un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Panasonic GH6 este o cameră ieftină pentru profesioniști

23 Mar 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Panasonic a lansat ieri și în România camera foto Lumix GH6. Foto este cam mult spus. Fotografiază bine, dar este gândită în primul rând pentru video, chiar la nivel profesional.

Poate face clipuri precum acesta:

Camera are senzor micro 4/3, ca restul gamei GH. Aici mulți vor spune “cum micro four thirds, nici măcar APS-C? Când toată lumea știe că full frame este cel mai tare?”. Nu pot fi negate unele avantaje ale unui senzor de mari dimensiuni, dar pe video lucrurile stau un pic diferit, adică:

  • calitatea imaginii este aproximativ aceeași. GH6 trage inclusiv 5,7K în ProRes 422 HQ cu o rată de bit de 1,9 Gbps, are dynamic range pe 13 stopuri, înregistrare în V-Log și alte opțiuni avansate.
  • costă jumătate cât un Sony Full-frame cu funcții comparabile. Tot o mulțime de bani, vreo 10.000 de lei la F64, dar mult mai ieftin decât concurența sa.
  • are stabilizare in-body de 7,5 stops și în review-uri pare uimitor de bună, aproape de nivelul unui gimbal.
  • senzor M4/3 înseamnă și că obiectivele sunt mai mici decât cele full-frame, deci per total un pachet mai compact, mai ușor de ținut în mână.

Și din astfel de motive seria GH are mulți fani în lume, este folosită de mulți vloggeri și inclusiv profesioniști. Jumătate din prezentare a fost ținută de un francez care a arătat cum folosește el camere Panasonic pentru a filma reclame pentru diverse branduri.

GH6 vine cu multe upgrade-uri față de GH5s sau GH5II din generația anterioară. Senzorul este unul nou de 25 megapixeli, iar stabilizarea in-body pe 5 axe urcă la 7,5 stops, după cum spuneam. Combinația aceasta permite un efect destul de interesant pe partea de fotografiere: fotografii de 100 de megapixeli. Camera face o rafală de fotografii și între ele mișcă un pic senzorul pentru a obține această rezoluție mare la îmbinarea lor automată.

Cele mai mari avantaje și noutăți sunt pe partea de filmare. GH6 trage maxim 5,7K ProRes 422 HQ, dar printre zecile de moduri de filmat sunt și 4K 4:2:2 10 biți all-intra H.264 la 60 fps cu 800 Mbps, 4K 4:2:0 10 biți long GOP la 120 gps cu 300 Mbps, Full HD 4:2:2 10-biți all-intra la 240 fps cu 800 Mbps și alte asemenea combinații. Cu astfel de codecuri și compresii (sau mai degrabă lipsa compresiei) rezultă o calitate video chiar prea mare pentru nevoile actuale de televiziune, YouTube sau Netflix.

Camera poate trage și anamorfic cu diverse rapoarte de desqueeze integrate direct în cameră, pentru cei care vor acel aspect cinematic și bokeh-ul alungit pe care-l determină.

Sunetul poate fi înregistrat pe 4 canale cu ajutorul unui accesoriu cu mai multe intrări. Asta înseamnă avantaj în anumite situații, de exemplu tragi sunetul dintr-un interviu cu două lavaliere și tot îți mai rămân 2 canale pentru ambiental și backup, să zicem.

Camera are port HDMI full size tip 2.1, adică scoate 4K la 120 fps prin el. Există și posibilitatea de a scoate direct ProRes RAW către un înregistrator Atomos Ninja 5+. Filmează nelimitat și pentru a preveni încălzirea are un ventilator în interior, unul silențios și care nu induce vibrații sau cel puțin asta spune Panasonic și cei care au testat-o până acum. Toate aceste funcții noi și rate de bit mari sunt posibile pentru că are un nou procesor în interior.

Un update iminent va activa și înregistrarea direct pe SSD. Camera are card SD și CFexpress type B, dar pentru filmare la calitate înaltă veți dori un SSD extern. Un astfel de card de 128 GB costă 800 de lei. Unul bun de 256 GB costă 2.000 de lei. Un SSD mai rapid de 2 TB costă tot 2.000 de lei, așa că alegerea este simplă câtă vreme aveți un rig pe cameră.

Practic are funcții mai avansate decât vârful de gamă curent al Panasonic, modelul S1H, care are senzor full-frame, dar nu la fel de multe posibilități de înregistrare și nici stabilizare așa bună. Dezavantajul lui GH6? Are doar detecție de contrast pentru focalizare, chiar dacă una mult mai rapidă decât pe generația anterioară pentru că noul procesor este mai performant în această privință.  Chiar și așa, nu este la fel de snappy precum detecția de fază de pe alte camere, dar nu-i un dezavantaj major decât în scenele foarte dinamice.

La lansare aveau o singură cameră, iar la review nu cred că va veni prea rapid, deci uitați-vă la cele de mai jos pentru mai multe detalii:

asus s5507

    5 comentarii

  1. Asta este camera pentru facut bani – e pentru nunti, botezuri, si alte din astea.

      (Citează)

  2. O camera “ieftina” de numai 10 000 lei. Ieftin ca braga.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      24/03/2022 la 9:27 AM

      Este o cameră profesională. Ți se pare scumpă pentru că o judeci din prisma utilizatorului obișnuit

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus