un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Apple impresionează pe laptopuri cu arhitectură ARM, în timp ce zona PC-Windows-Intel stă în letargie periculoasă

15 Jun 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Apple a anunțat acum aproximativ doi ani că trece la arhitectura ARM. În noiembrie 2020 au lansat MacBook Air și MacBook Pro cu chipset M1 la bord, pretinzând performanțe mult mai mari decât variantele cu Intel și autonomie crescută a bateriei ca principale avantaje.

Laptopurile au apărut rapid pe piață și au confirmat totul. Autonomia chiar este uimitoare. Performanța chiar este impresionantă, inclusiv pe un laptop fără ventilator. Până și procesarea grafică integrată în chipset este foarte performantă, chipseturile Apple putând rula o mulțime de jocuri.

Oamenii au fost impresionați. Arhitectura ARM își arăta avantajele față de cea x86, cea pe care PC-urile lucrează de câteva decenii. Și Apple a continuat să bată fierul cât e cald, lansând apoi M1 Pro și M1 Max, ba chiar și M1 Ultra cu două chipseturi unite printr-o magistrală foarte rapidă, un procesor mai rapid decât un Xeon cu 28 de nuclee și pe care poți edita simultan 18 streamuri video ProRes de rezoluție 8K codate 4:2:2.

Acum a venit M2, iar noul MacBook Air cu M2 se laudă cu performanță foarte bună și nici măcar nu are ventilator la bord.

Și ce s-a întâmplat de partea cealaltă a baricadei? Păi… nimic. Este o letargie care face rău la business, dar în primul rând oferă computere inferioare clienților de pe Windows, Intel și AMD. Îmi pasă mai mult de experiența mea de utilizare decât de business-ul lor. Problema vine și din faptul că Apple face hardware și software, în timp ce lumea PC-urilor depinde de mixul de Microsoft, Intel/AMD, producătorii de laptopuri și 3rd party developers de software.

Microsoft, care are un cuvânt greu de spus în domeniul acesta, a lansat Windows 11. Lansarea a stârnit un fel de “meh” colectiv, oamenii nefiind prea impresionați de noul sistem de operare pentru că și cel vechi funcționează foarte bine. Sau, ca să zic altfel, oamenii voiau și ei performanță dublă și autonomie dublă sau măcar stabilitate și securitate, dar au obținut doar altă interfață.

Rezultatele Windows 11 nu contează, chiar dacă adopția probabil este sub așteptările Microsoft. Problema este că Microsoft ar fi trebuit să scoată și o versiune foarte performantă de Windows pe arhitectură ARM, dar încă nu s-a întâmplat asta. Se lucrează la ceva, dar aparent nu cu mult spor, iar doi ani mai târziu după ce Apple a demonstrat ce performanță poate oferi arhitectura ARM în aplicațiile moderne, nu există nimic concret, nimic ușor accesibil de acest gen pe Windows.

Ah, iar MacOS oferă integrare aproape ideală cu telefonul sau tableta Apple, așa cum ar fi și cazul într-o lume mobile-first.

Intel nu știu ce face. Compania este blocată de ani de zile într-un impas privind dezvoltarea procesoarelor. Tot ce produc ei, inclusiv generațiile moderne, consumă multă energie și se încălzesc atât de repede încât intervine rapid limitarea performanței pentru a împiedica un incendiu.

Intel se laudă în reclame și lansări cu performanțe mari pe noile generații de procesoare, dar practica îi omoară. În practică, te lupți cu autonomie insuficientă față de Apple Silicon, te lupți cu thermal throttling, cu prea multe variante de procesoare din care să alegi, cu plăci grafice integrate care nu sunt suficient de performante, nici măcar suportate de majoritatea jocurilor sau programelor de editare foto-video șamd. De ce mai incluzi codor și decodor multimedia în procesor dacă nu poți convinge pe Adobe să-l suporte?!

În plus, sunt prea multe lansări. Intel a anunțat generația a 12-a de procesoare pe final de 2021 și le-a adus pe piață în primul trimestru din 2022. Producția de laptopuri a avut sughițurile ei în acest an, așa că primele laptopuri cu astfel de procesoare au apărut prin magazine chiar mai târziu. Există îmbunătățiri față de generația anterioară, dar nimic cu adevărat crucial, nimic wow, nimic care să te facă să zici “renunț acum la laptopul meu, deși încă este bunicel, și-mi cumpăr unul nou cu Intel Adler Lake”.

Intel a anunțat deja investitorii că generația a 13-a de procesoare, numită Raptor Lake, va fi lansată în a doua jumătate a lui 2022. Nici n-ai timp să o vezi pe una și deja apare următoarea!

Nici nu mai zic de sistemul confuz de nume. Apple are M1 și acum M2. Este simplu de ginit că M2 probabil este mai bun decât M1, nu? Sau că M1 Max este mai bun decât M1 Pro. Intel a lansat de-a lungul timpului Kaby Lake, Amber Lake, Whiskey Lake, Ice Lake, Comet Lake, Tiger Lake, Adler Lake, Raptor Lake, Meteor Lake. Cum le reții pe asta, după mărimea lacurilor?

Ah, iar mai sus am scris mereu Adler Lake în loc de Alder Lake, cum este corect, și nu cred că s-a prins nimeni de asta.

Ce altceva mai face Intel? Reclame amuzante despre cum laptopurile lor sunt mai bune decât cele Apple, deși vaporul acela a plecat de mult. Reclamele respective au fost primite de piață cu un râs ironic și trist și un strigăt unitar de “băi, dar niște procesoare bune mai faceți și voi?”

Nici AMD nu stă mult mai bine. Lupta lor în lumea procesoarelor se duce cu Intel. Este suficient să fie mai buni decât Intel la un aspect sau mai multe, ceea ce uneori se și întâmplă. AMD face procesoare bun, dar nu revoluționează domeniul PC-urilor.

Producătorii de laptopuri (Asus, Acer, HP, Dell etc) ar putea schimba multe, dar nu vor. În primul rând, sunt forțați să joace după cum le dictează Intel și Microsoft. Vine Intel și le spune “vreți procesoare mai ieftine cu 3 cenți per mia de bucăți? Atunci scoateți rapid pe piață laptopuri cu noua generație de procesoare și lăudați-le pe unde puteți!”. Vine Microsoft și îi forțează ca tot ce lansează să fie cu Windows 11. Nu mai rămâne loc pentru altceva.

Am bănuiala că producătorii de laptopuri nici nu îndrăznesc să scoată modele ARM pentru a nu supăra pe Intel. Contractele care se fac pe milioane de procesoare anual au tot felul de clauze pentru a obține preț cât mai mic. Nu m-ar mira ca una dintre ele să fie de “neconcurență”. Intel nu vrea să piardă monopolul în arhitectura x86 în favoarea celei dezvoltate de ARM.

Producătorii de laptopuri au și ei partea lor de vină pentru de ce zona x86 este văzută ca fiind interioară celei ARM. Când scoți 20-40 de modele diferite într-un an, nu ai timp să optimizezi nimic. Se lansează 20-30 de noi modele de laptopuri cu noul procesor, iar apoi trebuie deja pornită dezvoltarea pentru noua generație de procesoare.

Un laptop înseamnă vreo 10 componente hardware de la producători diferiți, fiecare cu driverul său, îmbinate pe grabă și făcute să meargă, dar nu să alerge. După lansare, nu mai stă nimeni să optimizeze drivere, să caute buguri, să elimine battery drain-uri și să verifice zeci de alte probleme minore de care se plâng cumpărătorii.

Ar mai fi în ecuație producătorii de software. Aici chiar nu cred că este vreo problemă. Apple a demonstrat că producătorii sunt dispuși să dezvolte versiuni ARM ale programelor populare. Apple mai are și avantajul că își produce singur o mulțime de software de calitate, dar oricum s-au mișcat foarte repede și ceilalți jucători din piață.

Per total, însă, doar se adâncește prăpastia dintre ARM, unde de facto doar Apple activează cu succes, și lumea Windows. Oamenii văd la Apple laptopuri care arată bine, au autonomie de 18 ore, nu trebuie resetate cu lunile, sunt mai stabile și mai lipsite de buguri decât cele Windows. Vor și ei asta. Microsoft și Intel și producătorii de laptopuri și drivere nu le pot oferi același lucru și nici măcar nu încearcă! Cele câteva încercări și ediții limitate din domeniu cu Snapdragon 8cx și alte chipseturi sunt apă de ploaie pentru că lipsește un efort de amploare al întregii industrii în acest sens.

Este o letargie periculoasă. Letargia asta, lipsa de adaptare la ceva nou și bun, a scos din business pe Nokia, pe Kodak și pe alții care și-au văzut afacerile mult reduse. Lumea PC-urilor este too big to fail, dar lipsa aceasta de adaptare, de trecere la o tehnologie deja dovedită ca fiind performantă, te lasă cu un gust amar.

Și, pe termen lung, te face să o părăsești. Noul MacBook Air este foarte atrăgător. Mă uit la laptopul meu din prezent, un model bun, ușor de 1,2 kg și mișto făcut, dar bateria n-a ținut niciodată cum se laudă producătorii, modul Sleep o consumă rapid, driverele sunt buggy, iar din când în când Windows are toanele sale, de exemplu nu pornește explorer.exe și deci nu ai nici o pictogramă pe desktop sau taskbar, dă-i reset din winkey+r, cmd și shutdown /r dacă știi cum. Stiva Bluetooth este proastă, integrarea cu telefonul se face prin software complicat, Windows are jumătate de cod legacy.

Mă uit la noul MacBook Air cu M2 și mă gândesc că este tot ce-mi trebuie de la un laptop. Ar merge chiar și niște jocuri pe el, cu siguranță ar rula orice prin GeForce Now la o adică. Se face până și pe culoarea albastră. Singura chestie este că n-am chef să învăț un nou sistem de operare și un nou workflow pentru ce fac eu uzual. Dar dacă lucrurile continuă pe această cale, o să fac și pasul acesta.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Pui Parallels cu windows si te minunezi cat de fain e. Nu vei regreta nimic.

      (Citează)

    • Eu folosesc de 2-3 ani și nu văd nici o minune (Intel). Satisfăcător, da, dar nu cred că ai de ce să te minunezi. Iar pe M1/M2 ai Windows în beta, emulare și speranța că softul de care ai nevoie merge – iarăși, nu știu dacă e chiar de minunat.

      E cea mai bună variantă pentru macOS și poate pentru anumite aplicații e suficient, dar nu e pentru oricine.

        (Citează)

  2. Microsoft a fost mai mult preocupat să creeze un mediu ARM unde să aibă control absolut al platformei hardware, doar că ei uită adeseori că nu sunt Apple și utilizatorii de Windows au alte așteptări decât să poată instala software doar dintr-un app store și să nu le meargă softul de contabilitate din 1998. Aș zice că sunt principalii vinovați pentru care nu avem o platformă ARM standardizată așa cum este IBM PC-ul, de am ajuns în situația în care dacă vrei un Linux pentru Odroid-ul tău nu poți folosi un build făcut pentru Raspberry Pi, deși tot ARM sunt amândouă.

    Nu stăpânesc bine domeniul hardware, dar ceva mă face să cred că x86 pur și simplu din design nu poate și nici nu va putea egala performanța per-watt a unui ARM. Pe mediul mobil pare un drum înfundat, probabil nici pe desktop nu o va mai duce mult (mai ales dacă Apple continuă să coboare zonele de prețuri și să ajungă până în cele “de buget”) și mă aștept ca peste vreo 20 de ani când zici x86 să te gândești la fel cum te gândești astăzi la Intel Xeon – ceva pentru servere sau workstation-uri care își permit să fie răcorite de o instalație de aer condiționat.

      (Citează)

  3. Si totusi, realitatea din teren arata ca, pe piata PC, Apple e de ani de zile in marja 7,5%-<9%. Si nu pare ca poate sa sara peste. Raspunsurile sunt simple:
    – ecosistem (dap, ecosistem). Poate multi nu inteleg ce inseamna miliardul de aplicatii native Windows
    – gaming. Nu are rost sa dezvolt
    – mediul Enterprise. Aici Apple e o gluma
    – pret. Da, pentru mare parte dintre utilizatorii de PC, pretul conteaza

    Pana astea nu se rezolva, Apple nu va putea ataca piata Wintel. Dar eu nici nu cred ca Apple are planuri in directia adta. Prea multa bataie de cap, marja prea mica de profit

      (Citează)

    • Nimic mai adevarat!
      As mai adauga o observatie, trecerea pe procesorul proprietar (Apple silicon) ii va permite lui Apple jocul bun de marketing/pr care va atrage fan base-ul in consumerismul consacrat, de a cumpara laptop la 2 ani, ca si cu telefonul.
      Pana acum nu au reusit mare lucru ca depindeau de Intel si nu puteau scoate modele noi cu reclama aferenta.
      Acum insa, lucrurile se schimba. Deja M1 pare perimat, avem M1 pro si max si avem si M2. Si tot asa.

      In rest, ca x64 vs ARM… ma rog, discutia e ampla dar per total nu cred ca diferentele sunt atat de mari precum se zice. De la Win10 incoace, diferenta nu mai e asa mare. E mult mai mult fum decat foc.
      Am avut si Win10 cu laptop performant si am avut si Apple M1, nu pot spune ca diferenta este dramatica. Sunt aspecte pro si contra la ambele.

      Si apropos de Windows pentru ARM, exista o o versiune, se poate descarca si instala.

        (Citează)

    • Noi la munca tot Apple aveam. Probabil din coolness factor + înțeleg ca e foarte ok și pentru designeri.

        (Citează)

    • vladutz:

      In rest, ca x64 vs ARM… ma rog, discutia e ampla dar per total nu cred ca diferentele sunt atat de mari precum se zice. De la Win10 incoace, diferenta nu mai e asa mare. E mult mai mult fum decat foc.
      Am avut si Win10 cu laptop performant si am avut si Apple M1, nu pot spune ca diferenta este dramatica. Sunt aspecte pro si contra la ambele.

      Si apropos de Windows pentru ARM, exista o o versiune, se poate descarca si instala.

      Ba sunt mai mari decat se zice:
      https://www.youtube.com/watch?v=vEkjupEC6gw

      Am mai lasat si asta acu 2 ani cand aparuse M1:
      https://youtu.be/SHRASXc6BsM?t=189

      Doar pentru ca apple arata niste grafice nu inseamna si ca graficele alea sunt corecte. Puterea de procesare a crescut atat de mult incat pentru chestii uzuale de zi cu zi orice procesor, oricat de praf ar fi el, e suficient. Astfel, apple poate sa bage un procesor ARM intr-un laptop sau desktop, care va merge foarte bine pentru webbrowsing si consum media. Pana si cel mai praf telefon de 200 de euro poate sa faca asta – tot cu un procesor ARM. Iar raspberry PI a facut un “PC” cat o carte de credit care poate sa faca toate astea.

      Dar e cale lunga de la treaba asta pana la a te lauda ca procesorul ala e mai rapid decat in RTX3090. Youtuberii si toti aia care vor pe viitor jucarii de la apple il vor lauda in continuare ca pe a 2-a venire a lui Isus, dar asta nu inseamna ca asa si este. Pana la urma, cand au lansat M1, ii demonstrau capabilitatile de gaming pe un joc vechi de 10 ani, cu detaliile la aproape minim + niste jocuri de iphone. Iar “testul” de video processing a fost cut/paste la bucati dintr-un fisier video. Ceea ce, inca o data, pana si telefonul ala de 200 de euro e in stare sa faca.

        (Citează)

  4. Marele avantaj in acest moment este ca nu toata lumea vrea Apple sau nu isi permite. Plus ca la Apple totul e limitat cand vrei sa adaugi ceva dupa ce ai cumparat.
    Folosesc cu mare placere iPhone si iPad dar MacOS nu-mi place deloc. Am un Mac Mini pe care il folosesc ocazional cand nu pot folosi Windows.
    Eu unul nu ma pot obisnui cu modul de lucru in MacOS.
    Pe mine unul nu ma intereseaza ca “poți edita simultan 18 streamuri video ProRes de rezoluție 8K codate 4:2:2”.
    La intel mai usor compari procesoare prin numar i7, i3, i5 iar ca generatie prin 12xxx, 11xxx, 13xxx

      (Citează)

    • Si eu aud mereu asta cu laptopurile Apple care pot edita streamuri ProRes mult mai rapid decat PC-urile cu procesoare x86, dar ma gandesc ca nu chiar toata lumea face editare video.
      Sigur ca avem destui creatori de continut video, dar nu cred ca depasesc 5% din totalul utilizatorilor de laptopuri/PC-uri.

        (Citează)

  5. Nu stiu daca poti compara pentru ca sunt 2 lucruri oarecum diferite. Eu sunt utilizator de mac, dar nu pot sa nu observ si performantele unui pc bun pe windows. Prin ochii mei vad eterna problema de simplitate pe care ti-o ofera Apple fata de intel/amd/windows.
    Daca esti un videograf/dev/inginer/etc si ai nevoie de putere maxima la apple e f simplu sa alegi ceva, ca ai 2 optiuni de la an la an si esti bun bazat ca ofera maximul.

    Pe windows e complicat, trebuie sa compari, sa vezi eventual ce componenta merge mai bine cu ce, pe laptopuri iar ai destui competitori, iar la final e posibil la prima eroare sa zici “sa-mi bag, nu era mai bine sa aleg N”… in care N are alte zeci de posibilitati.
    Iarasi, pe windows e greu sa rezolvi un bug atunci cand ai n’spe placi compatibile si trebuie sa multumesti pe toti. Pe mac e mai simplu.
    Apple a creat un soft imbatabil pe inca minim 5 ani cred eu. Nu ai cum sa ajungi la nivelul lor de optimizare peste noapte, de aici si gapul care se va adanci din ce in ce mai mult intre sisteme. Intre timp microsoft cam bate pasul pe loc. Poti sa ai si mama procesorului, daca iti vin niste updateuri de alea “blana” iti pun pc-ul in cur cat ai zice loading.

      (Citează)

  6. sunt printre putinii inca ramas pe Windows desi urmatoarea iteratie hardware va fi si la mine catre apple. Daca folosesti un laptop din prisma profesiei si ai nevoie de macar un pic de putere, e cam imposibil in ziua de azi sa nu te duci catre un macbook. Plus ca nici diferenta de pret nu mai e asa de mare intre un laptop mai mid-range si un macbook.
    Sotia are un mac vechi de 7 ani, singura ei problema a fost ca nu mai tinea bateria mult. Am schimbat-o and that’s it. A, si ca daca isi pun copii castile la tabletele lor (pe bluetooth) cumva interfereaza cu mouse-ul ei si nu mai functioneaza :)
    Eu? Intre timp am schimbat doua laptop-uri Asus, cel de acum este un Asus Rog Strix SCAR de 15, bun pentru ce am nevoie dar… windows-ul dupa 2 zile fara shutdown incepe sa dea rateuri. Bluetooth-ul se dezactiveaza aiurea, nu mai imi apar icoanele prin taskbar si habar n-am ce am deschis daca nu mai uit in proc list, cateodata (desi am memory/cpu usage mic) imi sare temperatura si o ia ventilatorul de zici ca e elicopter etc… Si la bani pe care i-am dat pe laptop-ul asta, deja imi pot lua un macbook cu M1

      (Citează)

    • Din ce am vazut eu pana acum, exista 2 categorii mari de utilizatori Apple care posteaza online:
      Categoria 1: cei care scriu pe bloguri / forumuri generaliste si care nu au avut niciodata in 10 ani o problema cu un iPhone / MacBook (unii chiar se jura ca le tin cativa ani fara sa le dea restart);
      Categoria 2: cei care scriu pe grupuri de Facebook / forumuri dedicate produselor Apple si care au la fel de multe probleme ca utilizatorii de Android / Windows (erori, softuri care nu mai functioneaza decat daca dai restart, accesorii care nu mai sunt recunoscute, diverse situatii care nu se rezolva decat dupa reinstalarea sistemului de operare, etc.).

      Nu spun ca produsele Apple nu sunt bune, dar au si ele bug-urile lor.

      Asa si la comparatia intre laptopul tau si al sotiei: depinde foarte mult ce face fiecare pe el. Am un feeling ca aplicatiile folosite de tine cer destul de multe resurse si nu ar functiona pe un laptop vechi de 7 ani.

        (Citează)

    • Verifică dacă laptopul soției are actualizările la zi. Au fost la un moment dat probleme cu wi-fi și bluetooth (drivere probabil). Dacă are 7 ani ar trebui să ducă un SO nou, de la Catalina încoace n-am mai auzit de astfel de probleme. Dar erau în general probleme cu wi-fi, nu cu BT.

      Poate mouse-ul e de vină, sau chiar alte periferice pe care le folosește simultan, nu neapărat tabletele copiilor.

        (Citează)

  7. A lot to unpack here.

    Dacă treci puțin peste hype-ul de pe internet cu M1 și M2, în afara graficii și a editării video lucrurile nu stau chiar roz. Hardware-ul are potențial, software-ul e încă în urmă. Autonomia laptopurilor e uimitoare dacă faci anumite chestii; altfel e bună și atât. Anul trecut consuma Dropbox bateria din cauza lipsei de optimizare, deci în realitatea povestea de pe YT că pleci cu laptopul de acasă fără încărcător nu prea ține. Unde e M mai performant ca un Xeon? pe Geekbench? nu acolo contează. La nivel de piață, în afara graficii și a editării video cu un Xeon îți faci treaba, cu M1/M2 încă nu.

    Laptopurile sunt bune, sunt eficiente, au un hardware cu potențial și pentru un anumit workflow sunt cele mai bune. Dar încă au câte un * pe care nu-l vezi tot timpul în review-uri.

    Producătorii de laptopuri ar putea schimba multe, evident, și la fel de evident e că nu vor. Nu vor să facă nici măcar un trackpad, iar asta spune multe. Trebuie timp și bani, resurse pe care nu vor să le aloce.

    Legat de Win 11, lumea nu trece la versiunile noi prea ușor nu pentru că încă merg alea vechi, ci pentru că nu are nimeni certitudinea că merg alea noi. Acasă poate nu ai probleme, dar la un birou te trezești că nu-ți mai merg anumite softuri, imprimantele dau rateuri sau ai update-uri cu probleme – nimeni n-are chef de așa ceva.

    @nwradu: greșești când spui că developerii ar trece ușor la ARM. La Apple e mai ușor pentru că 1) au scos Rosetta care permite rularea x86 până apar versiuni noi și 2) au facilitat recompilarea pentru M. Am văzut abordarea unor developeri mici, dar a și a unor companii mari care vin pe piață cu softuri pentru ingineri și nu prea vrea nimeni să dezvolte pentru o altă platformă. Încă se uită la cota de piață și consideră că nu merită resursele pentru a dezvolta altceva. În nici un caz nu se apucă nimeni să investească în speranța că peste 5 ani va începe lumea să caute ARM. Avem softuri de mii de euro care încă au licențe prin Sentinel.

    După părerea mea laptopurile stagnează, PC-urile sunt ok. Procesorul e cum e, dar placa video încă n-o alimentează nici o baterie. Degeaba mai taie Intel din consum când adaugă nVIDIA de la an la an. Aici poate mai câștigă Apple cotă de piață, sunt mulți care pot folosi macOS, iar dacă ăștia au nevoie de laptop s-ar putea să treacă la un Air sau Pro, probabil cei ce căutau ultrabook-uri.

    Eu cred că Apple i-a câștigat în plus pe cei din doemniul media care încă foloseau un PC sau voiau la un moment dat să treacă pe macOS. În rest, cei ce foloseau/folosesc un PC nu schimbă prea ușor barca.

      (Citează)

    • Am M1 de cand a aparut, nu pentru ca sunt fanboy, ci pentru ca atunci am trecut de la angajat la freelancing si aveam nevoie de un laptop nou. Cum inainte am avut tot MacBook, am ales MB Pro 13″ M1 16GB.

      Sunt programator Java, dar mai fac si alte maruntisuri pe langa.

      N-am avut probleme pe partea de software niciodata. Absolut tot ce folosesc ruleaza nativ pe ARM. Chiar si MS Teams mai nou.

      N-am avut probleme nici pe partea de hardware. Recunosc ca ar fi mers mai multa memorie, am constant 14 GB ocupati. Laptop-ul nu se incalzeste aproape deloc, iar ventilatoarele nu cred ca au pornit de mai mult de 5 ori pana acum. Trackpad-ul si tastaura sunt excelente – nu sunt fan alt tastaturilor mecanice galagioase si cu o cursa lunga a tastelor.

      Autonomia e si ea foarte buna. Pot sa plec linistit o zi de acasa, fara incarcator, si sa fac aceleasi activitati pe care le-as fi facut si de acasa, iar seara inca mai am 20% baterie.

      Build-urile si ce mai fac eu sunt aproape de 1.5 – 2 ori mai rapide ca cele ale colegilor mei care au MacBook-uri cu Intel si de multe ori mai rapide ca ale celor care folosesc Windows. Am un coleg care foloseste Ubuntu (nu prin VM) pe un desktop performant, si, cu toate astea, laptop-ul meu e binisor mai rapid.

      M-a costat 9.000 de lei daca imi aduc bine aminte, dar nu regret nici un leu platit.

        (Citează)

  8. dupa 5 ani pe PC (2002-2007), am fost vreo 5 ani utilizator de ambele (Dell Studio cu Core 2 Duo si Mac Mini cu Intel, iMac cu Intel, prima generatie, apoi Mac Mini gen 2) – si nu pot spune ca pe Mac totul era fantastic.
    un Power User venit din lumea PC si care nu-si permitea licente se chinuia mult mai mult sa faca rost de Office, sa afle ca Keka e inlocuitorul lui 7zip, greu gasesti un inlocuitor de IrfanView (mic si rapid, gratuit si cu aceleasi functii) iar Paralells nu e free. iar perifericele Apple din vremea aia… brr. Magic Mouse, pe langa ca era ca un sapun in mana, a ramas fara functionalitate la biluta de scroll dupa cateva luni…
    pentru cineva care face doar o chestie (editare foto/video, muzica, artistii creativi in general) si nu vrea sa-si bata capul cu o mie de probleme in Windoze, Mac probabil ca ii satisface pe multe planuri, de la securitate ceva mai buna la fiabilitate in functionare.
    pentru cineva care ruleaza tot felul de chestii, de la softuri pentru configurat camere IP la tool-uri de network security, de la softuri de gestionat echipamente de retea la daVinci Resolve, de la Office la joculete, programare in diverse limbaje (C++, Python) cred ca e foarte greu sa le gasesti PE TOATE pe Mac, chiar si azi, cand ARM e un concurent redutabil in gama “power efficiency”. as reveni pe Mac? never ever.
    as folosi gayPhone? never ever. da, am tel de serviciu un 5s, mai mult il evit.
    daily driver: Asus ROG Strix G – AMD 6800H, 32G, 2xSSD, si nova 5T.

      (Citează)

  9. Nu ca Intel nu ar fi incompetenti, dar hai sa nu ii injuram si unde nu e cazul. * Lake sunt doar codurile interne alte generatiilor de procesoare, cand te duci sa le cumperi, primele 2 cifre din model iti spuna ce generatie sunt. Ce actuala e 12.

    In rest, daca compari performanta Macbooks cu laptopuri Windows de acceasi generatie si pret, o sa observi cu stupoare ca nu prea au niciun avantaj, ba chiar ca pierd cu brio testele de performanta grafica. Singurul loc unde stau ok e la battery life, dar si acolo treaba e destul de variabila in functie de workload.

    Eu lucrez in grafica de vreo 12 ani si noi cam avem workstations. Laptop-urile sunt o gluma daca ai nevoie de computing power real, asa ca segmentul asta de oameni care lucreaza in diverse aplicatii de grafica / video / editing, dar o fac pe laptop e sincer nesemnificativ.

      (Citează)

  10. Am stat pe langa un nepot zilele trecute, tocmai isi luase MacBook Pro de 14, eram curios sa arunc o privire pe a opta minune a lumii, n-am putut ca era tot intr-un boot loop, erori de kernel etc. :D

      (Citează)

  11. Având în vedere că trebuie să schimb laptop-ul în câteva luni, m-am uitat de curiozitate la politica firmei de comandă a hardware-ului. Opțiunile sunt, în ordinea numărului de modele disponibile: Dell, Lenovo (Thinkpad) și HP. Atât. Orice altceva e non-standard request și trebuie aprobat separat.

    Companie destul de mare, cu zeci spre sute de mii de laptop-uri sau desktop-uri. Nu cred că numărul de Mac-uri trece de 0,5%. Eu până acum n-am văzut nici măcar 1.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus