►► Black Friday la: Fashion Days・Finestore・PC Garage・evoMAG・Altex・Flanco・Vodafone・Orange・ Sevensins ◄◄
13 May 2022 ·
Cei de la Garmin spun că acest smartwatch Venu 2 Plus pe care l-am testat eu este un concurent pentru Apple Watch de ultimă generație și alte ceasuri premium. Pot să confirm asta, Venu 2 Plus este un ceas inteligent foarte bun (în unele aspecte chiar impresionant, precum la autonomia de maxim 9 zile). Se văd și eforturile Garmin de a crea un ceas pe placul mai multor categorii de clienți, nu doar pentru sportivi.
Venu 2 Plus este un smartwatch cu ecran rotund de 1,31 inci AMOLED cu funcție always-on, rezoluție 416 x 416 px. Ceasul are carcasă dintr-un polimer dur, spate de inox și ecran acoperit cu Gorilla Glass 3, cu rama ecranului din inox. Cureaua celui testat de mine este din silicon, dar sunt și alte variante (și culori) disponibile. Este compatibil cu Android și iPhone.
Greutate 51 grame, carcasă rezistentă la apă (5 atm oficial, poți înota cu ea), se încarcă printr-un cablu cu conector special. Autonomia oficială este de până la 9 zile în mod uzual. Conectivitatea este Bluetooth și Wifi.
Venu 2 Plus include GPS, măsoară pulsul și concentrația de oxigen, ritmul de respirație, cât de bine dormi. Face tracking la o mulțime de activități sportive, desigur, are și barometru pentru detecția altitudinii.
Pe partea de smart watch, afișează notificări, poate trimite răspunsuri preconfigurate, are microfon și difuzor pentru apeluri, control muzică și poți instala diverse aplicații din magazinul Garmin. Poți plăti contactless cu ceasul prin Garmin Pay, găsiți aici lista băncilor românești compatibile.
De menționat și că Venu 2 Plus vine doar în acest diametru de 43 mm. Există Venu 2S de 40 mm și Venu 2 de 45 mm, cu diverse alte diferențe la bord. Doar Venu 2 Plus are și funcție vocală.
Preț: 2.228 lei pe site-ul oficial garmin
Încep cu autonomia. Este tot mai rar să vezi un ceas premium, cu toate funcțiile posibile la bord, cu autonomie de o săptămână. Garmin zice oficial până la 9 zile pentru Venu 2 Plus, iar pe mine m-a ținut cam 6-7 zile. Asta mi se pare excelent pentru că-ți permite să pleci în scurte deplasări (sau competiții, de ce nu?) fără încărcător la tine.
Ceasul arată bine. Are diverse înflorituri pe carcasă care-l fac să arate a ceas, nu a jucărie. Sunt mici marcaje pe cadran, bezelul are un contur zimțat, brațele de prindere a curelei sunt impunătoare.
Mi-a plăcut și cureaua siliconică inclusă. Este neagră și are un model pe ea, niște zimți care o fac să pară mai specială, nu “generic black strap”.
Trecând la partea de fitness și tracking de activitate, se cunoaște experiența Garmin în activități sportive. Venu 2 Plus face o treabă excelentă în tot ce înseamnă măsurători de pași, scări urcate și coborâte, puls, SpO2, numărul de respirații pe minut și activități sportive. Îți arată și nivelul de stres, plus că monitorizează somnul și îți spune diversele sale faze, când te-ai odihnit cu adevărat și când nu pe timpul nopții și alte asemenea lucruri.
Chestiile acestea le fac și alte ceasuri. Am avut însă impresia că Garmin face măsurători foarte precise și parcă pune și mai bine în evidență datele de la senzori. Dashboard-ul cu “ce ai făcut astăzi” este foarte amplu, de exemplu, pe când alte mărci de ceasuri parcă se tem să-ți arate toate informațiile posibile. Venu 2 Plus se adresează oricărui om interesat de astfel de statistici, dar îi va mulțumi și pe cei care sunt “data geeks” și vor cât mai multe informații și grafice.
Când faci sport, ceasul activează și GPS-ul și-ți înregistrează traseul, are funcții de lap time șamd, plus o mulțime de tipuri de activități ce pot fi monitorizate. Pe câteva le poți pune la preferate, ca să le activezi rapid, nu să scrollezi printr-o listă lungă după sportul tău preferat. Are inclusiv asistență pentru jucătorii de golf, o nouă modă în ceasurile smart, deși nu știu cât de mulți sunt interesați de ea în România.
Probabil știți deja că mulți pasionați de sport se jură pe Garmin și n-ar vrea altă marcă. Și mie mi s-a părut că Venu 2 Plus va fi pe placul oricărui client care face activități sportive (sau chiar și dacă doar vă monitorizați pașii și scările urcate în viața de zi cu zi), dar pe cei care fac sport la modul serios și caută să-și monitorizeze performanța pentru a observa evoluția în timp cu siguranță îi va satisface. Aplicația de telefon care îți arată datele și graficele este și ea bine făcută.
Pe partea smart, ceasul îndeplinește toate funcțiile de la care te aștepți în gama aceasta de preț. Mi-a plăcut că are difuzor și microfon și poți vorbi la ceas fără probleme, câtă vreme este conectat prin bluetooth la telefon, desigur. Am făcut asta de câteva ori, de obicei când o aveam pe Alice în brațe sau nu aveam chef să merg până în altă cameră după telefon doar ca să-i spun unui curier “da, sunt acasă, puteți veni”. It works. Difuzorul este foarte puternic, inclusiv notificările se aud din altă cameră.
Există un număr foarte mare de fețe ce pot fi instalate și multe dintre ele arată bine. Sunt de toate tipurile, puteți instala mai multe în ceas și comuta între ele după dorință, că poate vreți o față mai elegantă pentru mersul la cinematograf și alta mai sport pentru momentele când sunteți în metrou.
Mai mult, mi-a plăcut că ecranul always-on display poate fi configurat. Unele fețe permit să alegeți pentru fiecare complicație (adică indicator) în parte dacă să fie afișat sau nu și pe always-on display, alături de o versiune simplificată a orei.
Ceasul arată notificările, dar cu un nivel mediu de complexitate. Vezi mesajele și ce ți s-a zis, dar nu afișează și un thumbnail al fotografiilor primite pe Messenger, de exemplu. Poți răspunde la notificări, dar doar din câteva răspunsuri preconfigurate și e mai greu de ajuns acolo, trebuie să apeși Options pe notificare și găsești opțiunea Reply alături de Delete și Mark as read. Per total am fost însă mulțumit de ceea ce se întâmplă, am simțit că ceasul mă ține la curent cu ceea ce se întâmplă în telefonul meu și asta contează.
Poți desigur să controlezi din ceas muzica pe care o asculți în căști din telefon, mai are și clasicele aplicații de cronometru, meteo și altele, plus că poți instala câteva aplicații dedicate prin intermediul Garmin Connect IQ.
Per total, design-ul este bun, chiar dacă nu remarcabil, autonomia este foarte bună, pe partea de fitness primește nota 5/5, pe cea smart 4/5 din câteva motive enumerate în secțiunea următoare.
Venu 2 Plus nu are încărcare wireless. Mi-ar fi plăcut asta, este foarte ușor să arunci ceasul pe un încărcător wireless sau să-l încarci pe spatele telefonului tău într-un concediu mai lung în loc să depinzi de un cablu. Cu toate acestea, măcar cablul de încărcare este micuț și plat, fără vreun cradle în capăt, iar autonomia oricum este bună și nu trebuie să-l folosești prea des.
Pe lateral sunt trei butoane și toate opun o rezistență la apăsare mai mare decât îmi place mie. Pare că ceasul este gândit să-l apuci cu degetul mare de partea opusă a butoanelor atunci când le apeși. Pot să înțeleg o astfel de cursă greoaie pentru a fi sigur de ce apeși în timp ce alergi, de exemplu, dar Venu 2 Plus mi se pare un model hibrid, lifestyle și sport. Oricum, nu-i vreo mare problemă asta.
Problema principală este că se vede că Garmin are mare experiență în tracking de activitate, dar mai puțină în elaborarea unei interfețe ușor de folosit în alte situații. De exemplu, ceasul are un meniu de shortcuts, dar multe pictograme sunt destul de criptice. Le poți schimba și repoziționa, dar și interfața aceea este mai dificilă decât putea fi.
Trecând la aplicația de telefon, Garmin Connect, și aceea are un aspect parcă mai învechit, cu multe meniuri aranjate ca listă de opțiuni cu toggle on/off și meniuri secundare prin care te cam rătăcești. De exemplu, într-un meniu activezi ca ceasul să treacă automat în modul Do Not Disturb pe perioada nopții, dar “perioada nopții” se configurează din total alt meniu din altă pagină. Fețele de ceas plus alte funcții se descarcă dintr-o aplicație secundară numită Garmin Connect IQ, iar apoi urmează o alternanță între cele două. Din Connect alegi o față de ceas și apeși Settings, așa că ești dus în Connect IQ pentru a o configura, apoi din ceas o activezi. De multe ori faci schimbări și nu vezi imediat efectul lor, ci după ce apeși Save și activezi fața respectivă.
Mai sunt unele lucruri ce nu pot fi configurate sau nu ai suficiente opțiuni. Timpul cât o notificare stă pe ecran poate fi configurat între short, medium și long, dar aș fi preferat în număr de secunde. Sunt tot felul de astfel de detalii de user experience ce ar putea fi îmbunătățite la o analiză serioasă.
Din fericire, majoritatea acestor probleme țin de prima configurare, apoi nu te mai lovești de ele. Dacă iei ceasul, te lupți un pic cu aceste aplicații în primele 2 săptămâni, dar apoi l-ai configurat cum ai vrut tu și nu prea te mai lovești de aceste probleme, așa că nu mi s-a părut că ceasul ar avea vreo problemă semnificativă.
Venu 2 Plus este un ceas foarte bun. Mie mi se pare un model hibrid, are funcțiile smart uzuale, dar și funcții pentru sportivi serioși, are multe fețe la dispoziție, autonomie mare, face chiar și plăți. Garmin vine și cu un branding bun în spate, are renume bun în domeniu. Sunt câteva inconveniente la acest ceas, dar nu semnificative, iar eu l-aș putea folosi cu plăcere pe termen lung.
Preț: 2.228 lei pe site-ul oficial garmin
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
13/05/2022 la 8:44 AM
Am avut Fenix, care e mai butucănos și deși era fain și ținea bateria 2 săptămâni, îmi distrugea cămășile. Am trecut pe Venu 1 de vreo 2 ani și se comportă ca în prima zi. Niciodată nu am putut să dorm cu ceas la mână, dar Venu e așa ușor încât nu am problema asta. Aplicația in schimb, da, e aceeași de 5 ani de când folosesc Garmin, iar ce găsești prin store nu e așa wow. Dar când va fi nevoie să îl schimb, tot pe seria Venu as merge.
Cătălin(Citează)
13/05/2022 la 10:10 AM
Am eu Fenix și dorm lejer cu el la mână. Iar cămașa are 2 nasturi la mânecă, fix pentru ceas.
Giani Mucea(Citează)
13/05/2022 la 8:56 AM
Ceasul ăsta e apărut de cel puțin 4 luni pe piata. Plus că reviewul e super lame. Oricine vrea să vadă un review făcut ca lumea îl găsește pe www [.]dcrainmaker[.]com
Se pare că Radu a lăudat suficient smart watch-urile Huawei că a obținut și de la alții ceasuri pt review
dan(Citează)
13/05/2022 la 10:31 AM
E binevenit si un review in romana, poate afli chestii noi.
Il am de vreo doua luni si sunt foarte multumit de el.
Butoanele alea opun mai mare rezistenta ca sunt facute sa apesi cu manusi, pe sub haina etc. Mie imi sunt utile la inot.
Ce am vazut mentionat in articol, si e nasol fata de vechiul GW pe care il aveam, e ca nu se poate conecta la telefon DOAR cu WiFi. Eu lasam telefonul jos si cand eram la etaj puteam vorbi de la ceas sau sa il folosesc doar ca era conectat la aceeasi retea ca si telefonul. Asta nu, daca ma duc destul de departe de el prin casa imi arata ca nu e conectat si de exemplu nu aud cand ma suna cineva, ca telefonul e pe silent mereu.
Eu am iritatie de la aproape orice curea de silicon, cu asta cu care vine ceasul am rezistat vreo luna pana au venit bratarile din material cu arici din china, mai aveam de la vechiul ceas dar erau de 22mm si aici trebuie 20mm.
In rest, isi merita fiecare leu. Eu am dat 1700 pe el, resigilat.
rdb(Citează)
14/05/2022 la 9:21 AM
Concurent pentru AW? 😀 Poate pe Android, unde AW nu prea oferă integrare, dar nu poți face asemenea afirmație dacă ai putut experimenta vreodată în ultimii ani combinația iPhone plus AW.
Dar na, cum au spus și alții, e ușor să arunci cu vorbe goale în necunoștință de cauză.
Ce într-adevăr e remarcabil la acest smart watch e autonomia #rezist
Cât despre Garmin Pay, e o glumă proastă comparativ cu sistemele de plăți ale giganților în domeniu, fiind prea basic și prea limitat.
dumy(Citează)