►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄
« Știri despre tehnologie – 5 mai 2022
Pe Calea Victoriei s-a deschis un magazin Candy Cat cu jeleuri la kilogram »
Endava, care este o companie britanică de software cu prezență în multe țări din lume, face o serie de evenimente despre diverse teme moderne ale IT-ului anilor noștri. Primul eveniment are loc marți, pe 10 mai, aici lângă mine în noua clădire U-Center de la Șincai, așa că merg și eu. Participarea este gratuită, apropo, după ce vă înscrieți pe platformă. Puteți participa fizic acolo sau puteți urmări transmisiunea video de acasă.
De ce merg eu? Pentru că prima temă a acestui eveniment numit Connect.IT din București este legată de NFT-uri. “Decrypting NFTs” se numește sesiunea și va fi ținută de Alexandru Gâtu, Senior Test Consultant la Endava. Va vorbi despre cum stă treaba cu proprietatea intelectuală în domeniul NFT-urilor, dar și despre cum se fac acestea, procesul lor de minting în blockchain fiind ceea ce mă interesează, plus partea de tranzacționare, digital art șamd.
Eu sunt fan alt NFT-urilor, am mai zis asta. De fapt nu al NFT-urilor în sine, ci al conceptului de NFT. Trăim vremuri în care foarte multe companii vor să lanseze NFT-uri pe piață (și dacă vă interesează acest aspect, veniți la conferință și întrebați toate nelămuririle voastre). Mie mi se pare și că mulți vor să facă NFT-uri din orice (primul tweet al cuiva, chestii legate de jocuri într-o lume care deja nu mai vrea microtranzacții, memes etc) și asta diluează felul în care întreg conceptul este perceput.
Mie îmi plac NFT-urile ca echivalentul digital al surprizelor Turbo de altădată, adică posibilitatea de a colecționa ceva cu diverse grade de raritate, de a face schimburi cu alte persoane, de a avea o colecție clară ce trebuie completată, dacă asta îți dorești. Au reușit să aducă în digital ceva ce era plăcut în lumea offline și care practic dispăruse. Și cum suntem în mediul digital, NFT-urile pot fi inclusiv un scurt clip video, le poți vedea pe televizoare și telefoane șamd, ceea ce asigură interactivitate mai mare decât o simplă surpriză.
Pe scurt, îmi place ce face NBA în domeniul NFT-urilor (practic, NFT-uri cu faze mișto din meciurile de baschet) și înțeleg că și Champions League vrea un sistem similar de NFT-uri colecționabile. Ca om care, în copilărie, a colecționat surprize cu fotbaliști și cu mașini, cum să nu-mi placă?
Anyway, sunt curios să văd ce zic experții despre domeniul NFT-urilor și viitorul lor, cum văd ei pericolul ca NFT-urile să fie percepute drept altceva decât ar putea fi ele.
Al doilea subiect al serii (are loc de la ora 18 la 20:40) va fi despre migrarea unui sistem legacy în cloud. Va fi prezentat un studiu de caz real, un Content Delivery System care trebuie migrat dintr-un data center on-prem în AWS, cu tot ce înseamnă rehosting, replatforming și refactoring. Sună interesant. Cred că pentru mulți acest studiu de caz va fi de fapt atracția serii, nu NFT-urile, dar fiecare participă pentru ce sesiune vrea.
Cum spuneam, gratuit cu înregistrare aici. Seria aceasta de evenimente Connect.IT va continua apoi și în alte orașe, cu alte teme. Este o listă pe site-ul oficial, include Craiova, Brașov, Sibiu și altele. Agenda încă n-a fost anunțată, dar urmăriți pagina de Facebook pentru detaliile acestea.
« Știri despre tehnologie – 5 mai 2022
Pe Calea Victoriei s-a deschis un magazin Candy Cat cu jeleuri la kilogram »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
23 comentarii
05/05/2022 la 12:00 PM
Recomand clipul “NFTs Are Legally Problematic ft. Steve Mould & Coffeezilla” de pe youtube.
tndb(Citează)
05/05/2022 la 12:56 PM
Tipul stie f multe detalii, in mintea mea NFT-ul este un link stocat pe blockchain catre un obiect virtual. Tu nu ai nici un drept asupra entitatiii catre care pui link-ul. Si mai haios este ca pot fi mai multe blockchain-uri care au pot pointa catre acel item.
Interesant exemplul lui cu NBA si faptul ca NFT-ul are un sens doar in contextul de acolo.
valentinul(Citează)
05/05/2022 la 12:07 PM
NFT is dead.
Okochea(Citează)
05/05/2022 la 12:23 PM
damn that baby is expensive…
din ce am vazut in ultimul timp pe la stiri nft-urile par destul de fungible
GabrielG(Citează)
05/05/2022 la 12:32 PM
NFT Sales Are Down 92 Percent https://www.thegamer.com/nft-sales-are-down-92-percent/
Olivian Breda(Citează)
05/05/2022 la 1:35 PM
cand toti vorbesc despre ceva, stii clar ca e o teapa.
nft
imobiliare dubai (moama moama cum e asta, joaca pe multi bani)
mai adaugati voi
mihnea(Citează)
05/05/2022 la 2:05 PM
NFT se poate folosi și pentru dovadă de proprietate, doar că mai trebuie modificări la legislație până să ajungem acolo.
În artă NFT-urile elimină intermediarii, iar artiștii pot fi direct finanțați de colecționari/fani/urmăritori. Cât despre obiectul pe care îl cumperi, pentru multe obiecte de artă plătești doar ca să fii tu proprietarul, s-ar putea să nu pui niciodată mâna pe ele până să le revinzi.
dam167(Citează)
05/05/2022 la 2:08 PM
ce e in neregula cu un act de proprietate, dupa cum se foloseste deja de zeci/sute de ani?
mihnea(Citează)
05/05/2022 la 2:31 PM
@dam167, care-i procedeul prin care dispare intermediarul? Adica ce il opreste acum pe un artist sa isi vanda singur operele de arta si cum te ajuta sistemul NFT sa treci peste acest impediment?
Andrei G(Citează)
05/05/2022 la 2:34 PM
E mai simplu, procedural vorbind. E mai greu să pierzi un asemenea act de proprietate și e mai ușor să-l dai mai departe (că e totul în blockchain).
Sunt multe lucruri în neregulă cu anumite acte de proprietate, uită-te doar la situația terenurilor, dar o să mai dureze până (dacă) vom putea folosi NFT-uri. Pentru obiecte mai puțin valoroase, gen o bicicletă, poate fi deja o variantă, că acolo n-ai acte de proprietate.
dam167(Citează)
05/05/2022 la 2:54 PM
@Andrei G: la tranzacția de obiecte de artă se simplifică schimbarea proprietarului, nu mai ai certificate, contracte și alte forme. La chestii exclusive pentru fani/colecționari nu vei mai avea nevoie de atâtea servicii – bănci, donații, site-uri, magazine etc., dar cred că o să mai dureze puțin până acolo pentru că costul de producere/minting pentru NFT-uri e încă ridicat. Plus că e mai simplu pentru cei care dețin criptomonede, pot să-și susțină mai ușor artiștii preferați.
dam167(Citează)
05/05/2022 la 5:14 PM
Endava sunt o companie de outsourcing, un fel de “cei mai prosti din curtea scolii” in domeniul software. Sa nu mai zic că toți angajații de acolo sunt career coach și chestii de genul, că au un sistem de punctaj după care iei măriri. Și dacă devii coach, ai puncte mai multe…
Tano(Citează)
06/05/2022 la 9:10 AM
@dam167, serios daca am inteles in vreun fel cum se simplifica metoda de achizitie folosind tehnologia NFT. Inteleg doar ca nu mai ai nevoie de certificat/contract, dar tot este nevoie de cineva care sa intermedieze vanzarea.
In plus, un NFT nu poate fi duplicat (copiat in 10 exemplare), deci daca ai pierdut originalul, ai pierdut tot. In cazul unei achizitii clasice, poti face cate copii vrei ale fisierului si poti desemenea sa faci nenumarate copii ale contractului de achizitie.
Andrei G(Citează)
05/05/2022 la 2:06 PM
Am facut azi curat la tavita pisicilor, mirosea mai frumos decat conferinta asta despre NFT-uri.
Gaelex(Citează)
05/05/2022 la 2:25 PM
Bitconeeect!
Anda(Citează)
05/05/2022 la 3:25 PM
As vrea sa-mi explice si mie un Crypro-bro urmatoarele chestii:
1. Ce se intampla cu NFT-ul dupa ce dispare resursa indicata in link-ul din NFT?
2. NFT-ul este pe “blockchain”. Care blockchain din miile existente?
3. Ce se intampla daca vand NFT-uri ce indica spre aceeasi resursa pe 2 blockchain-uri diferite catre 2 persoane diferite? Ambele sunt valide pt. ca “sunt pe blockchain”?
4. Potrivit cryprobros NFT=proprietate. Cine asigura chestia asta? Ce autoritate?
Sa zicem ca vand un apartament. In mod normal fac un contract, formalitati de transfer proprietate, etc. Prin astea cumparatorul devine noul proprietar si daca nu respect termenii contractului ala trimite politia/judecatorul/jandarmii peste mine.
Ce se intampla daca in loc de contract, generez un NFT, il asociez cu apartamentul si apoi il vand altcuiva? Acea persoana devine proprietar? Ce autoritate se asigura de asta? Vin Satoshi si Buterin sa-mi dea cateva blockchain-uri pe spinare? Nu ma intereseaza fantezii despre cum NFT-urile lupta cu coruptia/Dragnea/Iohannis/whatever sau whatabout-isme.
Alex(Citează)
05/05/2022 la 4:18 PM
Nu știu ce e aia cryptobro, dar îți spun părerea mea, bazată pe ce am citit/auzit până acum.
1 – nimic, rămâne acolo și poate fi tranzacționat (NFT-ul), dacă cineva mai e intersesat de așa ceva.
2 – presupun că ai de ales unde să în înregistrezi atunci când îl creezi.
3 – cred că e o discuție mai complexă, pentru că prima versiune ar trebui să fie originalul, iar a doua e o copie. În mod normal nu cumperi materialul media atașat unui NFT, ci ceea ce reprezintă el. Nu știu care ar fi consecințele reale, am auzit de fraude, dar n-am citit prea mult despre.
4 – acel ledger, care e blockchain-ul. Nu asigură nici o autoritate asta, cel puțin nu încă.
Nu poți face acum treaba asta cu un apartament, pentru că avem o legislație în sensul ăsta. Nu poți vinde/cumpăra un apartament în felul ăsta, dar asta se poate schimba (sau nu) în viitor. Crypto și blockchain-ul au apărut fix din dorința de a elimina autoritățile care gestionează monedele și tranzacțiile. În momentul de față asta vine cu avantaje și dezavantaje.
dam167(Citează)
06/05/2022 la 9:16 AM
Sa nu uitam ca nu exista nici o garantie ca artistul va crea un singur NFT dupa o anumita opera de arta. Poate sa creeze un milion de NFT-uri individuale si sa le vanda pe fiecare in parte. La fel cum si Grigorescu a pictat mai multe versiuni ale tabloului Carul cu boi.
Andrei G(Citează)
05/05/2022 la 5:05 PM
Partea a 2-a cu migrarea la AWS chiar ma intereseaza, thx!
mArS(Citează)
05/05/2022 la 5:22 PM
bine ba, dai pace.
asigurara ceva nimeni.
serios boss, tu citesti aberatiile astea?
actele se digitalizeaza, cheia ta din crypto/nft/web3/hau hau e data de cnp.
unic 100%, pe cnp tau ai toate drepturile la proprietate si ce mai vrei tu.
mihnea(Citează)
05/05/2022 la 5:46 PM
Alex Gatu este un tip foarte destept, daca as avea timp as merge doat pt el, chiar daca nu cred in NFT. Si nu, Endava nu sunt cei mai prosti, am cunoscut niste oameni sclipitori care lucreaza acolo. Nu comentez partea de outsourcing, e alta discutie.
Silviu(Citează)
05/05/2022 la 11:57 PM
Wtf. De ce sustii scamul asta?
Andrei(Citează)
06/05/2022 la 12:36 AM
Vând unii bilete de acces la concertul Deliei exclusiv sub forma de NFT. I-am întrebat pe organizatori care e problema cu biletele clasice pe care o rezolvă biletele NFT. “Să vezi, ia și studiază, lumea reacționează aiurea la noile tehnologii, la fel au făcut și cu internetul și pagerele și uite unde au ajuns ele acum”.
NFT-urile, luând drumul pagerelor.
alunelu(Citează)