un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestorePC GarageFlipSecomAltex. 📺YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

State of nwradu – ediția de martie 2022

15 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Din lac în puț, așa voi prefața această lună. Adică în februarie mă temeam de covid și vorbeam de anxietatea legată de venituri, că începutul de an este mereu lent. Apoi a venit un război în țara vecină. Ce să mai zic acum? Mi-e rușine să mă plâng de probleme ce par mărunte atunci când te gândești că o sută de mii de ucraineni au trecut granița noastră cu doar ce pot căra în mână, lăsând în urmă tot ce-au adunat până acum în viață. Așa că voi încerca să țin asta la minim.

Luna aceasta a fost un rollercoaster. Din fericire, eu și Matilda suntem calmi, nu ne temem de un război aici, nu am făcut nici provizii de ulei sau drojdie. Ne temem însă de o criză financiară, de fapt de scumpiri pe toate planurile, iar în plus anxietatea legată de venituri pe care o simțeam luna trecută s-a continuat acum din plin, poate și în aprilie. Aveam o campanie în lucru, dar a intrat pe hold din cauza războiului. Este un început prost de an.

Poate părea deci surprinzător când voi spune că în această lună cumpărăm un apartament nou. Unul de două camere, este pentru închiriat—este practic o investiție—, în complexul Core de pe lângă Timpuri Noi. Acum câteva zile am semnat ante-contractul și am plătit un avans modic. Urmează actele finale.

Așa că s-au dus grijile legate de bănci și cum să-ți ții mai bine banii în caz de război. Noi nu vom mai avea bani. Vor fi toate conturile pe zero, am lichidat majoritatea economiilor noastre, ba chiar ne împrumutăm de un alt teanc de bani ca să-l cumpărăm.

Peste câteva zile voi scrie și articolul despre finanțe, acțiuni și fonduri – ediția de martie, așa că voi zice acolo mai pe îndelete despre decizia de a cumpăra apartamentul. Pe scurt, însă, noi nu credem că va urma o criză imobiliară și o ieftinire semnificativă a apartamentelor în particular. Și chiar dacă acum nu pare cel mai bun moment să rămâi fără bani în cont, în practică noi studiem de câțiva ani piața imobiliară, iar numărul apartamentelor care îndeplinesc simultan condițiile noastre (bine compartimentat, zonă bună cu metrou, bloc nou și practic finalizat – asta ca să se închirieze cu o sumă mai mare) este de fapt mic. Dacă nu-l luam pe acesta, n-am fi avut de unde alege altul peste jumătate de an, să zicem.

Dar cum ziceam, revin mai pe larg cu acest subiect, hold your horses. Data viitoare când intru în el voi face și un clip video, ca să vedeți cum arată.

După ce semnăm actele și primim cheia, urmează mobilatul și dotatul cu electrocasnice. Am văzut ieri că s-a blocat zona Shenzen din cauza covidului, iar jumătate din electronicele lumii acolo sunt produse. Sper că nu va apărea o mini-criză și în acest domeniu.

N-am făcut multe alte lucruri. Am donat niște bani, 1.000 de lei în total, unor oameni și asociații care duc direct provizii refugiaților din Ucraina. Ultimele mele rude din Cernăuți au venit apoi în România, la fel ca bunica mea acum 82 de ani. Sunt de fapt urmașii rudelor care n-au făcut acest drum cu bunica mea pentru că părinții lor erau pe front sau deja deportați spre Siberia și n-au vrut să plece fără ei în 1940 sau după aceea. Stau undeva lângă Brașov acum, în gazdă la rude de acolo. Matilda le-a trimis și lor un pachet, inclusiv cu niște dulciuri pentru că era 8 martie, și sper că asta i-a făcut să zâmbească un pic.

În rest, vremea rece ne-a cam ținut în casă parcă mai mult decât în februarie. Am ieșit de câteva ori la plimbare prin oraș, eu ținând-o pe Alice în ham, la piept. Îmi place mult să o plimb așa, iar recordul este undeva la 10.000 de pași cu 7 kilograme de Alice la piept. De obicei doarme, dar când se trezește se mai uită în sus la mine și mormăie fericită. Am scos-o și pe ninsoare așa, dar n-a fost prea impresionată de faptul că pică apă din cer în formă de fulgi.

La finalul lunii februarie a fost ziua mea. N-am făcut ceva special, a fost weekendul când m-a lăsat bateria la mașină și oricum era frig, așa că am stat în casă. Am băut un vin cumpărat acum doi ani special pentru un astfel de moment. Anul trecut Matilda era gravidă, așa că l-am amânat pe 2022. A fost un Kendall-Jackson alb Vintner’s Reserve Chardonnay din 2010, unul dintre vinurile mele preferate și incredibil de gustoase și parfumate. Am avut noroc cu el. L-am luat dintr-un Selgros, sticla de 2010 era la raft printre cele de 2017 și la același preț. Oamenii aceia n-au știu ce vând acolo.

 

Alice împlinește 6 luni peste exact două zile. Nu-mi vine să cred că a trecut deja jumătate de an. 6 luni de la sperietura cu covid, cu nașterea neașteptată, (cu iPad Mini), cu vizita la maternitate când am văzut-o pentru prima oară. Am scris aici cum mă simt acum cu ea în brațe.

Are 7,2 kilograme și 64 cm lungime, cifre în medie. Incredibil ce rapid cresc copiii. Mă uit la fotografiile din prima lună cu ea și era atât de mică și ușoară pe când acum pare o lungană și are mai mult decât dublul greutății de la naștere. Weekendul trecut am ieșit în oraș cu Mariciu și Georgiana. Mă uitam la Noel că, deși doar cu 4 luni mai în vârstă decât Alice, are mobilitate mult mai mare, mănâncă de toate și este mult mai activ decât Alice. Se vede că înțelege ce se întâmplă în jurul lui, pe când Alice se uită uimită la tot ce-i nou și le procesează mai greu.

Am început de trei zile diversificarea. Primul lucru mâncat de Alice a fost dovlecel fiert. Pare că i-a plăcut, deci seamănă cu maică-sa, că eu n-aș mânca dovlecel fiert, fără condimente, decât silit. Este amuzantă cum stă în scăunelul ei ca un căpitan de vapor și molfăie la câte un morcov sau dovlecel, deși de cele mai multe ori îi cad din gură pe bavețica (cu buzunar de recuperare) de pe piept. Se murdărește singură așa tare încât mă gândesc să o înfoliem întâi.

Cum Matilda se ocupă de ea mult mai mult decât mine în timpul zilei, în unele dimineți o iau eu la ora 7, când ne dă trezirea, și Matilda mai doarme o oră. Îmi plac acele momente. Sunt vreo 90 de minute în care sunt doar eu cu Alice și o iau cu mine prin casă și îi vorbesc cât timp îmi fac o cafea și știrile zilei. Uneori nu mă lasă și tot vrea atenție, alteori se joacă lângă mine cu ceva. Un bigudiu mov și moale și flexibil de-al Matildei este acum jucăria ei preferată.

Ieri i-am făcut pașaport, după cum am scris aici. Este gata de luat în vacanțe pe care nu și le va aduce aminte când va fi mare.

 

Am refuzat două deplasări pentru că nu voiam să risc covidul. Paris și Barcelona. Oricum nu-i sezon bun pentru astfel de orașe.

 

Plăcerea mea secretă în ultima perioadă a fost Elden Ring. Am cumpărat jocul în ziua lansării și este extraordinar, unul dintre cele mai bune făcute vreodată. O să scriu un review. N-am mai văzut niciodată așa peisaje de high fantasy decăzut si nici așa varietate mare de monștri și boși. L-am jucat o grămadă și sunt pe la jumătate. Este și foarte dificil, dar asta doar mă ambiționează.

Din lista de aici, am comandat la Tacos Factory. De fapt nu fac tacos, ci mai degrabă un soi de burrito. Mie mi s-a părut o shaorma cu alt nume, că are în ea pui și cartofi prăjiți. Data viitoare o să iau direct shaorma. Oricum, aviz amatorilor: un “taco” mărimea L ajunge la două persoane.

Ne uităm acum la Drive to Survive sezonul 4 și așteptăm cursa de Formula 1 de duminică, din noul sezon. Matilda încă înjură modul în care a câștigat Verstappen campionatul trecut. Trebuie să-i pup cândva pe realizatorii serialului Drive to Survive. A transformat-o pe Matilda din “cum te poți uita la mașini care se învârt în cerc?” în fan înfocat Formula 1, știe acum echipele, piloții și rezultatele din ultimii doi ani la fel de bine ca și mine.

Ne-am uitat înainte de asta la niște reality show-uri din Netflix care sunt la modă acum, unele legate de relații și dating: Too Hot to Handle, Love is Blind, Dating Around, Single’s Inferno. Mi s-au părut foarte interesante, în special edițiile din Japonia sau Coreea de Sud, când vezi cât de diferite sunt regulile sociale de acolo. Ăia în Brazilia făceau sex din prima zi. În Japonia, unii urmau să se căsătorească și abia se țineau de mână, nu se priveau în ochi și le era teamă să-și spună ce-i deranjează pe unul la celălalt.

Luna trecută reciteam Ringworld, de Larry Niven. Am citit volumele 1 și 2, dar am abandonat volumul 3 pentru că este prea plictisitor. Oricum știu cum se termină, că le-am mai citit acum mulți ani. Am recitit apoi Lord of Light de Roger Zelazny, romanul meu preferat. Cred că l-am citit de 15 ori până acum, dar niciodată în ultimii 7-8 ani, așa că l-am redescoperit cu plăcere. Un artist, acest Zelazny, genul de scriitor care nu doar vine cu imaginație din plin și acțiune plăcută, dar fiecare frază arată și cât de bine a stăpânit limba engleză. Foarte mulți scriitori sunt plictisitori în exprimare, chiar dacă povestea este bună. Cei geniali fac magie și din arta cuvintelor.

Apoi am citit Artemis a lui Andy Weir, probabil cea mai slabă carte a sa în comparație cu The Martian și Hail Mary. Acțiune neinteresantă, personaje neverosimile. Acum am trecut la seria Quilifer a lui Walter Jon Williams, care-i un scriitor excelent. Am citit seria sa The Praxis de cărți SF și vi le recomand din plin, sunt foarte, foarte bune. Dornic de mai mult, am trecut la seria Quilifer, care-i fantasy, dar pare asemănătoare în ideile generale și până acum îmi place.

Nu-mi vine să cred că peste vreo lună este deja Paștele.

asus s5507

    29 comentarii

  1. Felicitări pentru achiziție! Nici eu nu cred că piața imobiliară va înregistra scăderi semnificative. Situația din Ucraina ar trebui să se aplaneze în vreo 2 săptămâni, că doar atât mai pot duce rusnacii luptele de “denazificare”, după care va urma colapsul economic.

      (Citează)

    • Câteva luni, zic eu, că merg greu negocierile, iar apoi urmează o perioadă lungă de încălcări ale acordurilor și alte prostii făcute de ruși. Dar să sperăm că începe o rezolvare, da.

        (Citează)

  2. Welcome to the jungle. Săptămâna trecută aveam programare la precontract. Ne am răzgândit în ultimul moment. Era o situație în care nu eram foarte incantat de casă oricum.
    Săptămâna asta o sa semnez rezervare, altă casă. Ne am gândit și răzgândit. Lucram in domenii în care este aproape imposibil sa nu ai de lucru. Vedem ce o fi.
    Se pare că asta va fi noua stare de spirit a lumii, crize și războaie.
    Pentru că nu este o parte buna la tot acest război să zicem că dacă privești din alt unghi nu mai vezi toți snowfleicsii cum se plâng pe net pentru chestii neînsemnate, nu mai zice nimeni nimic despre văi, cum poți să presupui că sunt un el/ea.
    Vremurile grele creează oameni puternici.

      (Citează)

  3. Locuintele se scumpesc, masinile se scumpesc, mancarea se scumpeste. Materia prima ptr orice se scumpeste. Cam asta ne paste in viitor. Si nu cred ca o ieftinire va veni prea curand.
    Acum 3 ani am luat un ap. de 3 camere intr-un complex. Azi, au ajuns la blocul 4 finalizat si pretul unui apartament identic este cu 20.000 euro mai mult. Identic! Tin minte cum ziceau unii…..noooo ca se ieftinesc, vine criza etc. Mda sigur.
    La masini acelasi lucru. Aveam de gand sa ma primenesc, am tot lalait-o si acum este pretul cu apoape 1500 euro mai mult la modelul pe care pusesem ochii. In conditiile in care materia prima se scumpeste (de la tabla pana la metalele rare din catalizator) nu vad prea bine situatia nici aici. Plus criza semiconductori, criza in transporturi etc

      (Citează)

    • 20k în plus este ok. Pe aici pe la noi am văzut și 30k în plus față de acum câțiva ani pentru 2 camere. OK, în alt bloc, dar aceeași suprafață și aceeași zonă.

      Cea mai mare greșeală a fost că nu ne-am împrumutat acum câțiva ani. Am tot crezut că se va sparge bula. Acum 3-4 ani puteam lua cu 60% din prețul de astăzi.

        (Citează)

  4. Apartamentul il cumparati la comun, sau va fi doar pe numele unuia dintre voi?

      (Citează)

    • Este imposibil in România sa cumperi doar pe numele tău.
      In plus ar fi un mare semn de întrebare.

        (Citează)

    • De ce e imposibil? Și semn de întrebare la ce? Un prieten căsătorit tocmai și-a luat apt pe numele lui, fara nicio problema cu banca și fără niciun semn de întrebare din partea nimănui.

        (Citează)

    • Kopa_Kopan:
      Apartamentul il cumparati la comun, sau va fi doar pe numele unuia dintre voi?

      Se poate lua pe numele unuia singur sau cu ambele nume trecute în acte. Indiferent de ce alegi, jumătate din apartament este al soțului/soției în fața legii.

      Noi luăm cu ambele nume trecute. Acum că scriu asta îmi dau seama că mai bine mergeam cu un singur nume. Sigur vor fi situații când va fi nevoie să semnăm amândoi cine știe ce acte sau contracte, în loc să fie doar unul dintre noi prezent pentru asta.

        (Citează)

  5. Sa cumperi o locuinta ca modalitate de a proteja banii contra inflatiei cred ca este o idee buna zilele astea.

    Pe de alta parte, daca va fi inflatie si criza, preturile la imobiliare nu au cum sa creasca, pt ca scade venitul disponibil al oamenilor, deci va scadea cererea solvabila cum se zice (lumea vrea casa, dar nu isi permite).

    Deci e pe termen lung investitia. Cu conditia sa nu fie instabilitate in zona din cauza razboiului si sa plece si mai multa lume. Ma rog, incertitudini.

    Ideea de a baga TOTI banii in imobiliare in prag de criza nu stiu daca e asa grozava. Unii oameni vorbesc de stagflatie, adica si inflatie, dar si somaj, deci na.

    Habar nu am ce va fi si ce e de facut ca sa ne protejam financiar, dar clar e si pentru mine o sursa de stres.

      (Citează)

  6. Okochea:
    Este imposibil in România sa cumperi doar pe numele tău.
    In plus ar fi un mare semn de întrebare.

    Nu e imposibil. Se numește separație convențională a bunurilor. In timpul căsătoriei poți stabili dacă un anumit bun sau mai multe sa între doar in patrimoniul unuia dintre soți. Nu e nimic cușer. Se face la notar.

      (Citează)

  7. Iti urez tie si familiei numai bine, de aici din Germania!
    Se vede ca esti si influencer, ca dupa articolul asta am cumparat direct jocul Elden RIng.

      (Citează)

  8. La începutul anului mă gândeam și eu să cumpăr un apartament undeva aproape de plajă, în Spania, cum fac pensionarii britanici. Dar acum nu mai știu ce să zic, habar n-am cum vor evola lucrurile. În principiu ar trebui să accelerez planurile, că imobiliarele sunt bune, Spania e departe de Rusia, e cald acolo și prețurile sunt scăzute. Dar e atâta incertitudine încât am senzația că voi fi prins în curul gol în caz de orice.

    Și planurile de renovare le-am schimbat, de la estetic la izolații și fotovoltaice. Acțiuni am renunțat să mai cumpăr, adică doar dacă scad sub niște praguri mă mai gândesc. Cred că o să fie nasol, dar am crezut asta și la covid și nu am avut dreptate.

      (Citează)

  9. Apartamentul poate sa fie o investiție buna dacă îți este frica ca se devalorizează banii. Piața de închirieri este la pământ acum, poate dacă se întorc studenții sa își mai revină cât de cât.

      (Citează)

  10. Sunt curios cum arata calculele referitoare la investitia intr-un imobil. Pana acum, la mine arata asa: chiria obtinuta iti aduce, in cel mai bun caz, un 6% pe an (considerand clasicul 17 ani amortizare din chirii, la 100% grad de ocupare – tot ce se ramburseaza in mai mult de 17 ani reprezinta o investitie proasta dpdv al chiriei, tot ce e sub, e buna). In functie de ce sursa de bani ai si de cat reusesti sa inchiriezi maximul e, deci, 6%. Inflatia va fi acoperita de pretul in sine al apartamentului asadar randamentul calculat pe un interval de timp, sa zicem, ar fi inflatia in acea perioada plus un maxim de 6%. Daca te imprumuti la banca, daca nu ai chirie in fiecare luna, din 6% ramai cu mai putin. Nu zic ca e bine sau rau, sunt doar curios cum arata calculele voastre.
    Daca e sa ascultam pe multi analisti financiari, cica sunt intrumente de economisire mai bune.
    Dupa mine, investitia in imobiliare iti aduce un castig substantial daca se intampla 2 chestii: negociezi bine pretul de cumparare astfel incat sa-l iei sub piata (si asta se poate intampla din varii motive: vanzatorul are nevoie de bani, contructorul in insolventa cum era sa iau eu un apartament acum vreo 10 ani la jumatate fata de pretul afisat cu un an inainte etc.) si/sau cumperi intr-o zona cu potential de dezvoltare (dar asta se aplica mai mult la terenuri decat la apartamente, dar nu-i exclus nici sa iei ceva gata contruit care sa aiba un boom intr-o anumita zona).

      (Citează)

    • Apartamentele despre care se vorbește în articol costa de la circa 130.000 euro în sus, deci cei 6% pe an despre care vorbești înseamnă circa 7.800 euro pe an câștig din chirie, adică să îți ramana 650 de euro chirie lunară.
      La închiriere se plătește un impozit la stat, peste 2200 de lei lunar (parca) se plătește și asigurare de sănătate (CAS), in apartament se mai strica una, altă, poate nu găsești mereu chiriași,deci că sa îți ramana 650 de euro lunar trebuie sa închiriezi cu vreo 900 de euro pe lună – adică o chirie de circa 4500 lei/lună.

      Părerea mea este că în momentul de față, dar si în viitorul apropiat, este extrem de greu să găsești chiriași la acest pret pentru că sunt extrem de multe oferte la preturi mai mici – deci randamentul real din chirii nu este nici pe departe 6%, ci mai degrabă un 3, maxim 4%

        (Citează)

    • N-ai inteles. 6% e maxim ce poti obtine, la pretul pietii. Deci 650 EUR e chiria pe are o incasezi. Din asta scazi impozitul si reparatiile (pe care eu am uitat sa le mentione in postul anteiror), cum bine ai spus. De aia zic, a facut cineva calcule diferite de astea? Eventual cineva care are deja experienta similara de cativa ani si si-a reevaluat ulterior business case-ul?

        (Citează)

    • Cu 650 € sperăm să-l închiriem.

      Imobiliarele sunt bune și ca investiție pe termen mediu și lung. Un apartament luat în 2017 cu 65.000 € valorează astăzi 90.000 €, poate chiar mai mult, iar între timp a produs și bani din chirie.

        (Citează)

    • Bun. Deci 650, exact acel 6% cat estimam. Ai luat reperul 2017, cand probabil piata imobiliara era jos. Ia reperul 2007 si compara cu inflatia. Oricum, asta mai adauga o varianta, la cele 2 pe care le-am expus in postul anterior, in care imobiliarele sunt profitabile substantial: cumperi (daca iti permiti) in perioada de criza imobiliara si vinzi cand e boom-ul.
      Totusi, vad ca inginereste n-ai facut calculele.

        (Citează)

  11. Curajoasa decizie! Si eu ma uiatam la imobiliare, dar am zis ca mai astept. In caz de ceva nasol mai bine sa avem mobilitate si banii in cont. De asemenea, inca sper sa mai scada preturile, sau macar sa stagneze in cazul in care euro o sa o ia la deal.

      (Citează)

  12. Roger Zelazny e interesant.

    Pe de o parte, nu inteleg cum poate sa-ti placa Lord of Light care e o chestie fara cap si coada.

    Pe de alta parte, a scris Sapte Printi din Amber, care pentru mine e cea mai buna carte fantesy din toate timpurile.

      (Citează)

    • Cu seria Amber am început și eu să-l citesc, foarte bună într-adevăr.

      Lord of Light nu este fără cap și coadă, ci doar trebuie citită cu atenție. La a doua citire, când știi în mare lucrurile, începi să observi detalii fine, să te prinzi că majoritatea capitolelor explică cum a ajuns în situația din primul și ultimul capitol, apoi vezi tot felul de mențiuni scurte despre trecut, metafore etc.

        (Citează)

  13. La vinuri albe, in general e bine sa fie de anul asta, max de anul trecut
    Doar anumite vinuri albe sunt ok sa fie maturate

      (Citează)

  14. Mă întreb de ce lumea considera Timpuri Noi o “zona buna” doar pt că e aproape de centru și are metrou. O zona gri, fara verdeață, doar betoane și zgomote de mașini.

      (Citează)

    • Ai Parcul Tineretului la 10 minute de mers pe jos. Ai metrou, restaurante, magazine, Unirii la o stație, iar pe străduțe este liniște și pace.

        (Citează)

  15. Felicitari pentru achizitie. O decizie buna zic eu. Si eu am cumparat un apartament anul trecut. Oamenii nu realizeaza ca incet, incet, apartamentele o sa ajunga la aceleasi preturi ca cele din vest pentru ca intr-un final o sa trecem si la moneda euro… sper. In concluzie nu cred ca o sa mai scada preturile la imobiliare poate plafonare cel mult. Cat despre pandemie si razboi…cu fricile astea asa nu mai cumparam nimic. Timpul nu asteapta pe nimeni.

      (Citează)

  16. Incerc sa imi dau seama daca este o investitie buna sau nu. Stai in chirie, dar ai luat 2 camere micute – 53mp – intr-o zona destul de gri. Veniturile tale sunt in prezent reduse si tin cumva de bugetele de marketing ale firmelor. Chiria asteptata pare mare – cati chiriasi de 500 euro poti gasi care sa aleaga acea zona. Veniturile generate de chirii sunt afectate de dobanda la credit, sansele reduse sa gasesti chiriasi pe termen lung care sa fie dispusi sa dea atatia bani lunar si sa nu ia si ei un apartament pe baza aceluiasi miraj – ca ii va creste valoarea.
    Pe de alta parte, nu stiu ce ai fi putut lua in schimb. Toata zona e scumpa, apartamentele mici. Banii in banca sunt mancati de inflatie. Bursa e pe minus.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus