un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Review OnePlus 10 Pro: telefon bun pentru fanii brandului, dar fără diferențiator clar în zona flagship

11 May 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

OnePlus 10 Pro a avut o traiectorie ciudată: a fost lansat inițial doar în China, pe la început de an, și abia de vreo lună adus și în Europa și restul lumii. În plus, am văzut multe review-uri în care telefonul părea ușor dezamăgitor, cu o glumă frecventă fiind cea cu “they settled”, o aluzie la moto-ul companie cu “never settle”.

Am testat și eu OnePlus 10 Pro. Iată cum mi s-a părut mie că stă treaba.

VIDEO

Susține-mă cu un Subscribe:

SPECIFICAȚII ONEPLUS 10 PRO

OnePlus 10 Pro are ecran de 6,7 inci și rezoluție 1440p, panel tip LTPO 2 cu refresh 10-120 Hz, acoperit cu Gorilla Glass Victus.

Chipsetul este un Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 cu 8 sau 12 GB RAM, stocare internă 128/256 GB, fără microSD. Rulează Android 12 cu interfața lor Oxygen OS 12.

Bateria este de 5.000 mAh și telefonul se încarcă pe fir la 80W, wireless la 50W, are și reverse charging. Carcasa nu are certificare IP de nici un fel.

Sunt trei camere pe spate, cea principală are 48 MP f/1,8 OIS PDAF, cea ultrawide are 50 MP cu autofocus, iar cea de zoom 3,3x are 8 MP. Filmează 8K la 24 fps. Frontala are 32 MP și filmează doar 1080p.

Preț: 4.400 de lei varianta 8+128 GB la eMAG și PC Garage, 5.000 lei varianta 12+256 GB la eMAG și PC Garage.

CE MI-A PLĂCUT

Eu n-am găsit nimic în neregulă cu telefonul, de fapt. Mi-a plăcut în toate aspectele sale, este un flagship adevărat, arătos, performant, face fotografii bune, are autonomie bună și interfață mișto. A venit pe piață la același preț cu generația anterioară, ceea ce este bine. Problemele lui sunt mai degrabă de strategie a bradului.

Ca să zic punctual, am apreciat design-ul telefonului. Am testat modelul verde, care are sticlă pe spate și sub ea este o textură plăcută ochiului, e păcat să o ascunzi sub o husă. Camera bump-ul este mai masiv, mai scos în evidență, dar îi dă personalitate.

Mi-a plăcut mult că pe lateral are în continuare un slider fizic care comută între sonor-vibrație-silențios, ca la iPhone. Foarte util este acesta, foarte util.

Ecranul este și el foarte bun. Nu-i luminos ca pe S22+ sau Ultra, zic eu ochiometric, dar oricum este vizibil în orice situație, are culori vii și ramă mică. S-ar putea să nu placă tuturor că are marginile rotunjite.

Hardware-ul este și el performant, iar Oxygen OS rămâne o interfață foarte bună. Atenție să nu faceți vreo “afacere” cumpărând un OnePlus 10 Pro de pe piața chineză, acolo se vinde cu ColorOS (interfața Oppo) și este altfel. OxygenOS adaugă în versiunea curentă încă o șmecherie a la iPhone, dacă tragi în jos din partea dreaptă ai alt meniu decât dacă tragi din partea stângă, însă nu ceva prea semnificativ ca îmbunătățire. Am apreciat în continuare că poți particulariza interfața în multe moduri, inclusiv animațiile senzorului de amprentă.

Nici OnePlus nu reușește să țină sub control încălzirea de pe Snadragon 8 Gen 1, însă. După câteva minute de utilizare intensă, telefonul intră în throttling și performanța scade pe la 60%. Tot puternic rămâne.

Difuzoarele stereo sunt bunicele, dar se putea și mai bine. Senzorul de amprentă funcționează foarte rapid.

Camerele foto sunt un alt punct forte. OnePlus 10 Pro chiar face fotografii foarte reușite în toate momentele zilei, culorile sunt bine reglate, iar noaptea zgomotul este ținut sub control și detaliile fine sunt capturate satisfăcător.

Dacă vreți să despicăm firul în patru, roșul este un pic suprasaturat, am avut cam mult lens flare pe modelul meu de test, iar balansul de alb iese diferit în unele cazuri când comuți între camere. Cerul arată diferit pe normală față de cea ultrawide. Majoritatea nu fac însă fotografii comparative de acest tip.

De asemenea, prin comparație cu S22 Ultra, Samsung este un pic mai bun în toate condițiile, dar asta se vede doar când analizezi comparativ două fotografii, eventual la 100% crop. O să arăt cândva o comparație. Pentru marea majoritate, OnePlus 10 Pro va fi excelent pe partea foto.

Bateria de 5.000 mAh este un pas mărișor în față, generația anterioară avea de 4.500 mAh. Se încarcă și la 80W față de 66W, dar asta nu mi s-a părut că ar fi vreo mare diferență.

Per total, însă, am zis concluzia în primul paragraf al acestei secțiuni.

CE NU MI-A PLĂCUT

Nu are rating IP de nici un fel. O problemă mare pentru un flagship, zic eu. Poate că telefonul rezistă la apă și praf și OnePlus doar nu a plătit pentru teste și certificare, dar eu n-aș avea încredere să-l bag în apă, de exemplu, în aceste condiții.

Nu mi-a plăcut că pe spate, în flash-ul camerei, scrie P2D50T. OnePlus zice că asta înseamnă ceva de genul “phone second generation hasselblad system 50 megapixel triple camera” sau ceva așa. Mie mi se pare o copilărie să pui așa un acronim acolo. Pare a design pentru telefon chinezesc de 1.000 de lei, nu de 4.500 lei. Este însă un detaliu mic și mai greu de observat.

Problema telefonului este însă în strategia grupului BBK, de care aparține OnePlus împreună cu Oppo, Vivo și realme. Realme GT 2 Pro este practic același telefon. Are un ecran la fel de bun, baterie tot de 5.000 mAh, aceleași camere foto ca OnePlus, dar îi lipsește camera cu zoom optic. Acea cameră cu zoom de pe OnePlus 10 Pro are 8 megapixeli, adică o rezoluție mică, una care o împiedică să devină de nelipsit.

Problema? Realme GT 2 Pro costă cu vreo 1.200 de lei mai puțin decât OnePlus 10 Pro, este 3.800 lei la eMAG în varianta 12+256 GB. De ce? Probabil că Realme merge în pierdere cu acest preț pentru a câștiga cotă de piață. Ideea este că în alți ani OnePlus era acel telefon cu specificații bune și preț foarte bun pe piață. Acum Realme ia acea poziție, iar OnePlus devine un flagship precum toate celelalte, cu mai puține diferențe semnificative față de S22+, de exemplu.

Și generația anterioară, OnePlus 9 Pro, este cu 1.000 de lei mai ieftină. Telefonul acela este foarte bun. OP10 Pro este îmbunătățit față de OP9 Pro, dar nu de 1.000 de lei, ca să zic așa.

Iar când prețul lui OnePlus 10 Pro nu mai este un diferențiator față de Samsung, mai observi și alte lucruri. Samsung oferă, de exemplu, 4 update-uri de Android și 5 ani de securitate. Iei un S22+ și vei avea pe el Android 16 garantat. OnePlus a promis 3 update-uri de Android și 4 ani de securitate, adică până la Android 15. Samsung mai are și un service rapid în București, ceea ce poate conta pentru unii clienți.

CONCLUZIE

OnePlus 10 Pro este un telefon bun. Dacă-l veți cumpăra, vă va plăcea în toate aspectele sale.

Problema lui este că nu mai pare o alegere clară în zona flagship. Concurența este foarte tare, Samsung S22+ costă cam la fel și include mai mulți ani de update-uri Android, plus certificarea IP68. Realme GT2 Pro este mult mai ieftin.

Altfel spus, OnePlus 10 Pro se adresează în primul rând fanilor brandului. Pentru toți ceilalți oameni, luptă din greu cu alte branduri ca să le ia banii și nu-i o luptă ușoară pentru că și restul competiției din acest segment de preț are telefoane la fel de bune.

Preț: 4.400 de lei varianta 8+128 GB la eMAG și PC Garage, 5.000 lei varianta 12+256 GB la eMAG și PC Garage.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Nu primești și un nord 2 lite în review. Pt oameni cu buget mai redus, zic

      (Citează)

  2. E atât de bun un telefon de la OnePlus încât fostul CEO OnePlus a trecut imediat la iPhone după ce a părăsit compania.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      11/05/2022 la 2:04 PM

      Nu cred că a renunțat la OnePlus pentru ca nu era bun. Poate e chestie de gusturi.

      Eu am OnePlus Nord. Se mișcă la fel de fluent după aproape doi ani. Mă gândesc că dacă un midranger ca al meu nu s-a degradat în doi ani, 10 Pro-ul va fi la fel

        (Citează)

  3. Am un 8 Pro de mai bine de un an si am regasit multe chestii in comun in cele enumerate de tine: e un telefon mediu/decent, dar sub Samsung/Iphone. Camerele sunt decente, displayul este slabut (cand e soare puternic cu greu pot descifra ce scrie pe el), iar difuzoarele se aud ca niste tweetere ieftine. Se incarca relativ repede, iar bateria tine lejer o zi. De cand a facut update la noul Android au cam inceput sa crash-uiasca aplicatiile, in special camera. Cred ca trec pe iPhone.

      (Citează)

    • Asa se intampla la toate telefoanele din categoria “flaghip killer”. Caracteristicile principale sunt similare sau chiar identice cu cele ale telefoanelor mai scumpe, dar exista mici compromisuri. Oricat ar vrea sa se minta singuri fanii unor branduri, nu va exista niciodata un telefon de 4000 de lei care sa fie identic ca performante cu unul de 6000 de lei.

        (Citează)

    • Am avut eu un 7 Pro până anul trecut și era cel mai bun telefon la vremea lui. Și acum e mult mai bun decât iphone-ul 12 pe care sunt forțat să îl folosesc.

      Compromisurile față de flagship phones au fost, pentru mine, doar wireless charging (neimportant la vremea aia), IP-rating (vag important la vremea aia) și camera, care nu era cea mai bună în momentul respectiv. În rest – ecran, viteză, UI, stabilitate – cel mai bun de atunci, mai bun decât iphone-ul de acum.

      Also, interesant că acum câțiva ani Oneplus-urile parcă nu existau pentru Radu, dar există acum când s-au stricat.

        (Citează)

    • N-ai înțeles nimic. Când exista potențial de cash apar și articole. Nici Xiaomi nu exista și acum avem periodic știri și recenzii.

        (Citează)

  4. Si apar eu din nou si zic fuck chinese phones.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus