un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Zona Pieței Amzei a devenit centrul gastronomic al Bucureștiului

19 Apr 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

14 comentarii

Nu știu dacă primarul sectorului 1 va mai schimba Piața Amzei într-un hub gastronomic cu mici restaurante, cum spunea un plan. Sper să o facă, eu aș merge cu siguranță.

Între timp, însă, zona Pieței Amzei a renăscut singură și în prezent a devenit oricum un hub gastronomic al orașului. Zona, nu piața, că eu vorbesc de fapt despre străduțele din jurul ei, este acum centrul Bucureștiului în materie de delicatese sau localuri ce servesc produse foarte bune.

Chiar în spatele pieței am descoperit recent cofetăria OhLala, care face niște choux-uri remarcabile cu creme foarte bune. Aproape de ei este Miez, o brutărie artizanală care face pâine și patiserie bună, dar eu iau de la ei cruffins cu cremă catalană, care sunt excelente (și de obicei se termină rapid).

Tot pe lângă piață este restaurantul Pukka Tukka, cu mâncare mai sănătoasă/bio, dar momentan închis, plus un Le Bab iar vizavi de ei Shaorma La Băiatu. Am mâncat recent o shaorma, a fost bunicică, genul de cumpărat dacă treci prin zonă și vrei musai shaorma, dar nu de mers special până acolo după ea, având în vedere că stau lângă un Dristor Doner uriaș. Au și baclavale ce par bune, plus măcelărie.

Un steakhouse Red Angus se va deschide în curând în locul unde funcționa The Harbour, la stradă vizavi de piață. De fapt cred că se mută acolo din Centrul Vechi, nu se extinde, dar mai bine așa. Străduța lor din Centrul Vechi părea doar un pasaj de tranzit vizavi de un șantier veșnic.

Apoi pe Mendeleev aveam cafeneaua M60, cunoscută în domeniu, nu mai intru în detalii. Lângă ei s-a deschis recent Amis de la Fête, care au trecut de la food truck la acest punct fix. Făcut de un cuplu francez-român, la Amis de la Fête se vând tot felul de brânzeturi (inclusiv gruyere maturat 12 luni, regele brânzeturilor) și se prepară acolo platouri de brânză raclette, topită și turnată exact ca-n Elveția peste niște mezeluri.

Tot pe lângă ei este un nou restaurant thailandez, Hushimo. Am luat o dată la pachet, a fost bunicel. Vizavi de M60 este Ototo, un magazin cu produse artizanale foarte scumpe (dar pare să reziste acolo) și o terasă mare numită Ever After.

Mergem pe strada Amzei spre Calea Victoriei. Primul punct remarcabil este Patiseria Comteia, care face cele mai bune merdenele din București. Am stat recent la o coadă de 10 minute pentru merdenele. Cei din fața mea luau tot felul de plăcinte sau foietaje de acolo, deci probabil au multe produse bune acolo. Eu mâncam merdenele la ei și când eram licean; au trecut o mie de ani de atunci și mă bucur că le merge bine în continuare.

Keep walking. În capătul străzii avem Bar A1, iar vizavi de ei Sweetology cu cheesecakes și înghețată bună, și Velocita, cu înghețată și mai bună, cea mai bună din întreaga zonă, de altfel. Lângă ei, în gang și în proces de mutare la stradă, se află Liberté, cu savarine extra-șmechere, ecleruri și tarte foarte bune. Este unul dintre locurile noastre preferate, la mare concurență acum cu OhLala.

Urmează apoi Green Hours, care-i vechi acolo, un bar numit Nativ Bar Românesc (au și vișinate și țuici, dacă țin bine minte meniul), un local nou de sushi numit Go Sushi, un skybar deasupra magazinului Cos, un bar de cocktailuri numit Cofftail’s (am băut o dată o margarita, a fost ce trebuie)  și, pe strada următoare, Primus și Terminus, două baruri cu vechime și mereu aglomerație în fața lor.

Pe partea cealaltă a Căii Victoriei se află Coffee Store, o cafenea bună, apoi Sloane, altă cafenea de specialitate cu renume, pizza la felie de la Treevi, berăria Zăganu și apoi, după magazinul Porc, PizzaMania 2 Go, care face pizza excelentă. PizzaMania este localul de unde am luat cel mai des. Fac niște pizza dreptunghiulare și poți lua și câte o jumătate.

 

Dincolo de ei ajungem la Gelateria del Romana sau ceva așa. Am mâncat o dată înghețată acolo, a fost bună. Vizavi de ei se află Love You Choux al Andreei Moldovan, dar mie îmi plac mai mult choux-urile de la OhLala. Mai sunt pe acolo cafeneaua Cascara și restaurantul Coolinart cu Avocaderie, un local cu multe preparate vegane.

Ne extindem cu vreo 5 minute de mers pe jos? În spatele hotelului Radisson este Paninaro, cu mâncare foarte bună. Apoi, pe lângă Ateneul Român avem Salon Golescu, apoi ecleruri de la French Revolution, Caju al lui Joseph Hadad, un Chocolat care acum poate nu mai face evaziune fiscală, apoi cafeneaua de specialitate Creamier (pe net scris închisă definitivă, deși am fost acolo luna trecută) și Mace by Hadad. Caju este unul dintre restaurantele foarte bune din București. Mai sus de el este Le Bistrot Francais, poate cel mai bun din București, genul cu meniu cu 6 feluri și preț pe măsură.

Multe nume în listă, nu? Și mai sunt încă vreo 10 despre care n-am zis pentru că nu le cunosc personal. Pe colț în Amzei, de exemplu, este Pita, un fast-food cu specific grecesc, plus vreo alte două cafenele după acesta. Lângă Paninaro este Victory Burger, care pare interesant în fotografii. Zona aceasta ar trebui recomandată tuturor turiștilor străini.

Unde aveau site funcțional, am pus link către site-ul localului. Majoritatea, însă, bagă tare pe pagina de Facebook, acolo au meniul și orarul și actualizări la zi. Prea multă dependență de o platformă care te poate tăia oricând.

asus s5507

    14 comentarii

  1. Creamier nu mai este sau nu o sa mai fie, am fost sa vizionez spatiul care era de inchiriat acum vreo luna jumate.

      (Citează)

  2. Le bab-ul ala din Amzei e o glumă proastă, un fel de fast food al le bab. Prețuri colosale și produse mult sub cele din celelalte 2 locatii.
    La Pita specialitatea e evreiască cred, nu grecească. La ei sunt diferente enrome intre ce continea produsul initial, dupa deschidere si ce contine acum. Si preturile au luat-o un pic razna.
    Savarinele de la Liberte sunt senzatie. Chouxurile de la Livrez Fericire sunt super, mai puțin dacă o găsești pe Andreea, care da ochii peste cap cand ii spui ca vrei unu si nu iei 5. Apropo, de la 17 lei in 2020 s-au facut 26 ron.

      (Citează)

  3. Am o parere diferita in legatura cu acele merdenele de la Comteia, nu le gasesc deloc comestibile.

      (Citează)

  4. Imi e pofta de merdenele clasice ca alea ce se gaseau la metrou candva, mai stiti locatii in bucuresti cu merdenele bune(in afara de cea mentionata de Radu)? sau statii de metrou care inca au? Multumesc.

      (Citează)

    • salut,

      găsești unele congelate la Boromir pe site. sunt GENIALE!

      sorin:
      Imi e pofta de merdenele clasice ca alea ce se gaseau la metrou candva, mai stiti locatii in bucuresti cu merdenele bune(in afara de cea mentionata de Radu)? sau statii de metrou care inca au? Multumesc.

        (Citează)

    • E o patiserie care avea merdenele excelente la Metrou Victoriei, pe culoarul care te scoate in Lascar Catargiu. Cand eram in facultate luam des, erau ce trebuie. Le-am reincercat acum 2 saptamani dupa ani de zile in care nu mai trecusem p-acolo. Sunt meh, din pacate. Aluatul nu mai e asa gen foi moi, ci un aluat compactat, iar branza e putina si nu avea deloc sare.. Din pacate, merdenelele actuale, ca de altfel si alte produse de patiserie, se fac cu premixuri si tot felul de mizerii in loc de faina clasica

        (Citează)

  5. Sweetology bate la fund Velocita de nu se vede. De fapt, Velocita imi pare cea mai slaba din zona, sub La Romana avantajul ei si explicatia mea de ce era mereu coada anul trecut acolo e ca era cea mai ieftina. Topul aproximativ, dupa mine, e: Sweetology, Zexe, Gioelia, Friddi, La Romana, Velocita, Delizia. Tre’ sa incerc Moritz, Delicii, Gusto e Passione.
    BTW, ati observat ce au explodat preturile la inghetata anul asta?

      (Citează)

    • Moritz mi se par cei mai tari pe sorbeturi.

        (Citează)

    • Nu bate deloc. La mine cea mai buna inghetata e Friddi (cea cu miere si flori de tei), apoi Velocita. Moritz e slaba rau, nu are deloc cremozitate, desi ca arome nu-s rele.

        (Citează)

    • Și eu prefer tot Sweetology – pt gust și cantitate. Velocita e ok-ish, dar la ce coadă e mereu acolo cred că mă așteptam la mult mai mult. M-am dus în timpul săptămânii dimineața, imediat când deschid, special ca s-o testez, am zis că n-o să fie nimeni la ora aia și tot mai erau vreo 4 oameni în față. La Romana n-am testat încă. Le pun acum pe listă și pe celelalte menționate aici, îmi iau misiune să le încerc pe toate vara asta. :D

        (Citează)

  6. Pe mine m-a cam dezamagit Caju sincer. In schimb, Paninaro, Sloan, Sweetology, Ever After, OhLala sunt top pe segmentul lor. As merge oricand la ei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus