►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
S-a cam dus pandemia, cel puțin din atenția oamenilor, că în realitate sunt în continuare mii de cazuri zilnice (și cine știe câte nedeclarate) și decese în ATI.
Printre prietenii mei care lucrează la corporații am auzit deja de revenire la birou. Mi se pare că sunt două tipuri de companii. Sunt cele care practic au ordonat angajaților să revină la birou câte 3 zile pe săptămână și cele care fac voluntară această revenire. Dacă vrei de la birou, e ok, vino, dar cu programare. Dacă nu vrei de la birou, stai acasă în continuare.
La voi cum stă treaba? De acasă în continuare sau ați revenit obligatoriu la birou? 3 zile acasă sau 3 zile la sediu?
Știu că mulți oameni spun că viitorul este hibrid și că n-ar mai lucra niciodată full-time de la birou. Părerea mea este că treptat se va reveni, în marea majoritate, la munca de la birou. Pur și simplu sunt prea multe spații de birouri deja închiriate pe mulți ani pentru a sta neutilizate. Sunt bani mulți acolo, nu le lasă goale corporațiile.
Și mai este ceva. Poate că munca modernă este cu Agile, task-uri clare și “fă-ți treaba până la momentul X de timp și în rest nu ne pasă ce faci”. Există productivitate bună și în wfh. Problema este că multe companii au început să simtă că totuși din wfh nu-și apropie angajații, nu le dezvoltă spiritul lor de echipă. Angajații nu dezvoltă o mică loialitate pentru companie sau brand și nici cultura corporatistă pe care toți ar vrea să o vadă insuflată angajaților, măcar acea ideea de a-i face mândri de unde și la ce proiecte lucrează, de a se sprijini și ambiționa între ei.
Fără aceste elemente, angajații fac din wfh doar niște task-uri cumva detașate de companie. Le fac bine, dar pleacă imediat la altă companie care le oferă 200 de lei în plus la salariu pentru șansa de a face tot niște task-uri într-un mediu la fel de lipsit de relațiile interpersonale ce apar într-un birou normal. Așa că mai toate companii își doresc, în secret sau declarat pe față, ca angajații să revină total la birou. Și unii șefi vor asta pentru a-i putea supraveghea pe angajați, desigur.
Ideea aceasta se va bate cap în cap cu dorința angajaților de a lucra de acasă sau măcar de a avea mai mult timp liber. Știu oameni care acum își termină munca în 4 ore și în rest se joacă pe consolă. Știu oameni care lucrează două joburi în aceleași 8 ore, că au timp de ambele. Știu oameni care nu ar mai accepta ideea de a sta o oră în trafic sau de a cheltui, ca înainte, zilnic bani pe meniul zilei. Știu oameni cărora a început să le placă să-și vadă copiii mai mult sau să se bucure de casa pe care o au, nu doar o oră dimineața și una seara.
Cândva acest clash de dorințe va deveni ceva mai serios.
Anyway, la voi cum este?
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
65 comentarii
15/04/2022 la 6:56 AM
Ar trebui sa-i cheme la serviciu. Ei ca salariați au deja foarte multe drepturi și beneficii.
Eu consider ca s-ar reveni la normalitate doar.
Pentru cei ca mine care lucrează ca PFA / freelancer asta era cel mai mare bonus, sa poți lucra remote și sa poți ajusta programul de lucru.
In rest un PFA are numai dezavantaje.
Okochea(Citează)
15/04/2022 la 7:36 AM
Ar trebui să nu. De ce să pierzi cel puțin 2 ore în traficul mizerabil din București doar ca să fii prezent la birou, în condițiile în care s-a demonstrat cu vârf și îndesat că munca poate fi făcută (chiar mai eficient) acasă?! Compania în care lucrez nu obligă angajații să revină 3 zile/săptămână la birou, și bine face. Că dacă nu ar fi făcut asta, demisia era pe masă. Prefer să petrec acele 2 ore cu copiii, nu inghesuindu-mă prin mijloacele de transport.
Eu voi accepta de acum încolo doar WFH, și ca mine sunt mulți. Cine nu se adaptează noilor tendințe, rămâne fără angajați.
Deea(Citează)
15/04/2022 la 9:46 AM
Nu am înțeles exact, ar trebui să îi cheme pe angajați la muncă pentru a nu avea mai multe drepturi decât freelancerii și flexibilitate asemănătoare? :)
N-am înțeles de unde treaba companiilor cu să ne vedem fizic pentru a ne cunoaște mai bine ținând cont că relații și interacțiuni se întâmplă de mult cu mare succes online dovada fiind de la social media la gaming toate avându-și originea în IRC :)
Pentru a stimula interacțiunea ar trebui doar să pună mai multe poze pe intranet :)
Iulian(Citează)
15/04/2022 la 11:19 AM
E rau pt mediu, de exemplu. “Mediul” incluzandu-ma si pe mine, ca pieton, care vreau sa fiu deranjat de cat mai putine masini.
S(Citează)
15/04/2022 la 11:55 AM
Sa traducem putin comentariul lui @Okochea:
“Eu lucrez ca freelancer si am fost mereu nemultumit de asta, dar ma resemnam gandindu-ma ca ceilalti nu au posibilitatea de a lucra de acasa. Acum, ca toata lumea are aceeasi libertate, eu sunt foarte frustrat.”
Andrei G(Citează)
15/04/2022 la 7:10 AM
Pt cei care ne-am angajat inafara tarii, dar lucram din tara, o sa fie destul de naspa.
Trebuie sa facem naveta saptamanal cu avionul, ca sa lucram 2 zile de la birou.
Pt Romanii care lucreaza la multinationala in RO, dar vor sa faca asta din provincie, sau de la ţară, refuzul de a merge la birou este semn de puturoşenie şi comoditate.
GeoDaDume(Citează)
15/04/2022 la 7:43 AM
Ma dar repede te grabesti sa etichetezi puturosi. Faptul ca tu ai ales sa te angajezi pe afara si acum faci naveta cu avionul nu te face cu nimic mai special fata de cineva care s-a mutat la tara sa respire un aer mai curat sau sa faca cost saving de altfel fix ce faci si tu, cu salariu de West, care locuiesti in Ro…
Lucian Mru(Citează)
15/04/2022 la 9:39 AM
@GeoDaDume , am putea spune ca si la tine e puturosenie/comodidate daca ti se pare greu sa faci naveta cu avionul. E posibil ca in unele situatii tu sa ajungi mai repede cu avionul decat ajunge unul din provincie in Bucuresti.
Adrian(Citează)
15/04/2022 la 11:59 AM
@GeoDaDume, la tine de ce nu este considerat puturosenie ca vrei sa lucrezi de acasa? cat dureaza un zbor cu avionul de la Bucuresti pana la Viena sa spunem si cat dureaza acelasi drum de la Bucuresti pana in Cluj?
Nu stiu ce motiv ai tu sa ramai in tara, dar cateva variante ar fi: chirie mai mica, apropierea de familie/prieteni.
Acelasi lucru este valabil si pentru cineva care vrea sa lucreze de la tara: poate are o casa acolo si nu plateste nimic, poate vrea sa mai petreaca timpul cu parintii/bunicii, poate pur si simplu vrea sa scape de aglomeratia si poluarea din orase.
Andrei G(Citează)
15/04/2022 la 9:06 PM
Atat timp cat angajatorul tau nu stie ca lucrezi din RO, esti ok. Daca patesti ceva sau afla ca nu lucrezi din tara in care ai contractul, s-ar putea termina urat pentru tine.
Stefan(Citează)
15/04/2022 la 7:24 AM
Lucrez intr-o companie destul de mare, cu birouri atat in marile orase din Romania cat si in afara. La noi se va munci in continuare de acasa, si cine vrea sa mearga la birou trebuie sa faca o cerere. Avantajul mare este ca in felul asta putem angaja si persoane care nu locuiesc in orase unde avem birouri.
etk(Citează)
15/04/2022 la 11:17 AM
Cu dosar cu sina? :) a dracu birocratie
Acceptabil doar daca nu mai e spatiu pt toti. Altfel sunt niste batuti in cap.
S(Citează)
15/04/2022 la 7:38 AM
Sunt unul dintre cei cu 2 joburi în paralel. De fapt 2 și jumătate, mai am un al treilea part-time. E un fenomen care a explodat o dată cu pandemia. De-acasă ești mult mai eficient, nu mai pierzi timp cu drumul, mersul la cafea, masa de prânz durează 10 min, etc.
Niciuna din companii nu va chema la birouri, pentru că așa cum ai spus și tu, în acel moment mulți își vor da demisia, și nu își permit asta.
Andrei(Citează)
15/04/2022 la 8:38 AM
Initial s-a spus de un program hibrid cu 2-3 zile la birou pe saptamana. Apoi compania s-a repliat si a lasat decizia la nivelul discretionar al echipelor/mangerilor. Eu mi-am lasat oamenii din echipa sa decida singuri si rezultatul a fost ca sunt ok sa vina de 2 ori pe luna. Ceea ce si executam, cu programare intr-un sistem de seats booking. (capacitatea a fost redusa, atat din normele de distantare- pe care oricum nu le respectam, ne asezam cum vrem noi, dar si pentru ca se renoveaza in veselie inca.)
Ma felicit inca o data ca lucrez pentru o companie care e umana. Eu ca manager, nu as fi putut impune oamenilor sa vina la birou, dupa 2 ani de productivitate crescuta in regim full WFH.
Multi din echipa s-au mutat din Bucuresti, unii chiar din tara, altii, parinti fiind au un program mai personalizat pe nevoile familiei, etc.
Morrissey(Citează)
15/04/2022 la 7:45 AM
Traiesti intr-un univers paralel, plin cu americanisme motivationale.
In realitatea din Romania se va bate din pinteni pentru venit la birou pentru ca managerasii de lei mor de ciuda ca nu isi vad subordonatii intepenind la birou.
Iar patronul roman, cu gandirea tipica si conceptia standard ca nu se lucreaza, toate se fac pac pac 3 click-uri, e inebunit de paranoia ca este furat si nu se acopera cele 8 ore.
Zicea un fost coleg ca sunt studii facute, din acele 8 ore de zi de lucru, timp efectiv muncit este undeva pe la 5 ore. Atat poate mintea umana sa stea concentrata in reprize de 45 de minute pana la o ora si jumatate – ce coincidenta, atat dureaza un episod de serial si un film in medie.
Gaelex(Citează)
15/04/2022 la 7:46 AM
Noua ne-au dat de ales, cum dorim noi, de acasă sau birou. Marea majoritate își dorește de la birou, oamenilor le lipsește interacțiunea, “distracția” de la birou. Eu o să.mai muncesc de acasă până merge cea mica la grădiniță, pe urmă o să prefer mersul la birou. Dar toate astea depinde și de ce o să se mai întâmple cu pandemia.
BogdanP(Citează)
15/04/2022 la 8:09 AM
Vom trece la program hibrid din mai: trei zile pe săptămână (luni-miercuri) la birou și două de acasă. Asta a fost ideea votată în companie de angajați. Cel mai probabil nici alea trei zile nu vor fi petrecute total la birou, pentru că programul familiilor nu mai este 8-17, deja multi au alte rutine. Eu voi sta pina pe la 14:00-14:30 și apoi voi continua de acasă dacă e cazul încă două ore, iar același mod de operare susțin și alți colegi. După ora 17:00 se aglomerează traficul și e pierdere de timp și carburant.
Oricum, in doi ani de pandemie am făcut mai multa treabă și chiar mai bine decît de la birou. Eu am mai făcut și chestii personale pe lîngă casă, amenajarea mansardei ca birou in 2020 și izolare termica-mansardare a ultimei porțiuni de pod neaccesibile in 2021, astfel încît iarna asta, mai caldă decît cea anterioara, am avut confort termic mai bun și factura mai mica la gaz.
Pandemia a scos la iveală în mentalul comun faptul că viața personală e MULT mai importantă decît job-ul, iar angajatorii vor trebui sa accepte asta. Nu e nevoie de 8-10 ore petrecute la birou pentru ca afacerea să funcționeze (exceptăm acele afaceri cu producție și program continuu, unde prezenta fizica e necesară). Majoritatea afacerilor au timp morți în programul zilnic, sau volum fluctuant de lucru per angajat. Acel timp mort poate fi folosit in interes personal, nu are importanta in ce fel: relaxat, citit, privit filme, făcut sport.
Eu pot să spun că din martie 2020 nu am lucrat mai mult de 4 ore zilnic, așa am avut timp de lucrările în casă de care menționat mai sus. Am făcut trei proiecte și fără greșeli. Întoarcerea la birou va însemna doua ore in trafic și încă două ore petrecute degeaba in birou.
Domeniul: inginerie, microelectronica.
Finch(Citează)
15/04/2022 la 8:12 AM
“Angajații fac din wfh doar niște task-uri cumva detașate de companie. Le fac bine…”
Si ar trebui sa fie lasati in pace daca isi fac treaba bine.
Angajatorii mei sunt din cei care inca nu forteaza intoarcerea, daca chiar vrea cineva, se inscrie in aplicatie si se duce. N-am de gand sa ma intorc, daca se va forta nota o sa caut alt job care imi permite sa lucrez 100% remote.
F.(Citează)
15/04/2022 la 8:36 AM
Lucrand in logistica, covidul si razboiul, piata maritima si stocurile ne’a rupt. Cu toate astea productivitatea a bubuit in home office tinand cont de cum a crescut volumul de munca. Cu toate astea, relatiile interpersonale ale unora au intrat in pamant, iar compania simte asta si ne cheama la birou 4 zile pe luna, urmand sa creasca la 8 zile. Problema e ca suntem peste 1000 de angajati iar spatiul inchiriat s’a redus la 400 de locuri. Va trebui sa ne ‘programam’ venirea, iar daca suntem mai multi va fi o problema si nu stiu cum o va trata firma, insa in mod cert angajatii nu vor mai veni din nou atata timp cat nu vor avea unde sa stea.
Paul T(Citează)
15/04/2022 la 8:41 AM
this
florin(Citează)
15/04/2022 la 9:16 AM
Mult mai multe exceptii decat crezi tu. Dupa 2 ani de wfh, inclusiv pentru manageri :), cum gandesc eu a cam devenit norma.
Morrissey(Citează)
15/04/2022 la 8:41 AM
Radu, mi se pare ca nu percepi corect fenomenul. Zicea un CEO ca de abia asteapta ca inca o companie concurenta sa forteze lumea sa se intoarca la birou, in momentul ala HR-ul lor reuseste sa ia usor oameni bine calificati. Cand majoritatea celor din IT vor sa continue sa lucreze de acasa nu poti sa ii fortezi sa revina la birou, isi vor cauta alt job. Poti sa ii motivezi prin evenimente organizate la birou sa mearga voluntar 2-3 zile pe saptamana. Chiar daca pare incredibil, am cativa colegi care au votat ca vor munca exclusiv de la birou, oamenii nu mai suporta nevestele idioate si copiii pe care i-au neglijat si au fost educati de statul roman…
Gabriel(Citează)
15/04/2022 la 8:42 AM
Eu sunt unul din mangerasii tai romani. Dar imi pare rau sa te dezamagesc, nu am nicio intentie de a-mi vedea oamenii intepenind la birou. Si manajerii e oameni, sa stii.
Morrissey(Citează)
15/04/2022 la 8:45 AM
E bine ca mai exista si exceptii ca tine :)
Gaelex(Citează)
15/04/2022 la 8:52 AM
La mine doar își fac planuri de cum sa ne întoarcem la birou, planuri pe care le tot schimba.
Fun fact: ieri primim mail de la CEO in care ne spune cât de important e sa ștergem toate datele digitale de care nu mai avem nevoie din mail/calculator/server pt ca in felul asta se consuma mai putin CO2. Mai mult ca sigur este adevărat, doar ca instant mi a venit gândul: adică ne preocupa informația digitală, dar chematul la birou nu are niciun impact asupra mediului…bun așa…
Marian(Citează)
15/04/2022 la 9:05 AM
wfh e o gluma proasta.
productivitatea oricum la noi e in pom, dovedit. mai pui wfh si jumatatea aia de productivitate se injumatateste.
mihnea(Citează)
15/04/2022 la 9:09 AM
Poate la voi e o glumă proastă din cauza incompetenței. La noi a mers foarte bine WFH, productivitate net superioară față de munca la birou, unde se mai tăia frunza la câini pe la țigări și cafele..
Deea(Citează)
15/04/2022 la 10:01 AM
Nu vezi ca aici sint numai hipsteri aitisti, care au direct relatii cu CEO, etc.?
Pulimea sa se duca la serviciu, ca trebuie sa li se livreze si lor caserola cu kimchi si pumpkin lattele.
Munca de acasa (work from home pentru cititorii blogului) e neproductiva pe mai multe planuri. In primul rind cei mai multi isi rezolva problemele personale in spatele unor taskuri care de fapt sint mult mai simple decit pretind ei, competentii. In al doilea rind perturba viata sociala (un detaliu nesemnificativ pentru aitisti, stiu, ei sint prin definitie niste asociali), oamenii sint mai deprimati si au din ce in ce mai putini prieteni.
Sint foarte multe joburi care nu pot fi facute de acasa.
Emil C(Citează)
15/04/2022 la 10:51 AM
Deea, am tot auzit-o p-asta cu “la noi a mers f. bine”. Eu sunt curios, care a fost EBIDTA la firma unde lucrezi YOY in perioada asta, daca tot esti asa la curent cu cum merge compania.
In general angajatul roman nu are habar de cum merge de fapt compania, doar e el sigur ca se faca averi pe spatele lui.
Cat despre subiectul articolului, situatia interesanta e la cei care s-au angajat in timp de pandemia, pentru ca la restul nici moral, nici corect, nici legal nu au ce sa comenteze. Sigur, daca nu le convine, demisa si du-te si cauta WFH, dar cat vremea te-ai angajat pe 40h/sapt la birou, e aberant sa faci acum gat. Sa zica mersi ca o sa obtina 2-3 zile in plus de wfh fata de inainte.
Boris(Citează)
15/04/2022 la 9:07 AM
Eu nu inteleg de ce nu se discuta si pb costurilor. Un “birou” poate costa compania undeva in jur de 9000-10000 de euro/an/angajat. E o suma considerabila si include paza+internet+curent+curatenie+etc. Nu zic sa se renunte complet dar tii doar spatii mai mici in care vii la sedinte, training-uri, etc. Se salveaza o gramada de bani.
Ciocanul(Citează)
15/04/2022 la 9:09 AM
Majoritatea vad ca se intorc la birou 1-2 zile pe saptamana in mod obligatoriu, cu sintagma: asta e politica companiei.
Eu anul trecut am demisionat de la compania respectiva care, la fel, m-a obligat sa revin la birou tot cu sintagma: asta e politica companiei.
Personal nu m-as mai intoarce in niciun birou vreodata. Munca remote pentru mine are numai avantaje si nu am de ce sa pierd timp si bani pe drum/in trafic ca sa ma duc la un birou unde voi face tot sedinte pe Teams/Zoom si tot aceleasi task-uri.
What’s the point?
Robert(Citează)
15/04/2022 la 9:19 AM
Radu, sectiunea de comentarii a devenit imposibil de scrollat si comentat. A sunat anul 2005 si a zis sa let go, it’s about time.
Morrissey(Citează)
15/04/2022 la 9:22 AM
Managerii zic ca unii angajati nu performeaza si trebuie vazuti de aproape. Nu imi este clar cum asta ar imbunatatii situatia ? Cine e putoare e putoare si de acasa, si de la birou. Eu cred ca e o minciuna si ca de fapt se dau niste “parandaraturi” acolo la varf ca sa se mentina piata chiriiilor de birouri.
Ciocanul(Citează)
15/04/2022 la 10:24 PM
“Cine e putoare e putoare si de acasa, si de la birou” – aici n-ai dreptate. De la birou, in open space, cu toti ochii in laptopul tau, nu poti nici sa stai pe Netflix, nici sa tragi un pui de somn si nici social media nu poti sa rupi, ca te ia lumea la ochi. Prin urmare, si daca n-ai chef, tot stai cu ochii in laptop si muncesti, ca ce altceva sa faci? Si o sa ziceti de pauze de tigara, dar nici acolo nu poti sa stai mai mult de 2-3 ore pe zi, ca iar, te ia lumea la ochi. Prin urmare, oricat de putoare esti, de la birou tot muncesti 5-6 ore pe zi.
De acasa insa, cand nu te vede nimeni, poti sa muncesti 2-3 ore si sa pretinzi ca esti mega ocupat si nu mai poti sa iei proiecte noi. Poate cineva sa te contrazica? Nu, ca nu te vede nimeni si nu stie nimeni cat ti-a luat tie de fapt sa citesti un contract sau sa faci o prezentare.
A.(Citează)
15/04/2022 la 9:31 AM
Trebuie luat in considerare ca WFH era si inainte de pandemie, doar ca pandemia a accelerat lucrurile. Eu am colegi noi cu care am lucrat doar in online, si lucrez foarte bine cu ei. Compania ne-a spus ca va fi un mod hibrid, voluntar. Sunt argumente pro si contra, si depinde mult si de tipul jobului. In IT e mai usor si mai productiv sa lucrezi de acasa, nu esti distras de alti colegi, e mai liniste acasa si te concentrezi mai bine pe ce ai de facut. Un dezavantaj e ca nu mai interactionezi fizic cu oamenii, si pe termen lung ma gandesc ca nu e ok. Pentru mine o zi pe saptamana e suficient sa ma duc la birou si sa iau pranzul cu colegii.
Adrian(Citează)
15/04/2022 la 9:33 AM
in urma cu un an si ceva ma duceam o zi cam la o luna, prin rotatie cu mai multe departamente, mai mult pentru expedierea sau preluarea si scanarea corespondentei si trimiterea ei catre ceilalti colegi – desi lucram mult paperless (daune la o companie de asigurari), exista destule situatii in care se mai trimit adrese prin posta clasica.
apoi veneam cate o saptamana prin rotatie sa facem cam acelasi lucru. in prezent o sa fie 3 zile, in rotatie intrand ceilalti din departament, adica o data la o luna jumate.
eu am o norma de munca, indiferent ca lucrez de acasa sau de la sediu, care e usor de contabilizat. colega de apartament lucra dinaintea mea in acest stil, apoi s-a reangajat in pandemie si tot in wfh a continuat: imi place ca ne bem cafeaua zilnic, mancam linistiti la pranz, poate mici cumparaturi, suntem mai chill.
tot am teoria mea ca multi sefuti vor sa vada fuste si de asta tot chema lumea la birou. plus ca nu se simt destul manageri in sedintele prin zoom. problema lor
Ronnie(Citează)
15/04/2022 la 9:36 AM
e posibil ca unora sa le fi crescut productivitatea, dar aud de o gramada de testeri si programatori care lucreaza 2-3-4 ore pe zi si pe urma freaca duda. Sau oameni care au 2 joburi, culmea inainte erau frustrati ca nu au timp de nimic, dar acum au timp sa traga ca animalul pt 2 joburi.
Noi am lucrat de la birou si in pandemie fiindca cei care freaca duda la birou, o freaca mai tare acasa. + sa fim seriosi, cat de concentrat e un om care e implicat sa lucreze in 2-3 proiecte pt diferite companii, ofera chiar bare minimum.
monciu(Citează)
15/04/2022 la 9:56 AM
unu pe-aici are 2 joburi in aceleasi 8 ore si voi va mirati ca va cheama firma la birou.
add(Citează)
15/04/2022 la 10:40 AM
exact :))
monciu(Citează)
15/04/2022 la 11:21 AM
Nu pricep despre cine spui că se miră în primul rând, eu unul nu văd oameni mirați ci eventual indignați. Și da, pot înțelege să te cuprindă indignarea când vezi că în ciuda faptului că nu ți-a scăzut productivitatea muncii în niciun fel ești totuși chemat înapoi în timp cum s-ar spune (toalete puțitoare la comun, bucătărie strâmtă la comun, colegi cu care nici măcar nu vrei să te vezi darămite să le asculți hohotele și prostia supurentă etc etc etc). Faptul că cineva își permite încă un serviciu este strict treaba acelei persoane. Asta ne arată eventual cât de util este să poți transforma un timp mort (deplasare spre/de la muncă) sau stresant (mizeria continuă a mediului de la serviciu scade moralul și imediat productivitatea) în ceva care aduce beneficii.
Andrei(Citează)
15/04/2022 la 12:42 PM
pare ca nu lucrezi unde trebuie :) not my fault.
add(Citează)
15/04/2022 la 10:24 AM
“Pur și simplu sunt prea multe spații de birouri deja închiriate pe mulți ani pentru a sta neutilizate. Sunt bani mulți acolo, nu le lasă goale corporațiile.”
E simplu, sa nu le mai inchirieze, win-win.
“Le fac bine, dar pleacă imediat la altă companie care le oferă 200 de lei în plus la salariu pentru șansa de a face tot niște task-uri într-un mediu la fel de lipsit de relațiile interpersonale ce apar într-un birou normal.”
De la un nivel salarial ma indoiesc ca-ti dai peste cap tot mediul pentru 200 de lei; poate un 20% in plus, dar acolo e semn clar ca esti platit oricum sub piata.
In cazul meu, lucram de acasa de cand a inceput pandemia, iar acum e pe principiul cine vrea face rezervare intr-un sistem.
Practic, am colegi care au inceput in pandemie si ne-am vazut la fata doar pentru ca am pus de o bere.
Nu pare nimeni nemultumit.
Mai trist e ca mi se pare ca muncesc mai mult de acasa, deobicei incep de la 8, pauza de masa canci, poate 15 minute cat bag o omleta ceva, apoi munca grupa mare pana la 17 cand incerc sa-mi impun sa inchid totul, desi de multe ori ma trezesc uitandu-ma la ceas si vazand ca-i 18:00+
Cand mergeam la birou programul era de la 09:00 dar ajungeam ca toti ceilalti pe la 09:30, apoi mergeam la o cafea, mai stateam de vorba, cu putin noroc incepeam sa citesc mailuri pe la 10:00.
Apoi la 13:00 hai cu baietii la masa, 1h-1h30, apoi la 18:00 inchis pravalia.
Pyro(Citează)
15/04/2022 la 11:12 AM
Este cum vrea fiecare, la fel ca in ultimii 2 ani. Absolut nici o regula. Asta inseamna flexibilitate, daca stabilesti reguli pt flexibilitate, cum fac unii, nu mai e flexibilitate :)
S(Citează)
15/04/2022 la 11:13 AM
Compania mea permite WFH nelimitat se pare, unii colegi s-au mutat deja prin alte ţări. Dar probabil va redeschide sediul pentru cine doreşte. Eu mi-am luat desktopul acasa (I hate laptops) si imi văd de treabă.
Oricum orele cele mai productive le am seara, intre 19.00-21.00, dimineaţa pot face o plimbare in cartier(e linişte şi verde) inainte să ma apuc de treabă.
Da, imi lipseste socializarea, dar nu-mi lipsesc 2h de stat in trafic/metrou, stau la marginea oraşului.
Tano(Citează)
15/04/2022 la 11:22 AM
De abia acum vorbiti de revenire la birou? Pai eu am revenit din iulie 2020 :D
FMRo(Citează)
15/04/2022 la 11:45 AM
La noi e la libera alegere. Cine vrea la birou vine, cine nu, nu. La unul din birourile noastre din UK au facut reamenajare si-au micsorat numarul de locuri. Acum sunt cam 120 locuri la birou pentru 260 persoane. Insa spatiul arata mult mai primitor, e mai liber.
La sotie la firma au impus 2 zile pe saptamana de mers la birou incepand din Mai.
Un prieten s-a angajat la o firma noua saptamana asta. Tot 2 zile pe saptamana sunt chemati la birou, dar firma respectiva a ridicat stacheta, incat sa merite sa mai dai si pe la birou: Au micul dejun asigurat de firma, in stilul micului dejun de la hoteluri, cu mancare, prajituri, inghetata, bauturi, cafea. De asemenea angajatii au parcarea asigurata. Au si pachet de beneficii consistent, cu abonament medical, stomatologic, buget pentru cursuri,sala etc.
Andrei B(Citează)
15/04/2022 la 12:00 PM
Multe firme au început deja să specifice în anunțurile de angajare faptul că poți lucra de oriunde, mi se pare greu să se mai răzgândească acum.
Ca exemplu personal, peste două săptămâni urmează să încep treaba la un nou loc de muncă aflat în situația descrisă în paragraful anterior. Practic, dacă nu era WFH eu nu aș fi ajuns niciodată acolo (1+1 ore în trafic, nu merită pentru mine, apropo de faptul că se presupune că acum poți să te adresezi angajaților din alte orașe, sunt sigur că multă lume e în situația mea în același oraș cu angajatorii), iar ei au anunțuri pentru poziția pe care o voi ocupa eu (middle management în IT) de câteva luni bune. Da, probabil vom merge câte o zi când se termină sprint-ul, dar mai mult eu personal nu sunt dispus să merg și nici nu cred că va fi cazul.
Ciuby(Citează)
15/04/2022 la 12:02 PM
Nouă ne-au zis din 2020 că vom avea flexibilitate și după ce se termină pandemia. Acum, că au ridicat restricțiile, ni s-a spus că putem să venim 2 zile pe săptămână la birou, dacă vrem. Eu o să încerc 3, că m-am cam plictisit acasă.
Giani Mucea(Citează)
15/04/2022 la 12:17 PM
… nevestele pe care si le-au ales in cunostinta de cauza, copiii pe care i-au facut cu nevestele numite anterior si de educatia carora nu s-au preocupat in mod deosebit, i-au lasat pe capul ma-sii si al sistemului. Acum au descoperit ca e naspa.
F.(Citează)
15/04/2022 la 12:24 PM
Ca da, o fi greu sa cauti situatiile financiare ale companiei (sunt publicate pe internet pentru anii fiscali anteriori).
Telemunca e reglementata prin lege, nu e “iti da compania din mila, taci si inghite daca nu-ti convine”. Legal, cei care au fost in “wfh” au semnat acte aditionale la contractul de munca, in care se specifica ca au desfasurat activitatea in regim de telemunca .
Legea iti permite mai nou si sa iti semnezi electronic contractul de munca, ca sa nu te mai duci pana in locatia fizica sa-ti semnezi contractul in format letric si sa pierzi o zi pe drum daca esti din alta localitate.
Pare ca esti un [stapan de sclavi] manager absolut minunat, sper sa nu ne intersectam vreodata.
F.(Citează)
15/04/2022 la 12:33 PM
Continuam sa lucram de acasă.
Nu sunt IT-ist.
Sper sa continuam asa. O ieșire din zona de confort ar însemna și o ieșire din zona de confort sa caut un job doar de acasă, în alta tara, etc
KMean(Citează)
15/04/2022 la 1:12 PM
Anvergura presupunerilor tale e deosebită.Nu, eu am WFH permanent de doi ani. Am avut grijă să mă angajez la o companie pragmatică pe care o interesează în primul rând să-ți duci la îndeplinire sarcinile. Cele descrise de mine mai sus sunt chestiuni de care m-am lovit de când am început să muncesc (am avut 4 locuri de muncă în 16 ani) și de care se lovesc în continuare aproape toți cunoscuții mei care nu au WFH.
Dar bănuiesc că la tine fiecare angajat are baia și bucătăria lui. De asemenea, angajații sunt deosebit de omogeni și sunt chiar “preeteni” între ei, nu?
Andrei(Citează)
15/04/2022 la 1:27 PM
Eu nu ma mai duc, ma duceam fara chef sau doar sa socializez/beau ceva cu ei si inainte. Pentru restul de afara e regula cu un numar minim de zile la birou, care creste daca esti mai proaspat in companie.
Marius(Citează)
15/04/2022 la 1:51 PM
Obligatoriu 2-3 zile pe săptămână la birou. Iar compania si-a luat un sediu mai mic, jn care nu încap toți angajații deodată. Așadar, hibrid e așteptarea și pe termen lung.
Mircea(Citează)
15/04/2022 la 2:34 PM
Full time la birou. Nici in pandemie nu ne-a rupt conducerea cu muncitul de acasa. Citez cuvintele CEO-ului: “Angajatii care muncesc de casa fura compania”.
Compania in anul 2021, an in care s-a lucrat de acasa, a avut cele mai bune rezulate financiare din 2008 pana in prezent. Concluziile le poate trage orice persoana cu o minte deschisa. Pentru unele persoane insa, controlul inseamna mai mult decat rezultatele.
Anonim(Citează)
15/04/2022 la 2:48 PM
Știu cum este să depinzi de un salariu bun dar când omul care conduce compania spune asemenea lucruri (deci privește angajații ca pe niște infractori) atunci aș fugi mâncând pământul de acolo. Pot să te întreb dacă nu cumva aveți și ceva teroare psihică în viața de zi cu zi la birou? Managerul tău direct nu cumva este vreo cârpă care nu s-ar lupta pentru voi în niciun caz? Câte abuzuri (non)verbale ai avut până acum de înghițit? (muncă peste program, muncă pe care ai făcut-o degeaba doar ca să fii ținut/ă sub stres și “în lesă”, ședințe neanunțate în care ți se subliniază că nu ești pregătit/ă pentru ședință etc etc etc)
Andrei(Citează)
15/04/2022 la 3:19 PM
Hehe, aș fi plecat râzând. Ce-mi plac mie managerii lui pește-prajit care au impresia că își pot etala accesele de șefie și tendințele paranoide/psihopate, ca acum 10-15 ani, iar lumea să le înghită mizeriile. La revedere, sayonara, să-ți facă altcineva munca dacă ai atitudine de șef pe tarla.
Deea(Citează)
15/04/2022 la 2:47 PM
Sunt companii care au lasat la latitudinea angajatiilor daca si cand vor sa vina la birou – lucru de bun simt si smart.
Cele mediocre merg pe mizeria numita “hybrid”.
Iar altele, cele mai cretine, insista ca oamenii sa vina toti la birou, indiferent de situatie.
WFH (majoritar) este viitorul, cine nu-si da seama de treaba asta va pierde.
Abia astept sa vad cum vor pleca oameni din firmele cu management psihopat catre cele cu viziune. Va fi un exod.
Mihai(Citează)
15/04/2022 la 4:17 PM
La noi momentan se continua in wfh. Se poate veni la birou in anumite situatii.
Nu pot sa nu remarc, fara a fi hater, ca tu ai cunostiinte care reusesc sa faca 2 joburi in 8 ore, cunostiinte care isi termina taskurile repede dupa care se joaca si, dintr-o alta postare, cunostiinte carora 10.000 de ron li se pare un salariu mic.Sunt curios daca aia cu 10.000 ron este salariu mic sunt aceiasi cu aia care fac 2 joburi simultan.
Personal cred ca cel mai bun este un sistem mixt. Si asta nu pentru “cultura organizationala” cat pentru faptul ca uneori lucrul in echipa nu functioneaza perfect remote. Ce te faci daca ai nevoie de ajutor de la un coleg … iar ala “si-a terminat taskurile si se joaca pe consola”?
Un program mixt, cu o organizare buna, permite ca toata lumea sa fie in acelasi loc cand este cu adevarat nevoie si sa ofere libertate de organizare a activitatii proprii in rest.
Garm(Citează)
15/04/2022 la 8:56 PM
Cred că depinde foarte mult de om când vine vorba de program hibrid „clasic”. Pe mine mă scoți complet din ritm dacă mă pui să lucrez azi acasă, mâine la birou etc. și sunt convins că nu sunt singurul :)
Ciuby(Citează)
15/04/2022 la 8:22 PM
Am avut un comment care nu s-a aprobat, probabil pentru ca nu sunt de acord cu Radu si cu parerea lui conform careia se va intoarce la munca de la birou.
Microsoft, Twitter si multe alte companii imense permit WFH nelimitat, aia e ultima lor problema ca raman alea inchiriate si se pierd bani din asta.
Tano(Citează)
15/04/2022 la 9:10 PM
Full time WFH. Compania la care lucrez si-a adaptat strategia de recrutare astfel incat sa angajeze din toata tara si nu doar din orasele unde are birouri. Cine vrea sa se duca la birou o poate face, dar nu exista vreo obligativitate. In cazul in care s-ar ajunge la un model hibrid in care as fi obligat sa ma duc la birou, mi-as da demisia. Oricum, am contract full remote si din principiu nu ar putea sa imi impuna sa vin la birou dar dupa toata perioada asta, oricum ar fi, n-as mai accepta un job full time la birou.
Stefan(Citează)
16/04/2022 la 2:04 AM
In compania unde lucrez dep vanzari, administrativ si financiar sunt la birou, Support, cercetare si planificare la discretie. Eu am lasat departamentul meu sa aleaga, au ales wfh. 2 ore de pierdut in trafic sau in STB/metrou sunt din ce in ce mai greu acceptabile
ipo(Citează)
16/04/2022 la 7:50 PM
Am avut colegi care stiu ca lucrau in paralel la 2 job-uri (IT) de cand cu wfh permanent.
Problema era la faptul ca nu erau atenti in sedinte, mai niciodata nu porneau camera web si mai intotdeauna dispareau cand erau incidente ce trebuiau rezolvate urgent.
La un moment dat unui coleg ‘ii pica netul’ destul de des si nu putea sa fie in sedinte.. ramanand ca restul sa ne concentram la solutii.
O astfel de persoana poate sa duca la scaderea moralului si crearea de frustrari in echipa.
Eu sunt pro work de la birou, 1-2 zile pe saptamana tocmai pentru a se evita astfel de situatii si de a crea o conexiune mai buna intre oamenii ce trebuie sa livreze precum o echipa.
Big T(Citează)
18/04/2022 la 9:42 AM
Și nouă ni s-a dat de ales. Marea majoritate lucram de acasă, dar acum avem de ales între a rămâne la munca de acasă, de a veni la birou permanent sau a avea un sistem hibrid. Munca pe care eu o fac înseamnă lucrul cu niște echipamente pe care e bine să le poți și controla direct uneori. Eu personal voi reveni la birou în sistem hibrid pentru că înainte de pandemie nu am lucrat decât 2 zile de acasă și atunci pentru că am fost oarecum forțat (sistem hibrid însemnând 2-3 zile de acasă și restul de la birou). Nu mi-a plăcut să lucrez de acasă la început, dar m-am adaptat. Ce mi-a plăcut cel mai mult legat de munca de la birou este că rezolvi problemele mai rapid mergând la biroul unui coleg și discutând direct. Mediul nostru e mult mai puțin restrictiv față de alte companii multinaționale. Cât timp îți faci munca nu interesează pe nimeni că ai stat pe social media. Unii chiar aveau program diferit de restul, veneau mai târziu și plecau evident mai târziu sau invers, veneau mai devreme și plecau mai devreme. Aș fi revenit la birou 100%, dar acum sunt mulți alți colegi care muncessc de acasă și în anumite situații aș fi tot la distanță de cei cu care lucrez direct. Practic în loc să muncesc de acasă aș lucra la tot distanță cu ei, dar eu fiind la birou.
Nu locuiesc în București, dacă aș fi pierdut câte 2 ore în fiecare zi mi-ar fi fost mai ușor să continui să lucrez de acasă și să ajung la birou doar când este absolut necesar. Și cel mai ghinionist om face cel mult 40 de minute cu un mijloc de transport în comun până la birou. Din fericire lucrez pentru o multinațională mare și aici lucrurile sunt diferite față de companii mai mici. Am prieteni care au revenit la birou încă de pe la sfărșitul anului trecut, probabil din cauza fricii că oamenii ar putea munci și pentru alte firme sau pentru a-i controla mai ușor.
Nu sunt manager, dar nu cred că este în regulă ca cineva să aibă 2 locuri de muncă de acasă, pentru că marea majoritate a companiilor te angajează fulltime (nu mă refer la freelanceri sau contractori). Este de asemenea specificat în contract unde poți lucra, care sunt așteptările și nu merge “dacă nu află compania ești în regulă”. Și la noi s-a pus problema de a lucra de oriunde din țară și prin contractul semnat acum ceva timp nu este permis oriunde (nici nu mai vorbesc despre munca din altă țară). Dacă ocoliți acei termeni aveți șanse să fiți penalizați pe bună dreptate. Acum ceva timp (înainte de pandemie) știam de oameni care munceau și ca freelanceri, dar o făceau în afara programului de la 9 la 5. Pe de altă parte pandemia a schimbat total modul de lucru al multor companii care înainte de pandemie nici nu se gândeau la munca de acasă pe termen lung.
Mihai(Citează)