un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Ultimele fotografii cu nava de război Moscova în flăcări și cum ar putea fi un moment de cotitură în mai rău pentru acest război

20 Apr 2022  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Acestea sunt fotografii cu crucisatorul de rachete ghidate Moscova (sau trebuie să-i zicem Moskva?) înainte de a se scufunda.

Este în flăcări, înclinat spre babord. Se văd urme de damage, dar nu este clar dacă de la rachete sau exploziile pretinse de ruși în interiorul navei. Un fost marinar și analist american spune că rachetele anti-nava țintesc zona cu cel mai puternic răspuns radar, care în cazul Moscovei ar fi acolo unde se vede fumul cel mai mare, unde este suprastructura și “înălțimea” cea mai mare a vaporului. Altul spune că nu sunt vizibile bărci sau veste de salvare, deci probabil o parte din echipaj le-a utilizat.

În funcție de ce știri citești, Moscova ar fi avut la bord o bucată din crucea pe care a fost răstignit Iisus sau arme nucleare tactice.

Rușii au arestat un general din structura de comandă a flotei din Marea Neagră. Este al optulea general care pică din cauza a cât de bine merge războiul din Ucraina.

De remarcat și că Rusia se întoarce complet la politicile URSS de secretomanie. Au trecut vreo 5 zile de la scufundarea acestui vapor și oficialii ruși încă nu au anunțat numărul victimelor, iar familiile marinarilor de pe Moscova nu știu nimic despre soarta lor.

Părerea mea este, de altfel, că mii de ruși cred că copiii sau soții sau tații lor sunt pe front la război (operațiune militară, pardon), dar de fapt sunt morți. Amploarea dezastrului pentru armata rusă, cu aproape 20.000 de soldați pierduți până în prezent, este ținută secretă în țară.

Secretomania aceasta și refuzul de a recunoaște pierderile suferite poate avea însă pe viitor consecințe foarte rele pentru ucraineni și restul Europei. Este clar că rușii refuză să accepte orice pierdere.

După scufundarea Moscovei, este deci posibil să vedem orice în Ucraina. Acțiuni de amploare? Deja au început bombardamentele în Liov, un oraș aflat în vestul Ucrainei, departe de orice conflict de până acum. Răzbunări stil Bucha în alte orașele controlate de ruși? Posibil. Un atac nuclear tactic într-o zonă ucraineană, poate pe lângă Odesa? La fel de posibil.

(Liov, sau Lviv, cu roșu)

Rușii (sau Putin, de fapt) au un orgoliu mare și nu vor să accepte nici măcar pierderea unor unități militare. Pierderea războiului sau chiar și doar a unor trupe și echipamente importante le-ar atrage de fapt pierderea statutului de super-putere. Ar deveni un stat vasal al Chinei, dependenți de Xi Jinping pentru bani, ajutor și comerț. Așa că probabil nu vor recunoaște pierderile și vor continua războiul. Probabil îl vor și câștiga (cu definiție variabilă pentru victorie, desigur), pentru că au totuși sute de mii de soldați și multe echipamente militare, dar o vor face lent, va fi un conflict de durată, cu multe pierderi civile. Știți cum în Irak sau Siria tot creștea cifrele încât după câțiva ani de conflict se vorbea de sute de mii de civili morți și orașe complet distruse? Este foarte posibil ca evoluția din Ucraina să fie una similară.

Și lăsând la o parte drama ucrainenilor și victimele nevinovate de acolo, întreaga Europă va slăbi puternic. Uitați-vă pe alte știri. Încălzirea globală determină deja cea mai mare secetă din ultimele decenii în Africa. Un raport de acum doi ani al Pentagonului estima că zone întregi dinspre Pakistan, Bangladesh și alte țări nu mai pot susține agricultura necesară milioanelor de locuitori de pe acolo, ceea ce doar va determina noi valuri migratoare de amploare spre Europa.

Viitorii 10-20 de ani vor aduce astfel de probleme și ne vor găsi cu o economie slăbită și speriată de Rusia. Plătim pentru prea mulți ani în care rușii au fost lăsați să cadă în dictatură pentru că în același timp cumpărau poșete scumpe și Porsche și călătoreau la hoteluri de lux, iar Europa era cool cu asta. Putin era eroul tuturor, se vindeau calendare cu el călărind unicorni, în timp ce lumea ignora că oponenții săi politici se sinucid cam des și că Navalny este otrăvit în văzul tuturor.

Am fi putut trăi cu toții bine în Europa, dar Putin a vrut să rămână în istorie ca omul care a readus Rusia pe culmile puterii. Este clar că va rămâne în istorie ca un criminal, ca al doilea Stalin, dar orgoliul îl împiedică să mai dea înapoi acum.

Claudiu Degetaru, care-i expert în probleme de apărare, vorbește foarte bine despre astfel de lucruri în emisiunea de mai jos și analizează tot felul de scenarii viitoare:

asus s5507

    24 comentarii

  1. De ce ultimele poze, nu mai stie James Cameron cum se face dupa ce-a gasit Titanicul?

      (Citează)

    • Ultimele fotografii cu nava de război Moscova în flăcări

      Poate Cameron să îi dea foc pe fundul mării?

        (Citează)

  2. Este foarte trist ce se întâmpla, in primul rând din punct de vedere uman.
    Economic vorbind mi se pare ciudat, toată lumea anunța afectarea economiei pe termen lung, bursa este afectată, dar imobiliarele își continua dezvoltarea și aprecierea.

      (Citează)

    • multi incearca sa isi salveze banii bagandu-i in imobiliare. e practic cea mai facila investitie acum. dar va veni caderea si acolo.

        (Citează)

  3. Castigarea razboiului ar fi un moment de cotitura in acest razboi.

    Sunt de acord ca rusii sunt orgoliosi si incapabili sa accepte realitatea. Dar asta inseamna ca trebuie zdrobiti, pentru ca altfel raman un pericol si pe viitor. Pentru cca intra iar in ciclul ah putem sa cucerim fifoarte usor – ah nu merge asa usor – sa omoram pe toti martorii.

      (Citează)

    • mac gregor:
      Castigarea razboiului ar fi un moment de cotitura in acest razboi.

      Really?

      In rest da, Rusia trebuie sa nu mai aiba armata si bani sa o refaca la sfarsitul acestui razboi. Problema pe termen lung nu e Rusia in schimb.

        (Citează)

    • @Giani Mucea

      Da, e singura cotitura a razboiului care ma intereseaza.

      pe plan extern nu vad alta tara problema pentru Romania. Tu pe cine vezi? Bulgaria?

        (Citează)

    • Nu pentru Romania neaparat, pentru vest in general. Adica pentru EU. Ca sincer sa fiu vad o EU federalizata mult mai repede decat credeam acum 2 luni.

      Problema principala e China. Dar nu doar China ci tot grupul asta de tari care se formeaza acum in jurul Chinei si Rusiei si care se desprinde incet-incet de vest. Probabil ca urmatoarele etape vor fi consolidarea taberelor, separarea incet-incet a economiilor si atragerea altor tari in fiecare tabara, ca totusi e nevoie de resurse. Practic, un nou razboi rece dar cred ca mai drastic decat primul.

      Pentru Romania impactul va fi economic, nu de securitate. Dar va fi de durata.

        (Citează)

    • Pentru mine China poate fi o pb pentru SUA, dar nu pentru Romania, ca nu avem nici o sansa sa o rezolvam :)

        (Citează)

    • China e o problemă pentru toată lumea. Acum că n-avem noi șanse să o rezolvăm singuri, da, dar asta e valabil și pentru Rusia. Cred că și pentru Bulgaria ar fi.

        (Citează)

  4. In acest moment sunt de parere ca suntem la inceputul unui ciclu economic, dar si al relatiilor internationale. Razboiul acesta arata intregii lumi ca oricata birocratie am avea acesta nu va insemna nimic in fata unui stat dornic de revansa si cu tot ce inseamna asta. Rusia si tot ce inseamna fostul spatiu sovietic sunt doar niste republici dictatoriale unde datorita globalizarii in prima versiune si al nenumaratelor resurse naturale s-a trait un pic mai bine dupa niste ani tulburi.Asta bineinteles datorita complicitatii unor state precum Franta sau Germania.
    Acum ce o sa se intample pe viitor nimeni nu stie, insa centrul de putere al Europei cum il stim noi o sa se deplaseze mai la est cu largul concurs al SUA si UK. Cand spun est ma refer la Polonia, statele baltice, tarile din Scandinavia, respectiv o parte din Europa centrala/rasariteana(Cehia,Romania+Rep.Moldova,Bulgaria,Turcia,Ucraina). Franta,Germania,Italia se vor transforma incet, dar sigur in niste pierzatoare datorita jocului duplicitar pe care l-au practicat in acesti ultimi 30 de ani. Iar daca in Franta iese castigatoare Le Pen(daca nu acum sigur la urmatoarele alegeri) lucrurile doar vor accelera in directia asta. Este trist insa ca pentru toata miscarea asta vor muri foarte multi nevinovati, dar asta e rezultatul unei lumi cu mai multi polit de putere. Cumva prin noroc noi sunt de partea care trebuie.

      (Citează)

    • Nu stiu daca sunt de acord cu teoria conform careia Germania si Franta vor iesi prost din acest conflict. Sa ne gandim totusi ca sunt printre putinele tari din Europa care isi permit un cost crescut al gazelor naturale. Si in acelasi timp, datorita pozitiei geografice, riscul unei invazii rusesti pe teritoriul lor tinde spre zero.

        (Citează)

    • @Andrei G
      Hai sa le luam pe rand ca nu este foarte complicat. Germania are o industrie petro-chimica profund dependenta de pret ieftin la gaze. BASF este cel mai mare jucator din aceasta piata si se bazeaza fix pe acel pret ieftin. Pe langa asta in idiotenia lor au spus hai sa inchidem centralele nucleare ca pretul la gaze o sa fie ieftin ca Nord Stream. Marele avantaj al lor il reprezinta excedentul si faptul ca sunt cumpatati cu tot ce inseamna cheltuieli insa cam atat.
      Franta pe partea cealalta a jucat mai inteligent si nu a dat importanta dorintei de inverzire a zonei energetice si nu a inchis centralele nucleare. Problemele lor insa sunt de ordin socio-economic deoarece calitatea vietii si puterea de cumparare pentru francezul mediu a scazut drastic. Alegerile din Franta nu au fost tulburate prea mult de tema razboiului ci mai degraba de faptul ca puterea de cumparare a francezului tot scadea si toate se scumpesc. Asa ca Le Pen nu i-a fost greu sa calareasca acest val de nemultumire unde de vina sunt restul lumii si nu ei francezii. Daca iese Le Pen lucrurile vor accelera in directia pe care eu am spus-o. Daca iese Macron doar amana inevitabilul deoarece la urmatoarele alegeri partidele extremiste se vor lupta in turul doi al alegerilor prezidentiale.
      Foarte simplificat Franta este cu un pas in groapa si o sa urmeze niste ani foarte duri. Germania inca mai are luxul unor ani pana sa ajunga acolo, dar daca nu se schimba ceva in 7-10 ani vor fi in situatia Frantei de acum. UK si SUA au inteles destul de bine asta si vad ca zona estica este mult mai realista si pragmatica cand vine vorba de tot ce inseamna relatii internationale si alte nebunii. Din cauza asta Polonia este din ce in ce mai vizbila in aceste zile si are o retorica de mare putere regionala. Pur si simplu este inceputul unei nor ere, iar oamenii de acolo fructifica cat de bine pot sansa istorica.

        (Citează)

    • Germania da, va avea mult de pierdut, dar Franta se va intari, pentru ca are o economie mult mai independenta energetic si sta foarte bine si la agricultura.

        (Citează)

    • @Anda
      Ambele tari vor avea mult de pierdut deoarece sunt problematice la niste capitole diferite si timpul curge impotriva lor. Germania dispune de finante pentru a putea face o schimbare insa nu dispun de timp. Maine daca le inchide Putin robinetul la gaze problemele apar in cateva luni.
      Franta nu are problema energiei insa are problema sociala pe care multi au ignorat-o ani de-a randul. Viata pentru omul de rand s-a deteriorat in ultimii 10-15 ani si nimeni nu spune de ce cu subiect si predicat. Toti se plang de puterea de cumparare si de faptul ca sunt salarii mici, insa locurile de munca preferate de ei sunt printre cele mai simple si fara o specializare majora necesara. La asta adauga si migratia din fostele colonii franceze, iar pentru omul mediu peisajul este dezolant. Sigur Le Pen le va vinde povesti frumoase si cu tot ce vine la pachet, dar vor primi o mare teapa la fel ca votantii Brexit sau Trump. Pur si simplu trebuie sa se produca o schimbare masiva de mentalitate pentru a se intampla ceva diferit. Schimbare care implica mai multa munca, mai multa specializare si din pacate o perioada mai precara pentru multi. Chestie care nu o pot accepta sub nici o forma dupa niste ani de belsug aparent.

        (Citează)

    • @Asdad2005, hai ca le iau si eu pe rand, ca nu este complicat.
      1. Germania are o industrie petro-chimica dependenta de gazele ieftine, Romania are o componenta agricola foarte mare care se bazeaza pe ingrasamintele venite inclusiv din Germania.
      2. Germania va cheltui mai mult pentru energie, dar asa cum ai spus si tu, are un excedent bugetar destul de mare si isi permite cresterea. In acelasi timp, in Romania pretul la energie a crescut in ultimii 2 ani de vreo 3 ori (de la 0,5 la 1,45 lei/kWh) si noi suntem in deficit bugetar de multa vreme.
      3. Puterea de cumparare a francezului de rand a scazut in ultima perioada, dar acelasi lucru s-a intamplat si in Romania. Si oricum ar fi, in continuare francezul de rand traieste la fel de bine sau mai bine decat un roman instarit.

      Poate ca cele doua tari vestice nu vor mai domina atat de puternic economia europeana, dar sunt convins ca nici macar in urmatorii 30 de ani tarile estice nu vor ajunge la nivelul lor economic.

        (Citează)

  5. Nu e Claudiu DEGERATU?

      (Citează)

  6. De fapt e Tom Degetel nu Degetaru cum in mod eronat scrie DumitruNW

      (Citează)

  7. E inclinata spre tribord. Ca sa tii minte mai usor imagineaza-ti o corabie care se numeste BaTri si are numele scris pe pupa.

      (Citează)

    • Și totuși e pe babord. Puntea eliport este la pupa. Ceea ce ți se pare ție a fi comanda este de fapt hangarul cariciopterului, iar ”bățul” ăla înclinat este o bigă (care in marș se pliază intre coșuri), nu un catarg înclinat ”sub vînt”.

        (Citează)

    • Nu am inteles niciodata de ce la nave nu exista spate/fata si stanga/dreapta.
      Dar in fine, in acest caz si mie mi se pare ca helipadul este in spate (pupa).

      @badday, dupa ce am citit de 3 ori am si inteles ce ai vrut sa spui cu BaTri, exista o sansa sa tin minte de-acum incolo, deci merci!

      Ref la subiectul articolului, mie nu mi se pare ca scufundarea acestei nave ar fi un moment de cototura, chit ca la tv-urile rusesti a inceput sa se vorbeasca de al treilea razboi mondial imediat dupa.

      Asta din simplul motiv ca se pare ca planurile pt Ucraina sunt facut de la inceput si ele spun ca trebuie sa fie anihilata. Pentru a atinge planurile astea, rusii si-au propus sa incerce diferite tactici, in functie de cata rezistenta intampina. Cum rezistenta este peste ce se asteptau, e logic ca pe ucraineni ii asteapta lucruri din ce in ce mai urate.

        (Citează)

    • Daybad este asa cum zici tu…numai ca invers.Este inclinata spre babord.Matale confunzi pupa cu prova.

        (Citează)

  8. Anda:
    multi incearca sa isi salveze banii bagandu-i in imobiliare. e practic cea mai facila investitie acum. dar va veni caderea si acolo.

    Fara niciun dubiu.

    Atata vreme cat pretul de achizitie al unei proprietati se amortizeaza in 22-26 ani prin nivelul de piata al chiriei nete (in loc de 15-18 ani), piata imobiliara nu este unde trebuie.
    La noi sta acolo pentru ca majoritatea covarsitoare a banilor din imobiliare sunt negri si nu pot merge catre metode de economisire legale (metale rare, bonds, etc) sau catre metode de inmultire mai riscante sau mai work intensive (actiuni, forex, antreprenoriat) pentru ca nivelul de educatie si comittment este slab.
    La noi imobiliarele care nu servesc scopului primar (locuinte pentru proprietar si familia sa) se achizitioneaza in principal pentru tezaurizare unde lichiditatea nu reprezinta o preocupare.
    In situatia asta, crashul va veni in momentul in care un numar semnificativ de proprietari vor dori sa transforme betoanele si caramizile in cash si primii si cei mai mari proprietari vor vinde intr-o pierdere asumata (egala cu costul altor alternative de albire a banilor) restul vor spera la o minune pana cand vor inghiti galusca multumindu-se cu fractia din valoare pe care le-o va oferi piata atunci.

      (Citează)

  9. Thanks for mention.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus