un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Se putea mai bine: panou nou de informare privind calitatea aerului

20 Jun 2022  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

La stația de tramvai de la Sf Gheorghe din București, care oficial este kilometrul 0 al României, s-a montat un nou panou de informare privind calitatea aerului. Doar că nu prea te informează așa eficient.

Panoul ar putea fi mai bun, dar este gândit în acel stil birocratic. Informațiile se schimbă cam o dată la 10 secunde, din mersul mașinii uneori nu apuci să citești ceea ce contează pentru că panoul afișează în timp ce tu treci pe acolo ceva de genul “Măgurele – Tip Stație: Fond Suburban, zona IFIN”.

La altă stație scrie “Balotești Tip Stație: Fond Regional”.

Și acum mă întreb și eu, ca cetățean obișnuit, de ce mi-ar păsa că o stație este de tip “fond regional” și alta de tip “fond suburban”? Care-i diferența între ele? De ce este nevoie de astfel de exprimare științifică în ceva făcut pentru marele public? Câți știu ce anume este “zona IFIN”, de parcă le-ar sta Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară mereu pe limbă?

Și după multe secunde, un astfel de ecran se schimbă cu informația efectivă despre calitatea aerului, care arată cam așa:

În primul rând, informația este din nou greu de citit din mers pentru că arată șase pătrățele, iar cel real este “plin”. De ce nu scrie direct mare 1/6 sau 2/6, ca să nu stai să analizezi fiecare pătrat în parte dacă este plin sau nu? Nu știu.

Apoi, în caz că nu v-ați prins, scara este de la 1 la 6, 1 fiind cel mai bun și 6 cel mai prost. De asta 1 este “bun” și 2 este “acceptabil”. De ce nu este 6/6 calitatea cea mai bună a aerului?

Ideea acestor panouri nu este rea, dar trebuie să te informeze rapid și eficient și să fie informația clară pentru oricine. Dacă trec pe la Universitatea, vreau să știu cum este aerul acolo, că-l respir chiar eu, nu în pădure la Balotești sau la Măgurele. E o pădure, normal că acolo este mai curat! Spune-mi cum este la Universitate, la Romană, la Obor și la Aurel Vlaicu! Și, dacă s-ar putea (și se poate) să văd dintr-o privire situația de ansamblu în oraș sau măcar în zona aceea. Pe un astfel de panou pot fi afișate câte 5-6 stații dintr-o dată, nu câte una la fiecare 20 de secunde.

Alte articole din seria Se putea mai bine.

asus s5507

    18 comentarii

  1. Si daca vezi informatia pe panou ca aerul e poluat la nivel 5 ce faci, iti tii respiratia pana ajungi la padure?

      (Citează)

  2. tu nu vezi culorile?
    daca ai verde te gandesti ca e bine, daca e rosu atunci poate e nasol.
    ce e asa greu?

      (Citează)

  3. Iar au spalat astia niste bani? Panoul ala e total inutil: nu-ti arata calitatea aerului fix din zona respectiva, nu arata ce masoara (unitati, orice) si posibil nici nu afiseaza date corecte din zona unde sunt facute masuratorile. Mai utila era temperatura, umiditatea si PM 2.5 fix din zona unde e montat panoul. Eventual puteau adauga si presiunea aerului si indicele UV.

      (Citează)

    • „Indice Calitate Aer General” – și găsești exact cum se calculează (spoiler, n-are unitate de măsură). Iar dacă cauți tipul stației (că ți-l spune și pe ăla) vezi zona unde sunt făcute măsurătorile. Da, orice e posibil să fie greșit, aia e subînțeles în RO.

      Puteau pune și viteze și orientarea vântului, ora la care apune soarele, vizibilitatea, temperatura percepută; na, putea fi ultrawide panoul ăla dacă nu încăpea totul.

        (Citează)

  4. Eu n-as lua in considerare. Si daca e aerul nasol, ce poti face?! Mai ales ca vine canicula, care e mult mai periculoasa.

      (Citează)

  5. eu vad reclama mascata la disneyPLUS, asa subtil in fundal acolo.
    cam mult au platit baietii cu lansarea in romania pe bani de seminte la 10 lei abonamentul

      (Citează)

  6. Reclama nemarcata la disney + si megaimage.

      (Citează)

  7. E normal să scrie tipul stației pentru că sunt unii care vor să știe. În mod ironic fix aia îți spune (printre altele): aria de măsurare. Funcție de tipul stației ai informația respectivă pentru o suprafață mai mică sau mai mare. Pentru marele public e „bun”, „acceptabil” etc.

    Iar faptul că nu sunt mai multe zone pe același panou iarăși înseamnă simplitate. Nu cred că sunt făcute pentru când treci cu mașina, ci pentru acțiunea aia primitivă de a merge pe jos. Și mă gândesc că atunci îți rupi 20 de secunde din viață dacă vrei să cetești care e indicele ăla. Care indice, apropo, se calculează după o metodologie, nu-l faci 6, 10 sau a cu steluță după cum sună mai fain.

    Or fi pus ăștia de la Finestore ceva în zeamă?

      (Citează)

    • @dam167 Esti intre aia implicati in proiect, recunoaste :-).Pai toata informatia utila: locatie/calitate, ora, se putea integra intr-un singur ecran. Daca e pentru pietoni, fontul e prea mare, daca e pentru soferi e total irelevant, ca nu ai timp sa vezi nimic…

        (Citează)

    • Presupun că au vrut să fie mai puțină informație ca să poți citi repede și de la distanță, dar nu-mi dau seama dacă era prea mic textul sau prea încărcat dacă era totul simultan pe panou. Poate ar merge și așa.

        (Citează)

  8. Isi mai aduce cineva aminte, ca exista ceva asemanator la universitate acu 1000 de ani? Sau de ceasul de la universitate, acum 2000 de ani.

      (Citează)

  9. un producator (roman!) de echipamente profesionale de masurare a calitatii aerului ne arata si informatii pentru cele publice, dar vad ca doar 3 sunt publice in Buc: https://www.uradmonitor.com/ daca aveti buget, luati unul si la voi si imbogatiti harta!

      (Citează)

    • WhiteLion – vezi ca default este doar Radiatia pe uradmonitor. Probabil dupa nebunia cu “operatiunea speciala din Ucrania” si discutiile despre radiatii . In stanga sus daca selectezi PM1.0 / PM2.5/PM10 o sa iti apara o gramda de senzori pe Bucuresti.
      Si da :) am si eu unul pe balcon. Rezista de 2 ani . Am dat parca 100 de Euro pe el.

        (Citează)

    • de ce as face eu asa face din banii mei??
      care e schimbarea reala??
      aha, 0, am inteles.

        (Citează)

  10. “În primul rând, informația este din nou greu de citit din mers pentru că arată șase pătrățele, iar cel real este “plin”. De ce nu scrie direct mare 1/6 sau 2/6, ca să nu stai să analizezi fiecare pătrat în parte dacă este plin sau nu? Nu știu.”

    Pentru ca… management vizual.
    Ai descoperit 5S-ul, poate descoperi si asta! :-P

      (Citează)

  11. Trecand oeste utiliatea panoului, nu pot sa nu remarc ironia.

    Panoul ce arata calitatea aerului e greu de citit din masina. Daca vede ca e aeru prost, da drumu la recirculare, sa nu ii mai puta de la trafic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus