un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

De ce ora reală nu există, ci este o convenție (inclusiv ora de vară sau de iarnă)

1 Apr 2022  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

De câte ori se schimbă ora, apare discuția despre care este ora reală, “ora-oră”, și care este ora falsă. Trăim pe ora falsă vara sau iarna, când schimbăm ora ca să avem mai multă lumină?

Iată părerea mea despre asta: nu există o oră reală sau oficială, stabilită prin cine știe ce considerente științifice sau măcar astronomice. Ora este o convenție pe care o urmăm cu toții și nimic mai mult.

Dovada cea mai bună este existența fusurilor orare. Odată la câteva mii de kilometri, oamenii de acolo au decis că ei nu vor urma ceasul altora, ci la ei este mai devreme cu o oră. Sau jumătate de oră, ca în India (unde este 12:30 când la noi este ora 10). Sau trei. Timpul este relativ, cum ar spune fizicienii deștepți.

Astronomic vorbind (cum altfel?), Pământul face o rotație în jurul axei sale în 24 de ore. Și, pentru că într-un moment al zilei ceasul trebuia deci să se reseteze, s-a ales miezul nopții pentru asta, la propriu în mijlocul nopții, că este un moment când majoritatea oamenilor dorm și resetarea ceasului îi confuzează pe mai puțini în acest caz.

Puteam la fel de bine ca ceea ce numim astăzi ora 6 să fie considerată ora 0. Asta ar fi însemnat că, în dialogul cu alți oameni am fi zis chestii precum “azi m-am trezit la 1” și “am program de lucru de la 2 la 11 cu pauză de masă de la ora 6 la 7”.

Pare ciudat acum, dar dacă am fi fost obișnuiți din naștere cu această convenție ni s-ar fi părut naturală. De fapt, dacă mâine ne sucim și trecem la alt moment al zilei pentru ora 0, probabil ne vom obișnui rapid și cu asta (ați văzut ce rapid s-au obișnuit oamenii să nu mai vorbească în lei vechi, ci în lei noi, nu?).

Este doar o convenție. Care o fi fost prima oră, acum mii de ani când s-o fi stabilit asta? Nu știu, dar nu contează.

Treaba asta este diferită de faptul că un an calendaristic are 365 de zile. Acest număr de zile are o explicație științifică foarte bună, anume că după 365 de zile și câteva ore planeta noastră ajunge din nou în același punct al orbitei sale în jurul Soarelui. Asta se observase încă din Antichitate, când oamenii nu aveau Netflix și nici poluare, așa că petreceau mult mai mult timp uitându-se la stele și mișcarea lor pe boltă.

Pe de altă parte, însă, faptul că anul se resetează în mijlocul iernii este tot o convenție. Putem împărți anul în 12 luni, sunt niște motive bune și pentru asta, dar faptul că luna 1 pică în mijlocul iernii este o convenție. Așa a stabilit cine o fi făcut primul calendar modern.

Părerea mea este că ne-a făcut un deserviciu. Putea la fel de bine să spună că luna 12 este iulie și luna 1 este august. Astfel am fi sărbătorit și noi Revelionul în mijlocul verii, pe plajă, cu un tequila sunrise în mână și bikini în fața ochilor.

Probabil că au fost însă interese mari la mijloc. Nu m-ar mira ca țările din emisfera sudică să fi dat o șpagă atunci. În emisfera sudică este vară de Revelion, deci cine vrea să-l petreacă pe plajă la căldură trebuie să călătorească acolo. Cred și eu că le convine!

(ăștia puteam fi noi, de Revelion, la Mamaia)

asus s5507

    34 comentarii

  1. (ați văzut ce rapid s-au obișnuit oamenii să nu mai vorbească în lei vechi, ci în lei noi, nu?)

    Mai iesi din bula.

      (Citează)

    • Exact! Si oare cat o fi fost spaga pentru a avea Revelionul in plina vara?
      Ps. In general te prinzi mai greu de o gluma sau te-ai trezit astazi cu fata la cearsaf?

        (Citează)

    • Afirmație ironică intenționată! Nu sesizezi umorul fin, nu?

        (Citează)

    • (ați văzut ce rapid s-au obișnuit oamenii să nu mai vorbească în lei vechi, ci în lei noi, nu?)

      Eu mereu am impresia ca sunt inconjurat de milionari in lei…

        (Citează)

    • De 17 ani s-a trecut și eu tot în milioane vorbesc, nu mai zic de cei mai în vârstă din jurul meu.

        (Citează)

  2. Greșit, este foarte simplu de fapt.

    Ora 12, miezul zilei, este stabilit ca momentul în care soarele trece pe la meridian, adică exact când razele soarelui cad perpendicular pe suprafața pământului în acel loc.

    Este perfect natural și normal ca aceasta să nu se întâmple simultan peste tot pe glob deci ora locală diferă în funcție de realitatea fizică și astronomică. Asa ca oamenii au ajustat fusul orar funcție de realitatea lor, sau cât de aproape au vrut să fie de aceasta.

    Desigur totul se explică începând cu agricultura și ciclul naturii. Oamenii au observat pe câmp că de la un moment dat ii pălește soarele în cap și nu pot lucra. Asa a apărut miezul zilei, iar miezul nopții a fost ales diametral opus.

    De ce este ora 12 in mijlocul zilei și nu 0 sau 6? Pentru ca deja țăranii erau pe câmp la lucrat pământul de cu noaptea în cap, așa 0 sau 6 era complet ilogic.

    Calendarul anual a fost de asemenea întâi bazat pe agricultura, funcție de sezonalitate, de asta la romani octombrie era luna a 8-a, după cum e clar și din nume. Nu mai știu de ce a fost ajustat, probabil e pe Wikipedia de ce avem forma actuală.

      (Citează)

    • Gaelex, mai citește o dată postarea ta. E ceva relevant? Că agricultură? E o convenție și atît, impusă in urma cu mult timp de puternicii vremii, la sfatul clericilor. Mai importantă era sincronizarea religioasă, că agricultura era făcută după vreme, nu după calendar. Adică nu conta ce zi era după ce soarele apărea într-un punct fix (echinocțiu), Moromete ara cînd nu-i îngheța curul pe brazdă după o țigară, iar starea vremii avea ciclitate perfectă. Era totuși important cînd se sărbătorea învierea fiului timplarului, cu asta nu te joci. Uita că după două milenii tot n-au nimerit calculatia, tot se face după urechea unor semianalfabeți de acu vreo mie de ani.
      Unitatea de măsură a timpului, secunda, e tot o convenție, ca și unitățile de măsură a distanțelor și a mărimilor fizice. In loc sa fie perioada in care au loc 9192631770 oscilații ale atomului de Cesiu, secunda putea fi sa zicem rotund perioada a 3971216924 oscilații, astfel încît minutul să aibă 100 secunde, ora 100 minute și ziua 20 ore, sau 200000 secunde sa fie rotația pământului în jurul axei sale, totul în sistem zecimal, cu 100 secunde la minut și 100 minute pe ora, sa fie 10000 și nu 3600 secunde într-o oră, la fel cum cercul putea să aibă 400 de grade și nu 360. Iar galonul putea avea fix 4 litri, nu 3.78 sau 3.75. inch-ul putea avea fix 25 mm sau 28, iar mila, ei bine, Dumnezeu cu mila lui.
      Trăim cu convenții. Unele mai bune, altele mai proaste. Deși avem zece degetele la mîini și puteam avea totul în sistem zecimal, unii s-au luat după ciclul lunii, care a dat 12 perioade in loc de 10 și tot așa.

        (Citează)

    • Agricultura a existat cu mult timp inaintea religiei, ca fapt divers multe religii si zeitatile lor sunt derivate din agricultura.

      Inclusiv unele traditii crestine sunt derivate sau din zeitati pagane bazate pe agricultura sau direct din agricultura.

      De exemplu Postul Pastelui se poate explica prin necesitatea reala de a face economie la mancare pentru ca dupa iarna nu prea mai aveau de nici unele.

        (Citează)

    • Finch: astfel încît minutul să aibă 100 secunde, ora 100 minute și ziua 20 ore

      Asta imi da asa un vibe de 1918 G Orwell.
      In trecut omenii foloseau de multe ori sistemul de numarare in baza 12. Are avantajele lui, se imparte usor la 2, 3, 4.
      Mi sa pare trist sa fie uniformitate totala. Traditiile aduc variante alternative, te face constient de evolutia noastra, faptul ca a fost un drum lung etc.

        (Citează)

    • Gaelex:
      Ora 12, miezul zilei, este stabilit ca momentul în care soarele trece pe la meridian, adică exact când razele soarelui cad perpendicular pe suprafața pământului în acel loc.

      Zici că atunci când îl bătea pe țăran soarele fix în creștet s-a scărpinat și-a zis „să fie ora 12?”
      Mă întreb de ce n-a zis să fie ora π/4!?

        (Citează)

  3. Acum o lună am căutat diferența dintre răsăritul soarelui la Bucuresti și la Timișoara, erau de vreo 13 minute. Cineva este nedreptățit.

      (Citează)

    • Sa vezi diferenta intre Constanta si Oradea.
      25 minute. Pur si simplu m-am speriat, cand m-am trezit dupa ceas si afara era noapte.

        (Citează)

  4. Fără supărare, deși te apreciez, mi se pare că ai bătut câmpii la greu în acest articol.

      (Citează)

  5. Andrei:
    Fără supărare, deși te apreciez, mi se pare că ai bătut câmpii la greu în acest articol.

    A fost doar o mare gluma de 1 aprilie, dar ne-a picat noua fisa mai greu. Am muscat si eu, ca bibanul

      (Citează)

  6. ,,(ăștia puteam fi noi, de Revelion, la Mamaia),, – La Mamaia? Asta dupa ce uzinele Dacia au cumparat uzinele Chrysler si dupa ce Romania si-a facut mila de SUA si le-a achitat datoria externa, sau cum?
    Saracii aia din Bahamas, ar plati bani grei ca sa aiba si ei parte de minunatia de plaje de la Mamaia… A si apropo.. romana ar fi devenit Lingua Franca, urmand a fi vorbita de 90% din populatia globului …
    Nah.. ca sa te simti bine de dimineata …;D

      (Citează)

  7. Alt exemplu, in televiziune ziua calendaristica incepe la 02:00 si se termina la 25:59 (adica 01:59 noaptea). Asta se face din ratiuni de obiceiuri de consum TV, intre 12 si 2 noaptea mai exista oameni care se uita la TV, pe cand dupa aceea pana dimineata consumul scade pana spre zero, ca atunci lumea chiar doarme. Lucrand in domeniu, m-am obisnuit rapid sa folosesc conventia asta, urmarind ce se intampla pe intervalul 06:00-26:00, cel in care in mod normal se plaseaza publicitatea. In ultima vreme unele canale au deschis si intervalul 02-06 pentru publicitate, din cauza cererii foarte mari si a faptului ca, desi e audienta mica, este totusi ceva. Nu ar fi imposibil sa se schimbe la un moment dat conventia, si sa se raporteze totul pe 00:00-23:59. Deci Radu are dreptate, ora de vara/iarna e o conventie ce poate sa apara si sa dispara.

      (Citează)

    • @ipo, conventia la care te referi vine din preistoria masuratorilor de audienta (ma rog, mai degraba ev mediu pentru ca in preistorie era cu jurnale de audienta). La ora aia erau mai libere liniile telefonice pentru raportarea datelor de vizionare inregistrate si probabil era mai ieftin. La noi a venit din afara si nu stiu cata nevoie reala era de asa ceva. Probabil asa erau softurile deja facute.

        (Citează)

    • @pvladc: In preistorie Nielsen facea chestionarele PAPI si le raporta in valuri. De acolo se trag sezoanele din seriale. Nici cu evul mediu nu mi se pare plauzibil, nu cred ca parca de la 12 noaptea era mai ieftin impulsul la telefon pe Xnet.

      Cand lucram in monitorizare pe casete VHS, deci in epoca premoderna, pe la 1848, Raportarea o faceam tot pana la 02:00, or eu nu eram la furnizorul de date de audienta.

      Voiam doar sa subliniez ca pot exista multe conventii, inclusiv ziua care tine intre 02:00 si 26:00.

        (Citează)

  8. Super articol, am râs! Bine că mai putem să și râdem că sincer am plâns destul.

      (Citează)

  9. O fi ora o conventie, dar pe mine schimbarea ei ma da peste cap cel putin 1 saptamana: sunt obosit si nauc.
    Si la fel ca mine sunt mai multi, de exemplu la o simpla cautare pe net rezulta asta “studies have linked DST to increased traffic accidents, higher rates of stroke, and a bump in heart attacks”.

    Deci sincer nu ma intereseaza care e ora reala, eu vreau doar sa nu se mai schimbe, for fuck’s sake.

    Si inca o chestie pe care am aflat-o saptamana trecuta: se pare ca DST (daylight saving time) se refera la a economisi lumina in timpul VERIII, nu in timpul iernii cum am crezut eu pana la frumoasa varsta pe care o am.

    Cica s-a trezit unul acum 100 de ani la ora 6 dimineata intr-o vara si era foarte lumina afara si atunci s-a zis ca ar fi mai bine sa fie ora 7 in loc de 6.

      (Citează)

    • Nu inteleg cum te poate da peste cap o diferenta de o ora, ca doar nu te culci in fiecare zi la fix aceeasi ora si acelasi minut.

      Anul asta am uitat complet de schimbarea orei, am observat a doua zi dupa pranz ca ceasul de la cuptor nu se reglase singur. Atat de afectat am fost

        (Citează)

    • Si eu am un program de somn foarte haotic, asa ca trecerea la ora de vara/iarna nu ma afecteaza cu nimic.

        (Citează)

  10. valentinul: Asta imi da asa un vibe de 1918 G Orwell.
    In trecut omenii foloseau de multe ori sistemul de numarare in baza 12. Are avantajele lui, se imparte usor la 2, 3, 4.
    Mi sa pare trist sa fie uniformitate totala. Traditiile aduc variante alternative, te face constient de evolutia noastra, faptul ca a fost un drum lung etc.

    Orwell avea alt an, actualizeaza-ti aplicatia de calendar.

      (Citează)

    • Ms, acum am vazut ca l-am scris aiurea. Este suficienta informatie cat sa nu fie pierdut mesajul :P

        (Citează)

  11. Articolele de 1 aprilie ar trebui interzise. Azi e zi de citit Times New Roman. Macar acolo stii de la inceput ca nu e pe bune. Sau e? :))

      (Citează)

  12. ipo:

    Cand lucram in monitorizare pe casete VHS, deci in epoca premoderna, pe la 1848, Raportarea o faceam tot pana la 02:00, or eu nu eram la furnizorul de date de audienta.

    mediawatch sau cum se mai numea serviciul ala?

      (Citează)

  13. Un fel de random thoughts, cand probabil puteai sa te si documentezi nitel inainte, e chiar un subiect interesant asta cu felul in care am ajuns sa avem calendarul astazi.
    Tot asa fara sa ma documentez as putea sa speculez ca faptul ca avem anul nou in iarna e din cauza faptului ca e aproape de solstitiul de iarna, si ca faptul ca in emisfera nordica, acolo unde se afla aia care si-au impus cu forta calendarul pe tot pamantul, soarele incepe din nou sa urce pe cer in perioada aia, avand semnificatia unui nou inceput.
    Altfel da, totul e o conventie, dar diverse civilizatii au ales diverse momente astronomice (in unele cazuri echinoctiul) pentru a alege inceputul unui an.
    Iar in ce priveste agricultura, bineinteles ca anul nostru calendaristic are strict legatura cu ciclurile agricole. De aia anul calendaristic pe care il folosim e foarte apropiat de anul tropic, nu de cel sideral. Practic anul nostru calendaristic e legat de succesiunea anotimpurilor, nu de pozitia pamantului pe orbita in jurul soarelui, un an tropic e diferit de durata unei perioade de revolutie in jurul soarelui.

      (Citează)

  14. pvladc: mediawatch sau cum se mai numea serviciul ala?

    Poti sa-i spui si asa, aveau o relatie schizoida intre mediawatch si softul care se numea mediatrack.

      (Citează)

  15. Era mai bine daca prindea reforma la ora zecimala, incercata in vremea revolutie franceze.

    https://www.mentalfloss.com/article/32127/decimal-time-how-french-made-10-hour-day

      (Citează)

  16. s-au obisnuit pe dreq cu leii noi inca se spune milioane la greu si oameni care au trait cu lei ca acum pe timpul lui ceausescu ( dana chera fosta grecu inca spune 200 roni desi nu scrie nicaieri decat lei ) dar cu ora schimbata e cea mai mare imbecilitate si mor de draci cand cu pandemia p masii au renuntat dar sper ca pana la urma se va rezolva sa se termine cu rahatul asta de schimbare de ora , eu inca imia duc aminte de vremea cand nu se schimba ora prin 74

      (Citează)

  17. Tano:
    De 17 ani s-a trecut și eu tot în milioane vorbesc, nu mai zic de cei mai în vârstă din jurul meu.

    Aud părinții cum zic ca și-au cumparat nu știu ce prostioara, zic foarte relaxați ca “ee am dat doua sute sau trei sute de lei”, pe mine ma iau transpirațiile când aud ca au dat atâția bani și mintea mi se blochează preț de câteva secunde, însă ei de fapt au dat 20 sau 30 de lei

      (Citează)

  18. Edmond Vasiliu

    01/04/2022 la 10:18 PM

    Salutare
    Ora de iarna este ora buna pentru ca ora 12 la amiaza corespunde cu soarele la sud si ai ceva care inseamna ceva. E miezul zilei astronomice. Reprezinta o realitate tangibila. In timpul verii la ora 12 soarele e “undeva” total deamboolea.
    Ora de vara a aparut pentru lenesi, atata tot.
    Schimbarea orei, mai ales de la iarna la vara, provoaca mari probleme de adaptare ceea ce nu e bine deloc. Se produc foarte multe accidente in saptamana de dupa schimbarea orei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus