un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Un experiment de succes: power beaming la un kilometru distanță

17 Jun 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Acum vreo două luni, Marina SUA a făcut un experiment care este un pas mare în față în multe domenii high-tech. Este chiar șmecherie mare aici.

Au transmis 1,6 kW putere electrică la o distanță de un kilometru, folosind microunde. Cum ar fi, transmisie wireless de putere mare.

S-au făcut de fapt două experimente, unul în Maryland și altul în Massachusetts, ambele cu succes. Randamentul de transmisie a fost de aproximativ 60%, adică 60% din puterea băgată la emisie a și ajuns la receptor și a putut fi utilizată pentru a aprinde becuri sau a juca Elden Ring sau whatever.

S-au folosit microunde pe frecvența de 10 GHz, o frecvență care asigură transmisie bună și în ploaie, altfel picăturile pot atenua mult semnalul. Principiul este simplu, electricitatea este utilizată pentru a genera microunde dintr-o antenă direcțională bine focalizată. Microundele ajung la destinație, lovesc o altă antenă care este astfel făcută încât elementele ei generează curent continuu sub acțiunea microundelor.

Este practic teoria de bază a transmisiunilor radio, că până și semnalele radio duc la apariția unui curent electric în antenele de la casetofoane și mașini, semnal care variază exact în ritmul vocii prezentatorului sau a muzicii transmise. Microundele și frecvența aleasă sunt doar mult mai eficiente decât alte tipuri de semnale pentru că pot fi transmise punct la punct, în fascicul coerent, nu omnidirecțional ca la un post de radio.

De ce contează treaba asta? Păi este visul SF al oricărui futurist. Cu o astfel de tehnologie ai putea avea energie electrică nelimitată fără efectele nocive ale generării ei, fără poluarea producerii ei.

De exemplu, o teorie spune că ar putea fi amplasați colectori de mari dimensiuni în spațiul cosmic. Celule fotovoltaice, cum ar fi, dar cu avantajul că sunt mereu expuse soarelui, iar lumina acestuia nu este atenuată de nori sau atmosfera terestră. Asta ar genera foarte mult curent electric acolo în spațiu, dar cum îl aduci la sol? Păi prin transmisie wireless de energie electrică.

Spațiul este nelimitat. Ai putea amplasa acolo o mulțime de panouri fotovoltaice care ar funcționa permanent la 100% și nu ar avea nevoie de mentenanță ca pe sol.

Și tehnologia ar mai putea fi utilă în multe alte scenarii. O rețea de antene ar putea transfera puterea de la una la alta în zone pustii, de exemplu către stații din vârful munților, unde ai puține alte soluții. Ca în Lord of the Rings când își transmiteau semnalul de pe un munte pe altul aprinzând flăcări, dar aici ar putea să transmită chiar energie electrică pentru funcționarea acelor stații. Mai bine decât să tragi un cablu până acolo.

Momentan au demonstrat că se poate. Puterea n-a fost mare, 1,6 kW înseamnă 7 amperi la 230 volți, cât să alimentezi ceva prin casă. Așa a început însă orice tehnologie nouă, cu puțin și pași mari în sus.

Moar details. Plus acest clip despre SCOPE-M, Safe and Continuous Power Beaming Microwave:

asus s5507

    11 comentarii

  1. Ce se întâmplă dacă în calea undei trece o formă de viață? Va fi ca la cuptorul cu microunde? Si nu, nu e pielea ca o cușcă faraday la puterile și frecvențele alea.

      (Citează)

    • Daca in calea undei trece o forma de viata (in principiu o pasare) rezultatul final este acelasi ca atunci cand este lovita de palele unei turbine eoliene. Sau ca atunci cand un peste este prins in turbinele unei hidrocentrale.

        (Citează)

    • Articolul zice:
      “it’s also safe to use under international standards in the presence of birds, animals, and people. This means the system doesn’t need the automatic cutouts developed for earlier laser-based systems”
      Dar nu mi se pare ca raspunde concret la intrebare.

        (Citează)

  2. Andrei G:
    Daca in calea undei trece o forma de viata (in principiu o pasare) rezultatul final este acelasi ca atunci cand este lovita de palele unei turbine eoliene. Sau ca atunci cand un peste este prins in turbinele unei hidrocentrale.

    Ce zici tu acolo sunt obstacole vizibile si evitabile mai mult sau mai putin, unda asta e invizibila.
    Eu ma intreb ce se intampla daca prin unda asta trece un om sau un avion.

      (Citează)

    • In teorie turbinele eoliene reprezinta un obstacol vizibil, dar in practica este nevoie sa fie oprite pentru a nu decima populatia de pasari migratoare:
      https://cairoscene.com/Buzz/Egypt-Shuts-Down-Wind-Turbines-to-Protect-Migrating-Birds

      In plus chiar ar fi curios cum pot vedea pestii turbinele in conditiile in care sunt atrasi direct in curentul de apa care se scurge catre acestea.

      Iar legat de ce se intampla daca prin unda aceasta trece un om sau un avion, nu prea este cazul:
      1. Avioanele au un plan de zbor stabilit din timp, deci nu ar avea ce sa caute pe traseul microundelor care vin din spatiu catre un receptor fix de pe Pamant.
      2. Oamenii nu pot zbura decat daca folosesc un avion (sau un alt mijloc similar de propulsie) si atunci revenim la punctul 1.

        (Citează)

  3. Se-nvarte lojewski-n mormant ca nu a prins-o p-asta

      (Citează)

  4. Vad ca nu sunt primul, si intrebarea ramane: ce se intampla cand trece prin calea microundelor o fiinta vie?

    Am o banuiala ca nu este foarte sanatoasa aceasta expunere, mai ales in varianta trimisa din spatiu ca sa aduca pe pamant curentul obtinut de fotovoltaicele in orbita.

      (Citează)

    • Presupunand ca e daunatoare expunerea la radiatia aia, cred ca varianta care vine din spatiu e mai putin periculoasa per total, pentru ca poti pune antena receptoare intr-un perimetru inchis la sol iar aparatele de zbor pot ocoli “stalpul”.

        (Citează)

    • Cu siguranta nu va fi sanatos sa treci prin calea acestor unde, dar in acelasi timp nici sa atingi fire de inalta tensiune nu este sanatos. Doar ca lumea se fereste sa faca asta.

        (Citează)

    • Dupa logica ta (sau ideal niste studii), care ar fi pericolul?

        (Citează)

  5. Au ramas fara idei ?
    Jurassic park pe cand ?

    en.m.wikipedia.org/wiki/Powersat_(novel)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus