un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Trăim acum momente despre care putem fi mândri ca popor, ca români și oameni

23 Apr 2022  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

Papa Francisc a avut un discurs excelent de Floriile catolice. Chiar excelent, aș zice. Nu știu cine l-a scris, dar a fost inspirat:

Când se recurge la violență, nu mai știm nimic despre Dumnezeu, care este Tatăl, și nici despre ceilalți care ne sunt frați. Uităm de ce ne aflăm pe lume și comitem cruzimi absurde. O vedem în nebunia războiului, unde Hristos este din nou răstignit. Hristos este din nou răstignit pe cruce în mamele care plâng moartea injustă a soților și a copiilor. El este răstignit în refugiații care fug de bombe cu copii în brațe. El este răstignit în bătrânii care sunt abandonați la moarte, în tinerii cărora li se răpește viitorul, în soldații trimiși să-și ucidă frații. Hristos este astăzi răstignit în acele locuri.

Le găsiți și în engleză pe site-ul Vaticanului dacă vreți să citiți totul.

Peste Europa a căzut o noua cortină. Într-un discurs celebru din 1946, Winston Churchill a vorbit despre o Cortină de Fier care împarte Europa în două, referindu-se la URSS.

Aproape 80 de ani mai târziu, granița Ucrainei este o nouă cortină. Într-o parte, oameni care sărbătoresc Paștele, beau, mănâncă, se văd cu rude pe care poate nu le-au văzut de la începutul pandemiei, se bucură de primăvară și își planifică vacanțe. De partea cealaltă, în Ucraina, este ceea ce spunea Papa Francisc mai sus, orori zilnice. Este o mamă care a păstrat căciula găurită de gloanțe și tricoul pătat de sânge al fiului ei de 13 ani, executat de soldații ruși după ce i-au păcălit că îi lasă să plece din localitatea ocupată. Sunt cadavre în gropi comune, sunt maternități bombardate, sunt orașe distruse sistematic, sunt gări lovite de rachete.

Mă bucur tare mult că noi românii am făcut ce trebuie în această perioadă. Că ne-am dovedit a fi oameni cu vecinii noștri ucraineni atunci când aceștia au avut nevoie de ajutor. Nu-i ușor să pleci cu un bagaj în mână de acasă și să lași tot ce-ai adunat în viață în urmă, fără să știi dacă îți vei mai vedea vreodată casa sau familia. Pe bunica mea, care a trecut prin așa ceva la venirea rușilor în Bucovina în 1940, aceste evenimente au marcat-o pentru totdeauna și mi le povestea mereu ca pe cea mai dură încercare a vieții ei.

Mă bucur că românii au fost oameni. Și nu mă refer doar la donații, ci mai ales la multele lucruri auzite despre satele de pe lângă Ucraina, unde românii și-au deschis casele pentru refugiați și i-au tratat ca pe frați ce au nevoie de ajutor. Am auzit de români care, știind limba ucraineană, au decis să organizeze școli pentru copiii refugiaților. De români care merg ei periodic în Ucraina pentru a aproviziona diverse zone sau adăposturi de acolo. De români care au decis că nici un refugiat ucrainean din zona lor nu va sta singur de Paști.

Pur și simplu oameni care au văzut că alte ființe omenești au nevoie de ajutor și l-au acordat cu toată puterea lor, fără oprire, fără nevoia de laudă, fără likeuri pe Instagram și camere de filmat în spate.

Trebuie să recunosc că, de-a lungul anilor, m-am întrebat uneori cum am reacționa noi românii, individual și ca popor, în fața unor crize de amploare. Astăzi pot spune că mă simt mândru de ce s-a întâmplat în România de la începutul războiului.

În zilele acestea se vorbește mult despre spiritul Paștelui și al învățăturilor creștine. Mie mi se pare că românii le-au pus în practică de o lună și jumătate și mă simt mândru de asta. Iar cei care au pus zilnic osul la treabă în acest scop, cei care în fiecare zi se întreabă cum ar putea ajuta și mai mult, ar trebui să fie cei mai mândri și apreciați de oamenii din jurul lor. Nu-i vezi la știri, nu sunt de interes pentru emisiunile zilnice de mondenități, dar cred că la finalul zilei se simt mai fericiți și împliniți decât mulți alții.

asus s5507

    36 comentarii

  1. Mai ții minte știrea cu refugiaţii afgani care au izbucnit în plâns când au aflat că au ajuns în ţara noastră? Așa și cei din Ucraina. România e doar un scurt popas spre țări cu apă caldă. Majoritatea au plecat spre Polonia, Germania, Olanda, UK, țările nordice, chiar și USA. Da, sunt recunoscători că au primit cazare și mâncare, dar cam atât. Pe unul nu l-ai auzit că vrea să se stabilească aici, și asta spune multe.

      (Citează)

    • A avut ProTV un reportaj pe subiectul ăsta. Sunt chiar destui care au rămas în România și acum muncesc aici. Faptul că nu-i vezi tu nu înseamnă că ei nu există.

        (Citează)

    • La fel au plîns și cîteva neveste de militari americani cînd au aterizat pe Kogălniceanu prima dată, acu ceva ani, cînd au văzut cîmpurile cu iarbă pipernicită de secetă și ceva pietre ițindu-se din ea, crezînd că-i al doilea Afganistan…

        (Citează)

    • Ce legătură are una cu alta, nu-nțeleg? Da, nici unul nu vrea să rămână aici să zicem, ok, dar asta nu scade cu nimic ajutoarele oferite de români și toate activitățile umanitare.

      Vorba aia, le-am dat din sărăcia noastră. Încă din contră, eu zic că asta ar trebui să conteze și mai mult, că în ciuda faptului că suntem săraci și nimeni nu ne vrea, noi ne-am făcut treaba.

      Cumva am dovedit că merităm un pic să fim parte din lumea civilizată, am evoluat un pic și am trecut peste naționalismele ieftine.

      Eu nu aștept să rămână aici, nu mă simt ofensat de asta deloc, pentru că nici noi nu prea vrem să rămânem pe-aici mulți. Poți să faci un bine pentru că trebuie, pentru că e normal, și pentru că asta zice mai mult despre noi decât despre ei.

        (Citează)

    • Sunt zilele astea la CT și m-am plimbat aseară prin Mamaia. E full de ucrainieni, nu numai cazați la hoteluri ci foarte mulți angajați la chioșcurile de pe faleza(sombrero, înghețată, chiurtos, magazine) sau la serviciile hotelurilor. Practic raportul romani/ucrainieni angajați ochiometric in Mamaia este de 2/8. Cam peste tot mi se vorbea in engleza si acolo unde nu se cunoștea limba romană eram servit corect doar ca nu îmi răspundea… Plin si de cerșetori copii pe litoral: One Leu? No money, please help…

        (Citează)

    • @Deea cu cât se mai vând rublele azi?
      Nu te-ai putut abține sa ne servesti o replica de doi bani de la televiziunile anteniste…

        (Citează)

    • Normal deea, ca aia nu cautau sa scape de razboi, ca altfel se opreau in cele 5-6 tari dintre noi si afganistan sau siria.
      Aia cautau sa mearga la pomana in germania cum le-au explicat aia de i-au trimis sa destabilizeze europa. Ucrainenii nu sunt la fel. Ca sa nu mai zicem ca multi ucraineni s-au oprit prin judetele de granita, d-aia nu ii vezi tu, pentru ca vor sa se intoarca cat mai rapid (destui s-au si intors deja). Pentru ca ei chiar au plecat de acasa in graba, nu incolonati de erdogani, lukosenci, putini si altii organizatori de excursii “na berline”.
      Astea-s micile mari diferente intre refungiatii arabi si ucraineni.

        (Citează)

    • Au rămas sute de mii aici. Majoritatea celor care ținteau alte țări au ieșit prin Polonia, de fapt.
      De ce-ar vrea să se stabilească aici, în fond? Dacă tu n-ai mai avea casă, să zicem, și ar trebui să o iei de la zero în oricare altă țară de pe glob, ai alege Bulgaria?

      Toți vor să se întoarcă acasă, de fapt, când nu mai sunt bombardați acolo.

        (Citează)

    • La mine e apa calda din decembrie ’89 aproape non stop. Cand spui tara cu apa calda, include si Transilvania. Esti din Bucuresti sau din alt loc din asta vaduvit? Ca numai la voi merge expresia asta. Si nu va mai plangeti atat de Romania, ca va bate Dumnezeu. Credeam ca cu razboiul aproape va treziti din cinismul asta incult. Dar nu…

        (Citează)

    • Chiar incep sa cred ca esti un troll sau un postac pro Putinist. Ai niste comm-uri de te doare capul … nu iti e asa putin rusine de tine ca mananci rahat asa mai ales de sarbatori ? Ba da nu am vazut un comm pozitiv de la tine, daca esti depresiva du-te nene si trateaza-te, varsa-ti hate-ul prin alte meleaguri.

        (Citează)

  2. Te amagesti singur, toata bula cu ajutorarea ucrainenilor a fost pentru ca s-a ivit ocazia ca romanii sa arate ca sunt si ei o data de partea celalalta a gardului. Sper sa nu avem in Romania vreo belea asemanatoare celei din vecini, ca o sa fie jale. Ucrainenii nu considera Romania, Polonia, Ungaria, Moldova ca fiind locuri unde sa se stabileasca. Cei care au ramas in aceste tari spera sa se poata intoarce cat mai rapid acasa, astfel ca au ramas prin “vecini”. Altfel ar fi plecat si ei de mult.

    Dar per total da, imaginea externa care s-a creat Romaniei este pozitiva. Sa vedem daca ne primesc acum si pe noi pe unde batem la usa, ca sunt cateva situatii in care am fost lasati cu buza umflata.

      (Citează)

    • De ce ar ramane cineva aici? Nici macar noi nu mai vrem sa stăm, e de înțeles.

        (Citează)

    • Locuiesc în București, Titan. Primăvara asta când ies în prin parc cu copiii aud de cel puțin 5-6 ori vorbinduse ukrainiană/rusă.
      Sunt familii formate din mame/bunici și copii. Din punctul meu de vedere chiar categoriile cele mai vulnerabile, în spiritul statutului de refugiat.
      Am vb cu un tip refugiat, care era o minivedeta în Ukraina, poate fi gasit usor pe google, el a venit aici pentru că avea 5 copii. De fapt cred ca se refugiase in ukraina iar acum a repetat in România. Acum ii vad pe copiii pe la școală pe la fică-mea.

      In bula mea circulă mesajul papei:
      “The refugees are divided. First class, second class, by skin colour, whether you come from a developed country or a non-developed one.”
      “We are racists. And that’s bad,”

        (Citează)

    • Oare aia 2 milioane care erau inainte de razboi in Polonia ce-or zice de parerile tale? Normal ca vor sa se intoarca acasa, ca ei chiar sunt refugiati, spre deosebire de toti pakistanezi, afgani si africanii din vestul europei.

        (Citează)

    • @Kopa: ești foarte cinic. Uneori poți să te oprești și să zici “bă, s-a făcut ceva bine”, nu musai să cauți explicații pentru bule. Și fix vorbeam despre mulți oameni care n-au avut cui și cum să arate că i-au ajutat pe alții. I-au lăudat alții, că așa ceva merită lăudat. Pentru ei era ceva normal de făcut, nu căutau și să se laude.

        (Citează)

    • Pentru ca tu cunosti personal 19 milioane de romani si stii cum sta treaba…hai sictir. Terminati cu generalizarile astea, doar pareti inculti si provinciali.

        (Citează)

  3. Cu siguranta nu ne plac ucrainenii prea mult, dar cu siguranta ii detestam si uram pe rusi.

      (Citează)

  4. “învățăturile creștine”. Am râs.

      (Citează)

  5. Poate popa Francisc își rupe și el de la gură și așa cum au sponsorizat cruciadele puteau să facă și o faptă bună cu arme către Ucraina, că cele peste 200 de silozuri avute în proprietate prin America de Sud le aduc ceva bani, nu-s chiar săraci… Că de vorbe dulci și declarații sforăitoare or fi sătui.

      (Citează)

  6. Mi se rupe sufletul pt ukr când vad doar x6, gle și alte nebunii cu nr de Bihor (bună asta)

      (Citează)

    • Nu e chiar așa…pur și simplu astea îți sar in ochi in sărăcia de la noi… e plin și de ucrainieni care mor de foame, doar ca ăștia nu pot ieși in evidentă…plus sunt foarte multe ucrainience sărace care au plecat cu mașinile rudelor mai înstărite, aceștia neputând sa plece le-au lasat bolizi lor pt a nu ajunge sa fie distruse de ruși…

        (Citează)

  7. Cum spunea si valentinul mai sus in comentariu, mergeti in parcul IOR si trageti cu urechea. Poate si cu coada ochiului, intr-o duminica oarecare cu vreme buna pentru bucuresteni. O sa auziti multa limba ucraineana. 90% femei cu copii, imbracati ca noi, astia nascuti si crescuti la Bucuresti, sau, eu stiu, la Craiova sau Cluj, petrecand o zi linistita in parc.

    Mariupol avea cam populatia Constantei, 400K. Au ramas in jur de 40K in oras, civili, nu combatanti.

    Food for thought.

    Eu am facut ce mi-a solicitat omul din mine sa fac, sa ajut vecinul cu o galeata de apa, cand ii arde casa. Nu ma bat cu caramida-n piept pe subiect.

    Comentariu scris dupa ce m-am intors de la Filaret.

      (Citează)

    • Frumos spus. Dupa logica unora trebuie sa lasi casa vecinului sa arda, ca era mare si mai are bani sa isi faca alta.

        (Citează)

  8. Si in iasi am auzit de multe ori vorbinduse ucraineana prin auchan sau locuri aglomerate, chiar zilele trecute. Ai mei din bacau mi-au zis la fel. Nu toti au plecat, dar cei ce au putut pleca normal ca au facut-o. Romania nu e tara unde sa ramai, doar si din prisma limbii vorbite.
    Am prieteni ce au ajutat si au avut in casa lor oameni cu familii distruse. Degeaba mai ai bani daca sotul sau copilul ti-au ramas acolo. Daca parintii au ramas in zone de conflict si nu stii daca maine ii vei mai auzi.

    Si cei care cred ca 40 milioane de ucrainieni au toti x6 si tesla se inseala amarnic. Sa ne gandim si la noi. Cate masini scumpe sunt pe strazi si cati au cu adevarat bani din cei ce le conduc. E normal ca au si multi cu bani, ca nu era o tara saraca, ba chiar din contra, dar pentru asta sa nu ii ajuti mi se pare dezumanizant. Ajuta omul in suferinta, chit ca e sarac sau bogat.

      (Citează)

  9. Am fost la mare 3 zile saptamana asta. La hotelul unde am stat plin de ucrainience cu copii. Doar femei si copii. Unele lucrau chiar in hotel, la curatenie. In parcare nici o masina de ucraina. La alt hotel, langa, plin de masini de ucraina, de bihor. Da’ masini de masini. Apropo de masini, cred ca ucrainieni sint fani lexus si infiniti.
    Exact genu de cocalari cei mai multi. Familii intregi cu barbati, femei, copchii. Hahaiala maxima pe ei. Si ma gandeam la femeile alea singure cu copii si la cocalarii astialalti. Lumi diferite.

      (Citează)

    • Cei cu Lexus nu cred ca au avut nevoie de ajutor pe care l-au primit alții. Dar ce să facă și ei? Doar pentru că au Lexus, n-au voie să fugă de bombe. Bravo lor că-și permmit să stea la hotel. Oameni sunt de toate tipurile, asta nu înseamnă că nu poți fi mândru că țara ta i-a ajutat pe cei care aveau nevoie de ajutor.

        (Citează)

  10. Destui troli pe aici, din cate vad, sau din categoria comentacilor blazati, de un cinism ieftin…din punctul meu de vedere, nici nu ar trebui lasate aceste comentarii. Nu este cenzura sa nu lasi pe oricine sa baleasca mizerii la tine in prag.

    In rest, am vazut destul ca sa stiu ca sunt milioane de oameni care au fugit din cauza razboiului si care au nevoie de ajutor, care sunt recunoscatori pentru fiecare mana intinsa care li se ofera si care au nevoie de oameni langa ei.

    Mai departe, face fiecare dupa cum il ghideaza inima…

      (Citează)

    • @Alin: am tăiat un comentariu, de fapt, că nu-și avea rostul.

      Doar pentru că unii nu sunt de acord sau n-au înțeles că eu mă referam la ajutorul dat celor care au nevoie de el, nu celor care au avut bani să se cazeze la Radisson, nu înseamnă că sunt troli sau că mă supără opinia lor. Trăim într-o lume cu multe opinii. Nu vreau o bulă în care toată lumea să fie de acord cu mine și cei care nu sunt să fie rapid banați.

        (Citează)

  11. Într-adevăr se pare că poporul ăsta chiar s-a schimbat.Păi e normal așa,se pare că ,Oamenii noi, clonați în timpul lui Ceașcă s-au cam cărat pe lumea cealaltă ( majoritatea celor care au ajutat și au făcut voluntariat sunt tineri și foarte tineri). Ușor , ușor generațiile care au trăit în nesimțire și miserupism dispar și lasă locul unura de cu totul o altă factură .

      (Citează)

  12. Papa Francisc sa ne zica de milioanele de morti in razboaie purtate in numele religiei sau de averile Vaticanului unde e totul din aur masiv si sa mai lase PR-ul pe seama razboiului.

    In rest, este f bine sa ajutam dar sa o facem si pentru ca asa simtim, nu pentru virtue signaling sau ca sa ne laudam la altii.

      (Citează)

    • Pai deocamdata ortodocsii se bat cel mai mult intre ei, aici langa si in Etiopia. Averile Vaticanului? Foarte bine. Cu ce sunt mai bune alte state?
      Iar la faza cu “in numele religiei”…religia (si nu doar cea catolica)nu are nici o vina ca unii oameni fac si din ea un motiv de tribalizare.

        (Citează)

  13. Ma bucur ca te simti mandru ca esti roman in asemenea momente si sunt in asentiment cu tine. Ce se intampla in Ucraina este o crima si oamenii trebuie ajutati.
    Numai ca eu am fost mandru de romani si in criza precedenta pentru ca au respins in majoritatea lor retorica oficiala covid si vaccinarea.

      (Citează)

  14. Avem de ce să ne mândrim, și eu am fost uimit că în mare parte oamenii chiar au ajutat. Noi am strâns bani din toată compania multinațională și am avut bani ca să ajutăm de multe ori refugiații (încă o facem). Prin martie am ajutat primii refugiați să se cazeze temporar prin Galați și m-am simțit neajutorat să-i văd așa, dar pe de altă parte i-am ajutat ca să nu mă mai gândesc că la 100 de km de mine cad bombe și oamenii mor. Cred că unii au preferat să rămână în România ca să se poată întoarce înapoi când se va termina. E plin orașul de ucraineni, unii au joburi prin care ajută alți ucraineni. Mă tem că Ucraina va fi doar plină de gropi și de ruine când se va termina.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus