un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Device as a service pentru companiile care au nevoie de flexibilitate mare în echipamentele de birou

21 Jun 2022  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

32 comentarii

Uitați o cifră care mi s-a părut foarte interesantă: computerele se depreciază în valoare cu 2% per săptămână, zice un raport Andover! M-am jucat cu o formulă în Excel și calculul vine cam așa: un computer de 1.000 de euro astăzi mai valorează 356 de euro după ce trec 52 de săptămâni.

Bineînțeles că valoarea exactă diferă și în funcție de configurație și brand. Laptopurile se depreciază mai încet decât desktopurile. Apple se depreciază mai greu decât alte mărci. La ce criză de plăci video este în prezent, un RTX 3080 cumpărat anul trecut valorează poate la fel de mult și anul acesta, iar asta trage în sus valoarea unui PC de gaming. Chiar și așa, însă, este un video pe la MKBHD despre cum au vândut un Mac Pro de 40.000 de dolari cu 4.900 de dolari atunci când l-au înlocuit cu un nou Mac Studio.

Dacă vorbim însă de computere uzuale de birou, acelea se depreciază destul de rapid, inclusiv ca performanță. Să-mi spuneți dacă v-ați regăsit vreodată în situația următoare: ați primit la munca un laptop sau desktop destul de bun și performant, dar 3-4 ani mai târziu abia mai făcea față nevoilor voastre, bateria era varză, iar managerul zicea “mai așteaptă, poate găsim în bugetul viitor banii să-ți luăm altul…”

Acum imaginați-vă că ai un start-up sau altă companie, de orice dimensiune. Poate că ce ai dezvoltat are dintr-o dată succes sau poate că prinzi un client mare și trebuie să angajezi zece oameni noi. Dacă-i iei fiecăruia un ultrabook de 5.000 de lei, înseamnă 50.000 de lei care trebuie cheltuiți astăzi din cont. Telefoane mobile cât de cât bune? Alte sume mari. Cheltuieli de capital pe care poate le vei recupera în cine știe câte luni următoare, în timp ce valoarea produselor achiziționate se depreciază rapid. Dar dacă trebuie să angajezi 50 de oameni?

Aici intervine INKI, o companie românească ce închiriază către firme de orice dimensiune echipamentele IT de care acestea au nevoie. Le închiriezi contra unui fee lunar, nu le cumperi de tot. INKI oferă telefoane din seriile Samsung S22 și iPhone 13, plus laptopuri Dell din mai multe game, Apple Macbook Air sau Pro și inclusiv desktop-uri iMac și Mac Studio cu diverse configurații. Le găsiți listate aici.

Prin INKI ai posibilitatea să returnezi oricând un produs, să faci upgrade sau downgrade sau să înlocuiești un produs. Ei se ocupă de livrare, mentenanță și securizare, dispozitivele venind preconfigurate cu posibilitatea de a fi blocate sau șterse de la distanță în caz de incidente precum furt sau pierdere. Toate echipamentele au și asigurare (se pare că 30% din echipamentele de birou sunt furate sau se strică în perioada lor de viață), așa că dispar costuri neprevăzute cu repararea sau înlocuirea lor. Genul acesta de business se numește asset-as-a-service sau device-as-a-service, apropo.

Avantajul este, desigur, flexibilitatea de care are nevoie o companie în dezvoltare. Cum am zis mai sus, poate dai de succes și trebuie să mai angajezi 10 programatori. Sau 10 vânzători de teren, fiecare cu telefon și ultrabook performant, dacă asta presupune jobul. Sau poate că graficianul nu mai vrea un MacBook Pro, că v-ați făcut sediu frumos și lucrează de acolo, așa că dați înapoi la INKI acel laptop și luați în schimb un Mac Studio cu M1 Ultra cu 20 de nuclee pe CPU și 48 pe grafică și 64 GB de RAM integrați. Sau invers, dacă apare nevoia de portabilitate. Sau este un domeniu de activitate în care pe perioada verii numărul de angajați se triplează, dar nu are rost să investești direct în laptopuri și telefoane pe care după 3-4 luni le pui în dulap pentru un an.

Când plătești ca abonament lunar un laptop sau un telefon, practic îl plătești pe măsură ce îți și generează bani, îl plătești din venitul obținut de acel echipament, nu integral încă dinainte să-l scoți din cutie. În termeni contabili asta s-ar numi că transformi acele costuri din CAPEX în OPEX, din costuri de capital în costuri operaționale, ale muncii de zi de zi în funcționarea firmei. Din același motiv companiile preferă să cumpere mașini în leasing și să le plătească în rate, cheltuind bani treptat și în mod previzibil și pe măsură ce încasează și ele de la clienți, nu totul dinainte. De ce nu și la laptopuri sau telefoane?

Cei de la INKI susțin că total cost of ownership este cu 10-20% mai mic prin ei față de varianta în care flota de dispozitive este cumpărață și menținută intern. Asta pentru că achiziția echipamentului este doar primul cost pe care firma îl are de suportat. Se mai adaugă diverse costuri logistice de service, asigurare, garanție extinsă, niște personal pentru helpdesk și provisioning șamd. Iese ceva mai mult decât “x laptopuri la prețul de y euro”. În cazul INKI, toate aceste costuri sunt incluse în abonamentul lunar și nu mai ai grija lor.

În plus, nu poate fi pusă în ecuație flexibilitatea pe care o oferă un plan variabil, cu rate lunare previzibile pe care le plătești pe măsură ce și tu încasezi bani, faptul că după o vreme dai înapoi laptopul sau telefonul și primești altul la zi, faptul că altcineva se ocupă de mentenanță sau faptul că te costă 40 de euro pe lună să-i dau unui angajat nou un MacBook Air, nu 1000 de euro din start, încă dinainte să știi dacă-l păstrezi pe omul acela sau dacă mai vrea el să vină la birou.

Dacă aveți genul acesta de business și sună interesant cele de mai sus, intrați pe INKI.tech (așa este adresa, e un domeniu .tech) și contactați-i pentru o ofertă concretă. Vă spun ei mai multe despre standarde de securitate, protecția datelor, înrolări și MDM și alte treburi din acestea pe care un client vrea să le analizeze înainte să semneze contractul.

asus s5507

    32 comentarii

  1. Chiar vazusem acum 10 zile reclama la metrou in Londra la o companie care vinde DaaS, mi s-a parut o idee interesanta si.. iata ca a ajuns si la noi.

      (Citează)

  2. 98% din angajati se pot descurca pe un i3 vechi, daca are ssd. Tre sa ai o munca tare specializata ca sa ai nevoie de ultimul mac.

      (Citează)

    • SSD si minim 8Gb de RAM, daca se poate 16 e si mai bine. Excel, mail, Chrome deschise concomitent si alte programe utilitare consuma impreuna multa memorie.

      Constant aud persoane din firma cum se plang ca daca deschid un excel cu pivoti nu mai pot sa faca nimic altceva. Cum le crapa destul de des excel-ul sau mail-ul daca au tupeul sa deschida vreo 2 fisiere in acelasi timp.

      Astea sunt firmele cu managerii lor, nu au prea inteles cum trebuie folosita si exploatata tehnologia. Probabil ca cea mai mare parte nu vor intelege nici beneficiile aduse de INKI.

      Eu am preferat sa investesc un bonus de acum niste ani in desktop-ul meu propriu, muncesc mult mai usor si mai repede. Probabil unul din motivele principale pentru care managementul crede ca frec menta si nu fac decat 3 click-uri toata ziua.

        (Citează)

    • Din păcate chiar și în cazurile în care angajatul se poate descurca cu un echipament mai vechi, în puține cazuri firmele se ocupă corespunzător de vânzare sau reciclare la finalul perioadei de viață. 70% din aceste echipamente ajung la groapa de gunoi ceea ce este risipă. INKI rezolvă problema gestionând acest ciclu maximizând durata de viață a unui echipament (prin mentenanță și recondiționare) și recilându-l la final.

        (Citează)

  3. sau folosesti voluntari pe gratis, cand tu ca firma produci milioane eur (a se vedea untold si similari)
    se numeste optimizare costuri

      (Citează)

    • Aaaaa, ai lucrat si tu pe la untold, asa-i? De ce n-ai tipat ca ciorba nu e buna atunci pe loc, si vii si te plangi acum? Numa sa numarati oole altora stiti! Nu am nici o legatura cu untold dar sunt satul de de-astia cu berea e calda!

        (Citează)

  4. Unde dau eu cu sapa ne înlocuiesc sapele, aka laptopurile, la 2 ani jumate iar monitoarele la 5 ani. Vorbim de Mac-uri ultima generație. Ai posibilitatea să îl cumperi tu daca vrei. Mie mi se pare destul de mic intervalul, nu cred că devin neperformante după atâta timp.
    Pare o idee de afaceri buna a celor de la Inki, sunt curios daca o să prindă în România.

      (Citează)

    • Dacă înlocuirea unui echipament se face prea târziu, atunci el poate deveni ne-recondiționabil și/sau indezirabil pe piața secundară și astfel să ajungă să fie aruncat sau reciclat prematur. Modelul pe care-l implementăm la INKI este să facem disponibile ultimele modele de device-uri clienților noștri și le înlocuim și recondiționăm o dată la 2 ani, maximizându-le astfel perioada de utilizare, iar la final să le reciclăm.

        (Citează)

  5. Mie îmi plac produsele Dell, în ciuda multor probleme avute cu ele în decursul anilor. Îmi plac pentru că, trecând peste dude, rezistă mult. Recent am dat un desktop produs în 2008, pe care m-am jucat ultima dată anul trecut.

    Dar laptop-ul pe care îl am de la muncă de aproape 4 ani e o mizerie. A avut probleme din ziua 1, i-au schimbat placa de bază după 3 luni. Bateria ține o oră. Probleme constante cu grafica. Dar cel mai enervant e că, dacă pornesc un singur VM, chiar și cu maxim 2 cores și 4GB alocați, pornește ventilatorul de zici că e pe pistă. Și nu se mai oprește până nu închid mașina.

    În orice caz, nu știu dacă există și aici vreun business de genul psta, dar pot să zic sigur că noi nu folosim.

      (Citează)

    • INKI rezolvă problema asta simplificând procesul de schimbare a echipamentului cu unul nou atunci când performanța celui curent nu mai e satisfăcătoare. INKI se ocupă de preluarea echipamentului existent, recondiționare și la final reciclare.

        (Citează)

  6. Un PC performant acum va fi bun și peste 3-4 ani, aia cu „abia mai face față nevoilor” poate se aplică în film sau un alt domeniu în care apare des ceva care necesită resurse mari. În domeniile alea nu se uită nimeni la cât costă un PC sau ce valoare va avea peste 3 ani.

    Soluția ar merge pentru companii mici care au nevoie temporar de hardware. Dacă trebuie să angajezi 10 programatori, fix ultima problemă sunt 10 laptopuri a câte 5 mii de lei fiecare – mă gândesc că vreo o sută de mii de lei sunt doar salariile ălora pe lună. Dacă în schimb ai un contract pentru care ai nevoie de hardware nou, merită să închiriezi.

    În articol nu se menționează, dar ai o perioadă contractuală, la Mac Studio am văzut 24 de luni. Modelul ăla costă 14500 de lei, dar dacă îl închiriezi pe 2 ani ieși sub 10 mii de lei. Deja pentru 3 ani nu mai merită, mai bine îl cumperi și îl vinzi după.

    Nu știu la firme mari care ar fi calculul, dar pentru firme mici în general s-ar putea să merite, văd că prețul la hardware ar fi chiar mai mic decât cel pentru software.

      (Citează)

    • În calculele noastre (INKI), costul total este cu 10-20% mai mic cu INKI decât dacă echipamentul ar fi cumpărat și gestionat intern, atât pentru firme mici cât și pentru firme mai mari. Un aspect important este că abonamentul INKI include și asigurare comprehensivă care acoperă inclusiv avarii accidentale, a.î. se elimină riscul de costuri neplanificate în caz de evenimente neprevăzute (furt, pierdere, distrugere, etc).

        (Citează)

    • După 2 ani poți cere altul mai nou, să zicem. Plus că în perioada aia mai apar și costuri de service sau altele neprevăzute.

        (Citează)

    • Nu câștigi nimic ca performanță în 2 ani, nu apare nimic semnificativ care să facă diferența. Iar dacă în 2 ani ai nevoie de service înseamnă că ai cumpărat o porcărie, sau te-a lovit pur și simplu ghinionul. 1 an ai oricum garanție pentru persoanele juridice pentru cazul în care ai nimerit ceva cu defect.

        (Citează)

  7. Lucrez in IT și am PC mini tower de 6 ani. Era ultimul i7 pe atunci, am 32GB și 2 SSD-uri. Mi-ar placea un PC mai nou, dar nu m-ar ajuta prea mult cu timpii de compilare.

    Procesoarele de pe laptopuri sunt o gluma sinistra, daca ai un cpu decent îți face laptopul ca un elicopter. Și tot nu se compara cu tower.

      (Citează)

    • Vedeți procesoarele Intel din generația a 12-a, sunt f performante și au consum redus de energie față de generațiile precedente, aducând un surplus de performanță similar cu cel adus de procesoarele M în laptopurile Apple. Avem câteva modele DELL care pot fi comandate acum: https://inki.tech/shop/

        (Citează)

    • Am un Ryzen 6 3600 acasa (6C/12T, 3.6 – 4.2), cu SSD si 32GB RAM. Laptop-ul de la lucru cu Ryzen 7 5700U (8C/16T, 1.8 – 4.3) e cam de doua ori mai incet la build-urile la care lucrez. Plus ca face ca un avion cand e folosit intens, si daca nu e bagat in priza, e si mai incet. PC-ul nu se aude nici in full load, decat dupa o vreme mai lunga.

      Degeaba cifrele suna bine, cand trebuie sa tii caldura sub control intr-un laptop, performanta are de suferit bine de tot.

        (Citează)

    • Aici nu prea conteaza daca procesoarele de laptop cum mai bune sau mai slabe. Daca o companie nu are nevoie de putere de calcul foarte mare sau are nevoie de mobilitate, va alege sa ofere angajatilor laptopuri.

        (Citează)

  8. In firmele de securitate succes cu laptopurile sau telefoanele închiriate, nu treci de niciun audit.

      (Citează)

    • Dimpotrivă, serviciul INKI ajută la creșterea securității datelor și simplifică trecerea de audit de securitate. Implicit, echipamentele INKI sunt configurate cu MDM (mobile device management) preinstalat prin integrare cu Apple Device Enrollment Program / Android Zero Touch, ceea ce permite să fie blocate de la distanță în caz că sunt furate sau pierdute. Iar pentru companii cu nevoi de securitate specifice, soluțiile lor securitate pre-existente pot fi configurate pe device-uri, păstrând nivelul de securitate implementat de companie. Deci în orice situație, securitatea datelor ar mai mai mare cu INKI decât în cazul în care echipamentele sunt cumpărate și securitatea lor este gestionată manual de către companie.

        (Citează)

    • Nu trebuie să fie în orice firmă. Unde merge bine, unde nu, nu.

        (Citează)

  9. “Device as service” e denumirea la moda pentru “inchiriere de echipamente IT” ?

      (Citează)

  10. damn that baby is expensive. sunt curios cu cat a crescut numarul articolelor pub anu asta.

      (Citează)

  11. Cel mai bun sunt thinclienti sau chiar laptopuri până în 5 ani cu acces la un virtual desktop cu citrix, VMware sau Windows cloud. Asta e pe partea de business.

      (Citează)

  12. “You will own nothing and will be happy”

      (Citează)

  13. De ce as vrea sa aiba o alta companie control asupra echipamentelor pe care le folosesti, echipamente cu date sensibile … este ceea mai stupida idee ever. Chestiile vandute as a service in general sunt o prostie. Sa le oferim corporatiilor mai multa putere de control … sa reamintesc tuturor cat de canceros este Adobe cu toate aplicatiile lor as a service … practici foarte anti consumer, si hotie pe fata cand vrei sa anulezi abonamentul te obliga sa platesti o taxa de ” anulare ” de parca daca nu sunt multumit de produsul lor am vre-o obligatie sa platesc ca asa vor ei. Plus dark patterns la fiecare pas. No way … in ziua de azi omul ar trebui sa detina controlul asupra datelor sale si control total asupra echipamentului cumparat, clar nu companiile. Nu mai vorbesc de licente care expira si te trezesti cand iti e mai mare dragul ca nu ai acess la soft, soft care de altfel ar putea merge bine mersi si daca era one time purchase … asta asa vorbind de hassle on the software side, acuma sa ne gandim schimbati hardware-ul si trebuie sa il returnati pentru a primi echipamentul nou … ce se intampla cu mediile de stocare ? Sunt foarte multe bube de rezolvat. Una e sa ai firma de inchiriat console cu jocuri video asa a service si total altceva sa iti pui firma in postura unei noi brese de securitate, alte batai de cap pentru aia de la departamentul de it. Teoretic suna bine, in practica aduce mai multe batai de cap … si Game Pass-ul de la Xbox suna bine in teorie, dar in practica sa vazut cat de bun este sistemul atat de bun ca oamenii nu au putut juca nimic o gramada de timp pentru ca erau serverele picate … pe scurt ” Owning your shit is king. ” . Dar ca sa nu fiu rau probabil ca singurul avantaj din punctul meu de vedere pentru un serviciu de genul asta ar fi pentru cineva care face evenimente gen ComicCon, eSport Events, etc. Sa ai parte de servere si sistem de retelistica top notch. Ma bucur ca exista initiativa si la noi dar in acelas timp ma si intristeaza ca sunt genu asta de bussiness. Chiar sunt curios daca da faliment firma ta si iti expira contractul, ce se intampla cu datele de pe echipamentele respective … ar trebui sa existe totusi un sistem sa poti cumpara echipamentul respectiv eventual cu un discount. Dupa ce au fost luate echipamentele de la o firma ce se intampla cu ele, ajung la groapa de gunoi sau sunt date altor firme ? Sunt foarte multe intrebari care ar trebui puse.

      (Citează)

    • INKI nu are în nici un moment acces la datele de pe device-urile respective. La momentul returnării ele sunt resetate și orice date de pe ele sunt șterse. După care sunt recondiționate și repuse în circulație sau reciclate (după caz).

        (Citează)

  14. Cristian Darie (INKI):
    Dimpotrivă, serviciul INKI ajută la creșterea securității datelor și simplifică trecerea de audit de securitate. Implicit, echipamentele INKI sunt configurate cu MDM (mobile device management) preinstalat prin integrare cu Apple Device Enrollment Program / Android Zero Touch, ceea ce permite să fie blocate de la distanță în caz că sunt furate sau pierdute. Iar pentru companii cu nevoi de securitate specifice, soluțiile lor securitate pre-existente pot fi configurate pe device-uri, păstrând nivelul de securitate implementat de companie. Deci în orice situație, securitatea datelor ar mai mai mare cu INKI decât în cazul în care echipamentele sunt cumpărate și securitatea lor este gestionată manual de către companie.

    Amuzant dar tot nu ai inteles ce a vrut sa spuna baiatul de mai sus … chestiile astea is vrajeli pentru oameni care is bata pe partea de Cybersecurity si Devops.

      (Citează)

    • Păi, un incident de securitate frecvent întâlnit este acela când un dispozitiv cu date pe el (laptop, telefon) este pierdut sau furat, caz în care datele de pe el sunt expuse. Această situație trebuie gestionată pentru ca firma să treacă de un audit serios de securitate. INKI oferă acest nivel de protecție „as a service” pentru că a implementat un sistem prin care dispozitivul să poată fi imediat blocat și datele de pe el șterse în caz de astfel de incidente. Avem clienți cu certificare ISO 27001 folosind securitatea oferită implicit de INKI.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus