►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・PC Garage・Flip・Secom・Altex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
La noi în casă, după o săptămână de temperaturi ridicate trebuie deja pornit aerul condiționat, că altfel este greu de stat acolo. Avem soare pe fațadă aproape toată ziua.
Zilele trecute l-am pregătit de pornire cu igienizarea uzuală de primăvară. Iată un mic ghid despre asta. Am mai scris unul în trecut, dar cel de mai jos este ce am făcut cu această ocazie.
1. Am șters cu o cârpă umedă zona prin care aerul intră în unitatea de aer condiționat din cameră.
Apropo, un aparat normal de aer condiționat nu trage aer proaspăt din afara casei, ci îl răcește și recirculă pe cel din cameră. Prin traseul frigorific care iese prin perete spre unitatea exterioară circulă lichidul de răcire necesar procesului respectiv, nu aer.
Practic, praful din cameră ajunge în aparat și o parte din el se depune pe zona de intrare a aerului. La unitățile mele (Gree Bora cu wifi, luate anul trecut de la PC Garage, echivalentul generației actuale Gree Pulsar), admisia de aer este în partea de sus, spre tavan, și pe aceea am șters-o de praf. La alții poate fi pe capacul frontal. Ștergeți toată cutia unității interioare, că nu strică, se mai bucură și ea.
2. Am deschis capacul unității interioare și am scos din ea cele două filtre de plastic. Acestea au rolul de a nu lăsa praful din aer să ajungă pe lamelele metalice care răcesc aerului, așa că poate fi praf și pe ele.
Eu duc aceste filtre de plastic în cadă, le spăl cu dușul cu presiune, la final dau cu Igienol sau alt dezinfectant fără clor pe ele și îl las câteva minute să acționeze, apoi le mai clătesc o dată și le duc vreo 2 ore în balcon, să se usuce natural la soare.
3. Suflați cu aer comprimat printre lamelele metalice ale unității interioare. Praful care nu este reținut de filtrele de plastic ajunge între aceste lamele. Spațiul este mic pe acolo, așa că rămâne blocat între ele. Este foarte dificil de șters printre ele, nu încercați să introduceți vreun obiect deoarece acele lamele sunt ușor de deformat sau rupt, și deci cel mai bine este să suflați printre ele cu aer comprimat.
Dacă trebuie musai șters printre ele, încercați cu o pensulă sau poate cu o mătură cu peri moi.
4. Verificați să nu fie mucegai în aparatul de aer condiționat. Pasul acesta este foarte important.
Luați o lanternă și uitați-vă în interiorul aparatului, în adâncime. Dacă vedeți niște mici brobonale/picățele verzi, maro sau negre, probabil este mucegai și trebuie îndepărtat, altfel doar vă suflați sporii săi înapoi în cameră.
Mecanismul prin care apare mucegai acolo este foarte simplu. Multe aparate au probleme cu scurgerea condensului rezultat la răcirea aerului, că iese umiditatea din aer și rămâne în aparat. Această umiditatea se condensează pe aparat, se scurge într-un canal de scurgere și pleacă prin traseul frigorific spre exteriorul casei, unde se disipă în atmosferă face pic-pic-pic în capul trecătorilor.
Uneori acest canal de scurgere nu are panta bine făcută pentru ca apa să se scurgă natural prin el. De cele mai multe ori, însă, în timp se blochează cu praf și se adună mult condens în aparat, ceea ce duce la mucegai. Există niște pastile de igienizare canal condens, dacă aveți nevoie.
Eu am avut o astfel de problemă în anii anteriori. Oamenii chemați să o rezolve au dat cu spray anti-mucegai în aparat, au sprayat peste el și apoi mi-au zis să țin camera închisă și fereastra larg deschisă în acea zi, ca să iasă mirosul. Mucegaiul a dispărut rapid.
Există soluții specializate pentru așa ceva, dar se pare că merge și un spray banal anti-mucegai (Savo, Bison), doar să nu fie cu spumă activă, ci doar spray, că intră mai bine prin cotloane. Atenție să nu loviți cu el electronica din aparat. Nu-i multă, de obicei o plăcuță mică; nu dați pe ea.
Dacă nu aveți încredere în do it yourself la acest pas, chemați o firmă de întreținere aer condiționat. De obicei sunt aceiași care au făcut montajul sau vânzătorul/instalatorul vă poate recomanda pe cineva, dacă Google nu vă ajută.
Dacă aparatele sunt mai vechi, chiar ar trebui să chemați o echipă de întreținere. Aceasta poate verifica și presiunea freonului din instalație și poate reizola traseul frigorific. Izolația sa se usucă în timp în soare sau este mâncată de păsări și trebuie uneori refăcută.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
27/05/2022 la 7:02 AM
Am si eu o intrebare: daca aparatul de AC nu trage aer din afara casei, atunci la ce foloseste functia de recilculare, care e optionala? Eu eram destul de sigur ca e ca la masina, cand in mod normal AC-ul trage aer cald de afara si il raceste, atata vreme cat nu e pus pe recirculare, mod in care trage, asa cum ii zice numele aer recirculat din habitaclu. Functie care, cel putin la masinile pe care le-am avut eu, se intrerupe dupa vreo 15 minute automat si revine la aer proaspat din exterior.
ipo(Citează)
27/05/2022 la 8:38 AM
Eu nu am vazut niciodata o functie de recirculare la AC rezidentiale.
Pt curatarea aparatelor eu folosesc un lichid pe care l-am descoperit pe emag acu vreo 5 ani si care e foarte bun, curata si lamelele radiatorului etc.
Cautati pe emag dupa “Agent curatare cu actiune antibacteriana pentru aparate de aer conditionat Chemstal CLEANEX CLIMA Argint 1 kg”.
Eu pulverizez acest lichid si apoi pulverizez si apa. Odata la 3 ani curat si rotorul etc. E un pic messy ca tb colectata apa care nu se scurge pe canalul de condens dar e fezabil.
Marean(Citează)
27/05/2022 la 8:39 AM
Eu nu am vazut AC cu functia asta, si nici la un google rapid nu am gasit decat despre masini. La cele normale functioneaza fix cum a zis radu,
Boris(Citează)
27/05/2022 la 10:22 AM
“functia de recilculare” este o denumire pe care unele aparate de aer conditionat o au pentru modul “ventilator” – cand nici nu racesc nici nu incalzesc, doar plimba aerul.
C(Citează)
28/05/2022 la 5:36 PM
Multumesc, posibil sa fi prins eu informatia gresit si sa confund cu auto, desi, la un Elektra vechi de 24K BTU (!) sunt sigur ca era.
ipo(Citează)
27/05/2022 la 8:14 AM
Eu i-am chemat pe cei de la Conzal să îl curețe profesional, dar din cauza că stau departe de București și a numărului de comenzi încă nu au ajuns. O sa mai insist pe la ei oleacă săptămâna viitoare. Fiind cu alergii și manele de genu, prefer sa îi chem pe ei sa îl curețe profesional. Asta cu filtrele este doar așa, de mentenanță, dar o curățare ca la carte, o face altcineva.
Ionut M(Citează)
27/05/2022 la 8:28 AM
Te costa o gramada de bani sa chemi firma pentru curatare.
Kopa_Kopan(Citează)
27/05/2022 la 10:42 AM
Am chemat si eu o firma acum cativa ani. Au facut treaba buna, demontat aparatele, curatat temeinic, dat cu solutie antimucegai etc.
Problema este ca nu e o treaba care sa tina, dupa vreo luna de folosire intensa deja incepuse sa miroasa din nou. Dai niste sute de lei pentru o operatiune pe care ar trebui sa o repeti anual sau chiar mai des.
Asa ca ma multumesc cu varianta home made, cumparat solutie cu 35 de lei (tine 3 ani si probabil nu voi reusi sa o consum pe toata), 10 minute de munca, si am 80% din rezultat cu 5% din costuri.
Sorin(Citează)
27/05/2022 la 10:02 AM
se da cu asa ceva, pe lamele, in timp ce aparatul e pe fct de ventilare
pt stropire mai buna, sunt niste pompite mici cu puf, cu pompita pt vacuum, le gasiti la dedeman la zona de plante
https://www.bricodepot.ro/incalzire-si-climatizare/aparate-de-aer-conditionat/solutie-curatare-ac-si-ventilatoare-1kg.html?gclid=CjwKCAjwyryUBhBSEiwAGN5OCOx5xiQpMyq9Byd8OKNde9h6NIMBdhLEG5-D_pQwyLGJmNYdad3ycRoCja0QAvD_BwE
dupa stropire se mai lasa 10 min pe ventilare, pana se evapora toata solutia din interior
sunt multe tutoriale pe youtube
teo(Citează)
27/05/2022 la 10:05 AM
Tot solutia asta o folosesc si eu, vad ca e gold standard. Dar aveam impresia ca poate fi toxica, eu nu las aparatul sa mearga dupa ce dau.
Marean(Citează)
27/05/2022 la 10:31 AM
Am luat si eu anul asta, pare ce trebuie. Scrie chiar pe eticheta sa lasi aparatul sa mearga 10 minute dupa ce dai, ca sa o elimine solutia prin condens. Eu am dat drumul la AC cu geamurile deschise si mi-am facut de lucru in alta camera. Am lasat sa mearga asa vreo 30 de minute (am curent de la hidroelectrica :) ), pana a disparut mirosul puternic de detergent.
N-as avea curaj in schimb sa dau in AC cu Savo recomandat in articol, e foarte puternic! Am dat odata in baie si dupa jumatate de zi cu ventilatia pornita inca simteam ca imi lacrimeaza ochii.
Sorin(Citează)
27/05/2022 la 11:25 AM
@Sorin
da, vad ca scrie pe eticheta ca dupa ce se da fie se clateste fie se porneste aparatul, deci presupun ca e ok either way.
In orice caz, pot confirma ca solutia e f buna, aveam un aparat care incepuse sa miroase si dupa ce am dat prima data cu asta nu au mai fost probleme si din acest motiv am inceput sa o folosesc regulat.
Marean(Citează)
27/05/2022 la 10:26 AM
Ca sa evitati formarea de mucegai in interior din cauza condensului, aparatul trebuie ventilat dupa FIECARE folosire. Daca aveti pe telecomanda functia Auto-Clean, exact asta face, dupa ce se opreste aerul conditionat, functia mai mentine doar ventilatorul pornit 30 minute, ca sa ventileze si sa usuce interiorul. Aceasta functie trebuie folosita dupa fiecare utilizare a aparatului, nu doar periodic, pentru ca nu este o curatare propriu-zisa, ci este o ventilare/uscare.
Daca nu aveti functie de auto-clean pe telecomanda, presupun ca puteti opri manual functia de aer conditionat si sa porniti manual functia de ventilare.
Am descoperit toate lucrurile acestea dupa ce am ignorat manualul de utilizare in primul an, si apoi a inceput sa capete aerul un miros urat, si am citit mai cu atentie cum trebuie folosit.
Walter White(Citează)
27/05/2022 la 1:57 PM
Nu cred ca am avut vreodata filtrele de la aerul conditionat din casa asa murdare. Le-am mai dat jos si le-am spalat, s-a vazut ca e apa murdara de praf, dar nu chiar asa.
Pretul la Gree e OK, noi am pus in apartament 2 aere noi Daikin FTXC 35 C / RX 35 C de 12.000 BTU cu modul wireless si in pret foarte competitiv.
Modulul wireless este esential pentru a purtea porni aerele si cand nu esti acasa, sa nu sufere de cald pisicile.
Gaelex(Citează)
27/05/2022 la 3:00 PM
Al meu are 15 ani deja; eu il curat/spal circuitele, de cateva ori pe vara in fiecare an, cu jet de apa in care amestec putin Domestos. Curatarea acelui tambur, a ventilatorului este mai dificila pentru ca n-am acces la el, dar si pe ala il dau cu jet de apa cu Domestos cu o pompa manuala. Designul aparatului este prost si nu permite scoaterea facila a carcasei de plasic. De aia il curat si eu cum pot…
ion(Citează)
27/05/2022 la 4:45 PM
Exists si pt residential si adult aer de afara. Problems e ca are in pret de 2500 euro
Florin(Citează)