un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce lucruri începi să apreciezi când devii părinte

6 Jun 2022  ·

GÂNDURI  ·

39 comentarii

Suspensiile moi la mașină. Prima oară când am plecat cu Alice spre Galați avea vreo trei luni. Am plecat înainte de primul ei somn al zilei. A adormit la 5 minute după ce am ieșit din parcarea blocului. A dormit cele 15 minute cât ne-a luat să ieșim pe A2.

La primul pod de pe A2, un pic după ieșirea din oraș, mașina a sărit cam mult peste una dintre îmbinările podului, care în România sunt deseori brutale. Mergeam oricum mai încet, dar nu a contat. Alice a deschis ochii și a stat trează tot restul drumului.

Și culmea, am suspensii destul de moi, dar na… Tot felul de gropi, denivelări, speed bumps, îmbinări de pod și altele sunt dușmanul bebelușilor.

 

Un pat care nu face zgomot. Patul nostru trosnește un pic, cred că se așează stinghiile acelea de lemn de sub saltea de câte ori ne urcăm în el sau mișcăm prea mult. Nu știu ce să-i fac, că l-am strâns deja cât de bine am putut, îl și ridic din când în când pentru a elibera eventuala tensiune din lemn șamd. Tot trosnește când mă așez în pat.

Și seara, când mă duc acolo pe la ora 22-23 și mă așez în pat și acesta face mici sunete, o aud imediat pe Alice cum tresare în somn, oftează, se mișcă, se întoarce în pătuțul ei, care este lipit de al nostru. Doarme de 2-3 ore, dar mereu mă tem că o voi trezi eu urcându-mă în pat. De fapt, este foarte posibil să o trezim noaptea chiar noi, prin mișcări involuntare în somn.

Nu observasem niciodată că patul face astfel de sunete până nu am avut-o pe Alice. Nu ne-au deranjat niciodată.

 

Curierii care bat la ușă (sau măcar o sonerie reglabilă, dacă există). Prima oară când un curier a trezit-o pe Alice pentru că a sunat la sonerie am fost chiar nervoși. Nu pe omul respectiv, nu a fost vina lui că a livrat coletul, dar că nu poți face nimic pentru a preîntâmpina problema.

Soneria este în tabloul electric. Nu o pot dezactiva. Curieri vin des, uneori mai sună și alte persoane la ușă. Și în caz că nu aveți copii și nu știți asta, dacă se trezesc din somn este practic imposibil să adoarmă la loc imediat și cel mai probabil urmează măcar 1, 2 sau chiar 3 ore de copil nervos și supărat.

Mi-ar plăcea o sonerie reglabilă în mai multe trepte. Nu stau în Versailles, aș auzi-o de oriunde din casă chiar și la volum minim. Mi-ar plăcea și un interfon cu sonor reglabil, dar al nostru are doar trei niveluri: mut total, deranjant de puternic și megafon de trezit morții.

Pe interfon am lipit o mare cârpă ca să-i atenuez sunetul. Unii curieri sună la telefon sau la interfon întâi. Eu stau apoi pregătit la ușă, cu ea descuiată, ca să o deschid între momentul când curierul trântește ușa de la lift în spatele său de parcă ar urâ-o de moarte și momentul când se pregătește să apese butonul soneriei. Atunci de obicei deschid eu ușa cu o viteză super-luminică și șoptesc “daaa… bună ziuaaaa”.

 

Șoferii care nu claxonează, ba chiar încetinesc când trec pe lângă căruciorul de copii. Că poate doarme aia mică. Și eu făceam asta înainte să am copil, dar mai mult ca să le dau încredere adulților de pe stradă că i-am văzut, le-am văzut căruciorul și am redus viteza de deplasare pentru a preîntâmpina pericole. Acum îmi dau seama că e util și în caz că doarme plodul în landou.

 

Să nu ai vecini care dau cu flexul sau bormașina. Am avut noroc până acum. Deși copiii par capabili să adoarmă pe orice gălăgie, mai degrabă îi trezesc trecerile bruște de la liniște la zgomot sau invers.

 

Hotelurile adult-only. Croazierele adult-only. N-am fost niciodată într-unul până să avem copii. Probabil nici nu vom merge niciodată acum că avem.

 

Opțiunile do not disturb de pe telefon. Pe al meu se activează automat pe la ora 20 și se dezactivează la 7:30, ca să nu-mi sune telefonul în timp ce culc copilul, că nu vreau să o iau de la capăt cu 20 de minute de legănat. Matilda a mers pe simplitate, îl ține pe mereu pe vibrație, de nici eu nu pot să dau uneori de ea.

 

Trotuarele cu treceri la nivel bine făcute. Este jale prin cartiere. Chiar și atunci când un trotuar are o zonă cu rampă de urcare pentru cărucioare, de multe ori este prost făcută, tot sunt vreo 10 cm acolo. Am fost prin alte țări. Trecerile erau impecabile. Or fi așa greu de făcut de muncitorii români sau “las-o că merge și așa” a fost numele contractului la primărie? Și când găsești una, de multe ori este blocată de mașini parcate aiurea. Tot aici, multe trotuare au gropi mari și tot felul de obstacole care le îngustează.

Un cărucior de copii este ușor, îl iau oricând pe sus, nu-i bai. Dar ce-or face oamenii blocați în scaune cu rotile și care nu au alternative?

 

Tot felul de gadgeturi și software. Aparat de făcut zgomot. Un cărucior foarte ușor. Baby monitors. Moshi și Cocomelon. Livrarea de mâncare. Scutece de unică folosință și aleze. Am înțeles că unii oameni au chiar și aparat de încălzit șervețele umede.

Cred că va fi separat un articol despre ce lucruri nu apreciam suficient înainte de Alice și acum au dispărut sau sunt mult mai dificil de obținut. O să mă gândesc.

asus s5507

    39 comentarii

  1. Speedbumps or fi nașpa pt copilul tău, nu toți sunt la fel.

      (Citează)

    • Exact! Al meu adormea când porneam motorul și se trezea când îl opream la destinație. Am făcut o data un drum de 30 de minute in 45, nu știam cum sa mai lungesc drumul, am stat in spatele unui tractor de era sa adorm eu, intru in oraș, primul semafor, frâna ușoară, ma opresc, se trezeste și el. Piatra cubica și speed bumpurile erau prietenii mei, semafoarele nu.

        (Citează)

  2. Daca ai un pat care scartaie, unde ai contact lemn cu lemn, pune folie de copt in jurul lor.

      (Citează)

    • Vezi Leroy Merlin și ia Pâslă pentru astfel de îmbinări, ajuta mult.

      Ps: eu am construit patul din dormitorul nostru din lemn masiv, tocmai ca să evit orice scârțâit, acum și viitor. Sa vezi când încep copii (al tău + vizitatorii) sa sară în pat ce damage produc…

        (Citează)

    • Sau poti pune ceara uscata. Freci 2 lumanari intre ele deasupra imbinarilor si gata problema.

        (Citează)

  3. Rampele de acces, inclusiv cele la trotuare. Probabil asta e cel mai vizibil semn ca suntem intr-o tara de rahat. 99% sunt facute la misto, fara nicio utilitate practica.

      (Citează)

    • Daaaaa, asta cu trotuarele și trecerile la nivel ma dau gata și pe mine. Horror sunt. Și ce trotuare rupte avem!

        (Citează)

  4. Copii trebuie obișnuiți din burtica cu gălăgia…mers in puburi, concerte, etc. Eu sunt la al 3-le-a copil și cu nici unul dintre copii nu am avut problemele astea… Am luat copii la toate nuntile la care am fost și atunci când erau bebeluși adormeau in carut lângă boxele care urlau și dormeau acolo câteva ore neîntorsi…am renovat cu copiii in casa dormind, adică dând cu bormașina și cu flexul și nu se trezeau…stau la ~30m de calea ferata și fiecare tren claxonează in fata geamului iar copii nu se trezesc…in mașina copii dorm multe ore fără probleme, e locul lor preferat de dormit; ultimul bebe a dormit 5.5ore fără oprire la doar 3luni(chiar m-am mirat ca nu s-a trezit de foame, dar cum am oprit mașina s-a pus pe plâns). Toată problema in ecuație este ca sa ii fie somn copilului; evident ca dacă tu îl pui sa doarmă cu forța la prânz și lui nu ii este somn o sa se trezească la prima gălăgie…

      (Citează)

    • E lipsa de respect vizavi de calitatea somnului copilului tau. Doar atat zic, ca m-a infuriat modul in care iti tratezi copii, si mai si normalizezi asta.

        (Citează)

    • @Deea, tu nu ai fost la niciun botez unde copilul a stat la petrecerea de la restaurant? Daca da, te-ai revoltat si le-ai spus parintilor ca isi bat joc de copil?
      Apoi, daca omul locuieste langa o cale ferata, ce ar putea sa faca? Nu cred ca poate sa faca petitie pentru a se muta sina de tren.

        (Citează)

  5. Acum vreo 10 ani soneria a fost o mare problema, tot in tablou era. Am desfacut tabloul si am scos-o. O alta solutie ar fi fost prin exterior, direct de la butonul de actionare al soneriei. Acum am o sonerie wireless cu camera (cu inregistrare in cloud).

    E fff rau sa ai santiere prin bloc. Ambii copii au avut cand erau cam de un an. Pur si simplu tremurau cand auzeau zgomotul bormasinei.

      (Citează)

  6. Cateva solutii gasite de mine cand aveam aceleasi probleme cu copilul
    – Daca somiera (stinghiile de lemn de sub pat) se aseaza pe alta zona de lemn a patului, probabil asta produce scartaitul: am pus o bucata lunga de material textil, un cearceaf vechi, intre somiera si lemn, in zona unde se aseaza somiera pe zona de lemn, si scartaitul a disparut.
    – La sonerie, o desfaci asa cum se desface si un intrerupator de bec din casa, si ii deconectezi unul din cele doua fire de curent, il izolezi cu banda si il lasi acolo. Sau inlocuiesti butonul de la sonerie cu un buton “blank” care nu se poate apasa. Sau lipesti un mic sticker pe sonerie pe care scrii “Va rog nu folositi soneria!”

      (Citează)

  7. Pentru a rezolva problema cu soneria
    exista sonerii wireless care sa iti apeleze mobilul cand te suna cineva la usa
    exemplu https://vectro.ro/produs/sonerie-inteligenta-wireless-hd-1080p-android-ios/
    la fel mai mult ca sigur exista si un interfon si ai rezolvat problema

    Pentru ca sa nu mai iti bata la usa poate o placa cu mesaj de genu “nu bateti la usa, folositi soneria” cred ca ar functiona

      (Citează)

  8. Ai incercat cu niste fasii de cauciuc puse sub scandurile de la pat? Ar trebui sa atenueze vibratiile. Si relaxat un pic suruburile, probabil mai mult produci tensiune in lemn cand le strangi mai tare.

      (Citează)

  9. Rapuns la comentariul lui Dan

    Corect, asta voiam sa zic si eu, cel mai bine este sa obisnuiti copilul cu zgomotul, pt ca altfel va fi chinuitor pt voi.

    Sigur, nu intotdeauna se poate, la ai mei de exemplu nu prea s-a putut. In plus, copiii pot dormi in zgomot continuu, dar problema e cand e liniste si se face brusc zgomot, cum e cu soneria etc

    Soneria de la usa ar trebui sa o poti dezactiva, scoate siguranta, intrerupe fire, blocheaza fizic butonul etc

    Cu interfonul e mai greu pt ca ai nevoie de el, si eu am avut probleme, am pus niste banda pe el sa il mai atenuez.

      (Citează)

  10. Pai eram convins ca pe acela l-am apasat, dar se pare ca nu. Butoanele astea sunt greu de folosit pe mobil, dupa cum stii: de obicei le apas fara sa vreau, dar de data asta a fost invers :-)

      (Citează)

    • Da, e ceva in neregula cu ele, uite la comentariul de mai sus sunt sigur ca am apasat ce trebuie dar tot aiurea s-a postat. Oh well.

        (Citează)

  11. Ce lucruri începi să apreciezi când devii părinte

    Viata la casa. Care rezolva majoritatea aspectelor mai putin pe cele de infrastructura.

    Hotelurile adult-only. Croazierele adult-only. N-am fost niciodată într-unul până să avem copii. Probabil nici nu vom merge niciodată acum că avem.

    Foarte rau. Atunci cand mergi in vacanta fara copil e preferabil sa cauti ceva hotel adult-only, ca stii cum e, daca ai scapat de al tau, nu vrei sa te deranjeze ai altora.

    Un pat care nu face zgomot. Patul nostru trosnește un pic

    Toate paturile fac zgomot daca insisti, dar pentru dormit si futut cu amortizor merge un pat facut la comanda, din MDF, PAL, eventual cu placaj dublat, fara picioare, care se autosustine adica, si cu partea pe care pui salteaua, somiera, cred ca ii zice, nu din scanduri din alea arcuite, ci tot din placaj masiv. E dificil de mutat prin camera sa faci curat, greu, dar cel putin 5-7 ani nu scartaie, iar pe urma nu iti mai pasa ca presupun ca nu dormi cu copilul pana la majorat.
    Ideal ar fi sa nu dormi nici acum, dar na, stim ca acest lucru nu este mereu posibil .

      (Citează)

    • De ce, la casa nu ai sonerie?

        (Citează)

    • Daca vrei ca al tau pat sa nu scartie il faci din lemn masiv sau fier-forjat. Imbinarile la PAL, MDF se slabesc.
      @Boris, la casa are caine, latra el si il anunta.

        (Citează)

    • @Boris. Soneria e cea mai mică problemă, nu aveam nici la bloc.
      @cineva : Corect, dar atât lemnul masiv cât și fierul forjat sunt inca și mai grele. Fierul forjat poate și fi periculos și nepotrivit in designul interior al camerei. Ideea mea e că atunci când se slăbesc îmbinările, le repari sau cumperi altul. La noi a durat 7 ani să înceapă un pic să scârțâie un pat in care stăteau copiii până la tavan. Patul nostru nu scârțâia când am vândut apartamentul.

        (Citează)

    • Sunt de acord ca la casa soneria e cea mai mica problema, cata vreme ai copil ai probleme mult mai mari de genul unde il duci la gradinita/scoala, unde e cel mai apropiat spital, cum ajungi la el cand totul e desfundat, cum doarme copilul cand vecinii fac gratar cu manele, etc. Ziceam doar ca problemele pe care le-a expus radu in articol (gen sonerie) sunt extrem de banale, iar tu ii recomanzi sa se lege la cap cu probleme adevarate mutandu-se la casa.

        (Citează)

    • iar tu ii recomanzi sa se lege la cap cu probleme adevarate mutandu-se la casa.

      Hahahaha.
      Eu am prezentat avantaje in viata la casa , nu am recomandat mutarea in Zabrauti, sau la Poplaca. Mi se pare absolut hilara comparatia si presupunerea ca la bloc nu ai vecini care fac gratar cu manele si ca ajungi repede la spital si la scoala, dar la casa e fix invers.
      Poate fi o casa in aceeasi zona cu apartamentul de referinta, sau una similara, ca nu e posibil sa ai case chiar oriunde, in Bucuresti. De exemplu pentru Tineretului.
      #numaifitisaraki

        (Citează)

  12. Eu am venit doar să citesc comentariile oamenilor care îți spun cum să faci doar pentru că la ei a funcționat. Și poate găsesc și o experiență utilă în marea de sfaturi.

      (Citează)

  13. Ai uitat chestiile cu ADEVARAT importante: efectul nurofenului cand tocmai a facut febra 39 si un scaun normal dupa 2-3 zile de diaree. Restul sunt fitze.

      (Citează)

  14. Si daca se mai trezeste copchilul, ce?E o asa de mare tragedie?.Ati innebunit de tot cu prostiile bagate in cap de cartile de parenting.Au mai crescut si altii cochii dar nu-i pupa in cur permanent cum fac unii parinti .

      (Citează)

    • Ai vorbit ca un om care sau n-are copii, sau a avut altul grija de ai lui. Pe lângă ca e important sa doarmă copilul pt el, e important și pt tine, ca e singura pauza în zi pe care o ai sa mai faci câte ceva.

      Sigur, dacă nu ai pe altcineva sa aibă grija de el.

        (Citează)

  15. Lemn masiv, o prostie
    Salvam mediu dar pana e vorba de propriul confort gen

    Ariel:
    Vezi Leroy Merlin și ia Pâslă pentru astfel de îmbinări, ajuta mult.

    Ps: eu am construit patul din dormitorul nostru din lemn masiv, tocmai ca să evit orice scârțâit, acum și viitor. Sa vezi când încep copii (al tău + vizitatorii) sa sară în pat ce damage produc…

      (Citează)

    • Cred totusi ca mobilierul din lemn masiv ajuta mai mult la protejarea mediului. Adica iti cumperi un pat pe care il vei folosi o perioada lunga de timp (peste 10-15 ani) fata de paturile din PAL/MDF pe care le schimbi dupa maxim 5 ani. Vopseaua, transportul, energia utilizata in productie, toate astea afecteaza destul de mult mediul inconjurator.

        (Citează)

  16. Eu sunt de acord doar cu chestiile legate de civilizatie. Drumuri, trotuare, bormasina la 6 dimineata etc. Restul is asa…….sa avem ce vorbi.

      (Citează)

  17. Dan:
    Copii trebuie obișnuiți din burtica cu gălăgia…mers in puburi, concerte, etc. Eu sunt la al 3-le-a copil și cu nici unul dintre copii nu am avut problemele astea… Am luat copii la toate nuntile la care am fost și atunci când erau bebeluși adormeau in carut lângă boxele care urlau și dormeau acolo câteva ore neîntorsi…am renovat cu copiii in casa dormind, adică dând cu bormașina și cu flexul și nu se trezeau…stau la ~30m de calea ferata și fiecare tren claxonează in fata geamului iar copii nu se trezesc…in mașina copii dorm multe ore fără probleme, e locul lor preferat de dormit; ultimul bebe a dormit 5.5ore fără oprire la doar 3luni(chiar m-am mirat ca nu s-a trezit de foame, dar cum am oprit mașina s-a pus pe plâns). Toată problema in ecuație este ca sa ii fie somn copilului; evident ca dacă tu îl pui sa doarmă cu forța la prânz și lui nu ii este somn o sa se trezească la prima gălăgie…

    Dpdv usurinta in convieturire abordarea asta detaliata mai sus ar putea fi o solutie. Dar eu NU sunt de acord cu ea. Un pas mic suplimentar – copii dezbracati/desculti pe afara toamna/iarna cum se intampla cu o anumita minoritate de la noi din tara care e super rezistenta insa IQ/EQ sunt destul de jos.

    Studiile ce le citisem spuneau ca noi ca oameni avem nevoie de indeplinirea urmatoarelor nevoi:
    – psihologice: printre ele dormit / adapost; Dormitul trebuie sa fie intr-un mediu linistit si intunecos, lipsa stimuli auditivi/vizuali; Orice stimul din asta tine creierul activ si se traduce in imposibilitatea de a se deconecta, deci un creier obosit tot timpul, greu sa mai asimileze informatii noi.
    Faptul ca sunt copii/oameni care pot dormi in orice conditii nu e un plus – pe termen mediu si lung se traduce in chestiuni mai neplacute, lipsa dezvoltare/stres/disfuctii ale organelor.
    – de siguranta personala: ca omenire am ajuns unde am ajuns pentru ca nu suntem iepuri sa dormim cu urechile ciulite si la primul zgomot sa fugim.

      (Citează)

  18. Dar de potecile pline de damburi din parc nu zici nimic. Pana sa am copil nici nu le bagam in seama, dar cand plimbam caruciorul le simteam pe toate. Ia doar intrarea aia de la mijlocul parcului, de la trecerea de pietoni.

      (Citează)

  19. Mă bag și eu în discuție. Copiii nu sunt deloc la fel, unul poate dormi cu televizorul deschis, altul se trezește dacă închizi ușa. Cu siguranță ar ajuta să avem străzi mult mai bune, dar asta e. Mașina mea are suspensii foarte tari, aproape sport, am fost uimit cât de tare s-a simțit când am trecut prima dată peste niște speedbumps mici de tot (era ca atunci când mergeam cu viteză cu vechea mașină). Ca fapt divers cunosc un cuplu care erau cei mai chill oameni pe care-i cunoșteam. Practicau yoga, erau foarte calmi în general și au făcut meditație înainte ca ea să nască. Copilul n-a ținut cont de nimic, este exact opusul lor.

    Când eram mic dormeam fără probleme cu zgomot sau cu lumină. Acum nu mai pot închide un ochi dacă e TV-ul deschis sau dacă e prea multă lumină în cameră (excepție face momentul când sunt extrem de obosit). Mai vorbește cu alți oameni și vezi ce-a funcționat în cazuri similare cu ale lui Alice (medici pediatri și alții din domeniu).

      (Citează)

  20. Recomand https://www.babymonitor3g.com – folosit pe un iPhone vechi de ex, si pe desktop. Nu stiu daca au si Android.

    Mie mi-a fost foarte la indemana, poti lucra si urmari copilul pe desktop in timp ce doarme.

      (Citează)

  21. Fantastic, sunt si altii ca noi. Am avut fix aceleasi probleme, fetita noastra are 2 ani.

    Sfat pentru problema cu interfonul: vorbeste direct cu acei curieri pe care ii pe zona. Sotul asa a facut si il sunau la telefon si cobora el eventual dupa colete.

    Au retinut toti si sotul a fost atent cu ei. Am salvat muuuulte somnuri de pranz asa!

    Sa fiti sanatosi, se va muta la un moment dat Alice in camera ei si scapati de stresul cu zgomotul. Noi pe la vreo 10 luni am realizat ca se trezea de la sforaitul sotului, asa ca am mutat-o in camera ei. Worked like a charm!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus