un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ce zic directorii agențiilor de informații americane despre evoluția războiului din Ucraina

14 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Americanii au ținut audieri cu șefii serviciilor de informații din țară, iar declarațiile de acolo mi se par foarte interesante pentru cum văd specialiștii de la cel mai înalt nivel războiul din Ucraina.

Principalele declarații au fost:

‘We assess Putin feels aggrieved the West does not give him proper deference, and perceives this as a war he cannot afford to lose. But what he might be willing to accept as a victory may change over time.

Adică Putin simte că nu este respectat de țările vestice și deci trebuie să câștige acest război. Nu-și permite o înfrângere, își va pune toată ambiția să câștige pentru a demonstra că Rusia este puternică. Exact ce înseamnă “victorie” s-ar putea însă schimba în timp.

Putin ‘probably anticipated’ many of the international financial sanctions imposed in response to Russia’s aggression, he ‘did not anticipate the degree to which the United States and its allies and partners would take steps to undermine his capacity to mitigate Western actions. Putin underestimated ‘the pullback from Russia initiated by non-state actors in the private sectors.

Adică se aștepta la sancțiuni, dar nu la retragerea atâtor companii private din Rusia, ceea ce îl face foarte nemulțumit pe rusul de rând.

The U.S. intelligence community believes Putin ‘is unlikely to be deterred … and instead may escalate — essentially doubling down. Putin also ‘probably still remains confident that Russia can militarily defeat Ukraine,’ Haines added.

Adică o să-și pună ambiția să continue războiul, indiferent câte forțe pierde și câți civili omoară și câte alte țări îi condamnă acțiunile. Pur și simplu nu poate fi văzut că se poticnește în Ucraina. Mai mult, a fost puternic antagonizat de restricții și declarații, deci are motive și mai multe să nu renunțe.

She said it was ‘unclear’ whether Putin will pursue a ‘maximalist plan to capture all or most of Ukraine’, but said he would likely encounter ‘a persistent and significant insurgency’ by Ukrainians if he tried to impose his own leaders on the country. With Putin under immense pressure, the ‘system’ the Russian president created of a circle of close advisors is getting ‘narrower and narrower.

Adică nu va putea controla Ucraina, chiar dacă o cucerește toată. De asta spunea și Armand Goșu că Ucraina a câștigat deja războiul când a decis să se împotrivească, doar că vor mai pierde multe lupte și vor mai muri mulți ucraineni până atunci.

Vestea proastă:

CIA Director William Burns describing Putin as having ‘been stewing in a combustible combination of grievance and ambition for many years.’ The Russian leader, 69, has been angered by Ukraine’s refusal to capitulate after two weeks of bombardment and he may lash out, they said – noting an elevated nuclear threat.

Utilizarea unor arme nucleare tactice sau strategice de mică putere nu poate fi deci exclusă, după cum s-a mai zis și cu alte ocazii. Este foarte posibil să vedem așa ceva în acțiuni, dar cu efect limitat, nu WW3.

The U.S. believes up to 4,000 Russian soldiers have died in the two weeks of the Ukraine war.

La audierea respectivă au participat “Christopher Wray, director of the FBI; General Paul Nakasone, director of the National Security Agency; Avril Haines, director of the Office of the Director of National Intelligence; William Burns, director of the CIA; and Lieutenant General Scott Berrier, director of the Defense Intelligence Agency”. Mai multe declarații aici.

O altă opinie a unui analist puteți citi aici. Este bună și asta.

 

asus s5507

    18 comentarii

  1. Iată, chiar și în comparație cu ororile războiului, locurile alea de joacă sunt urâte cu spume.

      (Citează)

    • Cei care folosesc locurile alea de joaca o sa te contrazica.

        (Citează)

    • Pe Eftimie il cam mananca palmele sa scrie un articol pro rus, dar nu e sigur ca merita sa se deconspireze chiar acum, ar mai astepta pana devine clar ca Rusia va castiga.

      Asa ca in loc de articol primim glumite din astea jenante.

      Sfatul meu e sa il scrii, situatia pt Rusia se inrautateste pe zi ce trece, daca mai astepti nu o sa il mai scrii deloc.

        (Citează)

    • A, vad ca l-ai scris! Sigur, ai batut ca de obicei saua ca sa priceapa calul, dar de scris e scris, nimic de zis.

      Bravo ma, nu as fi crezut ca ai curaj. Putinist dar curajos.

        (Citează)

    • A scris aici ca nu ii poate pune tag-ul ala cu “propaganda rusa” . In partea ailalta ii era rusine.

        (Citează)

    • Eu ma mir ca nu a scris inca articolul ala in care ne explica de ce are si patriarhul Kiril putina dreptate.

        (Citează)

    • @eftimie, vezi ce face ocupatia ruseasca? Si la 30 de ani dupa ce si-au obtinut independenta, tot nu au reusit ucrainenii sa se distanteze total de “mostenirea glorioasa”.

        (Citează)

    • Ar fi și păcat ca Eftimie sa nu fie în aceeași tabără de lichele cu mirel pal.aba, PAH, jivina care scrie sub pseudonimul Dan Diaconu etc. E rău cu rușii, dar și restul o caută, americanii, colonia, ortodoxia etc.

        (Citează)

  2. Fuse si se duse si Rusia asta. Cum era aia cu blitzkriegul rusesc care matura o tara intreaga in 2 zile? Myth busted.
    In mai putin de juma de luna a coborat de la statutul de tara cu pretentii de lider mondial la statutul de coree de nord care mai poate speria doar ridicandu-si fustele in cap si aratandu-ne… butonul rosu.
    UE arata in sfarsit cat de cat a bloc unitar, NATO a fortificat flancul estic, romanii au putut arata lumii ca sunt un popor civilizat.. si toate astea pe spesele unui “actoras” si ale ucrainienilor.

    Iar in tara, un moment de reculegere pt Georgica, caruia i s-a fasait rubla si s-au anulat si toate restrictiile. Inteleg ca acum se reorienteaza intr-un fel de ANPC :))))))

      (Citează)

    • Rămâne de văzut ce se va întâmpla, nu-i considera încă terminați. Au în continuare mii de tancuri, aviația mare, rachete de toate feluri, marină șamd. Doar că n-a mers un blitzkrieg nu înseamnă că este un eșec total campania lor.

      Morrissey: UE arata in sfarsit cat de cat a bloc unitar, NATO a fortificat flancul estic, romanii au putut arata lumii ca sunt un popor civilizat.. si toate astea pe spesele unui “actoras” si ale ucrainienilor.

      Am văzut un titlu bun în legătură cu asta, zicea ceva de genul “Putin a reușit să unească țările UE cum n-a reușit nimic altceva până acum”. Să sperăm și că rămân unite.

        (Citează)

    • Radu, daca mai continua 2 luni starea asta de fapt ( rezistenta UA + cresterea sanctiunilor + reducerea livrarilor de gaz si petrol), Rusia nu va mai fi capabila sa puna probleme nici macar Moldovei.

      Daca dau cu arme chimice cred ca China se multumeste cu punga de popcorn si sta deoparte si atunci NATO intervin si ii scot pe rusi din Ucraina rapid.

        (Citează)

  3. A ajuns marea armata rosie sa ceara armament si bani de la chinezi. S-ar putea sa asistam cat de curand la prabusirea federatiei ruse.

      (Citează)

    • daca ar cere doar de la chinezi ar fi bine, au cerut de la Belarus si aia nu au reusit sa oncropeasca un batalion ca sa-l trimita, au cerut de la ceceni si marii asasini au fost asasinati iar acum au cerut chiar si de la teroristii din Syria. Foarte penibil si ipocrit, defapt cred ca nu vrea lumea sa-l mai blameze lumea ca mor soldatii rusi asa ca trimite altii acolo si poate ii iese.

        (Citează)

    • Ăia în Belarus be like “boss, noi ziceam că invers, tu ne ajuți pe noi la nevoie”.

        (Citează)

  4. Ce zic directorii agentiilor de intelligence americane sunt banalitati vizibile cu ochiul liber de oricine are o minima cultura a estului european. Un fel de raport oficial al Captain Obvious.
    Un “fail” major al vestului este faptul ca nu s-a luat nicio masura concreta asupra lui Putin si a Rusiei de la “declaratia de razboi” facuta de piticul atomic la Munchen in 2007.

    Dar hei, rusii sunt oameni de inteles, Rusia e o piata interesanta si o sursa de energie ieftina si buna, de ce sa fim atenti la ce zice Putin, ca doar pana saptamana viitoare va uita ce a spus, asa cum ne invata experienta cu liderii nostri occidentali.
    Doar ca nu…

    Aceasta combinatie de credulitate, lene, inactiune crase plus prioritizarea intereselor economice in dauna celor strategice si de securitate sunt cauzele pentru dezastrul de acum care costa zeci de vieti de civili nevinovati pe ora.

    Vestul are o vina deloc mica pentru ce se intampla azi.

    Rusia trebuia castrata militar si pusa sub supraveghere occidentala in 1991 la castigarea razboiului rece.

      (Citează)

    • Doar că economia mondială este cu bani și comerț. Rușii cumpără de la europeni și americani de toate, noi de la ei petrol și gaze etc.

        (Citează)

  5. Folks, stati ca o sa apara acum tovarasul Dorin Lazar, sa ne explice el , daca nu intr-o postare personala, intr-o editie speciala de podcast (scoasa de la naftalina) cum, cu alde Costi Rogozanu & Vasile Ernu, au fost intinate nobilele idealuri ale Maicii Rusii si naturelu’ simtitor al sufletului rus , a mesteacanului in general , a fost “stirbit” ;
    nu inainte sa ne aduca aminte cat de prost a fost (si a ramas) serialul “Rick & Morty”…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus