un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Care sunt problemele achiziției Twitter de către Elon Musk

26 Apr 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Twitter a cunoscut în ultimii ani o renaștere pe măsură ce Facebook devenea tot mai mult un loc plin de fake news, extremism și bule care își descoperă asemănările și se adună în tot mai mulți.

Musk va cumpăra Twitter pentru 44 de miliarde de dolari. Compania i-a acceptat oferta. Sigur că înțelegerea ar putea cădea în viitor din diverse motive, dar șansele cele mai mari sunt să se concretizeze.

Sunt două posibile probleme deci pentru evoluția viitoare a Twitter.

Prima este că Musk își dorește “free speech”. La o primă vedere asta este bine, că e un drept fundamental al omului. În practică, însă, Musk își dorește o lipsă de moderare a mesajelor pe platformă, ceea ce invariabil va duce la înflorirea problemelor de hate speech, fake news, extremism șamd. Să nu uităm că aproape toată lumea a aplaudat când Trump a fost blocat permanent de Twitter într-o perioadă în care depășirea recordul de minciuni spuse per declarație.

Trăim de ceva vreme vremurile când nu mai este posibil să nu ai moderarea conținutului, într-o formă sau alta. Uitați-vă la orice platformă. Moderatorii de YouTube și TikTok povestesc câte sute de ore de abuzuri, violuri, torturi și alte clipuri oribile trebuie să privească săptămânal pentru a elimina acela clipuri din platformă. Conținut oribil este peste tot. Probabil că o astfel de formă de light moderation va fi aplicată pe Twitter, este imposibil să nu ai una, dar rețeaua oricum era destul de permisivă, de exemplu pornografia nu-i interzisă acolo.

Realist vorbind, problema principală va fi cea legată de fake news și hate speech. Ceea ce lumea reproșează acum Facebook-ului s-ar putea întâmpla și pe Twitter.

A doua problemă este legată de legăturile lui Elon Musk cu guvernul chinez. Tesla produce mașini în China, țară care probabil este și cea mai mare piață a companiei condusă de Musk și care l-a transformat în cel mai bogat om al lumii.

Oare ce va face atunci când chinezii îl vor trage puțin de mânecă și îi vor spune “boss, e frumos cum vinzi tu Tesla pe aici, dar desigur că fără legătură cu asta ce zici despre cum ne acuză lumea de genocid și dictatură pe Twitter?”. Și un lucru poate duce la altul.

Tot pe aceeași idee, un site auto se întreabă cum vor fi tratați criticii Tesla pe o platformă deținută de șeful Tesla. Automobilele Tesla au diverse probleme, de la finisaje de slabă calitate și până la un right to repair destul de ridicol, uitați-vă la omul care a preferat să-și detoneze mașina pentru că-l costa prea mult service-ul ei sau la discuția aceasta despre anti-right to repair.

 

Acestea sunt potențiale probleme. Rămâne de văzut dacă vor și apărea în practică sau dacă Musk va conduce compania Twitter pe o traiectorie similară cu cea din prezent, fără mari schimbări.

Ar mai fi o potențială problemă, apropo: Musk vrea să conducă trei mari companii simultan: Tesla, SpaceX și Twitter. Și pe lângă acestea, de fapt, mai are și partea de panouri solare și baterii a Tesla Energy, treaba cu Boring Company pentru tuneluri pe sub orașe, Starlink pentru Internet și un milion de copii. Rămâne de văzut dacă le poate conduce pe toate și în ce măsură acționarii Tesla vor fi bucuroși să-l vadă făcând asta în loc să-și dedice întreaga atenție unei singure companii.

asus s5507

    18 comentarii

  1. O persoana ar plati 44 de miliarde pe o retea de socializare pe pierdere si care probabil nu a avut incasari de 44 miliarde in total pe care oamenii ulterior s-ar exprima liber.

    /s

      (Citează)

  2. Care aproape toata lumea a aplaudat interzicerea lui Trump? Toata lumea din bula anti Trump (nici macar)
    Hate speech-ul e permis si acum, dar doar cel al progresistilor.

      (Citează)

    • Citat: “problemelor de hate speech, fake news, extremism”. A fost f previzibila mantra asta, avand in vedere sursele de informare ale lui Radu. Radu si tu ești victima propagandei aka normie. Sursele de informații clasice sunt biase, la fel ca divertismentul etc.
      Din cate am înțeles Musk ar dori sa fie un algoritm făcut public ai să elimine cât de mult subiectivismul. Acum algoritmul are f mult input manual, care limitează reach-ul unor persoane, trending-ul, sau ii blochează total pe cine considera ei.
      Vor fi niste reguli, dar usor de inteles. Cel putin asta se declară.
      PS: Trump nu are access, dar alți dictatori pot comunica liber. Trump era incomod, mutivele lor sunt pt normie.

        (Citează)

    • Deci sursele clasice de informatii sunt toate biased, si cele gen 4chan sau pe unde se mai invart aia de folosesc termeni gen “normies” sunt toate absolut obiective?

      Doi la mana, sigur ca e un vis frumos sa facem sa fie totul obiectiv si sa se scoata cat mai mult componenta umana din procesul de moderare, dar uite, eu lucrez tangential in domeniu. Momentan nu exista ceva care sa poata interpreta fara dubiu un text oarecare in limba engleza, estimandu-i exact ce a vrut sa zica (de exemplu daca era hate speech sau daca era cineva exprimandu-se similar dar inofensiv, gen I wish all mosquitoes would die).

      Vom vedea ce va mai fi, dar omul se lauda si ca e free speech absolutist (ceea ce a declarat cu ocazia momentului cand a refuzat sa blocheze propaganda ruseasca). Internetul are deja cateva locuri cu free speech asa absolut (dar putine, ca altfel pana si 4chan a fost nevoit sa cenzureze una-alta), si putem deja vedea cat de bine functioneaza ideea aia (sau nu).

        (Citează)

    • Cred ca cea mai buna solutie este platforma de free speech, dar de unde sa dispara botii sau cei care au conturi multiple. Oricat ai vrea tu sa spamezi cu anumite mesaje, daca nu esti Trump sau cineva similar, atunci nu se uita nimeni la tine.
      Si in plus, pe langa eliminarea conturilor multiple, ar fi de folos si un sistem care promoveaza mesajele venite de pe conturi verificate (acolo unde stii sigur ca cel care posteaza isi asuma mesajul transmis).

        (Citează)

    • @Kay da cred ca majoritatea canalelor de stiri sunt biased, sunt dependente de impresiile pe care le primesc pe retelele de socializare, acolo unde o minoritate foarte activă creeaza un context anormal. Dacă mai iei în considerare ca ceilalti sunt cenzurati și refuza să mai investească timp ajungi să intelegi de ce bariera se mută periodic spre extremă.
      Ideal ar fi ca toti oamenii să aibă timp să citească opiniile ambelor părți si să le cântărească. Primul pas este să-i lasi pe oameni să se exprime.

        (Citează)

  3. Consider că Musk e un vizionar, dar prea mult control în mâinile unui singur om, nu duce la nimic bun. Iar dacă în numele “liberei exprimări” permite întoarcerea unor marțafoi ca Trump, sau mai rău, devine o problemă majoră.

    Singura chestie ce aș considera-o îmbunătățire ar fi temperarea tendințelor woke/cancel culture.

      (Citează)

  4. Legat de fb, eu cred ca problema este legata de cum promovează ei bula ta, adică un idiot care vb singur nu este o mare problema dar când mai ai 1000+ care te susțin atunci chiar este o problema…

      (Citează)

  5. Nu știu cum de toată lumea știe exact ce planuri are Musk pentru Twitter. Indiferent, mai prost decât echo-chamberul woketard de acum nu prea are cum să ajungă.

      (Citează)

  6. “Prima este că Musk își dorește “free speech”. La o primă vedere asta este bine” … dar uite cate avantaje aduce cenzura…. Radu stim ce nasoala este cenzura, am trait-o pe pielea noastra inainte de 89, nu mai vrem.

      (Citează)

  7. Free speech nu este un drept fundamental al omului, până si în America exista excepții (să nu mai zicem în țări gen Rusia).

    În America dreptul la free speech zice ca nu te poate ridica politia ca ai zis ceva nașpa. Dar nu garantează că nu vor fi repercursiuni (gen dacă îi zici cuiva ca e prost si ăla îți dă un pumn, ghinion), și nu îți dă dreptul la îți spune părerile respective într-un loc specific (de exemplu Twitter).

      (Citează)

    • Cred ca formularea ta ar trebui “inramata” si aratata, eventual dat cu “inramarea” in cap la toti cei care cred ca orice debiteaza, orice elucubratie, trebuie sa fie prezenta in acel “loc specific”, gen social media, tv, etc
      Iar cand le spui ca nu e ok ce fac sau eventual le tai access-ul o dau inainte cu cenzura si “free speach”.

      Intradevar apare aici marea problema in a disemina “adevarul adevarat” :) dar oare mai exista acest concept? Mai exista ideea de a documenta adevarul, debitarea, elucubratia, de a cauta surse credibile sau totul se reduce la “share” ca mie-mi place ideea, asta sustine bula mea si asta sustin si eu????

        (Citează)

    • Esti sigur ca este real ce ai spus tu acolo?

      1. Adica daca amandoi suntem cetateni americani, tu imi spui ca sunt prost si eu iti dau un pumn pentru asta, Politia din SUA nu va interveni cu nimic?
      Ma va lasa sa te calc in picioare fiindca m-ai suparat?

      2. Daca eu am un grup de urmaritori in viata reala, adica 20-30-100 de oameni care ma asculta pe mine pentru ca ma considera inteligent, nu am voie sa vorbesc? Mi se interzice dreptul la exprimare?

      PS: nu discutam aici de situatiile specifice in care cineva incita la violenta sau agresiune asupra unei anumite persoane/unui anumit grup de persoane.

        (Citează)

  8. Andrei G:
    Esti sigur ca este real ce ai spus tu acolo?

    1. Adica daca amandoi suntem cetateni americani, tu imi spui ca sunt prost si eu iti dau un pumn pentru asta, Politia din SUA nu va interveni cu nimic?
    Ma va lasa sa te calc in picioare fiindca m-ai suparat?

    2. Daca eu am un grup de urmaritori in viata reala, adica 20-30-100 de oameni care ma asculta pe mine pentru ca ma considera inteligent, nu am voie sa vorbesc? Mi se interzice dreptul la exprimare?

    PS: nu discutam aici de situatiile specifice in care cineva incita la violenta sau agresiune asupra unei anumite persoane/unui anumit grup de persoane.

    @Andrei … really????
    1.Politia ar veni pentru “pumn” ca si consecinta, exact ce spune Kay legat de asumarea consecintelor.
    2. Cat timp nu sari calul, exact cum precizezi si tu mai jos … nu are nimeni grija ta. Poti fi Guru pentru cele 72 de virgine :) daca imi permiti gluma.

      (Citează)

  9. PiticiGratis sumarizeaza destul de bine situatia actuala. Deci cu voia dvs: https://www.piticigratis.com/2022/04/elon-musk-nu-e-mesia-dar-e-mai-bun-ca-black-rock-vanguard-si-mbs/

    Cam pe scurt asa, fata de ce era inainte, el e aur.

      (Citează)

  10. Kay:
    Deci sursele clasice de informatii sunt toate biased, si cele gen 4chan sau pe unde se mai invart aia de folosesc termeni gen “normies” sunt toate absolut obiective?

    Doi la mana, sigur ca e un vis frumos sa facem sa fie totul obiectiv si sa se scoata cat mai mult componenta umana din procesul de moderare, dar uite, eu lucrez tangential in domeniu. Momentan nu exista ceva care sa poata interpreta fara dubiu un text oarecare in limba engleza, estimandu-i exact ce a vrut sa zica (de exemplu daca era hate speech sau daca era cineva exprimandu-se similar dar inofensiv, gen I wish all mosquitoes would die).

    Vom vedea ce va mai fi, dar omul se lauda si ca e free speech absolutist (ceea ce a declarat cu ocazia momentului cand a refuzat sa blocheze propaganda ruseasca). Internetul are deja cateva locuri cu free speech asa absolut (dar putine, ca altfel pana si 4chan a fost nevoit sa cenzureze una-alta), si putem deja vedea cat de bine functioneaza ideea aia (sau nu).

    Da, sursele clasice de informatii sunt ca Scanteia

      (Citează)

  11. valentinul:
    Din cate am înțeles Musk ar dori sa fie un algoritm făcut public ai să elimine cât de mult subiectivismul.

    Tehnologia e la nivel de a nu deosebi un camion alb-albastru de linia orizontului (deci comparație de imagini, gen) și tu îți închipui că va putea interpreta corect și obiectiv „human language”? Să fim serioși, nu suntem acolo și nu vom fi în viitorul apropiat.

    Dar e OK, nu e ca și cum Musk a promis vreodată ceva doar de dragul de a o face, a livrat mereu. /s

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus