un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Noile plăci video Intel Arc par promițătoare pentru accelerarea laptopurilor

1 Apr 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Intel a devenit al treilea jucător din piața de plăci grafice, după… cât, vreo 20 de ani în care concurența a fost doar între NVIDIA și AMD? Și sigur că Intel nu are încă tehnologia pentru a concura la nivelul de top cu celelelate două companii, daaaaar noile lor plăci grafice, numite Arc, sunt oricum interesante.

Să filosofăm un pic despre ele.

Noile plăci se numesc Intel Arc și sunt pentru laptopuri. Sunt lansate 3 familii cu 5 modele în total, adică:

  • Arc 3 cu codurile A350M și A370M
  • Arc 5 cu codul A550M
  • Arc 7 cu codurile A730M și A770M, care vor fi disponibile la vară

Tabelul de mai jos arată diferențele între ele. Arc 3 pare a fi o soluție chiar low-end, deși era clar din schema de numerotare că așa stau lucrurile. Nucleul Xe este unitatea de bază a acestor plăci, apropo.

Cum sunt plăcile acestea pe gaming? Nu foarte bune, Intel nu concurează cu high-end-ul de la NVIDIA sau AMD. Totuși, graficul făcut public de Intel arată că o placă Arc 3 A370M poate rula pe setări medii un joc în 1080p la 60 fps, ceea ce va fi suficient pentru mulți oameni care uneori vor să se relaxeze cu o sesiune de gaming fără mari pretenții.

Sigur că va conta și prețul acestor plăci, dar mai mult ca sigur va fi mai bun decât al unora dedicate de la concurență. Intel face practic un pas mare pentru a aduce gaming-ul pe laptopuri care nu sunt din gama de gaming.

Mai interesante sunt însă alte funcții ale acestor plăci. Tot pentru gaming, ca să încheiem cu el, Intel a introdus pe lângă adaptive sync și două tehnologii ce îmbunătățesc calitatea jocului. Speed Sync elimină un buffer de frame-uri astfel încât monitor să afișeze mai rapid un frame întreg, iar Smooth Sync blurează linia de tearing între două cadre.

Ambele au rolul de a micșora efectul vizual nedorit și deranjant de tearing, când o parte a imaginii este decalată, “ruptă” de cealaltă parte. Smooth Sync este interesant ca principiu, nu face doar acel blur pe marginea zonei de tearing, ci și deplasează frame-ul pentru a le suprapune bine în continuare. Pare o soluție ingenioasă la o problemă enervantă, dar rămâne de văzut cât de bine va funcționa.

Cealaltă funcție foarte interesantă la aceste plăci este prezența uni Xe Media Engine, adică un codor și decodor video la nivel hardware. Placa video poate accelera astfel codarea până la 8K în 10 biți HDR în HEVC și AV1 și poate decoda fluxuri de maxim 8K 60 fps 12 biți HDR în codecurile VP9 și AVC.

Asta înseamnă că aceste plăci vor accelera la nivel hardware o mulțime de task-uri de la codarea clipurilor în Adobe Premiere sau DaVinci Resolve, editarea fotografiilor, rularea simultană a mai multor fluxuri video când editezi un clip cu multe layere, inclusiv decodarea streamingului Netflix sau rularea unui fișier multimedia. Asta se va traduce în rapiditate în execuție în programe precum Premiere sau Lightroom și în autonomie mai mare când te uiți la Netflix.

NVIDIA are ceva asemănător la bord și astfel de programe sunt accelerate substanțial (uneori de 10 ori pentru un export video). Codoarele video, fie ele NVENC sau acest nou Xe Media Engine, preiau aceste sarcini de la procesorul sistemului și sunt și bine adaptate lor, de unde sporul de performanță.

Evident, trebuie teste și benchmark-uri ca să vedem cum se comportă noile Intel Arc în acest domeniu. Intel a mai încercat apele cu un codor QuickSync integrat la nivel de procesor, dar nu a avut mult suport din partea partenerilor software. Poate noul Xe Media Engine funcționează mai bine.

Altfel spus, șmecheria este următoarea: ai putea avea laptopuri mai performante pentru gaming și editare de conținut, la un preț mai bun decât cele ce includ plăci NVIDIA sau AMD. Intel are parteneriate puternice cu toți producătorii de laptopuri (well, mai puțin Apple, desigur) și va împinge puternic acest plăci, probabil forțându-i să producă laptopuri cu plăci Arc în schimbul unor discount-uri. Sigur vor fi quotas de îndeplinit dacă vor în continuare acces la procesoare Intel.

Așa că probabil vom vedea multe laptopuri cu Arc lansate în perioada următoare. Aștept cu interes benchmark-urile și prețurile lor. Această lansare ar trebui să facă și pe NVIDIA să acorde mai multă atenție nivelului lor similar de plăci video, acele MX450 și MX550 și ce va fi în viitor, să le mai scadă prețul și să ceară suport mai bun de la Adobe și alți dezvoltatori. Altfel spus, pare că utilizatorul final are multe de câștigat.

asus s5507

    10 comentarii

  1. Mai întâi să vedem cum se compară cu GPU-ul din M1 Max de la Apple, abia apoi cred că putem decide dacă Intel el al treilea jucător de pe piață sau nu.

      (Citează)

    • Având în vedere că e un laptop și nu un desktop, comparația principală ar trebui să fie performanța raportată la consumul de energie. A770 de exemplu ar cosuma conform specificațiilor tehnice, 120-150W, ceea ce este enorm pentru un laptop. În plus, trebuie văzut ce performanțe mai ai atunci când ești pe acumulator (fără a fi alimentat de la 230V).

      Abia atunci putem discuta de comparații. Altfel, dacă vrei performanță, îți vei lua un Desktop mult mai performant și chiar mai ieftin, dacă nu ai nevoie de portabilitate.

      Evident, raport calitate-preț, Apple cu M1 (Chiar și cel clasic, nu vorbim de Pro, Max sau Ultra), este imbatabil.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      01/04/2022 la 12:37 PM

      Când Windows for ARM o să aibă o cotă de piață mai mare, atunci o să aibă rost comparațiile astea. M1 este rapid și eficient, dar disponibil doar in ecosistemul Apple

        (Citează)

    • @Cătălin Tănase: Win ARM nu există încă (licență retail), deci vor mai trece ani până să aibă sens discuția legată de cotă de piață – ce e disponibil acum cu Win ARM e fail.

      Comparația cum M1 are sens pentru grafică, video și audio, pentru că acolo ai softurile disponibile pe ambele platforme. Până la urmă cauți un laptop cu care să faci x, iar atâta timp cât merge pe ambele platforme nu te constrânge nimic. Rămân doar jocurile, unde trebuie să se apropie măcar de nVidia.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      02/04/2022 la 2:49 PM

      @Dam, tu dai niște exemple de nișă. Evident că pentru cei care fac editări video decizia e clară, dar eu mă refer în general

        (Citează)

    • Apple este sistem închis și diferit, nu contează. Ne gândim din start la cei ce vor Windows, nu MacOS.

        (Citează)

  2. Arc 3 nu mi se pare că merită, e doar pentru a putea spune că ai o placă video dedicată, iar Media Engine pe low end nu cred că o să convingă pe nimeni. 5 și 7 consumă prea mult, mai bine mergi pe nVidia sau AMD în funcție de softurile pe care le folosești, că driverele încă fac mult. Optimizarea pentru hardware vine oricum greu, Apple se apropie de 2 ani de M1 și softurile sunt încă în urmă cu optimizarea.

    Dacă am face toți video editing ar fi simplu dar…

      (Citează)

  3. Cred ca mai mult de 20 de ani de cand au scos Intel 740-ul pe care l-am folosit eu sa ma joc Conflict: FreeSpace The great war. Ce vremuri, cand 4 sau 8 mega erau de ajuns, cu AGP 8x pe lista de dorinte si vise.

      (Citează)

  4. Mie îmi pare un răspuns forțat rapid /scos pe repede înainte la varianta AMD igpu de pe noile 6xxx….cu care din ce mi dau eu seama nu prea reușește sa l concureze dar își dorește.
    Raja a venit de la AMD cu mult know how… Dar se pare ca nu doar un om și un foundry sunt insuficiente pentru un gpu de calitate

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus