►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Am fost pe 10 mai la Connect.IT, o conferință Endava care în această ediție a avut două teme: NFT-urile și scenariilor lor de utilizare și apoi despre migrarea unui serviciu destul de complet dintr-un data center vechi într-unul nou, pe tehnologie AWS.
Conferința din București putea fi văzută și online, dar m-am dus fizic acolo pentru că a avut loc în noua clădire U-Center de la Șincai, unde are Endava sediul, și voiam să o văd. Ce să zic… sunt invidios pe cei care lucrează acolo. Endava, de exemplu, ocupă 4 etaje din clădire (vreo mie de oameni) și cred că are terase în aer liber la fiecare etaj. De pe acele terase se vede întreg orașul.
Clădirea este situată pe un mic deal, nu sunt altele înalte în jur, așa că au o priveliște aproape de 360 de grade de unde văd Parcul Tineretului, Sun Plaza, Palatul Parlamentului, toate clădirile înalte din Floreasca șamd. Au mai pus pe acele terase foarte multe plante, bănci, mese, este chiar și un bar. Se simte ca un skybar. Sunt chiar ofticat că nu este un local acolo. Eu, locuind vizavi, aș fi mers des pentru o cafea la înălțime.
Ah, și prin etaj au hărți făcute în stil pac-man:
Înapoi la conferință, sala a fost plină, vreo 100 de persoane cred. M-au și recunoscut câțiva oameni, cineva mi-a mulțumit că și-a cumpărat PlayStation 5 pornind de la un articol de-al meu. Happy to help!
Aici s-a zis ceva similar cu părerea mea exprimată anterior: NFT-urile au o mulțime de scenarii de utilizare, dar lumea a văzut doar încercările unora de a vinde cu milioane primul tweet, primul meme și alte bazaconii de acest tip și deci a concluzionat că întreg conceptul de NFT este o țeapă.
Nu este țeapă. Este o metodă de a transfera date unice (care pot fi text, imagini, artă digitală, audio, whatever – biți să fie) într-un mod foarte securizat și practic imposibil de modificat sau de falsificat, pentru că NFT-urile sunt stocate în blockchain, care-i un lanț de date foarte distribuit în lume. De exemplu, ai putea emite biletele la un concert în format NFT. Asta nu doar că ar transforma tot procesul în digital, dar le-ar permite cumpărătorilor să vândă mai departe un bilet, dacă nu mai au nevoie de el, transferându-l dintr-un wallet în altul. Autenticitatea respectivului bilet ar rămâne în continuare ușor de verificat și de noul cumpărător, și de organizatorul concertului.
Sau de ce să nu ai actele în format digital ca NFT, care adaugă componente de securizare și autenticitate și imposibilitate de falsificare? Momentan tranzacțiile de apartamente se fac la un notar, care verifică autenticitatea actelor fizice, le duce la tribunalul care are rol de stocare securizată și de încredere șamd. Conceptul de NFT-uri oferă aceleași avantaje direct în format digital.
Poate în viitor, chiar autoritățile ar putea să îți dea buletinul și alte acte în format digital și ca NFT. Ar putea și acum să-l dea în format digital, eventual cu vreo semnătură electronică, dar conceptul de NFT vine cu securizare suplimentară. Ideea nu-i chiar așa de sucită. Gândiți-vă că în câțiva ani am trecut de la plăți cash la carduri bancare virtuale, generate direct în telefon, de exemplu. Se întâmplă multe transformări în jurul nostru, doar că destul de lent și atunci sunt mai greu de detectat.
Ca o concluzie pentru genul acesta de discuție, ca să fie utilizat și valoros, un NFT trebuie să fie și util. Noi vedem cumva doar partea de “artă digitală”, care nu are musai o utilitate clară, că arta răspunde altor nevoi, dar poate vor apărea și scenarii de utilizare de alt tip.
S-a vorbit despre cum se face un NFT. Există standarde în domeniu, precum ERC-721. Există un “designer” care face datele în sine ce vor fi stocate în NFT, există un programator care face smart contract-ul pe care se bazează NFT-ul, împreună le pun cap la cap și iese tokenul non-fungibil. Chestia asta costă niște dolari, există platforme pe care se tranzacționează șamd.
S-a insistat mai mult pe ideea de proprietate intelectuală. Drepturile de autor aparțin “designerului”, celui care a făcut datele, nu celui care le-a incapsulat în NFT. Asta asigură o trasabilitate clară a acestor drepturi și face revânzarea lor simplă. Omul care a ținut prezentarea, Alexandru Gâtu, era foarte entuziasmat de NFT-uri, iar la un moment dat a făcut chiar și gluma cu “took an arrow to the knee” apropo de niște memeuri. Jumătate din audiență a râs, semn că avea publicul potrivit acolo.
Ideea este că sunt mult mai multe scenarii de utilizare pentru NFT-uri decât artă digitală și clasica discuție “hăhă, am făcut screenshot la NFT, acum îl am și eu”. Poate vor prinde, poate nu, poate că tehnologia va crește sau va fi adoptată alta pentru digitalizarea continuă prin care trece lumea. Astea rămân de văzut.
Vreau să zic că eu am cunoștințe minime în domeniul bazelor de date, centrelor de date, load balancers și diverse tehnologii din domeniu, dar tot am putut urmări toată prezentarea și mi s-a părut foarte bună. A fost ca un show bine scris, o poveste chiar palpitantă pe alocuri.
Pe scurt, Endava avea un client care închidea un centru de date din Olanda. Serverele clientului respectiv procesau vreo 20.000 de documente pe zi, le stocau în alt server (zeci de milioane în total) și exista și un alt sistem care le servea, la cerere, clienților acelei firme, cam 20 de milioane de documente în fiecare zi. Și de sistemul acesta de servit documentele s-a ocupat Endava pentru a-l migra în AWS.
A urmat aici o discuție lungă despre ce au ales să facă. S-a explicat pentru fiecare element al sistemului de ce au ales replatforming sau rehosting, ce licențe au fost necesare, ce tehnologii Amazon sau de la alții au utilizat, ce probleme au apărut pe parcurs, cu cât au scăzut costurile de operare ale clienților șamd.
Mi s-a părut foarte interesant de aflat că există ceva numit AWS Global Accelerator, un serviciu Amazon care crește viteza traficului global prin internet. După mutarea serviciului respectiv din Olanda în SUA, timpul de acces și download al unor clienți din Asia crescuse foarte mult. AWS Global Accelerator crește foarte mult viteza de acces, este ca un internet privat, făcut din servere Amazon rapide, fără congestie, cu prioritate pentru clienții lor, în timp ce Internetul uzual pe care-l folosim cu toții este un fel de “best effort”. Au avut situații în care Global Accelerator accelera de 3 până la 7 ori transferul de date (cum spuneam, 20 de milioane de documente servite zilnic către diverși clienți).
Tare treaba asta, Amazon are o mulțime de servicii interesante. De fapt am auzit acum de multe altele, au tot felul de soluții complexe de migrat baze de date, conversie de date, balancing, data lakes și altele. Nu intru în alte detalii, nu le-aș putea explica bine. Dacă lucrați cu ele deja le știți, iar dacă nu lucrați cu ele, probabil nici nu vă interesează.
Apoi am băut o bere pe terasă și am plecat acasă. Sper că cineva (sau poate chiar Endava, dacă au închiriat toate acele etaje) va deschide un bar sau o cafenea acolo, aș deveni client pentru acea priveliște.
Sunt mai multe astfel de conferințe Connect.IT în viitor. Găsiți informații pe pagina de Facebook a Endava. Pe 26 mai, de exemplu, este una în Brașov tot despre NFT-uri și OpenShift, iar pe 9 iunie una în Sibiu, va fi una chiar și în Bălți, Moldova, pe teme legate de Agile.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
25 comentarii
17/05/2022 la 7:07 AM
Serviciile Amazon sunt foarte interesante si tot mai populare pentru performanta pe care o aduc.
Endava nu este decat o plantatie care stie sa isi tina sclavii mai fericiti decat alte plantatii.
Iar NFT-urile raman o prostie inutila, ar trebui sa ma pricep, am cumparat de sute de euro pixeli in WoT.
Gaelex(Citează)
17/05/2022 la 9:11 AM
„Noi vedem cumva doar partea de “artă digitală”, care nu are musai o utilitate clară, că arta răspunde altor nevoi, dar poate vor apărea și scenarii de utilizare de alt tip.” – mie asta-mi sună ca soluție în căutarea unei probleme, proces care de obicei nu prea funcționează. NFT-urile nu au apărut ca urmare a unei nevoi, să așteptăm să moară… :)
Ciuby(Citează)
17/05/2022 la 12:00 PM
Scenariul care ar putea sa aiba o utilitate este cel referitor la partea administrativa. In loc sa mergi la un notar pentru o tranzactie/autentificarea unui document, il generezi ca NFT. Sau orice document oficial sa fie generat ca NFT.
Bine acum cine isi inchipuie ca se duce la vama si in loc sa scoata o procura vamesul scaneaza un QR cod pentru NFT?
Ciprian(Citează)
17/05/2022 la 9:37 AM
Si monezile virtuale “reprezinta viitorul”. Da, sunt persoane care se imbogatesc pe seama altora si cam atat. Nici in viitorul apropiat nu o sa aiba o utilitate practica nft urile pentru omul de rand. Plata cu cardul a imbunatatit viata oamenilor, nu se pot compara
Alin(Citează)
17/05/2022 la 9:58 AM
Zici NFT si tragi apa :)
Sambu(Citează)
17/05/2022 la 9:58 AM
Eu nu inteleg cum sa poti fi nascut in zona aia si sa apreciezi monstrozitatea aia de cladire. Probabil e printre cele mai de prost gust constructii de gen din bucuresti. Pe langa asta, cathedral plaza (sau cum se chema cladirea aia de au lipit-o de biserica si tre; sa o darame) e sagrada familia.
Tocmai pentru ca mai e si sus pe deal au distrus orice volumeterie a locului, care era dominat de sincai.
Boris(Citează)
17/05/2022 la 10:13 AM
Exact ce ziceam eu intr-un comentariu la un articol anterior, s-au vandut bilete la concertul Deliei in format NFT; pe bune, ce problema rezolva? Cate fraude cu bilete vandute la mana a doua de mai multe ori exista? Astea de acum, cu cod QR, nu sunt destul de sigure?
alunelu(Citează)
17/05/2022 la 10:14 AM
Alex e un om super tare. Daca citesti aici, salut Cioc!
GabiD(Citează)
17/05/2022 la 10:35 AM
Chiar nu e nevoie de NFTs ca sa ai platforme de bilete, documente digitale semnate, etc.
Dar fix ca si in cazul cryptomonedelor, se face gargara cu partea de utilitate, inovatie, revolutie digitala, etc, in timp ce absolut toti cei care participa la schema au in cap doar specula si imbogatire.
Ponzi ar fi mandru:
https://www.youtube.com/watch?v=C6nAxiym9oc
Sol(Citează)
17/05/2022 la 11:18 AM
Urat peisaj…. Parca orasele ucrainiene pre-razboi aratau mult mai bine.
Niles(Citează)
17/05/2022 la 11:34 AM
Radu, parca erai un om tehnic, baga si tu un articol despre ce rezolva nft fara ca rezolvarea sa existe deja pre nft, ca nu mai fumeaza nimeni cuvinte gen blockchain.
Multam.
Baltha Zerus(Citează)
17/05/2022 la 12:44 PM
Explicatia e in nume. Non fungible token. Alt token la fel nu exista.
Uite un exemplu. Eu sunt Ion, proprietar de restaurant. Vreau sa ofer 10% discount tuturor donatorilor de sange din ultimele 30 de zile. Cum pot sa verific faptul ca au donat intradevar fara sa am access la baza de date a centrului de donare? Daca ar primi fiecare un token ce nu poate fi duplicat, mi-ar fi foarte simplu.
As putea fi si Vasile, cantaret celebru si ahtiat dupa bani. Vreau sa vand bilete la concertul meu, dar vreau si sa primesc o parte din ce obtine un re-vanzator. Dau toate biletele sub forma de NFT, cu o regula de 10% din valoarea din exchange sa ajunga la mine.
Sau Gigi, care a dat 100 de bauturi gratis in urma unui concurs, dar nu vrea sa se complice cu GDPR-ul, asa ca nu vrea sa stie cum il cheama pe castigator sau ce numar de telefon / adresa de email are.
Sau, ca sa ating si partea de JPEG, am un joc online si vreau sa dau niste avatar-uri custom tuturor celor care au donat catre “Noi Facem un Spital”. Nu am nici o legatura cu ONG-ul, dar vreau sa fiu implicat si eu in felul meu. Daca ai token-ul lor, te legi cu portofelul tau electronic la server-ul meu si ai acces la avatar. Din nou, vreau sa evit sa te intreb cine esti fiindca nu vreau sa fiu operator de date personale. La ideea mea s-a gandit si un proprietar de restaurant, taximetrist, meserias, etc. ONG-ul nu poate da la liber baza lor de date fiindca ei chiar sunt operatori de date cu caracter personal. SI nici nu au disponibilitatea de a confirma cu fiecare.
Cei de mai sus au nevoie de o baza de date, ca sa poata confirma valabilitatea token-urilor. Au nevoie si de unicitatea lor, ca sa se asigure ca nu sunt fraudati. Sunt niste sisteme sau solutii care costa si care nu sunt neaparat ideale pentru volume mici sau schimb de informatii intre mai multi participanti, caz in care o “piata” descentralizata care sa poata acoperi cazuri de genul ar fi binevenita. In absenta acestor sisteme / solutii, ramane varianta manuala, dar si aceea costa timp si nu asigura veridicitate.
Mai sunt multe exemple asemanatoare, dar baza e ca NFT-urile sunt o metoda de a muta niste evenimente intr-un spatiu public si relativ anonim, unde oricine are access. Fiecare terta parte este libera sa faca ce vrea cu acea baza de date, fie ca este cel ce a generat token initial sau altcineva care vrea sa se foloseasca de existenta acelui token.
La final e si bucata de privacy. Cat timp nu scoti sau bagi bani (RON / USD / EUR / etc.) in / din “portofel”, datele tale nu sunt necesare. Bucata de privacy este completa. Pentru un schimb de token-uri nu te intreaba nimeni nimic si cel ce le elibereaza este 100% sigur ca nu vor fi duplicate.
Andrei(Citează)
17/05/2022 la 2:10 PM
Ioane, roagă-l pe donatorul de sânge să îți arate carnetul de donator cu ștampila care confirmă donarea.
Sau faci un contract comercial, Vasile, cum se face de zeci de ani. A zis Smiley că nu-și primește partea lui din bilete? A fugit casierul cu banii?
Gigi, cum organizezi concursul fără să ai lista participanților? Cum stabilești câștigătorii?
Tokenul e valid, dar de unde știu că tu ai donat și nu ești ăla care a primit NFT-ul de la donatorul real?
Și cum reușesc să cumpăr crypto cu care să cumpăr NFT-ul fără să bag bani?
alunelu(Citează)
17/05/2022 la 2:28 PM
@Andrei
1. Este mai rapid sa i se elibereze o adeverinta de donator pe care sa o prezinte in momentul in care face comanda de la restaurant. Token-ul NFT este mai dificil de emis si de utilizat.
2. In viata reala Vasile prefera sa vanda el biletele direct catre spectatori. Nu incurajeaza nimeni revanzarea, ba chiar s-au cautat constant metode de a descuraja astfel de practici.
3. Gigi tot trebuie sa se complice cu GDPR-ul pentru ca nu are voie sa vanda/sa dea cadou bauturi alcoolice catre minori. Si oricum ar fi mai simplu si mai rapid sa genereze 100 de coduri de voucher decat 100 de NFT-uri.
4. Din nou este mai usor de generat niste coduri in baza carora sa beneficiezi de avatar. Singurul risc este ca X poate sa vada si sa copieze codul lui Y si sa ii “fure” avatarul.
In afara faptului ca folosind un NFT-ul ai garantia ca datele nu vor fi duplicate, pentru situatiile de mai sus nu ai niciun beneficiu real.
Dar in schimb ai niste costuri destul de mari. Eliberarea unei adeverinte/generarea unui voucher se poate face instant, la un cost nesemnificativ (maxim 1-2 centi), in conditiile in care mintuirea unui NFT implica niste costuri destul de mari (minim 50 centi).
Pentru toate problemele prezentate exista deja solutii mai simple, mai rapide si mai ieftine.
Andrei G(Citează)
17/05/2022 la 6:00 PM
Andrei G, alunelu: pai si cand nu va lasau sa intrati in mall decat cu QR codeul de la vaccin de ce nu ati insistat sa aratati “carnetul de vaccinari stampilat”?
Practic QR codeul ala fix asta e, un nft, diferenta fiind ca acolo e totul centralizat (cu plusurile si minusurile de rigoare), dar argumentul ca “mai bine arati carnetul stampilat” e asa de “gica contra”
Boris(Citează)
17/05/2022 la 8:31 PM
@boris, glumesti nu ?
Adica nu e posibil sa fi scris asa ceva in mod serios as spera.
Baltha Zerus(Citează)
17/05/2022 la 11:31 PM
Eu nu am zis ca nft-urile sunt bune de ceva, am spus ca argumentul ala “mai bine prezinta adeverinta de donator cu stampila pusa” e o prostie.
QR codeul de la vaccinare asta face. Valideaza o informatie intr-o baza de date centralizata. Un nft poate face acelasi lucru, doar ca intr-o baza de date descentralizata.
Un carnet de vaccin cu o stampila nu valideaza nimic, d-aia stampilele nici nu mai exista ca instrument legal in tarile cu apa calda.
Boris(Citează)
17/05/2022 la 11:46 PM
@Boris, pentru a “rezolva” o problemă trebuie să găsești o soluție mai simplă decât cea existentă, nu una mai complicată. Soluția cu adeverința digitală trimisă pe mail este foarte rapidă.
Soluția cu NFT-ul implică niște pași suplimentari complicați atât pentru centrul de transfuzie, cât și pentru client. Și apoi mai departe pentru restaurant care trebuie să implementeze un sistem de verificare în timp real al validității token-ului.
Andrei G(Citează)
17/05/2022 la 1:10 PM
A avut deja loc un concert luna aceasta (Delia, Sibiu) unde biletele au fost vandute doar sub forma de NFT si se pare ca a avut succes. Mai urmeaza evenimente la Cluj si la Bucuresti anul acesta cu aceeasi metoda de vanzare.
Partea de revanzare mi se pare foarte utila pentru ca acum, daca as vrea sa cumpar un bilet la un concert de pe OLX, nu as avea incredere ca nu l-a mai vandut in paralel si altor persoane.
Scorpy(Citează)
17/05/2022 la 2:38 PM
De ce ar vrea un organizator de evenimente sa incurajeze revanzarea de bilete, eventual la suprapret? Ideal este ca toate biletele sa fie cumparate prin metodele oficiale, nu sa existe 2-3 “afaceristi” care cumpara tot si apoi incearca sa faca profit.
Andrei G(Citează)
17/05/2022 la 3:34 PM
Faptul ca oamenii s-au du sa o vada pe Delia iar biletele s-au vandut prin NFT nu inseamna ca NFT a avut succes, ci Delia
Tehnologia asta de NFT e doar o gargara ieftina sa faca unii bani din piatra seaca…iar exemplele enuntate de Radu si Andrei sunt glume slabe…dar noa, vorba aceea: Prost e cine da, nu cine cere
Dave(Citează)
17/05/2022 la 5:17 PM
Exemplu? -> bilete -> n-o sa vrea nimeni -> uite-l aplicat -> prost e cine da, nu cine cere.
Andrei(Citează)
17/05/2022 la 6:06 PM
AndreiG, nu conteaza ce vrea organizatorul. De la finala UCL pana la concertul live si pe viu a lui freddie mercury (/s) orice eveniment care are o cerrere mult mai mare decat oferta va genera specula in jurul lui. Si de multe ori organizatorii se chinuie sa evite specula, asa ca daca s-ar gasi o modalitate de a lua cota parte din revanzare ar fi genial pentru orice organizator. Sigur NFTurile nu rezolva asta, ca nu obliga nimeni ca revanzarea sa se faca tot pe blockchain, dar argumentul tau este slab, la fel ca mai sus,
Boris(Citează)
17/05/2022 la 11:55 PM
@Boris, la concertul Deliei accesul s-a făcut tot pe baza unui cod QR salvat într-o baza de date centralizată. Doar că, în loc sa fie trimis pe mail, acest cod QR a fost generat și salvat sub forma de NFT (cum spui tu: într-o bază de date descentralizată).
Adică nu s-a rezolvat nici o problemă, doar a fost adăugat un pas suplimentar.
Andrei G(Citează)
19/05/2022 la 10:32 PM
Andrei, tu ai intrebat de ce ar vrea un organizator sa incurjeze specula, eu ti-am raspuns ca acolo unde cererea e infinit mai mare cat oferta organizatorii se chinuie din rasputeri sa gaseasca niste solutii prin care sa profite de cerere (dar nici sa nu puna pret de 1 milion de euro biletul).
La concertul deliei ma mir ca au existat unii sa plateasca si pretul oficial la bilet, sunt destul de sigur ca nu a existat nici un fel de specula.
Boris(Citează)