un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

M-am jucat cu un televizor de 34.000 de lei

29 Apr 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Am văzut televizorul 8K Samsung de 75 de inci, cod 75QN900B, cu preț în jur de 34.000 de lei din ce găsesc pe net. 75QN900B cu B în coadă, nu cu A, care este generația anterioară. 75 este diagonala în inci, QN înseamnă Neo QLED, iar 900 este seria de top de la Samsung.

Două lucruri mi s-au părut incredibile. Primul, că poți sta la un metru sau chiar mai aproape de un televizor atât de mare și tot nu vezi pixelii. Am pus niște clipuri 8K din YouTube și altele uzuale de testare și este captivant în toate aspectele, luminozitate bine calibrată, culori perfecte… na, ca un televizor de 34.000 de lei la lansare.

Al doilea aspect a fost bezelul foarte subțire. Samsung îi zice ecran Infinity. De la distanță normală de vizualizare nu vezi acel bezel de vreo 2-3 mm. De aproape realizezi că ai în față un televizor de 169 cm pe diagonală, dar cu bezel ca de telefon mobil. Nu știu cum le-a ieșit așa, nici nu știam că se pot construi ecrane atât de mari și cu ramă atât de subțire.

Uitați rama unui alt televizor Samsung de top, un model 65QN95 tot de anul acesta, practic cel mai bun model 4K din gamă. Prin comparație, uitați-vă în a doua imagine cum rama acestui 8K este mai subțire, deși l-am fotografiat de la distanță mai mică.

Arată bine și pe lateral, are o carcasă metalică perforată, gândită să arate bine și dacă-l montezi în centrul camerei, mai ales că are cablurile disimulate în picior și acel sistem One Connection prin care un singur cablu este vizibil în afara sa.

Televizorul în sine este făcut în tehnologia quantum dot pe care Samsung o folosește pe majoritatea modelelor de top, prescurtare QLED. Sunt acele cristale care, în funcția de dimensiunea lor, schimbă culoarea luminii care intră în ele într-o altă culoare cu pierderi minime de luminozitate față de sistemul clasic de filtre de culoare dintr-un televizor LED.

Cristalele din televizoarele QD sunt calibrate astfel încât să schimbe culoarea luminii de fundal care trece prin ele în roșu sau verde sau albastru, cele trei culori de bază din care se poate obține orice altă culoare. Avantajul cristalelor quantum dots este că sunt foarte precise în această conversie de lumină, de exemplu din ele iese chiar roșu pur, nu o plajă mai mare de nuanțe de roșu. Iar când ai la dispoziție roșu, verde și albastru pur, înseamnă că și culorile obținute prin combinarea lor sunt foarte precis generate, cu deviație extrem de mică spre deloc de la ceea ce s-a dorit.

Samsung a lansat deja pe piață, în străinătate, televizoare care folosesc OLED pentru generarea luminii la nivel de pixel și vin deci și cu avantajul negrului absolut, plus cristale quantum dots puse deasupra lor pentru a genera foarte precis culorile necesare. O combinație foarte bună a două tehnologii de succes, abia aștept să ajungă și pe la noi unul.

Iluminarea de fundal este asigurată de Mini LED-uri, iar ecranul are un tratament anti-reflexii pe el. Tehnologia aceasta cu miniled-uri a fost implementată începând cu anul trecut pe televizoare Samsung. LED-urile care asigură lumina ecranului sunt foarte mici și mai multe față de unele normale și deci se poate obține local dimming de precizie crescută; denumirea oficială a gamei a devenit atunci Neo QLED.

Modelul 75QN900B are și refresh de 120 Hz (în 4K, dar nu sunt plăci video care să scoată 8K la 120 fps oricum) și porturi HDMI 2.1, ca să fie bun și pentru gaming, cu VRR și low-latency mode. Bănuiesc că n-are rost să mai spus că imaginile arătau excelent și că acesta este unul dintre cele mai bune televizoare disponibile acum în România, cu toate specificațiile de top.

Procesorul este unul numit Neural Quantum 8K, care folosește și algoritmi de inteligență artificială pentru procesarea imaginii și upscalling la 8K, dacă este nevoie. Televizorul are și sunet Dolby Atmos cu mai multe difuzoare (o configurație 6.2.4 canale) și Object Tracking Pro pentru a crea acel efect de spațialitate a sunetului pe care l-ați remarcat într-o sală de cinema Atmos.

N-am văzut lansarea Neo QLED-urilor de anul trecut, așa că acum am văzut prima oară și noile telecomenzi minimaliste Samsung. Au celule fotovoltaice pe spate, ca să se încarce singure de la iluminatul ambiental (nu-i mai pui baterii), și foarte puține butoane pe ele. Mi-a plăcut că cele de volum și canal sunt bi-direcționale, butonul se mișcă în sus și în jos (este buton rocker?), adică o comandă mult mai intuitivă în beznă.

Pentru sunet are 12 difuzoare, un sistem 6.2.4 canale. Pe spate sunt clar vizibile 8 astfel de difuzoare, iar restul sunt mai bine disimulate.

 

Bănuiala mea este că cine își permite un astfel de televizor își permite și un soundbar de top #cudetoate. Am văzut acolo două modele.

Primul era modelul HW-Q990B, un soundbar Dolby Atmos mărișor ce include și un subwoofer de dimensiuni mari și doi sateliți ce trebuie plasați în spatele tău. Sateliții spate, apropo, sunt wireless, nu tragi cablu până la ei. Întreg soundbar-ul este, de altfel, compatibil cu Wireless Dolby Atmos, o tehnologie implementată pe televizoarele Samsung de top din 2022 ca să mai elimini un cablu, ceea ce ajută dacă montezi televizorul pe perete și soundbar-ul tot pe perete, sub el, fără cabluri vizibile. Dacă nu ai așa ceva, merge conectat bineînțeles și prin HDMI eARC.

Soundbar-ul acesta Q990B este un model 11.1.4 canale. În total sunt 22 de difuzoare în sistem, din care unele emit sunetul spre privitor, altele spre lateral și altele în sus. Inclusiv sateliții au mai multe difuzoare în ei, eu am numărat trei în fiecare, plus un design foarte plăcut, cumva minimalist-stealth pentru a nu deranja într-o casă bine aranjată. Subwoofer-ul nu l-am auzit dat în sarcină, dar având în vedere dimensiunea sa cred că este suficient de puternic încât să-ți bată vecinii în țeavă.

Are și Spotify Connect și Airplay2 integrat, deci poți pune muzică direct din telefon sau alt dispozitiv pe soundbar. Include Active Voice Amplifier, care redă mai clar vocile umane, funcție utilă când te uiți la știri sau podcasturi, plus Game Mode și alte funcții. Înspre lateral se află și un mic display tip dot-matrix, altfel invizibil, ca să vezi ce comenzi sau mod de funcționare folosește. Display-ul acesta putea fi mai mare, dar cred că s-a mers tot pe o idee de minimalism.

Un al doilea soundbar foarte interesant a fost HW-S800B, un model super-slim. Mie acesta mi-a plăcut mult. Cel de mai sus este pentru camere mai mari, unde poate fi pus în valoare. Acest S800B este subțirel, intră sub orice televizor și devine greu observabil pe masă.

Este ca o bară lungă și subțire, are un profil de 3,7 x 4 cm, cam cât o cutie de chibrituri. Ca sistem este un 3.1.2 canale (un subwoofer de dimensiuni mici este inclus în pachet) de 330W cu compatibilitate Dolby Atmos și DTS Virtual:X, suportă funcția Q-Symphony din televizoarele Samsung și alte funcții de calibrare în funcție de camera în care este instalat. Are și difuzoare up-firing și tot ce-i trebuie. Se poate atașa separat un kit de difuzoare montate în spatele camerei.

Are și conectivitate și suport pentru Chromecast, Spotify Connect și Airplay2, deci poți pune imediat muzică din telefon sau PC pe el. Avantajul principal este că-i aproape invizibil și nu deranjează indiferent ce consolă TV sau montaj pe perete ai.

Soundbar-ul mare, modelul Q990B, costă în jur de 5.000 de lei, am reținut asta. Destul de mult, dar cam atât costă și o soluție soundbar+sub de la Sonos, iar cel Samsung este mult mai complex în canale și funcții și compatibilitate. Soundbar-ul subțirel S800B, care m-ar interesa și pe mine în viitor, nu știu cât costă. Oamenii de la “raft” s-au oferit să-mi spună, dar am zis “lasă boss, că îl găsesc eu pe net și iau prețul la zi”. Încă nu-i listat în magazin, că este proaspăt lansat. O să fiu optimist și voi spera la un preț mic.

asus s5507

    17 comentarii

  1. Desi e Samsung, eu ziceam ca l-au mancat pisicile si nu il mai dadeam inapoi.

      (Citează)

  2. Permite-mi sa te contrazic.
    Cine are bani sa cumpere acest televizor are si (bani de) super sistem audio, nu mizerie de sound-bar kkt.

      (Citează)

  3. Initial s-a promovat folosirea unui soundbar in defavoarea sistemelor clasice 5+1 pentru avantajul unui singur modul mare care contine toate difuzoarele. Apoi cam toate au adaugat un subwoofer si acum apar si satelitii din spate.

    Desigur ca nu mai trebuie sa tragi cabluri pana la sateliti si se conecteaza prin bluetooth, dar tot trebuie sa ii alimentezi, adica tot ai niste cabluri prin casa.

      (Citează)

    • Andrei G:
      Initial s-a promovat folosirea unui soundbar in defavoarea sistemelor clasice 5+1 pentru avantajul unui singur modul mare care contine toate difuzoarele. Apoi cam toate au adaugat un subwoofer si acum apar si satelitii din spate.

      Desigur ca nu mai trebuie sa tragi cabluri pana la sateliti si se conecteaza prin bluetooth, dar tot trebuie sa ii alimentezi, adica tot ai niste cabluri prin casa.

      Depinde de soundbar. Ideea celor de la JBL (ma rog, tot de samsung apartin si astia) cu JBL bar 5.1 (modelul cu boxe detasabile) mi se pare cea mai buna implementare.

      Cand vreau sunet 5.1 pur si simplu scot satelitii din modulul central si ii asez unde vreau. Au acumulatori ce teoretic tin 24 de ore, deci mai mult decat suficient sa vezi un film, iar cand nu mai ai nevoie de 5.1 pur si simplu conectez boxele la loc si ele se incarca.

        (Citează)

  4. Aceleasi culori de cacat, ca la toate ecranele Samsung. Supra, over si multi saturate.
    Daca avocado-ul ala are conturul ala asa verde in realitate, eu nu-l mai mananc!
    Bine, eroarea poate aparea si din telefonul Samsung cu care au fost facut pozele.

      (Citează)

  5. Buna prezentarea desi tot fan LG raman.
    Dar daca tot ai zis de telecomenzi de ce nu ai pus si niste poze cu ele?
    Ms

      (Citează)

  6. Generatia cu A, era mai slaba ca un televizor 4k(de top), la contrast si luminozitate.
    https://www.rtings.com/tv/tools/compare/samsung-q90-q90t-qled-vs-samsung-qn900a-8k-qled/9810/21550?usage=1&threshold=0.10 .

      (Citează)

  7. Eu sunt curios de cum arata telecomanda hmm

      (Citează)

  8. nashu_mare:
    +1.

    Si care receiver 5.1 este simtitor mai ieftin si are o gramada de functii in plus.

    Nu-ti trebuie 5.1 pentru un sunet bun. Un sistem decent stereo (sau 2.1) bate la fund orice soundbar.
    Ce voiam sa zic mai sus e ca dupa parerea mea target-ul acestui televizor sunt persoanele care apreciaza calitatea imaginii dar si a sunetului. Un soundbar esueaza la toate capitolele, avand doar un avantaj in privinta ergonomiei, adica mai putine cabluri si spatiu ocupat.

      (Citează)

    • Eu consider ca nu îți trebuie .1 pentru un sunet bun. De aia 5.0 e ce trebuie la un televizor, mai ales ca am pe față 2 boxe tower cu bassreflex.

        (Citează)

    • Cred că tu te referi la sistemele audio pentru muzică și care de obicei tot pe lângă TV ajung, dar dacă nu ai pasiunea asta investești degeaba într-un astfel de sistem. Un stereo de calitate la TV are sens dacă ai concerte sau clipuri, nu doar pentru ce scoate TV-ul. Un stereo bun pleacă de la câteva mii de lei până la… cât vrei, nu ai de ce să investești în așa ceva doar pentru a te uita la TV, asta presupunând că ai o cameră cu o acustică bună.

      Dacă ai nevoie de un receiver de calitate deja se complică lucrurile, iar pentru a egala sunetul unui amplificator decent trebuie să investești mult – receiver-ul e un hub, nu amplificator dedicat calității sunetului, iar cele care scot sunet bun sunt mai scumpe decât TV-ul din articol.

        (Citează)

  9. Ultima jucărie testată:
    Beovision Harmony,super sunet și calitate a imaginii preț “exorbitant”

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus