►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 28 iunie 2022
Un judecător tocmai a decis că, dacă ești la putere, nu poți fi pedepsit pentru furt »
28 Jun 2022 ·
Articolul meu de anul trecut cu diferențele dintre seriile de televizoare OLED de la LG tot prinde trafic, așa că iată unul cu modelele 2022. LG a lansat recent pe piața noastră noi generații din seriile C și G, televizoare numite C2 și G2, iar noul C2 este un televizor foarte bun și alegerea perfectă pentru cei ce vor un model performant inclusiv pentru gaming cu refresh variabil, G-Sync și alte tehnologii.
Cum stă situația acum:
Seria A2 (site oficial LG, eMAG). Ca preț, este seria entry-level de la LG, având coduri de forma OLED55A23LA. Sunt televizoare OLED bune pentru urmărit televiziune clasică, Netflix și YouTube, dar pe gaming doar 4K la 60 Hz, fără refresh mai mare.
Televizoarele A2 au ecran 4K la refresh maxim 60 Hz, sunet 2.0 canale de 20W, suportă tehnologiile HDR moderne precum Dolby Vision IQ și HDR10 Pro, sunet Dolby Atmos, au și telecomandă Magic Remote. Procesorul din interior este un α7 de generația 5, care face Dynamic Tone Mapping și remixare de sunet din 2 canale în 5.1.2 canale. Porturile sunt oficial HDMI 2.0, dar unul dintre ele este compatibil eARC pentru ieșire de sunet HD spre un soundbar sau sistem surround compatibil.
Este un televizor foarte bun pentru marea majoritate a oamenilor. Seriile următoare aduc avantaje mai degrabă gamerilor cu sisteme high-end.
Seria B2 (site oficial LG, eMAG). Aceste modele sunt un seria A2 îmbunătățite pentru gaming. Au ecran 4K la 120 Hz cu refresh variabil și G-Sync & Freesync, timp de răspuns mic și porturi HDMI 2.1 pe lângă unele HDMI 2.0. Sunt foarte bune și pentru gaming modern de pe PC sau console de ultima generație. Procesorul este un α7 gen 5, ca și la seria A2.
Seria C2 (site oficial LG, eMAG). Acestea sunt OLED-uri “cu de toate”, best of the best. Ecranul are un panel OLED evo, care anul trecut se găsea doar pe seria superioară G1. Panelurile OLED evo au luminozitate mai mare pentru fiecare pixel (vreo 20% în plus), iar LG spune că asta înlătură practic și ultimul dezavantaj al OLED-urilor, care tradițional nu erau la fel de luminoase precum un Quantum Dot. Acum merg de la negru absolut, obținut prin stingerea individuală a pixelilor auto-iluminați, până la luminozitate mai mare decât anterior pe acest panel “evo”.
Televizorul este 4K la 120 Hz cu toate porturile HDMI 2.1, suportă refresh variabil, este compatibil cu NVIDIA G-Sync și AMD Freesync, suporta Dolby Vision iQ cu Precision Detail și Dolby Atmos pentru sunet. Procesorul este upgradat, pe C2 se găsește un α9 gen 5, mai nou, mai modern. Procesorul acesta face tot felul de îmbunătățiri pe partea de video și audio. Sunetul este 2.2 de 40 W.
Diferența principală față de seria B este deci la procesor, care este mai puternic și deci învârte mult mai bine aplicațiile de Smart TV (contează mai ales în Stadia sau GeForce Now), dar și îmbunătățirile de imagine pe care le face în timp real. Am scris mai jos diferențe la Dynamic Tone Mapping pentru HDR mai bun, de exemplu.
Seria G2 (site oficial LG, eMAG). În principiu este un C2, dar cu design mai frumos, mai elegant, gândit pentru genul acela de case făcute cu designer și unde televizorul poate că este un element în centrul camerei sau trebuie să se potrivească bine cu aspectul vreunui perete. Are sunet mai bun, e un sistem 4.2 de 60 W integrat în televizor.
Seria Z2 (site oficial LG). Seria Signature, cum se mai numește, acest televizor este 8K și are un design special, este ușor de identificat de la distanță. Dacă cineva vrea OLED de 88 inci și rezoluție 8K, acesta este.
Simt că în România sunt de interes seriile A și C. Știu mulți oameni care au CX sau C1, generațiile anterioare, iar unii le folosesc ca monitor de PC, că sunt foarte bune și pe gaming. Panel OLED cu culori excelente, refresh variabil la 120 Hz, compatibilitate G-Sync înseamnă cam tot ce vrei de la un monitor bun. Cred că și LG s-a prins de asta pentru că seria C2 vine și în două diagonale suplimentare, inclusiv 42 de inci.
Seria C2 suportă toate formatele HDR și de sunet HD actuale și mă bucur să văd că aceste tehnologii ajung și pe diagonale mici. Poate, pur și simplu, vrei un televizor mai mic pentru o cameră mică, dar nu vrei să faci rabat la calitatea imaginii. Cred că modelul de 42 va fi bine vândut și ca monitor de mari dimensiuni, mai ales că există tot felul de programe de Windows care-ți organizează un desktop de rezoluție mare în mai multe zone configurabile pentru a simula un sistem multi-display.
A doua diagonală introdusă în gamă este de 88 de inci. Nu am văzut nici un televizor atât de mare până acum, dacă nu mă înșel. Cred că 77 inci a fost întotdeauna maximul văzut prin showroomuri sau la lansări, cu excepția unora speciale.
Ziceam de tehnologii noi pe C2 și pe G2. Procesorul a9 gen 5 este mai rapid și deci poate face mai multe prelucrări video sau audio în timp real. De exemplu, pe site-ul oficial scrie acum că Dynamic Tone Mapping, care este principala funcție din procesarea HDR, nu se mai face o singură dată pe fiecare cadru în parte, ci fiecare cadru este împărțit pe C2 și G2 în până la 5000 de pătrate pe care se face analiză de nuanțe și culori și acestea sunt îmbunătățite la acest nivel de precizie.
Pe partea audio, procesorul poate remixa un sunet stereo clasic în unul pe 7.1.2 canale, deci cred că asta înseamnă că și o transmisiune normală poate fi redată mai complex printr-un sistem surround de amploare. Sigur, rămâne de văzut cât de bun este procesorul pentru remixarea canalelor, dar în teorie toate difuzoarele unui sistem surround ar trebui să lucreze ceva când te uiți la o transmisiune normală.
Pe modul low-latency de răspuns, ecranul are un timp de răspuns de o milisecundă. De asta zice toată lumea că seria C este excelentă și pentru gaming: 1 ms timp de răspuns, refresh variabil de maxim 120 Hz, panel OLED evo de cea mai bună calitate și compatibilitate cu G-Sync și Freesync, plus sunet bun. Un astfel de televizor C2 este scump la lansare (un model de 42 de inci costă 4.500 de lei la eMAG, dar ce-i drept primiți și încă un televizor de 32 inci în pachet, nu știu de ce), dar un monitor de gaming OLED cu refresh mare costă mult mai mult de atât și nici măcar nu include tuner TV sau partea de smart TV cu care vezi Netflix, Disney+ și restul. De asta pot să pun pariu că televizorul de 42 de inci se va vinde foarte bine în loc de monitoare, dacă spațiul pe birou sau perete permite instalarea lui.
Singurul dezavantaj, din ce văd eu, este că pe C2 toate porturile sunt pe lateral. Nu mai este niciunul pe centrul părții spate, cum ar fi. Televizorul este destul de plat, bezel mic, zona electronicii este și ea de dimensiuni mai reduse și toate porturile s-au mutat pe lateralul ei (excepție slotul CI, se pare). Nu-i musai un dezavantaj, dar acum toate cablurile intră în partea stângă și pot apărea probleme cu lungimea lor.
LG vine la lansarea noilor generații și cu câteva bonusuri sau oferte, depinde cum vreți să le spuneți. Una este garanția de 5 ani pentru ecran, oferită pentru modelele G2 de 55, 65, 77 și 83 de inci și pentru seria Z2. Asta vine în preîntâmpinarea celor care se tem de burn-in pe OLED. Eu nu mă tem, am un OLED B8 din 2019 și funcționează aproape toată ziua, uneori ore în șir pe Digi24 sau CNN și nici măcar acele sigle din colț nu au lăsat vreo urmă pe ecran, darămite altceva. Sunt câțiva algoritmi de pixel shifting și refresh care lucrează din când în când pentru preîntâmpinarea problemelor.
Avantajul mai mare al ofertei de lansare este legat de instalarea gratuită. Instalarea gratuită este disponibilă pe mai multe modele, C1 și C2 de 65 inci și mai mari, G1 și G2 de 55 inci și mai mari și pentru Z2, desigur. M-am uitat un pic pe formularul respectiv și în principiu, după ce cumperi televizorul, te înregistrezi acolo pentru ca o echipă de la LG să vină să-ți instaleze gratuit televizorul pe masă sau pe perete, după cum preferi.
Oferta mi se pare bună. Eu am instalat până acum vreo 10 televizoare, că am mai testat diverse pentru review-uri. La toate am stat cu teamă să nu le scap, m-am chinuit cu Matilda să le ridicăm împreună sincronizat, uneori nu poți respecta instrucțiunile oficiale și le mai apuci și de ecranul subțire de câțiva milimetri sau desfaci invers pachetul șamd. Le pui în poziții precare ca să le fixezi suportul, stai cu teama să nu le zgârii sau spargi. Dacă vine cineva și face gratuit toate acestea pentru tine, de ce nu?
În plus, instalarea pe perete este mereu complicată. Eu am ciocan rotopercutor și nu mă tem să-l folosesc, dar cei fără astfel de scule sau cunoștințe nu știu ce pot face. E cu dat găuri în beton, strâns bine suportul pe perete, apoi trebuie ridicat televizorul și așezat oarecum sincronizat în noua sa prindere de perete șamd. Am făcut asta de vreo trei ori până acum și mereu mi-a fost teamă să nu-l scap și să-l sparg.
« Știri despre tehnologie – 28 iunie 2022
Un judecător tocmai a decis că, dacă ești la putere, nu poți fi pedepsit pentru furt »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
28/06/2022 la 12:15 PM
Daca poti, testeaza Oled-ul de la Samsung.
Alin(Citează)
28/06/2022 la 11:01 PM
Asta cu “OLED-ul” de la samsung e la misto?
Traian(Citează)
28/06/2022 la 1:02 PM
Pentru montat C1-ul pe perete am preferat sa chem mester, nu ma bag la chestii la care stiu ca-s cu doua maini stangi.
Cel mai mare avantaj la C2 e ca exista si in dimensiunea de 42″, pentru camere mai mici sau dormitor fiind ideal.
Din cate vad are ceva succes acest C2 folosit ca monitor, dimensiunea, frecventele suportate, culorile reusite il fac bun pentru asa ceva.
Gaelex(Citează)
28/06/2022 la 9:35 PM
Dupa 14 ani cu un MVA de la Samsung si 6 luni de 1:1 comparatii MVA_FALD vs OLED, am mers tot pe un MVA, de la Sony.
Pur si simplu la varsta asta nu mai am bandwidth mental sa tin cont sa protejez OLED-ul sa nu capete burn-in.
Basil(Citează)
28/06/2022 la 11:00 PM
Am un lg oled b6 si dupa vreo 3 ani am avut efectul de burn in…daca nu aveam garantie extinsa era la gunoi tv-ul…Ba mai mult, pe b6, probabil din cauza riscului de burn in, au lasat ultimul firmware cu niste setari de genul oledul nu mai este oled..Acel negru pe care l-am avut inainte, nu mai este acum…Si-au cam batut joc cu asta…
Cu toate astea, din ce am inteles, cu modelele mai noi nu mai exista un risc asa mare, ramane de vazut daca peste 2-3 ani nu fac schimbari de firmware ca sa reduca acest risc..
Traian(Citează)