►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 29 iunie 2022
Sony se lansează pe periferice de gaming cu noua gamă Inzone »
Acum 15 ani, pe 29 iunie 2007, primul iPhone intra la vânzare, așteptat cu cozi mari după ce fusese prezentat cu câteva luni înainte. 15 ani. Este mult, este puțin? Este mult când te gândești că există adolescenți care n-au trăit niciodată într-o lume fără smartphone-uri. Puțin când te gândești ce schimbări a adus telefonul, mai ales că toate aceste schimbări au avut loc rapid, iar de câțiva ani suntem de fapt într-o perioadă de stabilizare.
Erau smartphone-uri și înainte de iPhone, dar telefonul Apple a fost scânteia care a determinat o revoluție în tot ce înseamnă tehnologie în acest moment. Internetul a devenit mobile-first. O industrie de sute de miliarde de dolari în aplicații și jocuri de mobil a înflorit în scurt timp (Apple spera la 500 de aplicații în câteva luni după lansarea AppStore, odată cu al doilea iPhone. Au avut 25.000 de aplicații în același interval de timp). Felul în care comunicăm s-a modificat substanțial, cel în care gestionăm cardurile bancare și comenzile de produs, felul în care ascultăm muzică și vizionăm filme, ba chiar în curând chiar și cheile de la mașină sau casă sau Airbnb vor fi digitalizate pe mobil.
Nu mai zic de accesorii pentru mobile. Apple vinde căști și ceasuri de câteva zeci de miliarde de dolari pe an. Dacă Airpods ar fi o companie separată, ar fi una dintre cele mai mari din lume. Nu mai zic de piața de dispozitive conexe. Succesul iPhone a dus în mod direct la lansarea iPad-ului. Erau tablete și până atunci (erau funny, nu știu dacă ați avut ocazia să vedeți o tabletă cu Windows XP, dar era greu de utilizat), dar iPad-ul le-a adus în atenția tuturor și a dat startul acelei revoluții.
Practic, iPhone este definiția cea mai bună a unui game-changer, a unui disruptor pentru foarte multe industrii. A omorât o mare parte dintre competitorii săi (Nokia, Blackberry printre primii, plus scăderi masive pe la LG, Canon, Nikon și alții). A dus și la creșterea semnificativă a afacerilor pentru alte companii, precum Samsung, Google, Amazon, Instagram și alții. Ca exemplu de super-nișă, mii de site-uri de tehnologie și mii de canale de YouTube au câștigat enorm pentru că au avut constant subiecte despre care să scrie. Nu folosesc iPhone, dar sunt sigur că am câștigat pe undeva mai mulți bani din blog pentru că iPhone-ul există decât dacă n-ar exista. Probabil sute de mii de români lucrează în industrii care s-au dezvoltat datorită lansării acestui telefon.
Aș vrea să spun că am fost vreun vizionar care a intuit de la început succesul iPhone, dar mie îmi plăcea să intru pe sub capotă în lucruri și iOS era prea închis pentru mine (citiți aici de ce nu folosesc iPhone). Foloseam Windows Mobile cu succes. Sau ceea ce mi se părea mie atunci că înseamnă succes, că trebuia să-i dau vreo două reseturi pe zi ca să meargă. Unii uită de acest aspect când spun că nu iPhone-ul a fost primul smartphone, primul touch, primul whatever. Nu, dar a fost cel care le-a popularizat.
iPhone-ul a adus un alt concept în lumea tehnologiei: trebuie să funcționeze fără probleme, oricând, în orice situație, fără lag, fără reset, fără blue screen, fără agățări. Unii încă se luptă cu asta, dar nu mă mir, este dificil de integrat hardware și software din multe părți.
Wall Street Journal are un documentar foarte bun despre acești 20 de ani. Urmăriți-l aici, este un nostalgia trip de 20 de minute.
Câteva elemente amuzante sunt notate în acest articol:
When Apple co-founder Steve Jobs was asked to make a bigger iPhone after some signal drop issues with 2010’s iPhone 4 because of its small 3.5-inch footprint, he said that he was not a fan of bigger phones from companies like Samsung because “you can’t get your hand around it,” and “no one’s going to buy that.”
Articolul acesta, pe care l-am pus mai demult în linkurile de duminică, vorbește despre dezvoltarea tastaturii pentru iPhone și câtă atenție i s-a dat, cât reglaj fin a fost necesar. Și țin minte că, la lansarea iPhone-ului, tastatura a fost foarte apreciată și demonstra tuturor că se poate utiliza un telefon fără butoane fizice. Eu foloseam pe Windows Mobile o tastatură 3rd party chiar mai bună, puteai pune diverse scurtături pe taste, de exemplu să-ți introduci întreg emailul cu o apăsare de buton. Utilizatorii voiau însă simplitate, nu complexitate și multe setări.
Ce să mai zic? La mulți ani! Thanks for all the fish! Feel free să spuneți povestea voastră despre iPhone în comentarii. Cum vi s-a părut lansarea din 2007, ce ați crezut atunci despre telefon, dacă folosiți iPhone și pe câți alții ați convertit la această religie, din astea.
Clipul acesta despre toate iPhone-urile lansate până acum este de asemenea foarte bun:
« Știri despre tehnologie – 29 iunie 2022
Sony se lansează pe periferice de gaming cu noua gamă Inzone »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
29 comentarii
29/06/2022 la 11:57 AM
Eram în liceu (clasa a-12-a) când un coleg a venit cu un iphone 3G (sau ceva de genul) și mă gândeam: doamne, ce scumpe sunt, oare o să-mi permit și eu vreodată așa ceva? Părea magic, din altă lume, o lume din care doar unii privilegiați aveau „iphone”.
15 ani mai târziu, sunt pe toate drumurile.
razvan(Citează)
29/06/2022 la 12:10 PM
Și eu a trebuit să ajung la facultate (2010) ca să văd primul iPhone (nu mai știu ce model era) și a fost o reacție de “la soare te mai poți uita, dar la el ba”.
Astăzi programez pe ele, am două care stau lângă mine chiar acum, și ironia e că sunt heavy-user Android…
ov1d1u(Citează)
29/06/2022 la 11:59 AM
Eu imi amintesc ca radeam cu prietenii ca nu poate face copy/paste – presupun ca s-a rezolvat problema asta intre timp, nu? Probabil dupa vreo 5 ani de la lansare, dar cred ca s-a rezolvat? Va rog sa-mi confirmati ca s-a rezolvat!!!
:-)
Da, a fost un mare “disruptor” cum se zice. So much so, incat zilele trecute am citit povestea unui tip care a fost jefuit si atacatorii l-au fortat sa deblocheze telefonul, sa dea parole/PIN-uri etc
Ce a urmat a fost un cosmar si nu stiu daca toata lumea realizeaza ca fara telefon viata este extrem de dificila – asta chiar si numai daca il pierzi sau se strica, nici nu e nevoie sa te forteze sa il deblochezi.
Inca acum 10 ani credeam ca principala problema e ca daca iti fura/ pierzi telefonul, nu poti sa o suni nici pe nevasta, ca nu ii stii numarul, asa ca am invatat numerele celor din familie. Intre timp, lucrurile s-au complicat exponential, fara telefon nu ai acces la bani etc
Si nu stiu daca exista solutie, eu de ex am telefoane de backup cu toate aplicatiile etc dar tot nu sunt sigur ca e suficient.
Acest trend de a fi nevoie de o aplicatie pentru orice imi displace profund. Eu de ex nu ma pot loga in online banking fara telefon – pana acum cativa ani se putea cu token etc, dar acum nu se mai poate.
Marean(Citează)
29/06/2022 la 12:18 PM
Da, foarte naspa sa te oblige sa le dai pinu. Daca nu avea telefon hotilor le-ar fi fost rusine sa ii ceara pinu la card.
Si cum rahat nu mai ai acces la bani fara telefon? Bucata aia de plastic numita card ce e? Daca nu ai nici din ala, nu ai niciun act de identitate cu care sa intri intr-o sucursala si sa faci o retragere?
lrpx(Citează)
29/06/2022 la 12:35 PM
nu e vorba doar de PIN-ul de la card, mai sunt multe alte PIN-uri.
si nu e vorba doar de cash – eu de ex am multe plati de facut.
sigur. solutii exista, nu zice nimeni ca nu exista.
doar ca dureaza f mult, de aia am zis ca viata e extrem de dificila fara telefon
citez din articol
“The whole thing was painful, terrifying. But then came a new trauma: the admin. In the past three weeks I’ve spent about 30 to 40 hours trying to get back up and running — and I’m still not done”
omul asta de exemplu avea inclusiv reteta de ochelari in telefon iar ochelarii i-au fost sparti in timpul jafului, deci nu mai vedea la laptop – bine, in mod normal trebuia sa aiba ochelari de rezerva, dar ideea e ca pierderea telefonului poate avea efecte la care nici nu te gandesti
Marean(Citează)
29/06/2022 la 6:36 PM
Nu stiu ce zici despre “copy/paste” dar Apple are un sistem foarte bun pt asta. Daca esti in ecosistemul lor, logat cu acelasi user pe mai multe deviceuri, poti sa faci copy/paste intre ele.
Dan(Citează)
29/06/2022 la 6:55 PM
@Dan
Esti tanar :-))
Prima versiune de iphone nu avea copy paste. Stiu ca azi pare incredibil. Au bagat c/p pe la OS 3 din ce citesc pe net. Deci dupa 3 ani :-)
Marean(Citează)
29/06/2022 la 12:09 PM
Nu l-am avut pe primul, l-am avut pe al doilea. A fost bun cateva luni, pana a inceput sa mearga greu si era sa arunc cu el in perete de 3-4 ori. Am trecut direct la 4, care a fost cel mai bun telefon din perioada aia, cu exceptia faptului ca se f*tea butonul.
Apoi am trecut la Android si nu m-am intors la iphone decat obligat.
Giani Mucea(Citează)
29/06/2022 la 12:12 PM
Am avut 1, 3 si 3gs parca, asta ca aveam si mac si eram mai tanar si erau “aspiratoare de pasaret”, dar urat environment, bine ca am scapat.
Boris(Citează)
29/06/2022 la 12:26 PM
Aș fi vrut să am un iPhone, dar era prea scump.
Aș fi vrut și Galaxy S1, dar nu s-a aprobat și m-am ales cu un HTC Desire.
Înainte de asta, am folosit o vreme o grozăvie cu Windows CE – iMate JasJar, tastatură fizică, ecran care pivota la 180 de grade și se plia apoi peste tastatură…
O monstruozitate. Două-trei reseturi pe zi ca popa. „Plătica”, așa-i ziceam.
https://www.gsmarena.com/i_mate_jasjar-pictures-1262.php
Adrian(Citează)
29/06/2022 la 12:33 PM
In clasa a 10a avea o colega iphone 3gs. Ne uitam ca la o bijuterie. Avea jocuri care mergeau super misto, il tin minte pe ala cu bila ce se folosea de giroscop. Mergea flawless. Pe cand eu aveam un Lg Viewty si aveam un joc de genul dar mergea cam in reluare. Dar era misto si LG-ul, o camera senzatie pentru vremea aia. Pacat ca dupa 2 ani a inceput sa o ia grav pe ulei softul.
In rest am fost utilizator de android pana acum 3 ani cand dintr-o nevoie a trebuit sa folosesc un iphone 6 cateva zile. Inainte am avut Xiaomi Note 5 pro. Dupa cele cateva zile cu iphone 6 mi-am luat un S9 plus. L-am tinut 2 luni in care ma gandeam mereu la iphone. L-am vandut si am trecut pe Xr. Dupa Xs. Azi 12. Sunt f multumit. As mai trece inapoi pe android dar nu gasesc un pachet all in one ca la iphone. Din pacate.
Robert(Citează)
29/06/2022 la 1:46 PM
Am avut bafta sa vad pentru prima data un Iphone la o cunostinta, era Iphone 4. L am avut o zi la dispozitie. M-am indragostit iremediabil de acel telefon (aspect, materiale, camera foto, forma, ce mai… o bijuterie in ochii mei). Nu avusesem ocazia sa vad alt smartphone pana in acea zi. (Aveam un Nokia xpress music)
Jumatate de an mai tarziu, l-am primit.
De atunci folosesc doar Iphone ( 4, 5, 6, 6s, Xs, 12, si acum 13) pe toate le-am folosit in medie cam 2 ani, dupa care tehnologia merge din fiu in tata.
Radu(Citează)
29/06/2022 la 1:49 PM
Nu am avut niciodata unul, nu voi avea niciodata unul. Nu-mi place absolut deloc UXul.
Cipper(Citează)
29/06/2022 la 1:55 PM
In mai 2008 mi-a adus cineva din State un iPhone, cu jailbreak, ca sa mearga SIM de Romania. In 2009 l-am schimbat cu un 3G, apoi cu 3GS si tot asa pana la iPhone 7 cand am trecut pe Android din motive profesionale si pentru Dual-SIM.
De doi ani am revenit la iPhone (folosind intermitent si Samsung S sau Huawei P30Pro) si nu-mi pare rau, cu toate bunele si limitarile iOS-ului.
Nu sunt “fanboy”, nu am airpods, ceas, etc, dar sunt utilizator/posesor de Mac de vreo 14 ani si nu m-as intoarce la Windows pentru folosire zilnica.
Folosesc Mac-ul 80-90% din timp si de fiecare data cand lucrez pe Windows incerc sa termin repede si sa revin la Mac.
MacAndrew(Citează)
29/06/2022 la 2:11 PM
Eu am avut 4, 6, SE și acum am 13. SE-ul l-am cumpărat de moft, pentru că mi-a plăcut cum arată și l-am găsit la un preț bun, n-aș spune că a fost un upgrade față de 6, dar a fost un telefon bun. Probabil dacă nu aveam SE aș fi trecut la 7 sau 8.
iPhone 4 l-am luat pentru că mi-au plăcut produsele Apple și am zis să încerc. Înainte am avut un Nokia E63 care nu mi-a plăcut deloc – nu arăta rău, dar nu m-am înțeles cu el când aveam ceva de făcut. Tot în perioada aia am început să urmăresc ce scoteau și cam care erau tendințele la Apple, mi-au plăcut și MacBook-urile de când au trecut la Intel, dar pe vremea aia nu-mi permiteam unul.
Când mi-am luat iPhone 6 eram convins că e prea mare pentru mine dar m-am obișnuit foarte repede. iOS și aplicațiile au evoluat, cu telefoanele mici nu mai faci mare lucru. Poate fi incomod să cari unul după tine, da, dar când trebuie să faci ceva sau să-l încarci de 2-3 ori pe zi parcă nu merită.
iOS mi-a plăcut de la început, iar după 4 și 6 mi-am dat seama că nu mă atrage nimic la Android. Am avut un LG cu un sim de la job, dar la vremea aia (2015 cred) n-am găsit nimic care să mă atragă spre Android – iOS era (și încă e) suficient pentru mine. Fiind pasionat de fotografie nu m-au interesat prea mult camerele la telefoane, când merg undeva am tot timpul cel puțin un aparat foto cu mine.
dam167(Citează)
29/06/2022 la 2:25 PM
Proaste erau atunci, nici acum nu sunt cine stie ce de capul lor.
Dovada ca marketingul prosteste oamenii.
Gaelex(Citează)
29/06/2022 la 3:21 PM
Iphone = lectie de marketing. Vrajeala multa, bagat in cap ideea de produs premium, creat public captiv, cerut pret dublu pe ceva ce face acelasi lucru ca si concurenta, reclame scumpe cu vedete taman ptr a induce ideea de produs premium. Bravo lor.
Si toate astea ptr un kkt de telefon. La fel cum e orice alt telefon.
Blackskull(Citează)
29/06/2022 la 3:34 PM
Atunci când ești sărac…😂
Claudiu(Citează)
29/06/2022 la 3:45 PM
Public captiv? Vorbim de telefoane sau de cuști?
Marketing poți urla la orice, că și un pix Parker costă de 10 ori cât un Bic și face același lucru. Noțiunea de premium se referă la preț, nu la produs.
dam167(Citează)
29/06/2022 la 5:15 PM
Prin public captiv s-a referit la faptul ca uneori este foarte dificil sa schimbi ecosistemul.
Andrei G(Citează)
30/06/2022 la 9:53 AM
complet de acord cu ce spui tu…ce e foarte important de mentionat si ai omis: face acelasi lucru oricand ai nevoie, nu doar din cand in cand…cred ca asta e diferenta in general la orice produs Apple fata de restul, nu doar la telefoane…iar predictibilitatea si fiabilitatea costa…
Dan(Citează)
29/06/2022 la 3:59 PM
Nu am inteles niciodata de ce discuta oamenii de diferentele de UX.
Din punctul meu de vedere sunt extrem de asemanatoare.
Sunt cateva exceptii, cum ar fi butonul “back” dar in rest conceptele, butoanele, inconitele, meniul de settings, toolbar-urile, gesturile pe touchscreen sunt foarte asemanatoare (as zice chiar copiate unii e la altii).
vladutz(Citează)
29/06/2022 la 5:30 PM
Modul de implementare al setarilor este putin diferit si poate crea confuzie pentru cei care sunt obisnuit cu alt sistem de operare.
De exemplu la iOS se pune accentul pe meniul de Settings de unde poti personaliza o mare parte din aplicatii (mai ales cele incluse in SO). In schimb, pe Android persoanlizarea se face pe fiecare aplicatie in parte (intri pe aplicatie, te duci la setari, etc).
Pe scurt, exista mai putine setari globale si mai multe optiuni pe personalizare a fiecarei aplicatii. Dar in acelasi timp, pentru unii utilizatori este mia placut ca pe iOS ai o experienta uniforma in majoritatea aplicatiilor.
Andrei G(Citează)
29/06/2022 la 5:07 PM
Stai asa, esti sarac daca nu ti se pare ca raportul pret/calitate al iphone e ok?
Giani Mucea(Citează)
29/06/2022 la 5:51 PM
Articolul ăla despre tastatura e 1% din poveste. Citiți cartea că merită: Creative Selection: Inside Apple’s Design Process During the Golden Age of Steve Jobs
Tano(Citează)
29/06/2022 la 6:49 PM
Am avut primul iPhone abea la versiunea 7 din cauza unei greseli eMAG al pretului(l-am cumparat cu 1600lei adica 50%, era 3200). Nu am cumparat unul mai devreme pentru ca nu imi permiteam desi eram frustrat de Android(si inainte Symbian sau Windows) si problemele lor. Aveam alte prioritati financiare si consideram ca inca nu imi aduce suficienta valoare. A fost o perioada de tranzitie cand am folosit 2 telefoane concomitent si la un moment dat am aruncat de pereti Samsung’ul S7 de la vremea aceea intr-un exces de nervi ca nu am putut raspunde la un telefon important. Si nu am mai revenit niciodata la Android ca telefon principal. Ca si programator, butonez zilnic telefoane si tablete si inca nu mi-am schimbat substantial parerea de acum 8ani. In pietele din Europa de vest si SUA ponderea iOS este covarsitoare. Am clienti in Gernamia, Olanda, UK, SUA care nu mai sunt interesati sa dezvolte solutii si pentru Android, motivand ca money lost si nu este targetul lor.
Dan(Citează)
30/06/2022 la 12:27 PM
Mi-ai adus aminte de un filmulet pe Youtube cu un tip care a fost atacat de hoti sa-i fure smartphone-ul. A fost luat la bataie de catre hoti ca avea un telefon cu butoane in buzunar, nu-l mai gasesc da era funny.
Dan(Citează)
30/06/2022 la 2:08 PM
Mai mult decat articolul, sunt savuroase comentariile pentru ca daca vrei sa ai comentarii (aka engagement) e suficient sa pornesti un debate iphone vs alte telefoane (android) si imediat se aprind fanboy-ii.
Am experimentat tot felul de telefoane, de la HTC One (numai smartphone nu era asta, il restartam zilnic), Motorola Droid (o pocnitoare cu Android si tastatura fizica ce se plia sub ecran), Seria S Samsung pana la 7 Edge si Seria Note pana la 3 (ca mi-a fost suficient).
Am facut tarziu trecerea la iPhone XR si de atunci n-am mai revenit la Android. Sunt lucruri pe care le apreciez la iPhone si nu le gasesc in alta parte, n-are sens sa intru in detalii. Parerile sunt subiective.
cristi(Citează)
30/06/2022 la 11:13 PM
esti prost facut gramada emitand o asemenea ineptie! dar e ceva normal venind din partea ta!
GeorgeCT(Citează)