surround al soundbar-ului. Am avut din nou un moment de genul “cum am trăit fără așa ceva până acum?”
Sistemul este simplu. Am inițializat si cele două difuzoare, le-am alocat aceleiași camere din casă precum Ray și am fost întrebat direct dacă vreau să le transform în sistem surround. Am fost pus să aleg care difuzor va fi cel din stânga-spate și care dreapta-spate și aia a fost tot, am avut sistem surround.
Am pus filme de pe Netflix, ceva 5.1. Se cunoaște imediat avantajul în filmele care au fost gândite pentru home theatre, este altă lume. Cei care au un sistem surround acasă știu la ce mă refer, e pur și simplu nivelul următor de sunet.
Acum, un difuzor One costă 975 de lei, iar One SL costă 880 de lei. Nu cred că-și va lua cineva un Ray de 1.500 de lei și va cheltui mai mult de atât pe difuzoare suplimentare pentru surround, dar mi-a plăcut să văd cât de ușor este de împerecheat prin wireless un astfel de sistem.
Aplicația Sonos mai are un avantaj pentru cei cu mai multe tipuri de difuzoare Sonos în casă: poți rula aceeași muzică simultan prin toate. Pornești muzica din aplicație și alegi pe ce boxe să fie redată, iar apoi ai muzică peste tot în casă și este perfect sincronizată, poți face chiar un soi de pereche stereo în aceeași cameră. Am testat asta cu Ray și One-urile primite, punându-le în diverse camere, și merge de minune. Treci dintr-o cameră în alta și ești mereu înconjurat de muzică.
Am pus o listă lungă cu ce mi-a plăcut, dar așa este Ray, bine făcut, bine echilibrat în funcții și preț și este greu să nu-ți placă.
Nu-i un reproș, dar observați că Ray nu include decât acel port optic, nu are intrare prin HDMI ARC sau eARC precum Beam. Altfel spus, nu va putea reda formatele high-definition precum Dolby Atmos, dar se adresează din start celor care nu vor asta, ci au doar un televizor normal și nevoi normale de sonorizare.
Nu are nici microfon și control vocal, dar asta nu contează așa mult la noi, că Google Assistant sau Alexa oricum nu sunt activat prin Sonos în România. Acestea sunt diferențele față de modelul superior Beam: un difuzor în minus și nu are nici Dolby Atmos sau HDMI eARC. Mie mi se pare însă compromisuri ok pentru 700 de lei în minus.
Ce nu mi-a plăcut este că trebuie să faci pași suplimentari pentru a configura telecomanda LG Magic Remote pe un soundbar Sonos Ray. Pe un Beam, care este controlat din televizor prin HDMI ARC, nu apar probleme, televizorul știe ce să facă. Ray este însă controlat prin ieșirea optică și aici au apărut mici probleme. Vina este parțial a celor de la LG. Sonos a gândit sistemul pentru telecomenzi clasice cu infraroșu, dar LG Magic Remote (cea cu care faci gesturi în aer) folosește IR doar pentru anumite funcții, și în rest bluetooth.
Am rezolvat situația cu ghidul de aici, care spune cum să configurezi televizorul pentru soundbar și apoi soundbar-ul și a functionat totul. Treaba asta însă a necesitat ceva căutări prin Help și pagina de Support Sonos, plus câteva cunoștințe tehnice (meniurile televizorului sunt ușor confuze), ceea ce este cumva împotriva ideii de minimalism și ușurință în configurare și instalare din tot restul experienței Sonos.
Să aveți însă asta în minte: pot fi probleme dacă telecomanda de la televizorul vostru nu este pur infraroșu, ci folosește bluetooth sau radio. Este posibil să meargă și așa, cum s-a întâmplat la mine după ceva butonare prin meniurile avansate. Este posibil să nu meargă. Bazați-vă pe retur dacă aveți o astfel de problemă.
În rest n-am avut nici o problemă, este un produs excelent și mi-a plăcut să-l folosesc.
« Știri despre tehnologie – 3 iunie 2022
M-am răzgândit: Bucureștiul nu este cel mai prost organizat oraș, ci Londra ia acest titlu »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
03/06/2022 la 11:43 AM
eu tot la broasca aia ma uitam. is tampiti aia care au promovat poza aia in materialele de marketing.
add(Citează)
03/06/2022 la 11:46 AM
Nu stiu ce sa zic – din cate stiu eu, avantajul la un soundbar e ca ai o calitate cat de cat apropiata de a unui sistem consumer 5/7/9.1 fara deranjul de a avea un receiver si cine stie cate boxe.
Eu am sistem 5.1 din 2008. Nu pot sa zic ca ma sparge, ca nu este cine stie ce (Denon/Yamaha + Monitor Audio), dar mie imi place.
Ma batea gandul pt un soundbar pt ca ocupa mult mai putin loc, insa tu zici cat de misto devine acest soundbar SONOS atunci cand il imperechezi cu 2 boxe surround, moment in care nu mai inteleg nimic.
Deci la ce este de fapt bun un soundbar fata de un receiver? Stiu ca se pierde conectivitate si se castiga spatiu, dar ma asteptam ca sunetul sa fie “pe acolo” la un pret comparabil.
Se pare ca nu e, e nevoie si de sateliti, caz in care raman la sistemul meu 5.1.
Marean(Citează)
03/06/2022 la 12:05 PM
Sunetul provenit de la un soundbar nu se compara cu sunetul de la un sistem 5.1. Nici macar nu este pe aproape. Dupa ce m-am pacalit si eu cu un soundbar, mi-am dat seama ca un sistem 2.1 (sau chiar 2.0) la acelasi pret ar fi oferit un sunet mult mai calitativ.
Desigur, ai dezavantajul ca 2 boxe sunt mai greu de integrat in “peisaj”, dar daca iti gandesti mobilierul de la inceput nu mai sunt probleme.
Andrei G(Citează)
03/06/2022 la 12:20 PM
am inteles, deci soundbar-ul este pt oameni care nu stiu ca exista receivere, practic :-)
stiu de exemplu ca Alexa Studio reuseste sa redea sunet 3D dintr-un singur difuzor si m-am gandit ca asa bune or fi si Sonos-urile astea, ca-s scumpe, dar se pare ca nu prea.
Marean(Citează)
03/06/2022 la 12:59 PM
Sunt convins ca Sonos-urile astea sunt bune si probabil scot un sunet mult mai calitativ decat un soundbar de la alt producator.
Doar ca din experienta mea, nu se compara cu un sistem 2.0 din aceeasi categorie de pret (adica in jur de 1500 de lei).
Andrei G(Citează)
03/06/2022 la 1:01 PM
@Andrei G: Un soundbar care simulează 5.1 (la Sony am văzut eu așa ceva) costă mult, mult mai mult de 1500 de lei. Pentru orice fel de home audio 1500 de lei înseamnă calitate minimă, nici măcar cu căști nu faci mare lucru în banii ăia (că mai e de adăugat DAC și/sau amplificator).
@Marean: Un receiver e bun când ai multe intrări și ieșiri, ideea de soundbar e pentru cei ce vor minim de bătaie de cap. Plus, ce receiver decent costă 1500 lei? ca să nu mai zic că mai adaugi și boxe. Deci e o variantă mai scumpă și nici măcar nu prea merge dacă vrei un stereo de calitate – trebuie să dai foarte mulți bani pe un receiver care să înlocuiască un amplificator bun (gen de 10-20 ori cât Sonos ăla).
Cât despre calitate, vorbim de un soundbar ieftin, n-are cum să te dea pe spate.
dam167(Citează)
03/06/2022 la 2:03 PM
@dam167, eu am facut comparatie intre sisteme la preturi similare. Este normal ca orice sistem de 10.000 de lei va fi mai bun decat unul de 1500 de lei, dar nu despre asta era discutia.
Andrei G(Citează)
03/06/2022 la 3:10 PM
@Andrei G: da, dar comparația aia nu prea își are sensul pentru că sunt sisteme diferite (5.1 vs. soundbar). Soundbarul nu se aude neapărat mai prost, doar că nu ai efectul ăla de surround. Pentru majoritatea un 5.1 instalat corect e o mare bătaie de cap, iar dacă nu e corect instalat nici nu îți dai seama dacă face diferența – percepi același sistem în mod diferit în 2 camere diferite.
E drept că eu aș merge doar pe stereo, dar nu prea cred că în livingul unui apartament merită să ai altceva. După părerea mea, în comparația ta nu câștigi practic nimic cu un 5.1 în aceiași bani. Ce am adăugat eu e că pentru a avea și efectul ăla într-un soundbar trebuie să ai alt buget; astea ieftine nu pot crea percepția aia, indiferent ce scrie pe cutie.
dam167(Citează)
03/06/2022 la 3:44 PM
@dam167, in primul rand eu am zis ca un sistem clasic 2.0 sau 2.1 ofera un sunet mai bun din punct de vedere calitativ decat un soundbar la acelasi pret.
Si da, un soundbar care emuleaza sunet 5.1 este foarte scump. Dar tot nu se va compara din punct de vedere calitativ cu un sistem 5.1
Inclusiv in articol este prezentat faptul ca pentru a beneficia cu adevarat de modul suround, cei de la Sonos ofera si sateliti suplimentari + subwoofer. Adica ai un sistem 3.1.
Andrei G(Citează)
03/06/2022 la 1:56 PM
Nu vad specificata pe nicaieri puterea in Watti.
Orice sistem de sunet care nu are puterea trecuta se poate ignora cu succes.
Gaelex(Citează)
03/06/2022 la 3:16 PM
pot sa rezonez perfect cu ce a zis Marean ca fix acolo eram si eu anul trecut cand am vrut sa iau un sistem audio care sa mearga si cu proiectorul si cu xboxul (n-am tv). Am vrut initial sa iau un soundbar dar am gasit un av receiver yamaha si 2 boxe monitor audio bronze si se aude divin. In plus cu av-receiverul ai marele avantaj ca poti baga si mai multe intrari ceea ce din descrierea ta nu pare ca poti face cu soundbarul. Partea proasta e ca am depasit cu mult bugetul initial
Vlad(Citează)
03/06/2022 la 6:14 PM
1. Nu mai cumpara nimeni soundbar
2. Cum au făcu dragii de ei mobila la mm sa încapă prostia aia
mihnea(Citează)
03/06/2022 la 7:24 PM
2. Are 559 mm latime , exact cat un corp de mobila standard , de asta incape la mm
Constantin(Citează)
03/06/2022 la 7:24 PM
Eu am soundbarul HW-Q70T si inca 2 boxe SWA-9100S. Pentru un living de apartament, uitat la netflix, hbo max, etc nu vad de ce ai vrea sa investi mai mult de 3000-4000lei. Sa zicem ca le schimb si iau ceva dublu la pret.. Merita ? Sunt asa mari diferentele la calitatea sunetului?
Alin(Citează)
04/06/2022 la 7:11 PM
@Constantin: latimea standard de 60 (sau multiplu) este pe exteriorul mobilei, nu in interiorul mobilei.
EGO(Citează)
03/06/2022 la 7:35 PM
Petarda la 1500 lei. Exact de ce are romanul cu salarul de 2000 lei nevoie.
Andrei M(Citează)
04/06/2022 la 9:16 AM
”se adresează din start celor care au doar un televizor normal și nevoi normale de sonorizare.”
CatalinR(Citează)
04/06/2022 la 10:02 AM
Sunt foarte dezamagit de tot ce inseamna Sonos. La inceputul anului am trecut si eu pe un sistem compus din Sonos ARC si Sub care ar fi trebuit sa functioneze wireless dar la mine nu a fost cazul; merg doar cu cablul ethernet; cat despre sunet….. nu m-a dat cu nimic pe spate si cam regret “investitia” .
Kllaus(Citează)
04/06/2022 la 10:38 AM
Cu ce televizor compari calitatea sunetului?
Eu am LG CX si mi se pare ca sunetul e cel mai bun pe care l-am intalnit pana acum la un televizor
C(Citează)
04/06/2022 la 3:24 PM
Philips 65Oled806.
kllaus(Citează)