►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
30 May 2022 ·
GÂNDURI ·
Articolul de mai jos l-am scris după atacul armat din Buffalo, din 14 mai, dar am amânat publicarea sa. Între timp, pe 24 mai a avut loc un alt mass shooting de amploare în SUA, în Texas. Un tânăr tot de 18 ani, înarmat până în dinți, cu vestă și cască, a omorât 19 copii de școală generală și 2 adulți. A fost omorât de forțele de ordine după câteva schimburi de focuri, cu multe controverse la mijloc (polițiștii obișnuiți au stat 40 de minute afară, fără a interveni în școală).
Nu înțeleg de ce americanii nu fac nimic în privința armelor aflate la mâna nebunilor și a sistemului care face posibil acest lucru. Adică înțeleg că industria armelor are alte planuri, dar mi se pare ilogic să accepți asta. Am văzut cu toții știri despre diverse agenții americane. Am și fost acolo. În unele domenii sunt foarte preocupați de siguranță vieții, uitați-vă ce rapid se investighează diverse probleme ale autoturismelor sau cât de bine ai grijă sau nu de un copil. În New York, în orice bar de 2 lei erau semne mari ce indicau unde sub tejghea se află defibrilatorul și numărul serviciului de urgență.
Unele aspecte privind siguranța sunt duse la extrem. Dar nu armele. Fix acolo unde contează, fix acolo unde mor anual mii de oameni, sunt foarte relaxați.
Știți la ce cifre s-a ajuns după shootingul din Texas? A fost al 30-lea atac armat la o școală sau liceu din 2022. Al 30-lea! În total, au fost 39 de atacuri în 2022 în școli, colegii și universități.
24 mai 2022 a fost ziua numărul 144 din an. Până în acel moment, în SUA au avut loc 212 mass shootings, care se definesc ca incidente în care minim 4 persoane sunt rănite sau ucise, fără a pune la socoteală atacatorul.
Și nu fac nimic în legătură cu asta. Toți politicienii își exprimă regretul și condoleanțele, dar se prefac că nu sunt la putere. Vina nu este niciodată a armelor aflate la liber, ci a radicalizării, a jocurilor video, a rasismului, a orice altceva în afară de accesul facil la arme de asalt care pot omorî zeci de oameni într-un minut.
În 2018 a avut loc un atac armat la o școală din Parkland, Florida. Un fost elev în vârstă de 19 ani a omorât 17 persoane, majoritatea elevi. Știți care a fost atunci politica oficială a celor de la putere din SUA? Că ar fi cazul ca profesorii să fie înarmați, să poartă purta armele în interiorul școlii. Mi-l aduc aminte pe Trump zicând cu certitudine în voce că, dacă vreun profesor ar fi fost înarmat, atacatorul ar fi fost oprit din prima, de parcă e vreun joc video în care profesorul trage mai bine la cap cu deagle-ul.
Nu contează că acel criminal avea un AR-15 și elementul surpriză de partea sa. Răspunsul oficial la problema armelor a fost “mai multe arme, acum și la profesori”. Câteva zile mai târziu, guvernatorul statului a semnat legea prin care profesorilor le este permis să poarte armele asupra lor în clase. Data viitoare bănuiesc că va fi direct vina profesorilor pentru că n-au împușcat vreun atacator sau altul.
Nu că ar fi contat în Texas, zilele trecute. Din ce înțeleg, poliția era în zonă și a tras în atacator, dar acesta a reușit să intre în școală și a omorât pe cine i-a ieșit în cale. Toate victimele făceau parte din aceeași clasă, una cu copii în vârstă de 10 ani. O clasa a treia, cum ar fi. Pe ușa ei a intrat atacatorul, nu pe altă ușă din acea școală.
Dar celor de la putere nu le pasă. NRA-ul dă bani mulți, există o mulțime de americani care n-ar renunța nici morți la arme, că dacă vine apoi guvernul să-i asuprească (de parcă ar putea face față unor soldați antrenați) și ei nu au arme? Sunt mai multe arme decât oameni în SUA, iar cei mai îndârjiți suporteri ai armelor au zeci de puști și pistoale în casă. Treaba asta nu se va schimba curând. O țară întreagă se uită anual cum le mor copiii sub tirul nebunilor cu arme, dar nu iese din amorțeală.
Pe 14 mai 2022, un tânăr de 18 ani din SUA a condus câteva ore până în Buffalo, New York, într-o comunitate predominant de negri. Și-a pus o cască pe cap, a scos o armă de asalt, a intrat într-un supermarket și a împușcat 13 persoane, din care 10 au decedat pe loc.
A publicat în același timp pe Internet un manifest de 180 de pagini în care se identifică drept fascist, anti-negri, anti-imigranți șamd. Pe una dintre armele găsite asupra lui scria “white lives matter”.
Nu-i vreo îndoială că este nebun. Să faci așa ceva la 18 ani spune direct asta. Statul New York nu are pedeapsă capitală, dar viața lui oricum este terminată. Să te naști în SUA, să fii alb, să ai tot ce-ți trebuie pentru o viață normală și totuși să o arunci pe apa sâmbetei, omorând 10 oameni care-și făceau cumpărăturile la supermarketul din cartier, este dovadă suficientă.
Dar nu despre asta e vorba aici. Totul ia un twist și mai nasol din cauza tehnologiei implicate. Înainte să înceapă să împuște oameni, și-a montat pe cască o cameră video și a transmis totul online, prin livestreaming pe Twitch. Încă un atac armat transmis pe Internet, după ce în 2019 s-a întâmplat la fel în Noua Zeelandă (cu 51 morți) și în Germania.
Twitch spune că a blocat streamingul la două minute după ce a început violența. Imaginile oricum au fost urmărite, mai mulți au apucat să downloadeze clipul, iar apoi s-a propagat rapid pe toate rețelele sociale.
A clip from the original video — which bore a watermark that suggested it had been recorded with a free screen-recording software — was posted on a site called Streamable and viewed more than three million times before it was removed. And a link to that video was shared hundreds of times across Facebook and Twitter hours after the shooting.
Mai mult, se pare că doar 22 de oameni au văzut live acel stream. Odată copiat de unul dintre ei (chiar cu screen recording, se pare), a fost vizualizat apoi de milioane de oameni pe Internet ca înregistrare. Este pus pe platforme anonime de hosting de video, sunt mulți nebuni care-l dau cu mândrie mai departe ca exemplu de succes, iar alții care doar caută conținut morbid.
Și întrebarea este, din nou, ce poți face ca rețelele sociale să nu mai devină un spațiu și mai propice pentru nebuni. Deja este plin de ei pe rețelele sociale, deja se radicalizează pe acolo (cel din Buffalo a zis de Facebook și 4Chan), deja anunță pe acolo din timp ce vor face. Meta a eliminat de două ori mai mult conținut violent în acest an. Ce faci când își transmit live reușitele pe rețele sociale?
Și rețelele nu prea au soluții la această problemă. Moderarea se poate spune că a funcționat în acest caz, 2 minute mi se pare rezonabil. Oricine a fost însă pe fază acolo a dat și download, că intervine goana după conținut și popularitate.
Mi se pare că singurul lucru pe care rețelele sociale pot să-l facă este să monitorizeze cu mult mai multă atenție discuțiile. Publici un manifest cu iz terorist? Păi ar trebui detectat rapid. Te interesezi de arme? La fel.
Update: tânărul celălalt, din Texas, publicase cu câteva ore înainte să atace o școală clipuri cu arme și amenințări și mesaje ce indicau că va face o astfel de nebunie. Toate semnele erau acolo.
Pe scurt, keywords și monitorizare, exact ca în PRISM. Problema este fix aceeași: asta înseamnă spionaj domestic, monitorizarea cetățenilor, supravegherea lor măcar pentru o vreme ca să-ți dai seama de context, dacă este glumă sau nu, de intenție. Și lăsând la o parte că asta va înfuria foarte mulți oameni, va amplifica și terorismul domestic, așa cum s-a întâmplat de multe ori deja. Uitați-vă la McVeigh, a aruncat în aer o clădire ca răzbunare după cum a gestionat FBI-ul situația la Ruby Ridge și Waco.
Oricum, n-aș vrea să fiu negru în SUA. Muncești de-ți ies capacele ca să trăiești visul american și este dovedit deja că o faci pe pe joburi mai slabe și pe salarii mai mici. Le faci oricum, stai în cușcă la Amazon, stai pe salariu minim la fast-food, bani n-ai ca să trimiți copiii la studii superioare și doamne ferește să dai de vreo boală nasoală, că asigurarea medicală este alt domeniu sensibil. Te lovești zilnic de rasism. Poliția te tratează ca pe un paria și orice întâlnire cu ei îți poate fi fatală.
Restul oamenilor se uită de la distanță la astfel de probleme și zic “eh, de fapt e vina ta, nu vrei să trăiești mai bine, te complaci în sărăcie, așa sunteți voi” și alte asemenea. Și, ca și cum n-ar fi destul, din când în când cineva scoate o armă de asalt și riști să fii omorât în timp ce-ți cumperi cartofi de la supermarket, în cartierul tău în care crezi că măcar acolo ești în siguranță, alături de oameni care împart aceleași dificultăți cu tine. E ca la vânătoare în SUA. Cineva își ia arma în spate, își pune pălăria cu pene de vânător și camera video pe ea, călătorește în zona în care trăiește prada, omoară pe câțiva și se laudă cu asta. Kyle Rittenhouse chiar a fost achitat după ce a ieșit la vânătoare.
Bine că nu trăim acolo. Astea sunt probleme sociale care nu se vor rezolva prea curând, iar când va erupe serios de tot problema, toți mai au și arme în casă.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
26 comentarii
30/05/2022 la 6:57 AM
Ai spus cuvântul cu n, ntz ntz inacceptabil
mihnea(Citează)
30/05/2022 la 7:32 AM
Cu 2 lucruri nu sunt de acord:
1. “Oricum, n-aș vrea să fiu negru în SUA”. 99,999% dintre oamenii din SUA care îşi văd de treabă, care vor să muncească, sunt serioşi etc. au o viață cel puțin decentă, indiferent că sunt negri, albi, bleu. Negrii au destule oportunități în momentul ăsta.
2. “Bine că nu trăim acolo” Serios? Bine că trăim în țara unde te omoară maşinile pe trotuar. Sau pe trecerea de pietoni.Chiar aşa de rea să fie viața în America? Hmm
Boggg(Citează)
30/05/2022 la 7:40 AM
Asta cu armele la liber in america e trecuta in constitutia lor. La modu ca gigel are dreptu la detinere arme ca sa se poata apara impotriva unui posibil guvern totalitar. Asa ca n-o sa dispara niciodata asta cu arme la liber.
Blackskull(Citează)
30/05/2022 la 8:07 AM
Asta e cea mai buna gluma din SUA. Ca da, sigur s-ar putea apara cetatenii cu niste pusti impotriva tancurilor si avioanelor.
Anda(Citează)
30/05/2022 la 9:53 AM
@Blackskull, poti sa limitezi foarte mult detinerea de arme de foc prin diverse masuri cum ar fi obligativitatea unui permis de purtare arma, teste psihologice, etc. Sau prin taxe foarte mari pentru toti cei care vor sa cumpere o arma. In momentul de fata de exemplu un AR-15 de baza se poate cumpara si cu 500 de dolari, adica o suma pe care si-o permite aproape orice cetatean.
@Anda, un guvern totalitar nu o sa lupte impotriva cetatenilor cu tancuri si avioane de lupta. Va folosi cel mult vehicule de transport blindate si va fi vorba de o lupta de gherila. Asadar, daca ai un mic arsenal cum au nebunii care afirma asta cu apararea, reprezinti un pericol foarte mare pentru fortele de opresiune.
Andrei G(Citează)
30/05/2022 la 10:36 AM
Adevarul e ca dupa ce am vazut in razboiul din Ucraina, argumentul ca e nevoie de arme ca sa te aperi de guvern nu mi se mai pare o prostie asa mare, mi se pare doar prostie, in sensul ca da, exista posibilitatea ca oameni inarmati cu arme usoare sa tina cat de cat piept unei armate.
Problema e ca pentru a opune rezistenta in fata guvernului nu este nevoie numai de arme, mai este nevoie si de dorinta de a lupta si, foarte important, este nevoie de organizare si coordonare, iar asta e greu de crezut ca se va intampla.
Adica sa zicem ca guvernul USA se transforma in dictatura si scoate armata pe strazi. Nu toata lumea va lupta (de frica etc), iar cei care vor lupta nu prea au sanse daca nu sunt organizati si coordonati (ceea ce oricum ar insemna razboi civil etc).
De asta argumentul cu apararea impotriva guvernului mi se pare in continuare o prostie, doar ca ceva mai mica.
Marean(Citează)
30/05/2022 la 11:10 AM
@Marean: Nu știu ce legătură are războiul din Ucraina cu treaba asta. Adică oamenii ăia nu se apără de guvernul lor ci de ruși. Și chiar și așa, armele nu fac nimic în situația asta. Nu scapă de a fi executați dacă au arma în mână și se luptă cu ăia care le bat la poartă – asta doar le garantează o vizită de la un T72. Scapă dacă fug până să ajungă orcii acolo sau, poate, dacă țin capul în pământ după ce au ajuns.
Dacă guvernul SUA se transformă în dictatură înseamnă că s-au întâmplat multe lucruri nasoale până atunci. Adică avantajul democrațiilor solide e dat de sistemul de checks and balances, sistem care nu se demontează rapid. Cum ar arăta o dictatură instantanee în US? Vine Trump2 și zice armatei “băieți, ocupați Capitolul”? Păi îl trimit ăia în pizda mă-sii în 2 secunde. Ce face, pune oamenii lui la vârf? Și ăia din eșalonul 2 nu sunt americani? Și așa mai departe, până la soldați?
Mie mi se pare că apărarea de un guvern tiran e cel mai stupid argument pro-arme, într-o democrație solidă, în secolul ăsta. Nu te aperi de dictatură cu pistolul, te aperi cu educație.
Argumente pro-arme:
– să te aperi de infractori;
– să mergi la vânătoare;
– că ai o semierecție când tragi cu una și îți imaginezi că omori vreun gigel;
– atât.
Giani Mucea(Citează)
30/05/2022 la 11:14 AM
Dovada cea mai bună este că există zeci de țări cu democrații foarte bune ce nu au arme la cetățeni. Faptul că cetățenii au arme nu garantează deloc democrația, ba chiar indică un potențial de insurecții din partea unor minorități nemulțumite de procesul democratic, vezi 6 ianuarie 2021.
nwradu(Citează)
30/05/2022 la 1:20 PM
@Geani
pana la Ucraina, ideea ca civili inarmati cu arme “usoare” pot sa tina piept unei armate mi se parea complet absurda, dar acum cred ca s-a dovedit ca depinde de armata :-) deci acum nu mi se pare mai complat absurda, doar foarte improbabil sa fie realista in cazul US GOV vs US population
altfel, bineinteles ca probabilitate sa se ajunga acolo in the first place este foarte mica, dar na, am zis sa contrazic argumentul principal, presupunand prin absurd ca s-ar ajunge ca US sa scoata armata impotriva propriei populatii
Marean(Citează)
30/05/2022 la 3:50 PM
@Marean: mie exemplul Rusia-Ucraina îmi spune ceva complet opus: că n-ai cum să te aperi cu o pușcă, fie ea și automată, nici de cea mai coruptă și demotivată armată.
Civilii înarmați cu arme ușoare nu se pot opune Rusiei. S-a opus armata Ucrainei, cu arme AT și AA relativ moderne, din vest, în cantități enorme. Zeci de mii de Javelins, NLAWS, Panzerfausts etc și tot înaintează rușii încet-încet. Civilii supraviețuiesc sigur dacă fug și își cresc șansele dacă tac și stau în casă în caz că nu reușesc să fugă la timp.
Giani Mucea(Citează)
30/05/2022 la 4:38 PM
@Giani Mucea, statul nu va trimite tancuri si rechete cu raza mare de actiune impotriva propriilor cetateni. Si nici nu are niciun interes sa distruga cladiri si infrastructura cum fac rusii in Ucraina. Daca va fi o lupta intre stat si fortele revolutionare, aceasta va avea loc folosindu-se arme de calibru mic, adica exact mitralierele pe care le au cetatenii de rand din SUA.
Desigur ca sansa ca un astfel de eveniment sa aiba loc tinde spre zero si nu justifica cele peste 300 de milioane de arme care se afla in posesia populatiei civile.
Andrei G(Citează)
30/05/2022 la 5:29 PM
@Andrei G: De ce crezi că știi cum se va lupta un guvern opresiv într-o țară cu câteva sute de milioane de oameni înarmați? De ce impui tu niște limite arbitrare unui guvern pur teoretic, într-o situație pur teoretică? De ce crezi că nu s-ar adapta la situația din teren după prima tentativă eșuată de a trimite infanterie cu pew-pew contra unor civili cu aceleași pew-pew-uri?
Realitatea nu e statică. Ideea republicană cum că ești protejat de a fi jefuit pe stradă dacă ai arme nu e stupidă pentru că așa vreau eu, e stupidă pentru că infractorii se adaptează la o lume în care toate victimele sunt înarmate și își reduc riscul, eventual împușcând victima direct, fără să mai stea la discuție. Așa și guvernul ăla teoretic.
Giani Mucea(Citează)
30/05/2022 la 8:42 AM
Nu
Statele Unite sunt locul in care daca te duci la spital, nu ți se spune clar cat te va costa tratamentul. Un medic sau o investigație out of network te poate factura cu 10000, scurt, așa, la prima strigare. Oameni cu asigurări medicale normale au lăsat 20-30000 la spital la o naștere normală, fara complicații. Concediu platit anual, rizibil fata de alte țări. Concediu de îngrijire copil, 3 luni. Da, poți duce o viață mișto in SUA, daca ești sănătos și dacă ai un pic de noroc. Altfel, you’re on your own!
Rox(Citează)
30/05/2022 la 8:42 AM
Vai.Ce.Bolovan.
– Băiatul, aproape 50 de milioane de americani nu au NICIUN FEL de asigurare medicală, chiar daca muncesc multi dintre ei. Pentru că au salarii mici, asigurările medicale nu sunt obligatorii/subvenționate și sunt foarte scumpe (câteva sute de dolari PE SĂPTĂMÂNĂ), firmele nu le oferă, așa că au zero asigurare. Le vine rău pe stradă, îi ia salvarea și îi duce la spital, stau 2 zile acolo, pleacă acasă cu o factura de 50-60000 dolari.
– Nu există o reglementare strictă a legii chiriilor, ca in Europa de Vest. De-aia zilele astea e o criză, chiriile au explodat, oameni care luna asta plăteau să zicem 1500 dolari pe lună, au fost anunțați de proprietari că de luna viitoare chiria va fi de 2500 dolari, dacă nu le convine, un șut în … și dormit sub poduri.
– nu exista concediu legal, majoritatea care incep un serviciu la un job nou primesc 7-10 zile pe an dacă firma e simpatică, urmând să mai primească câte o zi sau așa după ani de vechime.
– poți fi dat afară fără preaviz, te cheamă șeful ai îți zice la vineri la 5 că luni sa nu mai vii. Sau îți dăm mail. Sau îți face un zoom cu alți n-sute de nefericiți ca tine. Și severance package e optional, dacă e Firma foarte simpatica îți dă bani pe 2-4 săptămâni și pa.
– nu există învățământ superior gratuit, dacă nu ești sclipitor la învățat sau sport astfel încât să primești o bursă, ai taxe mari sau foarte mari. Și termini facultatea, oricare ar fi ea, cu minim suta de mii deja datorie de plată (din aia Community College, ca dacă e din alea bune, acolo trebuie sa plătești 80-100k pe an)
Toți năvlegii cred ce văd în filme și în com roms, oameni fericiți, doar el lucrează și au 8 copii și stau într-o casă ca în Singur acasă etc.
Ion(Citează)
30/05/2022 la 9:11 AM
USA e locul ideal sa faci bani daca esti super competitiv si high-skilled. Altfel, sistemul te mananca de viu. Ce nu inteleg e ca multi inca se inghesuie sa emigreze acolo, visul american inca e viu in mentalul colectiv. Nu prea vezi americani emigrand in Europa, unde ar fi raiul pentru ei din toate punctele de vedere expuse de tine mai sus, in schimb foarte multi europeni sunt atrasi de traiul acolo. Cunosc o familie de romani plecata cu Loteria Vizelor, se tarasc cu banii de la o luna la alta, insa refuza sa se intoarca in RO. Probabil sistemul american, felul lor de a fi si gandirea lor sunt net superioare sistemelor europene, altfel nu-mi explic mirajul.
Deea(Citează)
30/05/2022 la 10:16 AM
@Deea, daca prietenii aia ai tai se chinuie sa isi duca viata de la o luna la alta, inseamna ca nu sunt foarte pregatiti in niciun domeniu. Automat nici in Romania nu ar gasi cine stie ce locuri de munca, doar ceva entry-level. Si posibil ca aici cu banii aia de salariu sa moara efectiv de foame, sa nu le ajunga de la o luna la alta.
Ne mintim singuri ca ar fi mai buna viata in Romania. Asta si pentru ca oameni de nivel mediu de aici se compara cu cei mai saraci oameni din SUA. Dar daca luam top cei mai saraci 3 milioane de romani, o sa vedem ca o duc mai rau decat acei 50 de milioane de americani care nu isi permit asigurare medicala.
Andrei G(Citează)
30/05/2022 la 10:16 AM
@Deea, daca prietenii aia ai tai se chinuie sa isi duca viata de la o luna la alta, inseamna ca nu sunt foarte pregatiti in niciun domeniu. Automat nici in Romania nu ar gasi cine stie ce locuri de munca, doar ceva entry-level. Si posibil ca aici cu banii aia de salariu sa moara efectiv de foame, sa nu le ajunga de la o luna la alta.
Andrei G(Citează)
30/05/2022 la 9:35 AM
“Mi se pare că singurul lucru pe care rețelele sociale pot să-l facă este să monitorizeze cu mult mai multă atenție discuțiile.”
Dude, what?
Mai putine libertati pentru toti si per total problema nu se rezolva?
Basil(Citează)
30/05/2022 la 11:35 AM
te-ai speriat?
GabrielG(Citează)
30/05/2022 la 11:25 AM
Eu nu pot sa înțeleg cum poți face cadou de 18 ani o arma… Ok, libertate dar poți sa omori oameni mai simplu decât sa zici “pește”. Asta numesc ei libertate? Pai atunci dă-le și codurile de la bombele nucleare sa se arunce în aer doar este libertate… Noi doar pentru a conduce o mașină trebuie sa facem o școală, niște teste, să învățăm o legislație, nu este asa simplu ca doar putem omora pe cineva sau chiar pe noi.
Oricum, asta cred ca este doar una din probleme. Doar băiatul ala nu s-a născut asa… A ajuns asa, presupun ca din cauza bullying-ului din școli. La noi ii mic copil fata de ce ii acolo…
Ady94(Citează)
30/05/2022 la 11:54 AM
Eu zic ca si la noi este la fel de grava problema bullying-ului din scoli. Doar ca din fericire, copiii aia agresati nu au acces la arme de foc si nu pot sa-si omoare 10-20-30 de colegi.
Andrei G(Citează)
30/05/2022 la 11:50 AM
Judecam incorect pentru ca nu avem premizele lor.
Tineti cont ca istoria SUA s-a construit cu arma in mana cetatenilor.
La ei este o chestie adanc inradacinata ideea de a te apara singur de guvernul federal. Chiar daca nu se mai aplica azi, radacinile sunt foarte adanci.
Noi judecam gresit pentru ca in Europa este foarte diferita perceptia relatiei intre cetateni si stat.
Asa cum la noi te calca masina pe trotuar ca pe politie o doare undeva si fiecare face ce vrea la volan, la ei poti fi executat la supermarket cand iti iei cartofi.
Nu pot spune imediat unde e mai bine si unde ai sanse mai multe sa mori de batranete.
vladutz(Citează)
30/05/2022 la 11:55 AM
America cu logica ei: n-am încredere în tine la 18 ani sa bei așa că așteaptă până la 21, dar poftim o armă semiautomata de poți trage 60-100gloante pe minut
John(Citează)
30/05/2022 la 2:40 PM
Ridicol ce se întâmplă acolo. E de văzut și istoria Australiei la faza asta cu deținerea de arme. Niște mulți politicieni și-au distrus carierele când au votat pentru un mandatory weapons buy back. Dar a avut efect. În America însă NRA-ul e mult prea puternic ca să capete tracțiune vreo astfel de campanie, sau orice propunere limitativ, oricât de weak tea.
Matilda(Citează)
31/05/2022 la 12:52 AM
Jupp. Sper că ai inregistrat între timp ironia din comentariu.
Ralu(Citează)
31/05/2022 la 11:31 AM
avand jumate de familie in State, pot sa confirm ca educatia superioara, accesul la sanatate (una dintre rude e medic format in Ro) si chiar mancarea de calitate (mai sanatoasa) sunt apanaje ale elitei, sau investitii uriase din partea unor familii de clasa medie determinate sa asigure succesul copiilor lor.
sa faci scoala de medicina sau inginerie sau ceva de nivel mai inalt are costuri (amortizabile si cu profit pe termen lung, e drept, daca te tii de carte) aproape imposibile pentru cei cu venituri sub medie. la noi taxa de studii la Informatica e in jur de o mie de euro pe an, si multora li se pare mare :)) cand o platesti dintr-o luna de salariu… Visul American al celor nascuti prin 70, care au prins in prima tinerete ultimii ani ai comunismului, nu mai caractertizeaza generatiile de zi, din fericire.
legat de arme, asa cum s-a zis mai sus, radacinile sunt in epoca Vestului Salbatic, cand statalitatea natiunii era un fapt destul de relativ (daca nu stiati, Uniunea a atras stat dupa stat in timp, nu a aparut dintr-o data) si impactul guvernului federal era destul de mic in unele zone (erau independenta locala mult mai mare). poate veti gasi uimitor, dar si tari europene ca Franta si Germania au forta regionala si bugete regionale destul de serioase. Spania are chiar frictiuni puternice intre guvern si unele regiuni bogate, cu tendinte separatiste. deci armele, intr-o anumita epoca, in care riscai sa dea navala peste tine oamenii care locuisera mii de ani acolo, tu fiind un invadator (se chema colonist), iar guvernul si presedintele erau departe rau, aveau oarece justificare. apoi, cand statalitatea s-a solidificat, au devenit aparare impotriva eventualelor abuzuri guvernamentale. ambele motive sunt de mult depasite realist.
asadar, daca interdictia totala se loveste la inceput de lobby-ul industriei producatoare, exista modalitati legale de a le controla – si Constitutia nu le interzice. si la noi e voie sa ai arma! de vanatoare, de auto-aparare, de munca (pentru profesiile care o necesita). dar asta nu inseamna ca te duci si cumperi de la magazin fara nicio opreliste! in Elvetia neutra, de exemplu, multa lume are arme – stiati? dar nu exista astfel de evenimente, nu la ordinea zilei, ca la ei. pentru ca EDUCATIE. jocuri video si filme agresive se vad peste tot in lume, dar fara acces la arme de asalt e mai greu sa fii un terorist eficient. a, ca ORICE poate deveni arma in mana unui nebun, clar. dar daca nu are rata mare de foc, sansele sa fie oprit inainte sa cauzeze distrugeri pe scara larga sunt mai mari…
WhiteLion(Citează)