►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 1 iunie 2022
Toate jocurile Bioshock sunt disponibile gratuit pe Epic Store »
Am testat în ultimele două săptămâni noul ceas Huawei Watch GT 3 Pro și este un model bun, ca și generațiile anterioare ale seriei GT, avantajul principal fiind o autonomie de până la 14 zile fără compromisuri semnificative de vreun fel. Pur și simplu ține mult bateria. Modelul testat de mine este mai scump, dar are ecran din safir artificial, plus carcasă și brățară din titaniu, adică este un model foarte rezistent la lovituri.
Smart watch de 46 mm, cu ecran AMOLED de 1,46 inci și rezoluție 466 x 466 px, acoperit cu safir artificial. Monitorizează activitatea fizică, monitorizează starea de sănătate cu un senzor nou și mai precis pentru ritmul cardiac, va face și ECG în curând (funcția este în curs de aprobare la Agenția Națională a Medicamentului sau cine se ocupă de astea), arată notificări, are și microfon și difuzor, GPS, barometru și funcții speciale pentru scufundători, măsoară și temperatura pielii.
Ceasul are 54 de grame, iar brățara este pentru încheieturi de 140-210 mm. Carcasa este din titaniu, la fel și cureaua (sunt și alte materiale pentru curea), iar pe spate are material ceramic. Rezistă la scufundări până la 30 de metri, are și rating IP68. Se încarcă wireless destul de rapid (5 minute pentru o zi întreagă de autonomie), autonomie de 14 zile în utilizare normală și 8 zile în utilizare intensă. Este compatibil cu iOS și Android (eu l-am testat pe S22 Ultra).
Preț: 2.399 lei varianta cu brățară din titaniu, 1.899 lei cea cu curea de piele sau siliconică la eMAG și Huawei Store. Precomanda include și căști earbuds oferite gratuit.
Există și o versiune feminină cu diametrul de 43 mm și aspect diferit. Carcasa este din material ceramic alb, are și un fel de inel auriu în varianta cu brățară ceramică sau argintiu pentru cel cu curea din piele, dar în rest este practic același ceas.
Mi-au plăcut foarte multe lucruri, per total Watch GT 3 Pro este un ceas pe care l-aș putea folosi zilnic fără probleme și poate vă amintiți că am și purtat vreun an de zile generația anterioară. Cea nouă are și mai multe funcții, așa că bravo ei.
Mi-a plăcut autonomia, care este foarte bună. Multe alte smartwatch-uri au autonomii de 2 zile, iar 7 zile pare deja uimitor. Watch GT 3 Pro vine cu oficial 14 zile (pe mine pare să mă țină cam 10 zile) și nu face multe compromisuri pentru a o obține, nu pare limitat în vreun fel, exceptând cazul în care doriți o versiune LTE (care nu există).
Ceasul se încarcă wireless inclusiv pe încărcătoare normale Qi, deși este posibil să nu meargă chiar pe orice încărcător. Un avantaj este că-l poți încărca deci și pe spatele unor telefoane care suportă o astfel de funcție reverse wireless charging, deși cu autonomie așa mare probabil că nu va fi nevoie de asta. Mi-a plăcut și că încărcarea este destul de rapidă folosind încărcătorul său din cutie (rating 5V cu 2A), 5 minute de încărcare dau autonomie pentru o zi, spune Huawei. Asta înseamnă că, dacă tocmai pleci de acasă și ceasul e descărcat, poți băga foarte rapid în el energie pentru ziua respectivă.
Aspectul este plăcut, arată a ceas serios, de dimensiune mare, cu o rotiță mărișoară și ea. Materialele sunt premium, de fapt mai rar vezi ceasuri din titaniu și cu safir în domeniul smart watch-urilor. Combinația asta îl face foarte rezistent la zgârieturi pe ecran și la lovituri în carcasă sau brățară, care este și ea tot din titaniu. În ciuda dimensiunii, materialele acestea îl fac să pară și foarte ușor, nu prea îl simți la încheietură. Este și foarte bine făcut, rotița funcționează fără probleme, butonul de sub ea are un feedback clar și foarte plăcut la apăsare.
Mi-a plăcut și că brățara este foarte ușor de scos de pe ceas, are un sistem de telescop care se retrage la apăsarea unui mic buton de pe brățară. Este și foarte ușor de reglat pentru fiecare încheietură, mai multe zale ale brățării fiind prevăzute cu cleme ce le fac foarte simplu de eliminat de pe ceas fără unelte speciale.
Un alt avantaj este că Huawei are fețe mult mai frumoase în “magazinul de aplicații” decât Samsung-ul meu și alte ceasuri. Aici am găsit vreo 5-6 care îmi plac mult pentru că sunt moderne, cu caractere digitale, design plăcut, culori multe… în fine, simți că ai ceas electronic. Sunt și fețe cu multe informații pe ele, iar în ceas poți instala multe. Este deci simplu să treci de pe o față mai minimalistă pe una plină de informații atunci când faci vreun sport, de exemplu.
Îmbunătățirea mare a acestei generații a venit pe partea de senzori de sănătate. Cel nou este mult mai precis în a detecta bătăile inimii. Huawei spune că abaterea uzuală acceptată în măsurătoare este de 10 bătăi pe minut față de ritmul tău real, dar ceasul lor are o eroare de măsură de maxim 5 bpm. Măsoară și concentrația de oxigen, temperatura pielii, cum ai dormit șamd. Funcția de ECG este în curs de aprobare și va fi activată după ce ies actele necesare, am înțeles eu la lansare, dar ceasul meu o avea deja, poate pentru că este un model de test. ECG înseamnă deja “dispozitiv medical” și sunt alte organizații de certificare în fiecare țară.
Bineînțeles că măsoară și pașii făcuți și restul activităților de sport, asistat și de GPS (compatibil cu semnalul L5, mult mai precis pentru calcul mai exact al traseelor) și barometru. Printre noutăți aici se adaugă partea de scufundări. Watch GT 3 Pro rezistă până la 30 de metri de scufundare liberă, are senzor de adâncime pentru a te ține informat cu privire la adâncimea atinsă, are și câteva moduri de asistență pentru a-ți exersa respirația pe uscat și avertizări legate de timpul de scufundare. Materialele rezistă fără probleme la apă sărată, deci este un ceas pe care-l puteți lua fără probleme în mare.
Are și un mod pentru jucători de golf, dar nu cred că în România sunt așa mulți pasionați de acest sport. Sau pasionați or fi, că și eu mă uitam pe Eurosport la transmisiuni de la diversele masteruri, dar mai greu cu practica.
Face binișor și partea de notificări. Au fost îmbunătățiri aici, de exemplu acum poți răspunde unui mesaj alegând dintr-un număr mare de mesaje preconfigurate (am pus și eu pe acolo Da, Nu, Mulțumesc, Super!, vin imediat șamd) și se lucrează la o tastatură pentru ceas, dar va fi introdusă de un update viitor. Puteau sta și mai bine aici, după cum puteți vedea mai jos.
Per total, însă, Watch GT 3 Pro este un smart watch foarte bun. Cred că pasionații de sport vor fi mulțumiți de el, măsoară bine tot ce ține de astfel de activități, plus că are avantajul materialelor premium (și rezistente, că asta contează mult) și al autonomiei foarte mari.
Aplicația de telefon, Health se numește, este ușor de utilizat și arată informațiile într-un format plăcut, nu sunt probleme acolo.
Ah, pun aici și versiunea feminină a ceasului, cea de ceramică. Am văzut-o și pe aceasta, arată a ceas elegant. Le-a ieșit foarte bine.
Sunt niște limitări ale seriei GT de ceasuri care se regăsesc și aici. În general nu te aștepți să dai de ele pe un ceas de 2.300 lei, dar prețul lui Watch GT 3 Pro este tras în sus de materiale și autonomie. De exemplu, nu există o variantă LTE pentru cei ce vor asta. Seria Watch 3 parcă are LTE, dar Watch GT nu.
Nu are nici posibilitatea de a face plăți cu ceasul. Asta nu înseamnă mult pentru mine, de obicei adaugă o parolă pe ceas și prefer să nu o activez, dar pentru unii poate că este important.
Difuzorul sună grosier. Este puternic, dar introduce niște distorsiuni. Am vorbit la telefon prin ceas, se poate face asta, dar parcă sub calitatea altor ceasuri.
Principala mea problemă a fost că unele notificări sunt prea simple. De exemplu, mesajele pe Messenger sau WhatsApp vin integral, nu sunt probleme acolo, dar pentru emailurile din Gmail îmi arată doar subiectul mailurilor nou-primite, nu și textul lor. Unele notificări sunt trunchiate și trebuie să apeși pe ecran pentru a le vedea în întregime. Nici aceasta nu mi se pare o pare problemă, că sunt suficiente ca să-mi dau seama dacă ar fi cazul să scot din buzunar telefonul sau nu, dar alte ceasuri fac totuși mult mai bine partea aceasta și Huawei nu a îmbunătățit-o.
Watch GT 3 Pro este un smart watch bun. Partea de health și fitness o face foarte bine, vine și cu avantaje pentru scufundători, pe cea smart o face suficient de bine. Are acea problemă cu notificările afișate parcă prea simplu față de concurență, dar nu-i atât de semnificativă când o compari cu autonomie foarte bună și materialele premium. Pentru 1.900 de lei iei un ceas cu carcasa de titaniu și curea de piele sau silicon. Încă niște bani și primești și brățară de titaniu. Dacă vă doriți materiale rezistente și autonomie mare, este cam singurul model din piață cu așa ceva.
Preț: 2.399 lei varianta cu brățară din titaniu, 1.899 lei cea cu curea de piele sau siliconică la eMAG și Huawei Store. Precomanda include și căști earbuds oferite gratuit.
« Știri despre tehnologie – 1 iunie 2022
Toate jocurile Bioshock sunt disponibile gratuit pe Epic Store »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
27 comentarii
01/06/2022 la 1:10 PM
Salutare! Eu am Huawei Watch 3 Pro conectat la un Samsung Galaxy S22 Ultra. Apare o problema atunci cand telefonul este conectat si la car kit: cand apelez sau sunt apelat, telefonul, in loc sa transfere vocea catre car kit, parca se balbaie si pt 1sec se aude in sistemul masinii, dupa care inca1sec pe ceas si la final apelul se aude in telefon. Ok, pot conecta ulterior manual telefonul la masina, dar e f enervant. Cand aveam telefon Huawei, apelul era transferat direct pe car kit. S-a mai lovit cineva de problema asta, exista vreo rezolvare?
AlexD(Citează)
02/06/2022 la 10:18 AM
Am aceeași problemă, poate scoate Samsung vreun patch.
nwradu(Citează)
02/06/2022 la 10:50 AM
Cred ca este o problema cu ceasurile Huawei. Am avut aceeasi problema cu Huawei GT2 si cu Samsung S20 si cu Pixel 6, in special cand vroiam sa apelez de pe car kit. Sunam de pe car kit, se forma numarul si apoi se transfera pe telefon, deconectandu-se de la car kit. Cand primeam apeluri puteam de obicei sa raspund de pe car kit si sa vorbesc. Am tot incercat tot felul de work-around-uri, fara mare succes…
Miniroboto(Citează)
01/06/2022 la 2:14 PM
Safir artificial, Alah feri ce am ajuns
Și pe titaniu îl bănui ca e ceva șmecherie de laborator
mihnea(Citează)
01/06/2022 la 3:59 PM
e test pe YT la safirul de pe Apple watch si e mai slab decat pe un banal Tissot.
Anda(Citează)
02/06/2022 la 9:18 AM
Din ce stiu eu, titanul (e titan, nu titaniu) e mai putin rezistent la zgarieturi decat otelul. Poate la lovituri rezista mai bine, dar ca zgarieturi zilnice, otelul rezista mai bine.
rdb(Citează)
02/06/2022 la 10:23 AM
Este cam la fel, dar mult mai ușor. Asta cu zgârieturile poate fi și în funcție de prelucrare/vopsire, dar per total au cam aceeași duritate.
nwradu(Citează)
02/06/2022 la 10:30 AM
La Garmin asa e, erau utilizatori surprinsi ca li s-a zgariat marginea ceasului la greu, desi era de titan, care credeau ca e indestructibil. Ca de-aia au dat multi bani pe ceas, credeau ca il tin impecabil.
Poate a gasit Huawei ceva titan made in RPC, care nici nu se zgarie.
rdb(Citează)
01/06/2022 la 4:58 PM
Nu are nici posibilitatea de a face plăți cu ceasul. Asta nu înseamnă mult pentru mine, de obicei adaugă o parolă pe ceas și prefer să nu o activez, dar pentru unii poate că este important.
N-am inteles nimic. Ciudata exprimare.
Louis(Citează)
01/06/2022 la 6:04 PM
Pentru Google Pay e necesar sa ai activa o metoda de securitate gen PIN sau pattern ca sa fie activ, ceea ce e destul de enervant pe un ceas cand vrei sa iti citesti notificarile.
Claudiu(Citează)
02/06/2022 la 9:50 AM
Atunci cand se activeaza facilitatea de plata cu un dispozitiv acesta trebuie securizat. De cele mai multe ori asta inseamna activarea protectiei cu parola (asa cum avem la telefoane cei mai multi dintre noi – pin, parola, patern, faceid, amprenta). Pe un ceas chestia asta poate fi enervanta pentru ca inainte sa vezi ora trebuie sa introduci parola. Sunt ceasuri care iti cer parola o singura data atunci cand este tinut la mana si numai daca-l dai jos o mai cer, insa sunt implementari care cer parola dupa un interval de timp si atunci devine usor enervant pentru ca functia principala este afectata de elementul de securitate.
Mie imi place implementarea celor de la Garmin. Numai aplicatia Wallet, care activeaza NFC, este parolata restul ceasului fiind utilizabil fara parola.
un om(Citează)
02/06/2022 la 9:55 AM
Si la Fitbit ai PIN doar pentru wallet. E absurd sa fie nevoie sa bagi PINul doar ca sa vezi cat e ora, sunt socat ca exista asemenea ceasuri.
Marean(Citează)
02/06/2022 la 10:25 AM
Depinde de ceas. Apple sau Samsung, de exemplu, cer parola când pui ceasul la mână și apoi nu o mai cer câtă vreme îl ai la mână, faci direct plățile. Uneori merge prost detecția că-l ai la mână și o cere iarăși.
Garmin cere înainte să faci plăți. Fitbit cam la fel.
Per total, pe ceasul meu Samsung n-am mai activat plățile, nu am chef de parolă pe el și multe POS-uri sunt mai greu accesibile cu ceasul decât cu telefonul mobil.
nwradu(Citează)
01/06/2022 la 5:35 PM
Să știi că și căștile din pachet (cam 3-400 de lei valorează) sînt foarte bune.
Emil C(Citează)
01/06/2022 la 6:05 PM
Autonomia testata e cu ecranul pornit permanent, sau activat doar cand intorci mana? Nu inteleg de ce nimeni cand face reviewuri la smartwatches nu specifica asta.
Claudiu(Citează)
02/06/2022 la 10:00 AM
Probabil pentru ca nimeni nu testeaza un ceas cu ecranul pornit permanent.
Andrei G(Citează)
02/06/2022 la 10:26 AM
Doar când întorc mâna. Am renunțat de ceva vreme la ecrane always-on, mi se păreau utile doar când aveam ceasul pe birou. Dacă are detecție bună de întors mâna, nu cred că mai ai nevoie de always on pe ceas.
nwradu(Citează)
02/06/2022 la 8:47 AM
Cu tot respectul, dar cred ca este vorba de Titan si nu Titaniu. Nu contest informatiile din review, ci doar o nuanta semantica
Sorin(Citează)
02/06/2022 la 9:55 AM
Hmm, aveam impresia că ambele sunt valabile la noi. Le găsești pe ambele în diverse exprimări. Eu am zis mereu titaniu.
nwradu(Citează)
02/06/2022 la 9:45 AM
Cred ca se foloseste titanul (probabil un aliaj de aluminiu cu titan, ca altfel e extrem de scump) pentru ca este mult mai usor. Pentru aceeasi rigiditate in otel ar trebui pereti mai grosi si ar fi neplacut de greu la purtare.
(i-am mai spus si eu ca se titan si nu titaniu ca acum un secol dar… si ce stiu eu ca licentiat in chimie)
un om(Citează)
02/06/2022 la 10:27 AM
Titan este un cartier.
nwradu(Citează)
02/06/2022 la 10:32 AM
Sunt mai multe chestii “Titan”, dar primul e elementul chimic.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Titan_(dezambiguizare)
Fara suparare, dar am mai vazut aici recomandari de folosire corecta a denumirii acesteia, si tot “titaniu” vad :))
rdb(Citează)
02/06/2022 la 4:42 PM
O fi cartier cand il scrii cu T mare si te referi la el ca atare, dar cand il folosesti ca mentiune a materialului din care e facuta carcasa unui ceas ramane titan.
“Titaniul” tau este preluat din dictionarul editat aproape un secol in urma (Sursă: Dicționaru limbii românești / August Scriban / Institutu de Arte Grafice „Presa Bună”, 1939).
E putin ciudat sa vorbesti despre tehnologie si electronice moderne dar sa folosesti terminologia arhaica de dinainte de cel de-al doilea “răsboiu”, dar no blogul tau regulile tale.
un om(Citează)
02/06/2022 la 10:10 AM
nu inteleg ecranele rotunde la ceasurile electronice. WHY? nu mai ai ace care se invart, is mai complicat de facut ecranele, pierzi screen real estate, mai complicat de facut UI. WHY?
add(Citează)
02/06/2022 la 10:28 AM
Arată a ceasuri. Probabil 80% din timp te uiți la oră și multe fețe de ceas sunt rotunde. De asemenea, am și vaga bănuială că orice ceas pătrat ar fi acuzat imediat că este o copie de apple watch.
nwradu(Citează)
02/06/2022 la 11:15 AM
Eu nu înțeleg ecranele patrate/dreptunghiulare la ceasuri spre ex.
Pe lângă autonomie, este unul dintre motivele pentru care am renunțat la AppleWatch. Și am iPhone
E bine sa fie diversitate
Alex A.(Citează)
02/06/2022 la 3:35 PM
Pana cand nu se termina razboiul tehnologic intre China si SUA, iar Huawei nu are din nou acces la tehnologie americana, I will never buy a Huawei. Totul este prea fortat, prea chinuit ca sa merite banii.
corny(Citează)