►► Ofertele continuă la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
16 Mar 2022 ·
Motorola Edge 30 Pro vine ca urmașul unei generații foarte bune din punct de vedere preț vs calitate, mi-a plăcut mult Edge 20 Pro. Anul acesta, însă, combinația nu pare la fel de reușită.
Edge 30 Pro are ecran de 6,7 inci 1080p tip pOLED. Refresh-ul maxim este de 144 Hz, dar blocat la această valoare. Mai poți alege un mod Auto care comută între 60 și 120 Hz, dar doar aceste două trepte.
Chipsetul este un Snapdragon 8 Gen 1 foarte rapid, la pachet cu 12 GB RAM și 256 GB stocare internă. Bateria este de 5.000 mAh și încărcare pe fir la 68 W, plus încărcare wireless. Senzorul de amprente este în butonul on/off de pe lateral, are două difuzoare externe, este dual-SIM, carcasa doar IP52.
Pe spate sunt două camere foto, normală și ultrawide, ambele de 50 megapixeli, dar cu senzori diferiți. Cea principală are f/1,8, OIS și un sistem nou și rapid de focalizare, zice Motorola. Pe lângă ele mai este și o cameră de adâncime, iar cea frontală are 60 de megapixeli și f/2,2.
Software-ul este Android 12 destul de curat, cu multe programe Google preinstalate și cam atât. Ar trebui să primiți două update-uri de sistem de operare pe acest telefon.
Preț: 3.800 de lei la eMAG, Altex. Din motive ciudat, eMAG arată oferta de 4.300 de lei a altui vânzător, nu pe a lor de 3.800 lei. Weird.
Design-ul este plăcut, sobru, destul de simplu totuși. Nu mi s-a părut un telefon care îndrăznește prea mult și nici nu iese în evidență prin ceva. Spatele de sticlă face ape plăcute în lumină.
Butoanele de pe lateral sunt plasate mult prea sus, aproape de capătul telefonului, ceea ce nu este confortabil. M-am tot găsit făcând jonglerii cu telefonul în mână pentru a ajunge la butonul on/off, care este și senzor de amprente.
Chipsetul este foarte rapid, Snapdragon 8 Gen 1 dă bine în teste, mai ales cu cei 12 GB de memorie RAM incluși în versiunea vândută în România. Rezultatele obținute de mine au fost:
Sunt scoruri foarte bune. Pe de alta parte, chipsetul Qualcomm se încălzește și intră singur în throttling. Când am rulat testul 3DMark în modul stress test, de 20 de ori la rând, pe la repetarea 6 deja procesorul a scăzut turația și performanța a scăzut pe la 60% din cea maximă. Tot performant rămâne și așa și, de altfel, nu cred că vreun telefon cu acest chipset poate obține altceva în lipsa unui sistem amplu de răcire ce apare de obicei doar pe telefoane de gaming de la Asus ROG sau Lenovo.
Încărcarea este rapidă și primești încărcătorul în cutie. De obicei telefoanele de 6,7 inci au baterie de 5.000 mAh, dar cu 4.800 mAh Motorola Edge 30 Pro stă totuși bine.
Software-ul este simplu și rapid. Motorola folosește aproape Androidul de bază, iar ca “bloatware” sunt doar programe Google preinstalate, inclusiv unele pe care poate că nu le doriți (Google One, Fit, Sheets, Podcasts șamd), dar simt că lumea nu va vedea asta ca ceva negativ. Sunt alte lucruri negative, le vedeți mai jos.
Wow, deja am ajuns aici? Nu pare un semn bun.
Mie personal software-ul mi s-a părut lipsit de culoare prin meniuri și foarte complicat. Știți cum la alte telefoane tragi în jos meniul de notificări și pornești cu o apăsare wifi-ul? Aici trebuie două, întâi apeși pe wifi în partea de sus a ecranului și apoi în partea de jos apare un toggle on/off.
Și nu-i doar aici, sunt multe secțiuni unde sunt necesare mai multe apăsări decât este cazul.
Problema și mai mare este că Motorola oferă doar două update-uri majore de Android în momentul când Samsung a anunțat că va oferi 4. Motorola îți dă până la Android 14, Samsung până la Android 16, iar alți producători oferă cam Android 15 pe linia lor principală de telefoane.
Și tot la software, este 15 martie și update-ul de securitate Android este la nivelul ianuarie 2022. Degeaba software-ul este un Android aproape nemodificat dacă tot după Motorola trebuie să aștepți pentru update-uri. Compar cu Samsung că asta am, dar pe telefonul meu update-ul de securitate de martie a venit pe 25 februarie.
Apoi, ecranul este dezamăgitor. Se laudă cu refresh mare, dar nu este un LTPO care să varieze dinamic acest refresh. Poți alege între modul Auto care schimbă între 60 Hz și 120 Hz sau poți bloca ecranul la 144 Hz, ceea ce consumă mai rapid bateria. Așa că pe hârtie sună bine (144 Hz!), dar în practică lucrurile nu stau la nivel de flagship.
Nici camerele foto nu m-au impresionat. Observați că abia acum zic ceva despre ele. Cea principală este decentă, face fotografii bune, dar nu va impresiona în vreun scenariu prea complicat. Roșul este mult suprasaturat, ceea ce de obicei nu vezi pe telefoane cu pretenție de flagship. Cum spuneam, adjectivul potrivit este “decentă”, mai ales că nici pe night mode nu excelează. Motorola se laudă cu focalizare PDAF foarte rapidă, dar… “nimeni, nimic”, nu mă plângeam de focalizarea altor telefoane ca să mi se pară aceasta ceva ieșit din comun.
Dacă pe camera principală obții fotografii decente (și pe modul Portrait chiar reușite), pe cea ultrawide lipsesc detaliile fine. Nu știu ce fac cei 50 de megapixeli. Se pierd foarte multe detalii fine, uitați mai jos ce diferență de textură la canapea între cele două camere.
Butoanele sunt puse prea sus. Difuzoarele externe nu sunt foarte puternice. Carcasa este doar IP52. Ecranul este protejat cu Gorilla Glass 3. Se tot adună minusuri micuțe.
Motorola Edge 30 Pro este un mid-range cu procesor foarte puternic, dar cu preț de flagship. Mie nu mi se pare un telefon de 4.000 de lei. Gândiți-vă că deja există pe piață Realme GT2 Pro cu același procesor, dar ecran LTPO cu refresh variabil real și baterie de 5.000 mAh. Costă vreo 3.500 de lei, mai ieftin decât Motorola, iar softul Realme nu-i deloc rău.
Mie Motorola Edge 30 Pro mi se pare un model bun pentru două categorii de oameni: cei care vor procesor puternic pentru a nu avea probleme cu aplicațiile și cei care vor să se joace pe mobil, tot pentru că are procesor puternic și ecran mare. Ambelor categorii, însă, nu le pasă de altceva – de fotografiere sau aspect sau alte șmecherii. Chiar și așa, 4.000 de lei pare un preț mare. Telefonul acesta ar fi bun pe la 3.000 de lei.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
16/03/2022 la 12:56 PM
“Din motive ciudat, eMAG arată oferta de 4.300 de lei a altui vânzător, nu pe a lor de 3.800 lei. Weird.”
Nu e ciudat. La Emag e disponibil limitat doar in anumite showroom-uri nu si la livrare. Nu e prima data.
thundermar(Citează)
16/03/2022 la 1:36 PM
Nu vezi oferta emag pentru ca telefonul e disponibil doar in showroom si astfel nu apare ca oferta principala.
Si on topic: am avut s9+ si l-am tinut 4 ani. Ultimul a fost fara update-uri de securitate. A venit timpul sa-l schimb si cand am vazut specificatiile finale la S22 ultra raportat la pret, chiar m-am uitat dupa altceva insa e jenant ce suport software gasesti la ceilalti producatori. Sa nu mai zic ca softul actual la lansare e facut la marea repezeala avand probleme cu gps-ul si cu deblocarea telefonului (mi se blocheaza cate 20-30 secunde din cand in cand). Stiu ca si tu ai ultra si daca nu ai probleme ma gandesc ca e posibil sa fi bagat componente de la producatori diferiti si sa nu fi avut timp sa testeze tot. Am aflat ca e o practica des intalnita la producatorii de ssd-uri, poate si la telefoane/alte gadget-uri mai nou
tndb(Citează)
16/03/2022 la 3:32 PM
Nu stiu cum ai avut tu ultimul an fara update-uri la S9+. Eu la S9 am security update din Noiembrie 2021. Probabil ca e ultimul, dar totusi, telefonul inca merge bine
C(Citează)
16/03/2022 la 4:38 PM
Da cautare la S9 ca a venit si update pe Martie 2022. Ma astept la Motorola sa scada pretul, prin vara sa fie in jur de 2500 lei, vezi modelele anterioare.
cartus(Citează)
16/03/2022 la 3:08 PM
Mai e mid-range la 3800? :)
Stefan(Citează)
16/03/2022 la 9:09 PM
Aceeasi intrebare am avut-o si eu in varful degetelor. :) Tinand cont de faptul ca telefonul cel mai ieftin de pe eMag e 49,99 lei si cel mai scump e 13700,01 acest Motorola poate fi considerat mid-range. :D
Radu-Mihai(Citează)
16/03/2022 la 4:40 PM
Procesorul e singurul lucru bun pe telefonu asta.
La 2500 ar fi afacere. La aproape 4000 nici gand.
Blackskull(Citează)