un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Două persoane către care am donat bani pentru că ajută refugiații ucraineni (și cum puteți dona și voi, dacă vreți să ajutați)

1 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Update: am adăugat la finalul articolului o listă mai mare de direcții în care puteți ajuta refugiații ucraineni.

Am donat până acum bani în două direcții. Am încredere că sunt folosiți cu maximă eficiență. Dacă vreți să donați undeva și nu știți exact unde, puteți face ca mine și trimite cât doriți sau puteți direct la țintă.

Ruxandra Micșunescu povestește ce a făcut în ultimele 24 de ore. A organizat transporturi cu produse pentru copii spre Cernăuți, către cei refugiați spre acea zonă. O altă mașină cu diverse produse cumpărate din Metro a plecat spre Galați. Din IKEA au fost cumpărate saltele și duse la o sală unde refugiații nu aveau pe ce să doarmă. Medicamente pe alt transport… Totul în ziua în care fiica ei împlinea un an.

Am cunoscut-o acum câțiva ani pe Ruxandra, de atunci o urmăresc pe Facebook. Citiți și alte postări pentru follow-up-uri.

Are nevoie de fonduri pentru a cumpăra și trimite în continuare provizii necesare în astfel de direcții. Noi am donat câteva sute de lei. Dacă vreți să o faceți și voi, se pare că acesta este contul potrivit:

Asociatia Medici Pentru Romania
CUI 43138709
CONT RON: RO87BTRLRONCRT0576307101 deschis la Banca Transilvania
sau pe www.ucraina.medicipentruromania.ro


Gina Bradea este vlogger culinar, are aproape 500.000 de subs pe YouTube și două cărți scrise. Noi facem cozonaci după rețeta ei și ne-am și conversat un pic pe tema asta acum vreun an sau doi, când a comentat la un articol de-al meu. S-a dovedit apoi că o cunosc părinții Matildei. Acum vreo două săptămâni i-a cerut Matildei adresa noastră, ca să ne trimită cartea ei.

Între timp, fiind din Tulcea, lângă punctul de trecere de la Isaccea, s-a dus acolo să ajute cum poate, cu organizare, cu mâncare gătită, cu împărțit proviziile trimise de oameni în diverse direcții. Iată un clip video de acolo:

În alt mesaj pe Facebook, spune:

Incepand de astazi, trimitem pachete cu alimente neperisabile, produse de igiena, produse pentru bebelusi (lapte praf, scutece de unica folosinta) si catre Ucraina. Avem in Ucraina oameni care le preiau si le duc unde este nevoie, la scolile din zona. Noi mai avem nevoie, aici, de paturi, haine groase pentru adulti si copii, termosuri ca sa le dam oamenilor ceai fierbinte, caserole de unica folosinta pentru ciorbe si linguri. Femeile fac ciorba fierbinte acasa si vin cu oala in vama.

Fotografii din Isaccea găsiți aici. Locuitorii de acolo s-au mobilizat exemplar, mi se pare.

Problema este că pe partea ucraineană așteaptă mii de oameni pentru a trece cu bacul în România, că este o capacitate limitată. În zona aceea sosesc mulți refugiați din zonele invadate dinspre Crimeea și probabil din tot estul Ucrainei, că este cea mai apropiată trecere de frontieră cu România, așa că este nevoie constantă de noi provizii de diverse tipuri.

Am trimis ieri câteva sute de lei pe coordonatele de mai jos. Dacă vreți să donați bani din care să cumpere ce este nevoie pe acolo, o puteți face direct în următoarele conturi:

Daca doriti sa ajutati refugiatii, va pun la dispozitie cateva nr de cont unde puteti dona. Garantez personal ca banii ajung la refugiati, nu si-i insuseste nimeni!
– cont in lei: Bradea Doru RO37BRDE180SV18372101800
-cont in euro: BRADEA Doru RO68BRDE370SV32077073700

În alt mesaj scrie:

Daca doriti sa trimiteti ajutoare constand in paturi, alimente neperisabile, termosuri, produse de igiena, la puteti trimite sau aduce aici, la dna Mihaela Dan, Isaccea, str. Mircea Vodă, nr. 4. Telefon 0731236012
Va multumim.
PS
Ajutoarele nu se descarca la mine acasa, ci in functie de ce produse sunt, noi le dirijam acolo unde trebuie. Alimentele perisabile au nevoie de anumite conditii de depozitare, paturile si hainele altele, produsele de igiena altele…Le sorteaza voluntarii din start, nu se pun alandala, nu se iroseste nimic.
Cu banii se cumpara cele necesare care lipsesc.


Asociația Caradja Cantacuzino a trimis până acum sute de tone de provizii spre vămile cu Ucraina, majoritatea donate de oameni obișnuiți. Îmi place ce fac persoanele de acolo. Am căutat și noi prin casă ce-am putea duce asociației. Nu sunt prea multe, am devenit minimaliști înainte de nașterea lui Alice, dar cred că zilele acestea voi duce o pătură, scutece și baterii externe de prin casă. Îmi închipui că pot fi utile.

Găsiți pe pagina lor de Facebook fotografii cu camioanele încărcate până acum și încotro au plecat. Dacă vreți să donați ceva acolo, adresa lor este “Zilnic 09-19 Strada Closca 12, Voluntari – Ilfov”.

Două mențiuni aici. Uber îi ajută să strângă donații, puteți introduce codul AJUTUCRAINA la promo codes în aplicație pentru o cursă UberX de maxim 25 de lei. Unii zic că puteți da direct donațiile șoferului și acesta le va duce acolo, dar nu am văzut o confirmare clară.

Apoi, clubul de comedie The Fool (Micutzu & Bordea) funcționează ca punct de adunare tot pentru donații ce vor ajunge la această asociație. Programul nu-mi este foarte clar, într-un loc scrie 11-17, în altul 18-22. The Fool se află pe Calea Victoriei 118, vizavi de berăria Zăganu, lângă intrarea în Piața Amzei și Velocita. Cred însă că direct în Voluntari mergeți la sigur.

Din ce văd însă peste tot, nu doar pe pagina Asociației Caradja Cantacuzino, nu se mai doresc donații în haine, sunt deja prea multe și nu au cui folosi. În unele pagini citesc că e nevoie de pelerine de ploaie, pe altele că nu. În unele că e nevoie de scutece, pe altele că nu. Cred mai degrabă pături, termosuri, baterii externe, poate rucsacuri în care să mai țină chestii primite, măști medicinale, mă gândesc eu.

Este complicat, că nu-i vreun loc care să centralizeze astfel de informații, iar unele nevoi le rezolvă statul român, care se mișcă greu, dar se mișcă. Am întrebat și pe la câteva firme de IT dacă au baterii externe sau alte produse ce-ar putea fi utile rămase în stocuri moarte. Vedem dacă iese ceva.


Updated list:

Cum puteți să ajutați refugiații

Persoane care fac lucruri bune la fața locului:

  • Adi Hădean, care gătește undeva în zona de nord și asigură mese calde refugiaților. L-am văzut într-un interviu la Digi24, oamenii lui gătesc sute de porții zilnic. Are detalii pe pagina sa.
  • Gina Bradea, care face același lucru la Isaccea, împreună cu localnicii de acolo. A pus și un clip de acolo pe canalul de YouTube.

Asociații și ONG

Toate activează în România. În special cele din a doua parte a listei au experiență de ani de zile în domeniu și infrastructura necesară de voluntari și know-how ca să plaseze rapid donațiile în bani oferite.

Ce să donați:

  • produse/obiecte. Duceți la sediile lor acele produse de care credeți că ar avea nevoie refugiații. Nu haine, toată lumea spune că sunt deja prea multe. Găsiți pe paginile asociațiilor cam ce nevoi sunt, plus pe grupul Uniți pentru Ucraina. În plus, unele companii au donat deja alimente și produse sanitare în cantități mari (Carrefour a dat 270 de tone, de exemplu), așa că poate sunt suficiente. Nu trimiteți lucrurile de care vreți să scăpați din casă, ci ceea ce credeți că ar fi util indiferent de cât s-o fi donat deja.
  • bani, desigur. Banii sunt cei mai buni, că se pot cumpăra cu ei la fața locului cele necesare. Am văzut pe undeva un comentariu foarte bun: nu poți face o supă caldă refugiaților dacă toată lumea trimite făină și mălai. Mai bine donați bani și cineva cumpără, după nevoi, ingrediente, mănuși, cartele telecom și ce mai au nevoie punctual refugiații. Orice sumă ajută. Cu 20 de lei donați ați hrănit cu o masă caldă un om care a stat câteva zile pe drumuri prin Ucraina și apoi în granița noastră.
asus s5507

    19 comentarii

  1. Multumesc, chiar cautam informatii unde pot dona ceva bani, mi se pare ca niste oameni dedicat care sunt acolo pot ajuta mai mult (sau macar un procent mai mare din bani se duc spre refugiati) decat o “corporatie” gen Crucea Rosie.

    Pentru ca stiu ca ai contacte la furnizorii de telefonie mobila, o idee ar fi sa ii rogi sa puna la dispozitie cartele si telefoane, ca roamingul de pe un numar de Ucraina nu are cum sa fie ieftin.

      (Citează)

  2. Eu sunt alaturi de ucraineni, dar nu donez prin intermediari – nu am incredere. Iar sa merg eu la granita nu pot. Si chiar si la granita am citit ca mai sunt unii care profita de refugiati. Insa am vazut o poza pe 9gag, parca, ca s-a dus un batran la fata locului si a inceput sa imparta bani cu mana lui DIRECT refugiatilor. Asa se face – cine poate si sta mai aproape. Altfel, e ceva de genul “hai sa donez lui cutare, ca se ocupa el” si dupa 3 luni afli ca cine stie ce a facut cu banii donati. Au fost prea multe cazuri din acestea – aveti mare grija cui dati banii, ca s-ar putea sa nu ajunga unde trebuie.

      (Citează)

  3. Pentru refugiați voi dona peste 3 4 săptămâni. Acum cred ca sunt acoperiți.

    Însă am donat aici, de pe Revolut, ironia sorții

    https://bank.gov.ua/en/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi

      (Citează)

  4. eu am donat la Crucea Rosie – desi criticata, are randament mai bun decat alte organizatii mai mici. Am mai dat catre UNHCR. Si i-am dat lui Magda Savuica – dragoste desculta care si ea s-a mobilizat rapid. Asociației Caradja Cantacuzino – as vrea sa le trimit bani dar nu am gasit cont, tocmai pentru ca vreau sa ia ei exact ce le trebuie.

      (Citează)

    • Da, sunt atât de multe asociații care s-au mobilizat acum sa ajute și atâția romani care se implica. În momentele astea sunt foarte mandra de noi ca popor. Sper sa reușim sa menținem entuziasmul asta, pentru ca nevoia asta va dura ceva. Felicitări pentru implicare!

        (Citează)

  5. The Fool primeste donatii incepand cu ora 18:00, iar ONG-ul Asociația Caradja Cantacuzino pana in ora 17:00. Zic asta intrucat am trimis si eu pachete prin uber catre ei. Cartele SIM ar mai fi de folos, ceai & cafea, dulciuri, jucarii, borcanase cu mancare si carti cu activitati pt. copii, baterii; se mai poate trimite si mancare pt. animalute. Oricum, ei actualizeaza pe facebook lucrurile de care mai au sau nu mai au nevoie. Iar haine au mai strans cei de la programul Bebe de Bucuresti, nu stiu insa daca mai strang in continuare.

      (Citează)

  6. Mai puteți dona și către http://www.activsocial.adihadean.ro/ pentru a-l ajuta pe Adi să le gătească o masa caldă celor care trec granița și au nevoie de ajutorul nostru

      (Citează)

  7. La cei de la Cert se mai poate.
    https://m.facebook.com/cert.transilvania/

    Eu am donat alimente dar parca se puteau și bani.
    Am discutat cu unul dintre ei și îmi zicea ca ei încearcă sa treacă și granița, sa meargă sa ajute și acolo. Erau pregătiți cu corturi, paturi, saltele etc. plus o jumătate de camion de medicamente.

      (Citează)

  8. Tot la Cruce am dat si eu.

      (Citează)

  9. Am cumparat produse de igiena personala, sosete, prosoape, paturi si dus la caminele studentesti din Galati unde erau cazati peste 300 de refugiati. Erau multi voluntari Crucea Rosie acolo care se ocupau cu distribuirea produselor.

      (Citează)

  10. Un coleg știe de 2 mămici și 5 copii aduse deja în București, i-am trimis lui direct. Un vecin și-a cazat colega din Ucraina în apartamentul de aici, venită cu maică’sa, se ocupă el.

    Nu aș fi zis că îi iubim prea mult pe ucraineni, dar sigur îi urâm pe ruși. Și sper să nu ajungă București cum e Kievul, clădirea aceea a lor prea seamănă cu fostul CC din actuala Piața Revoluției.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus