un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Microsoft și Google nu mai vând tehnologie care îți detectează emoțiile

22 Jun 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Credeați că face recognition-ul este ceva extrem sau intrusiv? Nu, este doar începutul. Odată ce recunoști în imagine o față umană, o poți analiza pentru mai multe detalii. Cu un machine learning bun în spate poți calcula apoi ce sex are persoana respectivă, ce vârstă, cât păr are în cap, ce culoare, cât machiaj poartă șamd.

De ce? Pentru publicitate, să zicem. Închipuiți-vă un panou publicitar la intrarea într-un mall. În loc să-mi arate mie reclame la noile creme de la Douglas (I guess), ceea ce ar fi publicitate pierdută, le-ar putea arăta doar persoanelor ca fiind detectate de sex feminin și cu vârsta într-un anumit interval, că poate e rata de conversie mai bună. Vopseaua de păr blond ar putea fi promovată doar persoanelor blonde. Dacă mă detectează pe mine, mi-ar putea arăta în schimb reclame la un mouse Logitech MX Master 3S sau la o poșetă masculină frumoasă.

Rata de conversie sigur ar fi mai bună!

Și sunt multe alte scenarii de utilizare, nu doar publicitate. Tracking de persoane chiar dacă-și schimbă coafura sau culoarea părului ar fi una, știu o țară mare și comunistă care probabil face asta.

Algoritmul mergea însă mai departe, detecta și emoțiile de pe fețele persoanelor. Sunt vesele, triste, contemplative, extaziate, deprimate, furioase, dezamăgite? Bun pentru publicitate, dar și pentru analizat cât de mult zâmbești la paradă atunci când trece iubitul conducător prin fața ta.”6079 Smith W.! Yes, you! Bend lower, please! You can do better than that. You’re not trying. Lower, please! That’s better, comrade.”

Dacă mai țineți minte, acum câțiva ani ziceam că acesta este un subiect dificil pentru AI-uri și analiză de imagine. Că noi aruncăm o singură privire la o persoană și ne dăm seama imediat dacă pare furioasă sau tristă după mici schimbări ale gurii sau ale sprâncenelor. Cum facem asta? Păi avem experiență de mulți ani de zile în spate și am învățat să recunoaștem astfel de semne. Și prin machine learning, așa au făcut și AI-urile. Le arăți 3000 de imagini cu persoane bucuroase și algoritmul trage singur concluzii despre cum arată o astfel de emoție pe fața cuiva.

Câte emoții putea detecta algoritmul Microsoft? Nu se știe, dar recent Google a anunțat că al lor poate detecta un număr de 13 stări emoționale. Nici n-aș putea enumera atâtea! Google a anunțat că nici ei nu vor mai vinde astfel de tehnologie, ci se vor limita la a detecta dacă o persoană zâmbește sau se încruntă, dar fără a trage și concluzia privind starea sa emoțională.

Nici Microsoft nu va mai vinde această tehnologie. Și-a anunțat clienții existenți că mai au un an de zile până să piardă accesul la acele funcții.

Mie mi se pare însă că e prea târziu. Tehnologia există. Poate fi dezvoltată și de alții. Microsoft și Google poate au fost primii, având bani de investiții serioase și cercetare în această direcție, dar companii mai mici pot apoi construi ceva similar. În fond, dacă Google îți spune deja dacă o persoană zâmbește sau se încruntă, jumătate din treabă este făcută.

Provoc AI-ul să dea un nume acestei emoții!

asus s5507

    22 comentarii

  1. Mie nu mi se pare ca e tarziu ci ca e, in general, mai rau ca pastreaza tehnologia pentru ei doar – ca nu e ca si cand or s-o ingroape si nu se mai ating de ea.
    Externalizata ofera un fel de fair game.
    Altfel, oricum nu e ca si cum daca ei s-au oprit din oferit tehnologia asta, gata, nu mai cerceteaza nimeni.

      (Citează)

    • Pe de altă parte tehnologia asta ar putea preveni suicidul (cum ar fi să ai astfel de camere în zonele populare pentru astfel de acte) sau ar putea preveni consumul de alcool și droguri în public. Tehnologia e doar o unealtă, poate avea tot atâtea întrebuințări bune cât și rele.

        (Citează)

    • Cum îl previne? În Europa GDPR-ul nu te lasă să procesezi oricum astfel de lucruri sau să atenționezi persoana respectivă că poate are nevoie de ajutor. Iar în rest nu cred că-și dorește nimeni reclame personalizate sau apeluri cu “hei, am văzut că pari trist”. Nu cred că ar fi fost un scenariu de utilizare sau poate ar fi fost la coada lor. Întâi sunt cele care generează bani sau securitate.

        (Citează)

  2. nu exista “poseta masculina”

      (Citează)

  3. Provoc AI-ul să dea un nume acestei emoții!

    E simplu: cand zambesti de drag ca te joci cu pisicul, dar vezi ceva 2m mai incolo care te face curios si fix atunci te apuca si un cascat mic.

      (Citează)

  4. in concluzie, la toata balaria de text:
    firmele mari nu mai fac asta, ramane underground la serviciile secrete si firme de prin israel.

    corporatiile din usa pot sa dea cu raportul, asa daca o bagi la negru (heh) merge in continuare treaba.

      (Citează)

    • Nu e clar, uneori corporațiile se luptă cu guvernele ca să nu le vândă tehnologie. Pe de altă parte, dacă știi că ea există, ți-o poți dezvolta local. Ca efort susținut de un guvern n-ar trebui să fie mare chin.

        (Citează)

  5. Bine ca detecteaza tik tok, cu toata ca e si paranoia, daca ma uit la ceva anume pe internet, la vreo cateva ore imi apare acel lucru pe tik tok, sau uneori imi apare fix la ce faceam in zilele acelea, cu toate ca nu avea legatura cu internetul.

      (Citează)

  6. N-am putut citi mai departe de sintagma „poșetă masculină“.
    Mi-a fost teamă că ajung la partea cu tocurile cui și tampoanele pentru bărbați.
    Să iei una mare, să încapă rujurile și trusa de machiaj.

      (Citează)

  7. Sa comentez si eu la subiect, ca tot am vazut referire la MX Master 3S: am trecut recent la un MX Vertical si pot sa zic ca e cea mai misto chestie. Recomand tuturor sa treaca la mausi verticali, diferenta se simte imediat.

      (Citează)

  8. cu ce ai facut fotografia? este extrem de clara!

      (Citează)

  9. De ce o persoana blonda ar vrea vopsea de par blond ?

    Cand o sa fie ai-ul capabil sa inteleaga o reactie falsa, gen ma incrunt la copil dar amandoi stim ca de fapt zambesc in interior ? :)

      (Citează)

  10. „Provoc AI-ul să dea un nume acestei emoții!”

    Sictir moderat , ascuns sub o mină de complezență.

    A, pardon, vorbeai de fetiță?

      (Citează)

  11. Tehnlogia este si buna si rea. Depinde cum este folosita.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus