►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
De vreo doi ani se aude des și de routere sau plăci wireless de tip Wi-Fi 6E, așa că poate vă întrebați de unde vine acea literă E de la final. E-ul vine de la extins. Autoritățile din domeniu permit ca rețelele wireless să intre și în banda de 6 GHz, pe lângă cele tradiționale de 2,4 GHz și 5 GHz, iar echipamentele care sunt compatibile și cu banda de 6 GHz se numesc Wi-Fi 6E.
Mi se pare că IEEE-ul sau cine face aceste standarde oricum a dat chix cu numele lor. Au rebotezat 802.11ax în Wi-Fi 6, o denumire comercială mai atrăgătoare și ușor de reținut… dar cine știe dacă oficial se scrie wi-fi sau wifi? Voi cum scrieți? Eu scriu wifi, legat. Și totuși, oficial este Wi-Fi, deși nimeni nu cred că folosește această scriere în mod curent.
Apoi a venit complicația asta cu 6 versus 6E. Intervalul de timp dintre ele a fost minim, puteau să dea de la început Wi-Fi 6 cu acoperire și în banda de 6 GHz, dar inginerilor le plac versiunile multiple, chiar dacă asta creează confuzie în piață.
Așa numita bandă de 6 GHz este de fapt între 5,925 și 7,125 GHz în SUA și câteva țări ce se iau după ei. În Europa, banda de 6 GHz este cea între 5,945 și 6,425 GHz, mai mică, dar oricum suficientă pentru wifi Wi-Fi. De ce aceste diferențe? Pentru că aceste benzi erau nelicențiate, adică nerezervate de autorități pentru aplicații speciale, și tradițional rețelele wireless au emis întotdeauna în benzi nelicențiate, că altfel ți-ar trebui autorizații speciale ca să-ți montezi router în casă. În aceste benzi, oricine poate emite (cu ceva limitări, desigur), de asta poți monta un router oriunde ai tu chef fără permisiuni speciale.
Americanii au ceva mai largă banda aceasta nelicențiată. Comisia Europeană a dat abia în vara lui 2021 permisiunea ca rețelele wifi să funcționeze și cei 480 MHz ai benzii de 6 GHz. Este posibil ca în viitor să crească alocarea până la lățimea de bandă din SUA, Canada, Coreea și alte state.
Asta nu contează însă prea mult pentru utilizatorul de rând. De fapt nu contează așa tare nici dacă vă luați un router Wi-Fi 6E și nu doar Wi-Fi 6. Sigur că în banda extinsă există în prezent foarte puține rețele wireless și deci foarte puține interferențe care ar putea scădea viteza dispozitivelor. Pe de altă parte, mult noroc să strângeți o casă întreagă de dispozitive compatibile Wi-Fi 6E și cumva să le și reglați să folosească doar banda extinsă a spectrului, în condițiile în care majoritatea funcționează pe “Auto” și își fac rețeaua pe ce canal vor ele.
Treaba asta cu interferențele oricum nu este foarte relevantă pentru situații rezidențiale normale. Mai important este să aveți echipamente performante, dacă vreți viteze mari. Recordul meu este de vreo 900 Mbps pe wireless pe Wi-Fi 5, 802.11ac, deși e plin de astfel de rețele în bloc. Cred că multă apă va curge pe Dunăre până când va fi utilă și acea bandă suplimentară alocată în 6 GHz. Există mari avantaje, de exemplu în wireless implementat în malluri sau stadioane, dar… nu prea se implementează.
Aș spune, mai degrabă, că limitările în adopția unui wireless mult mai rapid sunt date de:
IEEE lucrează deja la Wi-Fi 7 cu “extremely high throughput”. Inginerii împing mereu la maxim tehnologia, dacă au cum.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
12/04/2022 la 7:52 AM
Apropo de wifi6, fix ieri am luat un router de la digi. D-ala de stie wifi6. 3 lei pe luna. Nici de-l dracu nu vrea sa treaca de 90 pe download. Cu atat mergea si ala vechi care nu stia wifi6. L-am sucit pe toate partile, nimic. Am sunat la ei, cica la 90 viteza e buna. Mi-a dat un reset pe cont, nimic. Bine bine, acelasi router il am la ai mei la tara, acelasi tip de abonament si se duce in 400 pe download. Pe wireless. Cica aia de la suport: e netu mai bun acolo. Ia-o p-asta.
Am schimbat canalele, banda etc. Nu vrea peste 90. Parca ar fi limitat. Idei?
Blackskull(Citează)
12/04/2022 la 8:04 AM
Leagă-te și tu pe cablu la routerul ăla și fă un test de viteză. Dacă tot cu 90 Mbps merge atunci atât poate netul. Dacă merge mai mult, atunci mai caută :)
Pe Wi-Fi 6 dacă și laptopul are Wi-Fi 6 ar trebui să meargă la mai mult de 600 Mbps. (Evident, dacă și netul merge bine)
Iulian(Citează)
12/04/2022 la 9:21 AM
Stiu ca poate ai facut deja verificarile astea, dar:
1. Ai facut testul de viteza in aceeasi camera cu routerul?
2. Ai testat viteza folosind acelasi echipament pe care l-ai folosit si in locatia unde ai obtinut 400 mbps?
3. Nu ai posibilitatea sa testezi si cu un alt telefon cu Wi-Fi 6?
Andrei G(Citează)
12/04/2022 la 10:10 AM
Acelasi echipament. Routere identice, acelasi telefon, test facut in aceiasi camera la 1 m de router. Pe cablu n-am testat inca.
Posibil sa fie de la net, atata poate. Aici in bucale cred ca toti vecinii sint pe digi si fiecare are cel putin 5 echipamente legate permanent la router (eu de ex am 9 deviceuri legate permanent la wifi). Stiu vecini cu 15 deviceuri, chiar 20 – becuri, prize, telefoane, ACuri, masini spalat, frigidere, tvuri etc. La tara, bloc de pensionari, posibil sa mai fie vreo cativa cu net.
Blackskull(Citează)
12/04/2022 la 11:24 AM
e de la tine sefu, rutar de ala la 3 lei pe luna am si eu si merge excelent.
sincer la 3 lei pe luna e incredibil, nu inteleg care e profitul digi in combinatia asta
mihnea(Citează)
12/04/2022 la 11:25 AM
@Blackskull, testeaza si prin cablu si daca viteza este tot in jurul valorii de 90 mbps, suna din nou si solicita sa se faca o verificare. Indiferent de cati clienti sunt in zona, la Digi vitezele sunt mult mai mari de atat.
Intradevar, pe wireless poate fi influentata viteza vecinii din bloc, daca toti folosesc Wi-Fi 6 pe frecventa de 5 GHz.
@mihnea, cu siguranta nu exista un profit din chiria routerului. Este un cost asumat pentru a oferi un serviciu calitativ, tinand cont ca majoritatea folosesc dispozitive wireless. Cei 3 lei sunt doar o metoda de a isi amortiza o parte din investitia in echipamente.
Andrei G(Citează)
12/04/2022 la 7:11 PM
Testat pe cablu. Aceiasi viteza. Sunat la rds. Venit baetii. Rezolvat. Acu duduie wifiul cu 400-450.
Blackskull(Citează)
12/04/2022 la 8:01 AM
Pe wifi 5 și 6 crește mult și numărul de purtătoare. Deci se poate densifica și viteza rămâne undeva tot pe acolo.
Standardele mai vechi aveau acoperire mai bună. Practic, aici degeaba pun diverse antene pentru că frecvența are acoperire mai mică deci trebuie să ai mai multe routere, și așa au apărut soluțiile mesh.
Iulian(Citează)
12/04/2022 la 8:38 AM
Wifi 6 o fi inutil, dar cel mai mult ma enerveaza IPv6 – poate si pt ca nu inteleg de ce avem si 4 si 6.
Marean(Citează)
12/04/2022 la 9:48 AM
Este simplu.
De ce avem IPv6?
– clasele de IP-uri de pe IPv4 s-au terminat si a devenit din ce in ce mai complicat de gasit solutii in conditiile in care numarul de dispozitive conectate creste constant;
– asa ca s-a gasit solutia de a se implementa IPv6;
De ce mai avem in continuare IPv4?
– pentru ca nu toata lumea si-a permis sa faca trecerea in acelasi timp;
– aici trebuie luate in calcul echipamentele de infrastructura, dar si echipamentele de tip end-user care au sisteme de operare legacy ce nu cunosc tehnologia IPv6.
Este ca atunci cand au aparut masinile. A fost o evolutie fireasca, toata lumea stia ca sunt mai bune decat carutele, dar nu toti si-au permis sa cumpere in acelasi timp. Chiar si dupa mai mult de 100 de ani inca se mai folosesc carutele in zona rurala.
Andrei G(Citează)
12/04/2022 la 11:22 AM
gresit Andrei G.
la ipv4 nu s-au terminat clasele de IPs, sunt dinozauri gen AT&T sau pentagon sau care or mai fi care au clase f mari intregi date lor si pe care nu le folosesc.
daca s-ar face putina curatenie era loc inca mult si bine de ipv4.
mihnea(Citează)
12/04/2022 la 11:36 AM
Numarul total teoretic de IP-uri v4 este 4,294,967,296, adica undeva pe la jumatate din populatia globului.
Chiar daca s-ar elibera toate clasele detinute de gigantii in telecomunicatii si s-ar folosi inclusiv clasele speciale, tot nu ar fi suficiente pentru toata lumea. Gandeste-te ca sunt persoane care folosesc cate 10 dispozitive conectate la internet sau gandeste-te la numarul total de echipamente smart montate in spatii publice.
Se mai poate amana trecerea la IPv6 pentru cativa ani? Probabil ca da.
Se poate sistemul IPv4 la infinit? Cu siguranta nu.
Andrei G(Citează)
12/04/2022 la 1:55 PM
@AndreiG nu conteaza daca ai 1 sau 10 dispozitive acasa conectate la internet. Tot 1 IP public folosesti. Si 10 ipuri private routerul facand NAT
SirNeo(Citează)
12/04/2022 la 2:40 PM
Cand am primit routerul de la furnizorul din Olanda (ca in NL un nu poti folosi router-ul tau direct pt conectare la furnizor) era setat pe ipv6 si nu am putut sa fac port forward. A fost nevoie sa sun la ei sa imi reprogrameze routerul pe ipv4.
Deci nu inteleg cum functioneaza acest ipv6 de nu poti sa faci port fwd. Adica fiecare device are propria lui adresa externa pe ipv6 si poate fi accesat direct din internet? Sau era doar o problema legata de acest router/ furnizor?
Marean(Citează)
12/04/2022 la 3:30 PM
@Marean nu stiu daca functioneaza ori ba port fwd pe ipv6 dar nu e nevoie de asa ceva. ISPul ti-a atasat la router o clasa de ip-uri si fiecare device poate avea propriul ip acum
SirNeo(Citează)
13/04/2022 la 9:42 AM
@SirNeo, Romania are peste 5,7 milioane de conexiuni fixe de internet, asta insemnand in jur de 30% din populatia reala a tarii.
Tine cont ca mai exista si peste 20 de milioane de conexiuni de internet mobile. Plus companiile de hosting, plus fimele care au nevoie de mai multe ip-uri. Asadar numai la nivelul Romaniei, daca nu s-ar folosi NAT la nivel de provider, ar fi nevoie de peste 26 de milioane de ip-uri.
Andrei G(Citează)
12/04/2022 la 4:46 PM
Apropo de dispozitive care folosesc standarde vechi, nu știu ce pretenții aș putea avea de la Wi-Fi-ul TV-ului meu (un LG OLED C1, model 2021), când conexiunea pe fir e doar Ethernet 100 Mbps. Există un workaround prin conectarea unui dongle USB-3 – Ethernet de 1Gbps, dar după ce am conectat respectivul dongle orice aplicație care face cast a refuzat să mai vadă TV-ul în rețea…so thanks, but no, thanks.
seba18(Citează)
18/04/2022 la 9:56 AM
Eu am citit că Wi-Fi 6 e de fapt un Wi-Fi 5 puțin de tot îmbunătățit. Cred că s-au grăbit cu numele și standardul Wi-Fi 6 și de-asta acum Wi-Fi 6E e practic ceea ce trebuia să avem cu Wi-Fi 6. Eu încă am AP Unifi AC Lite care știe doar Wi-Fi 5 și care încă face treabă bună, dar multe dintre echipamentele mele sunt capabile de Wi-Fi 6E și voi face un upgrade în curând. Faptul că Ubiquiti nu a scos un AP Wi-Fi 6 cu adevărat bun a fost un semn pentru mine că nu era încă momentul să fac acel upgrade la AP-ul Unifi Wi-Fi 6 Pro (nu Lite, care e practic mai slab decât alte AP-uri mai vechi Unifi și care nu-s capabile de Wi-Fi 6).
Nu m-aș baza pe routerele Wi-Fi 6 de la Digi pentru că ar putea folosi TP-Link AX20 de primă generație care nu sunt chiar strălucite pe partea de Wi-Fi. Am preferat mereu să îmi cumpăr routerele sau AP-urile care să am ceva bun de folosit pe termen lung.
Mihai(Citează)
18/04/2022 la 12:24 PM
Un IP public pentru routerul fix, un IP pubilc pentru telefonul mobil de la V. si inca unul pentru telefonul de la O. Un IP public pentru masina (dap: masina se conecteaza singura la internet si face chestii). Mai sunt alte cateva care sunt “numai pentru tine” In plus: un IP pe calculatorul tau de la serviciu si inca unul pentru bacomatul de la colt de strada. vreo 30 pe fiecare POS, vreo 30 pe fiecare WIFI public pe care il accesezi lunar sunt partajate cu alti tilizatori ca tine, dar asa partajate fiind sunt proportionale cu numarul de utilizatori.
tudor(Citează)