►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Honor Magic4 Lite este al doilea telefon Honor testat recent. Culmea este că, având numele Lite, mă așteptam să fie mai slab decât Honor X8. Nu este. Seria Magic4 este destul de bună, iar un model nou lansat acum, Magic4 Pro, este un flagship de peste 1.000 de euro și cu specificații de nivel OnePlus 10 Pro.
Eu, însă, am avut Magic4 Lite la teste, așa că despre acesta este articolul prezent.
Ecranul are 6,81 inci IPS LCD de 120 Hz, rezoluție 1080p. Chipsetul este un Snapdragon 695 cu modem 5G, 6 sau 8 GB RAM și 128 GB stocare internă. Bateria este de 4.800 mAh și se încarcă la 66W.
Telefonul are 3 camere foto, dar contează doar cea principală de 48 MP f/1,8 PDAF. Mai sunt camere de macro și de adâncime de 2 MP, iar cea frontală are 16 MP. Filmează 1080p@30 fps.
Are Android 11 cu interfața MagicUI 4.2, senzor de amprentă pe lateral, în butonul on/off, serviciile Google incluse și actualizate la zi pentru că Honor, după separarea de Huawei, are din nou acces la tehnologie hardware și software americană.
Preț: 1.600 lei la eMAG și Altex.
Pe scurt, diferențele față de Honor X8 testat anterior sunt: ecran un pic mai mare (6,81 față de 6,7 inci) și la 120 Hz, baterie mult mai mare (4.800 mAh față de 4.000) și încărcare la putere triplă de 66 W. Magic4 Lite este și un telefon 5G, dar are pe spate o singură cameră, lipsindu-i cea ultrawide.
Magic4 Lite pare foarte bine construit. Îmbinările sunt foarte bine finisate, totul pare bine fixat. Partea din spate este rotunjită spre laterale, ceea ce dă bine deoarece îmbinările ei cu cadrul lateralul sunt undeva pe la jumătatea acestui cadru. Nu se simt deloc atunci când ții telefonul în mână, ci acesta stă plăcut în palmă.
Telefonul acesta este și mult mai performant decât Honor X8 testat anterior. Poate că trecerea de la Snapdragon 680 la Snapdragon 695 nu pare ca un salt mare după denumirea lor, dar în practică scorul Geekbench single-core a crescut de la 380 la 671 și cel multi-core de la 1.588 la 1.923. În 3DMark, care testează performanța pentru jocuri și accelerare grafică, scorul crește de la 436 la 1.204, o altă creștere masivă de performanță.
Altfel spus, Magic4 Lite va învârti mult mai bine aplicațiile decât Honor X8 și aș spune că asta contează pentru cei ce vor un telefon ieftin, dar care totuși funcționează bine în situații uzuale de viață: navigație, Android Auto, învârtit niște aplicații, dat apeluri, mesaje pe chat.
Snapdragon 695 este și un chipset 5G, deci telefonul este future-proof la acest capitol. Mai are și baterie mare, 4.800 mAh, cu încărcare rapidă la 66W, un alt bonus în acest preț.
Există o singură cameră și face o treabă decentă pentru segmentul acesta de preț. Nu mi s-au părut mari diferențe față de Honor X8, fotografiile ies cam la fel, adică ok în timpul zilei, ușor desaturate, dar măcar cu toate nuanțele uniform reglate. Magic4 Lite nu are vreo cameră ultrawide și se adresează celor cărora nu le pasă de acest aspect. Ce-i drept, dacă ai avea o cameră ultrawide de rezoluție mică tot nu ar fi un mare avantaj, dar măcar ai putea cuprinde mai mult în fotografie și uneori asta contează.
Modul Night Mode aduce o îmbunătățire sesizabilă, dar desigur nu la nivel de flagship.
Senzorul de amprente a funcționat bine. Interfața este bună și ea, iar traducerile în română sunt corecte. Toate serviciile Google sunt la bord, cu Play Services actualizat la zi.
Per total mi s-a părut un telefon potrivit pentru cei care vor un telefon normal, fără cerințe speciale de fotografiere sau performanță extremă. Este potrivit pentru un copil, pentru părinți, pentru cineva care vrea doar funcțiile de bază ale unui smartphone, dar cu ecran mare și autonomie suficientă.
Camera bump-ul parcă este prea amplu pentru o cameră normală și două secundare. Este ditamai cercul acolo, asemănător cu ceea ce aveam pe seria Mate de la Huawei. Aș fi preferat ceva mai discret, chiar dacă am apreciat simetria design-ului.
Ce mai pot reproșa este lansarea telefonului cu Android 11 la bord. Se practică asta în segmentul acesta de preț, dar există și modele cu Android 12 în piață.
Mai are și bloatware, vreo 4 aplicații și 2 jocuri preinstalate. Le-am dat uninstall și au dispărut, deci nu-i chiar un minus crucial, dar probabil unii nu vor ști să facă asta. Netflix și TikTok probabil sunt ok, dar TrainPal și WPS Office nu știu câți utilizatori au pe aici.
Honor Magic4 Lite este genul de telefon pentru cei care vor un smartphone simplu, cu care să facă activități de bază și câte o poză ocazional. Are 5G și un chipset bunicel pentru gama sa de preț. Prețul mi se pare cu vreo 200 de lei mai mare decât ar trebui să fie, dar acum a fost lansarea oficială și probabil va scădea după un timp.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
11 comentarii
06/06/2022 la 2:13 PM
Ah, ce mă bucur că au revenit telefoanele cu disc! :)
Revo(Citează)
06/06/2022 la 2:16 PM
Snapdragon 695 si ecran lcd la 1600 lei ?
Gasesti la Oppo sau Realme ceva cu Amoled si seria 700 ( sau echivalent Mediatk) la banii astia.
Marius(Citează)
06/06/2022 la 2:45 PM
eu raman socat ca, la doi ani dupa cumparare, desi tot apar modele noi si de la Honor, si de la Oppo sau Xiaomi, pe la 1600 lei nu pot gasi un terminal care sa-l bata pe asta https://browser.geekbench.com/v5/cpu/7738459
sa-l bata inseamna sa ofere cam dubla performanta, altfel nu merita schimbarea, ca e in stare perfecta datorita husei urate, dar foarte eficiente ca protectie. are cineva vreo idee despre ce pot sa iau in august?
WhiteLion(Citează)
06/06/2022 la 3:28 PM
Degeaba faci reviews sintetice platite și fără real world day to day usage.
Ca îl butonezi o săptămână nu te face capabil sa emiți o părere reala despre un telefon
mihnea(Citează)
06/06/2022 la 3:56 PM
Ca să faci un review ca lumea trebuie să folosești telefonul ăla o săptămână sau 2, ca telefon principal – adică faci cu el tot ce ai face cu al tău, pe cât posibil. Asta n-o să facă nimeni în România, că e multă muncă și bani puțini, mai ales la telefoane mai ieftine. Și chiar dacă ar face cineva, nu prea ai de unde să știi dacă merge la fel de bine și după 1 an, că follow-up sigur nu va face nimeni.
Nu știu cum ar fi pentru blogul de față, dar în general astfel de review-uri nu atrag prea mult atenția pentru că cumpărătorul țintă nu stă să studieze prea mult înainte să cumpere, iar cei ce urmăresc un astfel de materiale (review-uri) se uită la telefoane mai scumpe.
dam167(Citează)
06/06/2022 la 3:42 PM
Inca un telefon care e mai scump decat A52s 5G si totusi inferior din multe puncte de vedere:
– DPI-ul ecranului este mai mic, si IPS fata de SUPER AMOLED
– procesor mai slab, performanta mai mica
– camera foto mai slaba
– fara rezistenta la apa
– autonomie mai mica
E mai mare, e mai subtire, arata premium fata de plasticul Samsung… dar nu cred ca este de ajuns.
Gaelex(Citează)
07/06/2022 la 8:26 AM
Care e nivelul de sub entry-level? Ca daca Snapdragon 695, 8/128 GB si 1600 de lei e entry, alea sub 1000 de lei cum sunt, exit level?
alunelu(Citează)
07/06/2022 la 8:52 AM
@alunelu, depinde de nivelul fiecăruia, bo$$! La nivelul meu, entry level înseamnă de la 2000 de lei.
motanes(Citează)
07/06/2022 la 10:08 AM
@motanes: n-ai raspuns la intrebare: ce este SUB entry level?
alunelu(Citează)
07/06/2022 la 11:13 AM
Boomer phones cu subcategoriile
– cu taste
– fara taste
Costin(Citează)
07/06/2022 la 1:56 PM
@alunelu, nu există. În orice caz, și dacă e… nu mă interesează.
Altfel, ca să vorbim ceva mai clar și aplicat, m-am jucat cu un telefon la 1000 de lei, acum vreo 5 ani, când mi se înfiripase ideea că toate-s la fel și că dai bani mai mult pe brand.
Ei bine, brandul și prețul fac diferența. În utilizare. Calitatea ecranului, timpul de răspuns al aplicațiilor, calitatea fotografiilor, fluența imaginilor video… Este o diferență esențială între un telefon de 1000 și unul de 2000 de lei. Mai mare decât între un telefon de 2000 si unul de 4000 de lei. Ca să fiu clar.
motanes(Citează)