un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Memoria RAM DDR5: diferențe față de DDR4 și ce-i special la ele

21 Apr 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Aceasta este o plăcuță de memorie DDR5 ce mi-a trecut prin mână. Pe numele ei complet, XPG Lancer RPG de tipul PC5-41600 și o frecvență de 5.200 MHz și 6.000 MT/s. Are și iluminat RGB pe ea, în partea de sus unde în fotografii este un plastic alb, iluminat compatibil cu sistemele de la Asus, Gigabyte, MSI și ASrock.

Pe site-ul oficial scrie că vine și în module de culoare albă. Mi se pare un nivel avansat de PC building când ai nevoie de o anumită culoare a modulelor RAM, dar de ce nu? Există carcase transparente, plăci de bază albe și alte asemenea schepsisuri, așa că este normal să fie și module de culoare albă, pe lângă zona lor luminoasă în culori reglabile. Suportă și Intel XMP 3.0 pentru overclocking rapid din setări.

Memoria aceasta XPG Lancer DDR5 costă cam 700 de lei plăcuța de 16 GB si 1.400 de lei un kit de 2×16 GB la eMAG și PC Garage.

Memoriile DDR5 abia acum apar în număr mare pe piață și avantajul lor față de DDR4 este că dublează lățimea de bandă, adică oferă un transfer mult mai rapid al datelor. De fapt, principalele idei legate de DDR5 ar fi:

  • bandă dublă față de DDR4.
  • lucrează la 1,1 volți, cu vreo 8% mai puțin decât DDR4, ceea ce înseamnă consum mai mic de energie. Acest XPG Lancer, cu tot cu iluminarea sa RGB și poate și frecvență un pic mai mare decât cea de bază a standardului, necesită 1,25 volți. Probabil memoriile de laptop, unde nu-i pasă nimănui de RGB și unde consumul energetic chiar contează pentru autonomia bateriei, funcționează pe cei 1,1 volți din standard.
  • capacitate totală de memorie mai mare per “plăcuță” decât la DDR4. Asta înseamnă că poți avea multă memorie RAM în PC cu mai puține DIMM-uri. Cea pe care am ținut-o eu în mână are 16 GB, dar în standardul DDR5 sunt prevăzute plăcuțe de până la 512 GB de memorie, deși majoritatea procesoarelor uzuale oricum nu pot adresa nici măcar atât. Un Intel Core i9-12900KS, de exemplu, poate controla maxim 128 GB de RAM în total în sistem. Ai nevoie de Xeon sau alte procesoare mai șmechere pentru un sistem cu mult RAM.
  • on-die ECC, adică un mecanism de corecție de erori, este inclus în memoria DDR5. Acesta este diferit de mecanismul de corecție din memoriile ECC, care de obicei sunt utilizate în aplicații speciale, în sensul că este un mecanism de corecție ceva mai limitat, făcut pentru a preîntâmpina erorile ce ar putea apărea din cauza densității mai mari per-DIMM.
  • diverse îmbunătățiri “sub capotă” privind adresarea, scrierea biților și managementul alimentării, toate cu scopul de a face memoria mai rapidă sau mai eficientă energetic. Asta însă până la urmă cred că nu contează pentru cumpărător.

Nu o confundați cu memoria GDDR5 de pe plăcile video. Aceea este bazată pe DDR3, de fapt, și are o arhitectură potrivită pentru plăci grafice, nu-i memorie RAM all-purpose.

De fapt chiar și aceste detalii tehnice cred că nu contează. De obicei cumperi memoria compatibilă cu placa de bază și cu procesorul, că nu ai de ales.

Așa că de reținut despre DDR5 ar fi doar următoarele:

  1. este suportată de procesoarele Intel din generația 12-a și în sus sau de AMD Ryzen 6000 (care sunt procesoare doar de laptop) și viitoarele Ryzen 7000 (de desktop, viitoarea arhitectură Zen 4). Procesoarele mai vechi nu pot utiliza memorie DDR5. De fapt, memoria DDR5 nici nu poate fi montată în sloturi de DDR4, că are notch-ul central în alt loc.
  2. on-die ECC nu înseamnă că luați memorie de tip ECC, care tradițional este mai scumpă pentru că un hardware special de corecție de erori. Toate cele DDR5 au și on-die ECC integrat, dar tot non-ECC le-am zice în vechea nomenclatură. Există și DDR5 cu ECC complet. Costă mult.
  3. nu vă așteptați la performanțe duble pentru sistem, nici pe departe. Impactul memoriei RAM în performanța totală a sistemului este mai mic, desigur. Chiar și așa, însă, de ce să nu mergeți pe cea mai nouă memorie?

Altfel spus, dacă vă construiți în viitor un sistem, mergeți pe memorie DDR5, ar fi păcat să nu folosiți din aceasta acum că este de ceva vreme pe piață. Diferența față de DDR4 este semnificativă. Asta înseamnă musai procesor Intel generația 12 pe desktop sau viitoarele AMD Ryzen 7000. Pe laptop, memoria DDR5 (sau cea LPDDR5, low-power) ar fi un alt avantaj de a cumpăra un laptop cu procesor Intel gen 12 sau AMD Ryzen 6000.

Vedeți că sunt niște plăci de bază care suportă DDR4 și DDR5, doar că nu simultan. Adică trebuie să montați fie un tip, fie altul de memorie, nu simultan o plăcuță DDR4 și una DDR5. Pot fi o soluție pentru un upgrade progresiv al PC-ului, adică luați o astfel de placă și un procesor Intel gen 12, dar folosiți o vreme memoria DDR4 din vechiul PC și faceți altădată upgrade-ul la DDR5.

Personal nu știu cât de bune sunt astfel de plăci de bază. M-am ferit de tipul lor când am făcut upgrade-uri pentru că sunt utile doar în perioada de tranziție de la o memorie la alta. Am preferat mereu să mai aștept sau să strâng și banii pentru a cumpăra și memorie RAM odată cu noile componente.

Uitați un test cu DDR4 vs DDR5:

asus s5507

    5 comentarii

  1. Latența (CL-ul) la adresarea memoriei a crescut permanent cu fiecare tip nou lansat.. Mi se pare ciudat ca nu s-a găsit o soluție.
    Însă, dublarea vitezei (2666-4800/5200MHz, in medie) și dublarea lățimii de bandă e… UAU!!!

      (Citează)

  2. DDR5 mai au o noutate:
    “Other difference is the relocation of power management ICs (PMIC) and voltage regulation modules (VRM) into the module”.
    Asta le face un pic mai scumpe si mai calde.

      (Citează)

  3. eu tocmai asta am facut, am luat un G713RC cu DDR5 si am scos modulul original de 8 si pus doua de 16…
    foarte multumit de el, are cam 3 saptamani-o luna de cand e la mine. nu as putea zice concrect ca DDR5 face diferenta, ca am trecut de la 8750H cu 24G DDR4 si SSD 970Plus la 6800H si SSD 980Pro…
    mai degraba as da vina pe SSD si CPU pt sporul de viteza… daca as utea avea aceeasi configuratie cu DDR4 si cu 5, as putea vedea foarte clar, dar generatia urmatoare clar aduce avantaje pentru viitor.
    un laptop probabil nu va avea upgrade de memorie, va fi maritat peste 4 ani fix asa cum e, daca nu pica nimic la el. deci a meritat investitia, zic eu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus