►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
2 Mar 2022 ·
GÂNDURI ·
Poate nu mă pricep eu să caut. Încerc să aflu ce face statul român pentru refugiații ucraineni, unde sunt taberele pentru refugiați, care este gradul lor de ocupare, ce nevoi au șamd. N-am găsit informații de acest tip.
Nu există nimic centralizat, vreun site oficial pe care să afli una alta. Sau nu-l găsesc eu?
De exemplu, de pe pagina lui Clotilde Armand aflu că undeva în sectorul 1 sunt găzduiți 800 de refugiați. De la altcineva aflu că la Snagov sunt alți refugiați. Altfel spus, nu-i nevoie de ajutor și donații și provizii doar la granițe, ci prin toată România. Dar unde este o listă? Unde scrie dacă mai au nevoie de scutece sau, din contră, de cartele telefonice sau poate de ghete de iarnă?
Am găsit doar pagina aceasta a guvernului numită Ucraina – Împreună ajutăm mai mult. Acolo este un formular în care firmele și asociațiile și persoanele care vor să ajute cumva pot să se înscrie, dar nu este explicat de ce ajutor ar fi nevoie și nici ce se va întâmpla după înscrierea acolo. Îi contactează primul ministru sau ce?
Pagina are însă ceva util: un PDF bun de printat și afișat pe unde o fi util, e chiar primul acolo. Este disponibil în română, ucraineană și engleză și include câteva informații despre obținerea de azil, dreptul de muncă și servicii medicale. Asta este bună de tipărit și de lipit în geamul magazinelor sau blocurilor sau mașinilor prin zonele de graniță, aș zice eu. Dacă stați în zonă, puneți-l la vedere.
În rest, însă, lipsesc informațiile care cred că ar fi utile multor oameni. Un comunicat primit astăzi spune că 270 de tone de alimente și produse de igienă au fost donate de Carrefour România. Felicitări, dar este destul, mai trebuie astfel de produse? Lipsește dimensiunea problemei. 5.500 de clienți eMAG au donat 350.000 de lei în primele 20 de ore de la lansarea platformei, iar banii vor ajunge la Crucea Roșie Română, care îi folosește tot pentru alimente și produse sanitare. Pe pagina IGSU am aflat că la Vama Siret sunt montate 30 de corturi cu 201 paturi pliabile.
Până și site-urile românești de știri insistă mai degrabă pe luptele punctuale din Ucraina și mult mai puțin pe ce se întâmplă la granițele României și situația concretă de acolo. De exemplu, rudele mele din Cernăuți au intrat dimineață prin Vama Siret, au fost duse la ora 11 pe un stadion din zonă și de 7 ore stau blocate acolo, fără să știe de ce. Alte rude care s-au dus după ei nu știu nici ele ce se întâmplă. Am căutat informații și nu am găsit pe nicăieri despre procedura aceasta.
Mi se pare incredibil că trăim în vremea în care poți vedea în timp real pe hartă avioanele de spionaj, iar site-urile lor oficiale le anunță specificațiile și dau fotografii cu ele, dar nu pot afla unde sunt taberele de refugiați în România, cu ce viteză îi procesează MAI (sau cine se ocupă de asta) și ce nevoi sunt.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
16 comentarii
02/03/2022 la 5:35 PM
Nu. Și e nevoie, pentru coordonare.
Em(Citează)
02/03/2022 la 5:39 PM
Cei de la code4.ro au cateva platfome utile in astfel de momente: https://code4.ro/ro/code-for-romania-war-task-force
Asta cred ca te intereaza pe tine, dar statusul proiectului este de “In curand”
https://code4.ro/ro/sprijin-de-urgen%C8%9B%C4%83
Aici sunt informatii utile pentru refugiati – platforma e sus:
https://dopomoha.ro/ro
O platforma functionala nu cred ca e disponibila momentan. Daca nu a fost deja ceva dezvoltat nu e asa usor sa dezvolti una intr-un timeframe atat de mic. (cel putin nu fara resurse considerabile)
Viorel P(Citează)
03/03/2022 la 10:33 PM
https://refugees.ro pare o initiativa cu potential
Viorel P(Citează)
02/03/2022 la 5:51 PM
Grup Facebook. Uniti pentru ucraina.
Alex(Citează)
02/03/2022 la 8:47 PM
acolo e mega aglomerat cu mesaje individuale, nu gasesti nimic util centralizat de la autoritati. Intrebarile pe care le pune Radu mai sus de ex nu sunt deloc acoperite acolo.
Matilda(Citează)
02/03/2022 la 6:06 PM
Ar trebui facuta o lista si cu companii/pensiuni care ofera ajutor, astfel incat sa cumparam si noi la randul nostru de la acest companii.
Shack(Citează)
02/03/2022 la 8:45 PM
Pai au inceput sa-si faca reclama prin presa, afli foarte usor care sunt:
https://imgur.com/Yh6mD4m
https://imgur.com/veLjpiE
https://imgur.com/S1nbTDo
Kopa_Kopan(Citează)
02/03/2022 la 8:49 PM
https://abnb.co/3kf94x -> asta mi se pare o initiativa misto. Daca poti gazdui refugiati, pui aici.
Matilda(Citează)
02/03/2022 la 6:33 PM
La liceul fiului meu din Bucuresti s-au strans in 2 zile 2 dube pline cu paturi, cosmetice, etc etc… Se duc la Siret, cred ca de acolo se vor redistribui unde e nevoie. Nu e optim, dar e mai bine sa existe si sa se care decat sa poti asigura just in time / just in place.
Serj K(Citează)
02/03/2022 la 7:36 PM
Problema e că nu poți să le ții în dubă până atunci.
Em(Citează)
02/03/2022 la 8:39 PM
Nu cred ca e necesara o platforma anume – fiecare ajuta cum poate. Daca ar fi ceva centralizat, poate lucrurile n-ar sta prea bine. Ce am observat eu: unii oameni doneaza bani, altii doneaza mancare si alte lucruri necesare. Insa se cheltuie mult si inutil in anumite cazuri – am vazut munti de mancare si apa prin vami, li se puneau refugiatilor aproape fortat sticle de apa si pachete cu mancare in mana. E bine ca mancarea si obiectele de necesitate ajung in timpi diferiti, pentru ca donatiile se vor subtia drastic dupa avantul initial. Ma gandesc ca abia atunci ar trebui folositi banii donati de oameni.
N-ar trebui ca UE sa dea niste bani tarilor care primesc acesti refugiati? nu ne putem baza pe donatii de la oameni si firme, de obicei acestea dureaza una-doua saptamani, apoi scad extrem de mult.
Kopa_Kopan(Citează)
02/03/2022 la 8:50 PM
Din ce spui, pare ca si tu crezi ca e nevoie de o organizare operationala centralizata.
Matilda(Citează)
02/03/2022 la 9:05 PM
Sistem centralizat, dar facut de catre stat, cu fonduri UE, eventual cu armata implicata in asigurarea de mese, adaposturi, transport. In privinta donatiilor facute de catre oameni, nu cred ca e bine sa apara cineva care sa spuna “preluam noi totul si dam mai departe”. Nu exista o organizatie cu logistica atat de buna incat sa se ocupe de zeci de mii de refugiati. Si nu mi se pare ca au experienta necesara (e drept ca nici n-au mai fost astfel de situatii la noi). Chiar sunt curios ce va face guvernul dupa ce se duce avantul de inceput al donatiilor particularilor – pentru ca mi se pare ca se misca cam greu politicienii, n-am vazut sa fie vreun plan de urgenta pus in aplicare.
Kopa_Kopan(Citează)
02/03/2022 la 8:56 PM
Cum poti centraliza ce doneaza lumea? Noi avem rude mai in varsta in Sighetul Marmatiei care au donat, ajutat cum au putut.Au mers, au cumparat ce au vrut si au mers la granita. Ar trebui sa completeze formulare online sau cum? Cum ai vedea tu “solutia”? p.s. Ma gandesc ca e nevoie de toalete. Prin vami nu ai unde sa mergi si chiar dupa ce treci granita nu ai nimic pe langa. P.S. Da, sunt de acord sa vedem exact ce doneaza statul si unde.
Alin(Citează)
02/03/2022 la 10:01 PM
Refugees.ro
Giumbix(Citează)
03/03/2022 la 12:47 PM
refugees.ro si dopomoha.ro
Boris(Citează)