►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
« Știri despre tehnologie – 27 aprilie 2022
O emisiune bună despre dependența României de gaz, cum am ajuns aici și ce s-ar putea face »
27 Apr 2022 ·
Pachetele Orange Love de internet prin fibră optică și televiziune sunt neașteptat de ieftine. Fibră 500 și TV esențial (130 de canale) costă 42 lei/lună și includ HBO și HBO Max gratuit pentru un an. Fibră 2000 Mbps și TV premium costă 58 lei/lună, tot cu HBO inclus, probabil cea mai bună ofertă din piață pentru această pereche de servicii în pachet de top.
Mi se pare însă și mai interesant de remarcat că Orange a devenit providerul de Internet care oferă cea mai mare acoperire pentru Internet de peste 1 Gbps, după ani de zile în care Digi a dominat acoperirea pentru acest nivel de “viteză”.
Adică printre anunțurile de acum două săptămâni s-a strecurat și acesta: un nou abonament numit Fibră 2000 Mbps de Internet prin fibră optică la domiciliu, pe lângă cele de 500 și 1000 Mbps. Orange și Digi sunt singurii ISP care au trecut de 1 Gbps până acum pentru segmentul rezidențial.
M-am uitat pe site-ul Orange la pachetele Orange Love pentru mai multe detalii. Ca regulă generală, pachetul Fibră 2000 este disponibil la nivel național în zonele în care există infrastructura fiber to the home a Orange, construită de ei sau preluată de la Telekom România, care era de întindere mare.
Nu am găsit o listă clară cu acoperirea, dar clienții Orange o pot verifica direct în acea pagină introducând numărul lor de telefon. Dacă nu sunteți clienți Orange și vreți să verificați disponibilitatea fibrei optice la adresa voastră, puteți suna în call center pentru toate detaliile.
Eu am verificat câteva orașe (de ex, în Curtea de Argeș este) și per total cred că acoperirea în acest moment este mai mare decât a concurenților din piață pentru abonamente de peste 1 Gbps. Poate și pentru cele de 500 și 1 Gbps, de altfel. Nu știu exact, dar Telekom avea infrastructură mare de fibră optică.
Orange stă foarte bine și la prețuri. Abonamentul Fibră 2000 de la Orange costă 37 de lei lunar dacă ai telefonie mobilă de la ei și 47 lei dacă nu ai. Poți lua doar acest pachet de Fibră 2000, dacă vrei, deși în general pachetele Love sunt gândite pentru oferte convergente de internet plus televiziune și chiar și telefonie mobilă pe o singură factură.
Considerând că prinzi 37 de lei pentru 2 Gbps, ar fi cea mai bună ofertă din țară. Trăim vremurile în care Orange are cea mai bună ofertă pentru Internet de mare viteză și este disponibilă în mai multe orașe sau pentru mai multe gospodării sau cum vreți să calculați. Achiziția infrastructurii Telekom (partea fixă) și ce investiții au mai făcut de atunci în segmentele last-mile sau cum se numește zona aceasta “la intrarea în casă” unde trebuie să aibă echipamente cu porturi de mai mult de 1 Gbps își fac simțită prezența.
Mi se pare remarcabil și cât de ieftin este Internetul în România. 37 de lei pentru 2 Gbps! Și încă 6 lei pentru router Wi-Fi 6, dar dacă iei pachetul și cu televiziune, routerul devine gratuit. Prin comparație, anul trecut am fost la un prieten care locuia într-un orășel lipit de Munchen, un fel de Pipera pentru București, și avea ADSL acasă. Dacă le spui străinilor că ai 2 Gbps acasă pentru 7,5 euro sau telefonie mobilă cu 100 GB trafic lunar inclus pentru 5 euro, leșină.
Tot remarcabil este și câte competiții sportive adună canalele Orange Sport, cele patru canale preluate de la Telekom și rebotezate. Competițiile sportive sunt unul dintre puținele motive de a te mai uita la televiziunea clasică. Eu, cel puțin, îmi iau știrile, filmele și serialele de pe streaming și Internet. Sportul, însă, este disponibil doar la televizor. Teoretic mai poți lua abonamente scumpe de streaming pentru fiecare competiție în parte de pe site-urile lor oficiale, dar practic nu toate sunt disponibile în România sau costă mai mult decât un abonament TV care le include pe toate. Fibră 2000 și televiziune premium (149 canale, inclusiv cele 4 Orange Sport) care include HBO și HBO Max gratuit un an costă 58 de lei/lună.
Orange Sport transmite în exclusivitate NBA, Campionatul Internațional de Raliuri, Rugby 6 Nations, și Champions League-ul la handbal, de exemplu. La NBA m-aș uita și eu, am jucat baschet toată copilăria, iar meciurile sunt mereu spectaculoase și disputate. Și rugby-ul celor 6 națiuni este o competiție anuală spectaculoasă.
Mai transmit și fotbal din Champions League, Liga 1 și Liga 2 din România, plus competițiile din Spania, Franța, Italia și Germania. Am un prieten care pe vremuri era abonat la două servicii de satelit, pentru că fiecare transmitea alte competiții, și avea în casă două televizoare unul lângă altul pentru momentele când aveau loc două meciuri bune simultan. Acum are totul într-un singur loc, la prețuri bune (58 de lei) și probabil este încântat de asta.
« Știri despre tehnologie – 27 aprilie 2022
O emisiune bună despre dependența României de gaz, cum am ajuns aici și ce s-ar putea face »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
31 comentarii
27/04/2022 la 11:28 AM
Eu încă aștept fibra de la Digi sau Orange în Mioveni. Pe bulevardul central. De ani de zile.
Marius(Citează)
27/04/2022 la 1:37 PM
Pai Digi are fibra in Davidesti, dincolo de Mioveni!
gicu(Citează)
27/04/2022 la 11:44 AM
De mentionat ca TV esențial are multe lipsuri. De exemplu nu ai Orange Sport 1 si 2. Practic trebuie sa alegi TV premium.
Okochea(Citează)
27/04/2022 la 11:53 AM
Pretul e bun, fara indoiala.
Dar ai idee cat au efectiv pe upload?
Ei zic asa:
Maxim 940 Mbps pe up, probabil ceva “metro” si viteza normala cca 500/400Mbps – care nu-i rea deloc, in ciuda faptului ca ai si downloadul la o treime decat maximul de marketing – care-i cam golaneala ca pretentie: Avem abonamete denumite Fibra 2000, care-s 1800Mbps, care-i de fapt viteza maxima ( teoretica?) si viteza normala e sub Gigabit, iar viteza minima garantata (?) e de ADSL.
Practic, ce vad eu aici e un canal garantat de 15Mbps simetric cu toleranta in plus pana la cat duce reteaua ( in functie de abonati si de trafic).
Comparativ , FiberLink 1000 de la Digi e limitat in sus la 940Mbps/450Mbps au viteza medie 850/400Mbps si minimul la 200/100. E mai scump cu 3 lei, dar e si alt serviciu, de unde ma uit eu.
Am testat viteza Digi la tara pe serviciul lor si in general merge downloadul aproape de 900Mbps., la uplink e cu ***. Upload in Romania , metro, sau interlan/ronix sare de 300Mbps, in international se invarte pe la 100Mbps -> oricum e foarte bun, la banii ăștia.
Catalinx(Citează)
27/04/2022 la 12:03 PM
Atat Digi cat si Orange (plus ceilalti) ofera servicii best effort si nu canale garantate.
Ca utilizator Orange pot spune ca pentru abonamentul de 1 Gbps uploadul e de cam 500 Mbps oriunde in Europa. Adica la fel ca si la Digi. Nu exista stelute si alte chestii si n-ar mai trebui sa avem discutii din astea de cautat nod in papura.
Asa cum Digi a avut o lunga perioada o politica extrem de agresiva de preturi si viteze (si foarte bine ca a avut ca altfel eram si noi ca si Germania), acum e randul Orange.
Singurii ce stau prost la upload sunt cei de la Vodafone, ce au doar 25 Mbps. Dar desigur, asta nu-i impiedica sa iasa mereu cei mai buni furnizori in auditurile “independente” ale P3/Umlaut :)
Iulian(Citează)
27/04/2022 la 12:52 PM
Interesant cat de sigur esti, cata vreme am testat upload de acasa, prin cablu, pentru a inlatura orice dubiu server cu SSDuri si Viteza garantata si testatata local de download 1Gb intr-un DC din Germania, Suedia si-am obtinut viteza medie sub 200Mbps pe orice transfer consistent – fisiere > 10Gb ,repetand testele as estima ca nu stii ce vorbesti cand spui ca nu exista stelute. Amuzant e ca facand testul de pe serverul meu hostat in Romania intr-un DC, care are HDD-uri ( deci limitari tehnice proprii ) si viteza garantata de doar 100Mbps simetric am obtinut valori mai bune pe upload in aceleasi conditii, decat la internetul rezidential mentionat mai sus.
Desigur, uploaduri in cloud la servicii care au CDN si caching, sau uploadul de fisiere mici care probabil ca-s cached se inregistreaza rapid la punctul de origine dar daca faci teste care depasesc posibilitatile de a trisa capacitatea traficului prin caching si alte mecanisme ai sa vezi ca nu e asa si ca aia 500Mbps se termina repede la limita retelei proprii sau a zonei metro – care acum e probabil cat toata Romania.
Nu-i problema asa credeam si eu. Si da pe speedtest.com uploadul rupe doar ca activitatea mea pe internet nu e pe speedtest, ci pe langa.
Iar problemele le poti observa daca ai anumite set-upuri care fac streaming sau upload intensiv in alta parte, poate niste camere cu flux video neoptimizat ( necomprimat bine), poate un NAS folosit pe post de cloud personal.
Catalinx(Citează)
27/04/2022 la 3:00 PM
@Catalinx, lasa-l pe Iulian, ce el are viteze mai mari decat maximul prezentat de cei de la Orange. Desigur, un utilizator normal nu are nevoie de 500 mbps upload si probabil ca Orange ofera viteze suficient de bune pentru orice activitat online. Dar nu trebuie sa exageram.
Andrei G(Citează)
27/04/2022 la 12:19 PM
Am Vodafone pe persoana juridica, acces in 300mbps. real merge cu 35 download si 8 upload. Mizerabil. Pe persoana fizica am cautat un abonament internet + tv…la orange nu au pachetul eurosport + discovery, deci nu merci.
david(Citează)
27/04/2022 la 2:47 PM
Pai 300mbps = 37.5MB/s.
Poate aia 35 sunt MB si nu mb.
Daca intri pe https://fast.com ce zice?
Okochea(Citează)
27/04/2022 la 3:45 PM
Dar la vdf aveti semnal de la drone. Daca va pierdeti in munti pe vreme frumoasa cand poate sa ridice Buliga dronele.
CatalinR(Citează)
27/04/2022 la 12:27 PM
dupa ce am avut abonament la orange la care mi-au incarcat factura de cateva ori chiar daca aveam nelimitat si multi GB de trafic, dupa ce am avut abonament orange tv satelit si dupa 6 luni mi-au marit abonamentul iar la sfarsit cand am vrut sa reziliez am depus cererea cu 1 luna si jumatate inaintea termenului dar tot mi-au mai bagat pe gat o factura peste acel termen, NU mai vreau sa am de-a face cu astia de la orange.
sincer atat de mult ii urasc incat l-am ajutat pe un vecin sa inchida cat mai multe servicii de la orange (avea tv satelit, internet fix, internet pe tableta, 5 abonamente mobile) si sa treaca pe digi. in final factura i-a scazut de la 430 lei la 133 lei ca a mai pastrat 2 abonamente. in plus am ajutat o cunostinta in varsta sa reduca factura orange de la 100 lei la 75 lei eliminand chestiile pe care nu le folosea.
asa ca nu o sa imi pun net de la orange oricati gigi de net ar oferi ei.
prefer sa raman la digi, macar astia ofera servicii la preturi ok si preturile nu se modifica ptr ca contractul e in lei si nu in euro la un curs ales de ei.
speedy.gonzales(Citează)
27/04/2022 la 12:31 PM
dumneata nu cu Orange ai o problema, cii cu vanzatorul (vanzatorii) la care ai incheiat abonamentele :)
semnat, un angajat Orange
viorel(Citează)
27/04/2022 la 1:15 PM
Sunt client de 22 de ani și mereu mi-au făcut mizerii. Am ieșit din țară cu roamingul închis pe telefon din 2 setari și tot m-au ciupit cu 40 lei sau ceva pt folosire internet, deși nu am folosit niciodată în țara respectivă. Nu mai zic de oferte personalizate de fidelitate mai proaste decât cele publice
Mie mi se par jignitoare formulările lui Radu, gen “remarcabil” față de toate mizeriile făcute de Orange. Am net la RDS de peste 10 ani și am avut zero probleme, a picat de 2 ori în zece ani, vitezele rup.
Poate ar trebui sa marchezi mai clar articolele de publicitate, mi se par absolut jignitoare la adresa inteligenței cititorilor asemenea laude.
Tano(Citează)
27/04/2022 la 3:04 PM
@viorel, o companie este reprezentata de angajati, adica inclusiv de vanzatori. Nu incanta pe nimeni cu nimic sa stie ca actionarii sau CEO-ul sunt de nota 10, daca angajatii sau colaboratorii (adica cei cu care interactionezi) lasa de dorit.
Andrei G(Citează)
27/04/2022 la 7:53 PM
Fost client orange vreo 20 de ani.
Imi trimit sms ca imi cresc pretul abonamentului fara sa-mi ofere nimic in plus.
Dupa ce au primit cererea de portare imi trimit alt sms ca sa-i sun eu sa-mi spuna ce oferta minunata mi-au pregatit.
Deci da, e o problema cu angajatii, nu cu respectul firmei fata de clienti. /s
Nume(Citează)
27/04/2022 la 1:10 PM
Cand vad antivirusul ala norton inclus in pachet , ofertele astea Orange seamana cu vehicle oferte Romtelecom/Telekom Romania…whait au cumparat Telekom Romania, oare cum o fi reteaua fixa tot asa praf ca in perioada Telekom? Si evident lucrurile nu s-au schimbat prea mult pentru aceste pachete sunt disponibile doar in sectoarele 1, 2 si 6 ca doar acolo au zone unde reteaua e suficient de buna.
Alexandru(Citează)
27/04/2022 la 1:11 PM
Ce frumi e articol plătit, în realitate fibra nu mai extinde orange.
Ex la mine la bloc e doar digi și Orange nu se baga, deși au fibra în blocul de lângă.
Eu chiar as fi vrut Orange dar dragostea (love, te ai prins??) cu forța nu se poate.
mihnea(Citează)
27/04/2022 la 1:14 PM
Precum cozonacul ala de 100 de lei de la Freshful, si ala era neasteptat de ieftin.
IonP(Citează)
27/04/2022 la 1:16 PM
Eu am să trec la Orange în special pentru sport. Mai ales pentru comentatori. Am avut la un moment dat Dolce dar m-am mutat. Comentariile și emisiunile sunt mult peste Digi. Iar ca ofertă au aceleași competiții. Plus NBA.
Adi(Citează)
27/04/2022 la 1:17 PM
NBA, raliuri, rugby, woooowww !
Dar niste sporturi la care chiar jucam binișor, gen handbal, unde le vedem? Că acum le văd pe Digi.
Tano(Citează)
27/04/2022 la 2:43 PM
UCL, EL, EHF si pe Orange.
ipo(Citează)
27/04/2022 la 2:55 PM
Ipo, nu mă uit la fotbal, dar mă uit des la handbal campionat intern.
Tano(Citează)
27/04/2022 la 4:43 PM
Campionate mondiale, europene, liga campionilor, europa league,toate sunt pe Orange.
Adi(Citează)
27/04/2022 la 6:18 PM
Astea sunt și pe Digi, in plus mai e și campionatul national, care nu e pe Orange. Și e săptămână de săptămână.
Tano(Citează)
27/04/2022 la 2:35 PM
Cu ajutorul agentului de teren (si doar in anumite localitati), pachetul 2000 mbps + tv costa 11 lei in primul an si pret standard in al doilea an.
Calin(Citează)
27/04/2022 la 3:15 PM
Okok, și dacă nu este infrastructura cu fibra? Care e cel mai bun deal pentru internet cu cartela sim sau ceva similar? Fără sa tragă cabluri prin curte.
Cetateanul(Citează)
27/04/2022 la 4:00 PM
Daca stai la curte si iti permiti Starlink de la spaceX. Daca nu, verifici care operator are cel mai bun semnal la tine cumperi o cartela prepay si un un router 4G.
Alin(Citează)
27/04/2022 la 3:51 PM
Desi oferta e tentanta, raman la digi. Am avut telekom si pretul crestea mereu la abonament. Presimt ceva asemanator si la orange. Pret mic sa atraga oamenii si apoi jale. Poate ma insel. Dar prefer digi. Sint de atatia ani pe piata si nu au fost bulangii ca ailalti. Au si ei bubele lor, dar îi prefer.
Blackskull(Citează)
27/04/2022 la 4:05 PM
E, in centrul Mioveniului nu are
mArius(Citează)
27/04/2022 la 5:25 PM
Eu sunt abonat Orange fibră de doi ani, abonamentul de 1000. Funcționează ireproșabil, fără întreruperi sau scăderi de viteză. Pe cablu prind 930/480
Și nu, nu au umblat la prețuri în ăștia doi ani, nu e nicio “jale” acum. Ba chiar intenționez să cer ofertă de prelungire
Cătălin Tănase(Citează)
29/04/2022 la 8:01 AM
In teorie vitezele sunt bune si preturile interesante, mai bune decat la Digi cred. In practica Orange este de fapt Dialog care ma fura la abonament si ma mintea la fiecare 6 luni ca voi putea lua inca un telefon cu pret redus peste inca alte 6 luni.
Niste gunoaie care nu pot fi decat gunoaie si acum.
Gaelex(Citează)