un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

De ce România și restul țările europene nu pot renunța ușor la gazul rusesc

28 Mar 2022  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

37 comentarii

Am avut discuția asta de câteva ori în ultimele săptămâni cu diverse persoane. Părerea mea: problema este mult mai complexă decât pare. De altfel, dependența de gazul rusesc este unul dintre motivele pentru care toate statele europene s-au codit în a lua măsuri împotriva creșterii influenței rusești până ce s-a ajuns la un război.

Mi-ar plăcea mult să văd o astfel de măsură pusă în practică în România, să văd că nu mai importăm gaze din Rusia și, de altfel, din nici o altă sursă. Gazul, însă, trebuie să ajungă aici printr-o conductă și la prețuri rezonabile, iar rușii sunt bine poziționați pentru ambele condiții.

Așa că renunțarea la gazul rusesc înseamnă, de fapt, renunțarea la importul de gaze, adică micșorarea consumului de gaze în România.

Pe scurt, România importă între 20% și 50% din necesarul de gaze naturale, în funcție de sezon și nevoi, și sursa lor este Rusia. Fără mare legătură cu restul articolelor, dar mai mult pentru cei curioși, România importă gaze prin patru puncte—Isaccea (Ucraina), Negru Vodă (Bulgaria), Arad (Ungaria), Giurgiu (Bulgaria)—dar gazul care intră prin ele este de proveniență rusească, de la Gazprom.

Cum faci să scazi necesarul de gaze cu 20% și poate până la 50%, pe perioadă de iarnă?

 

Nu-i ușor. Singura soluție este să dezvolți sistemul energetic, să produci mai multă energie electrică ce ar putea înlocui gazul metan în anumite activități. Cel mai simplu se poate face asta prin construcția de reactoare suplimentare la Cernavodă (costisitor, de durată, single point of failure – mai mult despre acest ultim punct în continuare) sau prin energie regenerabilă (ieftin, distribuit în țară, dar cu o creștere lentă a capacității de generare pe măsură ce este instalat). Soare nu avem mereu, dar avem suficient prin poziția noastră geografică—puteți vedea aici o hartă a radiației solare. Eolienele sunt o altă soluție bună. În ultimele zile, eolienele din România au băgat vârfuri de 2.600 MW în rețeaua de electricitate din România, între o treime și o jumătate din consumul național.

Altfel spus, ar fi un proiect bun de țară să ne dezvoltăm sistemul energetic și mi-ar plăcea să o facem cu energie regenerabilă. Avem suficient soare și vânt pentru a fi independenți energetic și nepoluanți. Statul vrea pe nucleară, că acolo poți da contracte grase unor firme prietene, dar ce faci apoi dacă vin rușii, îți cuceresc nucleara și opresc curentul în jumătate din țară? În plus, ghiciți cine are rezerve mari de uraniu în lume! (răspunsul este Ucraina, nu doar Rusia). Ar fi însă un proiect bun de țară, nu prostii precum avioane.

Problema este că înlocuirea gazului cu electricitatea este costisitoare și uneori imposibilă. De exemplu, companii precum TransGaz sau Romgaz sau Petrom angajează mii de oameni, poate zeci de mii. O scădere a nevoii de prelucrare a gazului nu va duce doar la concedieri, ci vorbim de o reașezare a economiei în acest domeniu, de o schimbare a ponderii unor sectoare economice. Decizii de acest gen trebuie analizate de experți și bine simulat impactul lor, dar în comisiile de specialitate sunt politicieni care abia știu să pună corect cratima.

Un alt element de luat în calcul este că milioane de gospodării au centrală termică pe gaz și aragaz sau cuptor tot pe gaz. Nu le poți spune de mâine câtorva milioane de români că trebuie să-și schimbe centrala termică pe gaz cu una electrică, hai scoateți banii! Sau că trebuie să renunțe la aragazul clasic și să treacă la plită pe inducție și cuptor electric. Sunt cheltuieli pe care populația nu este pregătită să le facă într-un an sau doi.

Un alt element de luat în calcul este legat de consumatorii industriali. Instalații întregi sunt construite pentru a funcționa pe gaz metan și nu pot fi ușor trecute pe încălzire electrică, ca să nu mai zic că de multe ori produsele secundare obținute prin arderea gazului erau și ele captate și utilizate cumva pe platformele industriale. O schimbare aici ar atrage din nou cheltuieli de sute de milioane de euro și modificările durează ani de zile.

 

Cea mai complicată situație mi se pare a consumatorilor casnici. Pur și simplu este dificil să îi faci să înlocuiască gazul cu electricitatea, e nevoie de electrocasnice noi, centrale noi, instalații electrice mai bune șamd.

Se poate face o astfel de tranziție? Da, dar pe parcursul a mai multor ani și cu subvenții mari oferite de statul român. La propriu va fi nevoie de “vouchere pentru cuptoare electrice” și “rabla pentru centrale termice pe gaz”. Majoritatea românilor gătesc cu gaz și se încălzesc cu gaz și ar trebui apoi să treacă la plită cu inducție și centrală electrică. Probabil că gazul este folosit și în unele companii de termoficare de prin țară.

Un astfel de calcul fac și celelalte țări europene și își dau seama că sunt costuri mari, așa că de asta au ținut atâția ani de “prietenia” cu Rusia și au suportat inclusiv creșterile de preț ale gazului. Tot era mai rentabil economic decât să se certe cu rușii. Multe dintre aceste țări, însă, au investit treptat și în energie regenerabilă și au încurajat trecerea la consumatori electrici tocmai pentru un astfel de viitor de independență energetică. În România, treptat doar s-a furat, la ANRE s-au perindat prieteni politici, iar un plan de viitor n-a făcut nimeni, toți fiind preocupați doar cu ce pot face astăzi, cât ocupă acel post călduț. ANRE n-a fost în stare să anunțe liberalizarea pieței energetice așa cum trebuie, darămite să facă o strategie energetică a țării.

 

Există și alte variante. România are rezerve mari de gaze naturale. Unele sunt accesibile prin fracturare hidraulică, o tehnică de extracție foarte controversată la noi. Depozitele din Marea Neagră ar putea fi exploatate, dar cu costuri mari. O problemă aici este că această exploatare ar fi făcută de companii private, iar gazul poate fi vândut de acestea pe multe piețe cu preț mai bun, nu musai pe a noastră.

TLDR: să treci consumatorii de gaz pe electricitate ca să-ți micșorezi necesarul de gaze naturale al țării este un proces ce necesită ani de zile de investiții în generarea de energie electrică și apoi costuri mari de conversie inclusiv pentru consumatorii casnici. Vi se pare că România a fost sau este condusă de oameni cu astfel de viziune și intenții?

asus s5507

    37 comentarii

  1. Iluminatul public era cu gaz intr-o vreme, a trecut la electric. Se poate si in alte domenii.

    Deocamdata Cernavoda are vreo 3 reactoare neterminate, nu e cazul de reactoare noi. Trebuie terminate cele care exista deja. Cele 2 deja functionale asigurau pana la 40% din necesarul Romaniei, cand ma interesam eu de astfel de chestii acum niste ani.

    Eolienele sunt facute deja disproportionat cu capacitatea retelei de a le prelua productia. Ultima data cand am citit un articol pe tema asta puteau produce 130.000 de MW si reteaua putea prelua doar 35.000 de MW. Au dat autorizatii de construire in nestire ca sa ia banii de la UE, asa ca vreo 80% din eoliene mergeau atunci in gol.

    Sa nu uitam ca de o pandemie incoace statul nu a facut nimic in privinta exploatarii gazului din Marea Neagra. Mult, putin, Romania trebuia sa aiba acum gazul asigurat din surse proprii.

    Nu am nici o mila pe capusele angajate la companiile de gaze, au trait foarte bine facand nimic zeci de ani. Niciodata nu trebuie sa avem mila pentru cei care traiesc din monopol si luat pielea de pe consumator.

      (Citează)

    • Pai stai ca iti explica nemtalaii cum ca nucleara e sehr, sehr bad…..russky gas, gut, gut.

        (Citează)

    • M-am uitat pe niște cifre. Consumul anual casnic de gaz natural este de aproximativ 6,7TWh și reprezintă 40% din consumul de gaz. Consumul de curent electric este de aproximativ 60TWh anual. Deci o mărire a producției de curent electric cu 6% ne-ar scapă în primă faza de dependenta de gazul rusesc. Dacă în loc de centrale electrice s-ar folosi pompe de căldura cantitatea de curent electric necesara s-ar reduce cu cel putin 50% și încărcarea rețelelor ar fi mai mică.
      Necesarul de energie electrică ar putea fi acoperit de un singur reactor nou la Cernavodă, dar nu este o soluție pe termen scurt deoarece ar porni abia prin 2030. Soluția rapidă și ieftina ar fi regenerabilele (aproximativ 3 miliarde de euro investiți) și soluții de stocare (hidro reversibil, baterii..) + subvenții pentru pompe de căldură și izolarea caselor.
      Pentru sectorul industria soluția este hidrogenul verde și pentru asta sunt necesare investiții majore tot în producția de curent electric din regenerabile.

        (Citează)

  2. Eu mă gândesc, majoritatea familiilor dețin o bucata de pământ pe undeva, daca statul ii ajuta sa își instaleze un sistem de energie regenerabilă, eoliene sau fotovoltaice. Si sa îl bage in rețea, de consumat îl consuma la bloc, casa si de restul sa fie plătiți. Doar ca ar cam muri o industrie cred, daca toata lumea baga curent in rețea dar nimeni nu mai plătește. Dar așa 20-25 de ani nu ai mai avea probleme cu curentul/încălzirea.

      (Citează)

    • @Ady94, daca discutam de incalzire si panouri solare, ai doua probleme:
      1. Ai nevoie de incalzire iarna, cand eficienta panourilor este foarte scazuta;
      2. Ai nevoie de incalzire si noaptea, cand panourile nu mai functioneaza.

      Asadar, solutia ar fi sisteme cu capacitate de stocare a energiei, dar care sunt extrem de scumpe daca vrei sa stochezi o cantitate suficienta pentru a alimenta o centrala termica pe curent electric.

      Iar la eoliene este si mai complicat. Le instalezi undeva la tara, cum spui tu. Dar cine se ocupa de mentenanta? Crezi ca omul de rand, ala care a primit bani de la stat, va avea destui bani pentru a plati pentru verficarile anuale?

        (Citează)

    • @AndreiG Ma refeream la fotovoltaice, adică produci energia electrica la gradina sau unde ai ceva pământ liber și bagi toată energia produsa în rețea, furnizorul te plătește pentru curentul produs… Tu poți consuma curentul în alta parte, adică la bloc. Și cu o centrală electrică nu ai mai avea treabă. Dar este nevoie de o investiție serioasă la început, 4-5.000 euro

        (Citează)

    • Intrebarile cu cine face mentenanta, curata panourile, trage cablurile pe camp etc raman. Cel mai simplu, cred ca raman centralele nucleare.

        (Citează)

    • @Alin Mentenanță ai și la centrala pe gaz. Cât despre curățat, nu cred ca este asa greu, mai dai o fuga pana acolo, la aer curat. Totuși am văzut un documentar despre India și sistemele lor, au un mic roboțel care trece peste panouri în fiecare zi, ceva gen aspirator inteligent.

        (Citează)

    • @Ady94, de acord, montezi fotovoltaice la tara si energia o trimiti in retea.
      Dar fotovoltaicele alea produc energie cel mai mult in zilele insotite. In zilele alea friguroase de iarna, cand cerul este inorat si ninge mereu, nu prea mai produc energie. Adica exact atunci cand tu ai avea nevoie de centrala termica pentru a incalzi locuinta.

        (Citează)

    • @AndreiG Produci vara mai mult sa ai ce consuma iarna, vara poate consumi doar 50%-80% din ce produci. Dar sa fiu sincer in ultima perioada nu am mai văzut o iarna serioasa prin zona mea… cel puțin câteva zile cu zăpadă in rest doar soare :( din păcate… Mai avem 10 ani pana când schimbările climatice vor fi ireversibile si noi o dam in război -.-

        (Citează)

    • @Ady94, unde stochezi energia pentru a o consuma in lunile de iarna?

      O centrala termica va consuma in fiecare luna cel putin 1500 de kWh, adica daca ai o iarna blanda vei consuma in jur de 6000 kWh. Vezi acum cat costa o baterie de 100 kWh pentru masinile Tesla si inmulteste asta cu 60.
      Nu mai luam in calcul pierderile pentru conversia energiei sau descarcarea bateriilor.

      Oricum, daca mergem pe ideea ca nu mai sunt ierni grele, nu are sens investitia in centrale termice electrice fiindca oricum scade de la sine consumul de gaze. Mai ales daca luam in calcul ce a spus @motanes mai jos legat de consumul casnic de gaze.

        (Citează)

  3. Soluții pentru a ajuta trecerea de la gaz la electricitate pentru consumatorii casnici
    1 reducerea ava la cuptoarele/ plitele electrice și la cratițe respective
    2 taxe mai mari pentru cuptoarele pe gaz
    3 reducerea prețului la curentul electric (problema majora tehnica și de încredere )
    4 rezolvarea problemelor la rețeaua de termoficare(problema majora tehnica și de încredere )
    5 securitatea panourilor electrice – o sa fie amuzanta asta :D

    Problema legata de angajați ar trebui sa se rezolve de la sine deoarece cei care lucrează la gaze vor trece pe electric.

    Pentru reducerea prețului înseamnă sa se producă mai mult deci vor trebui îmbunătățite liniile de înaltă tensiune
    Pe partea de creștere a surselelor de energie avem câteva soluții ieftine (cărbunele) și altele mai scumpe (energia regenerabilă)
    Problema la cea din urma e constanta – aici nu am idei pentru rezolvare

    Pentru rezolvarea problemelor la rețeaua de termoficare soluția cea mai ieftină e sa îmbunătățim izolarea termică a locuințelor (pierderi mai mici înseamnă consum mai mic)
    – statul sa nu se bage peste tine când vrei sa faci asta(nu toate casele sunt monumente istorice)
    – blocurile vechi sa fie izolate
    – blocurile noi sa fie obligatoriu izolate termic

    La final vei avea un consum de gaz mai mic per apartament cu încălzirea.

      (Citează)

  4. Dacă ajung rușii să-ți cucerească centrala nucleară, ai probleme mai mari decât curentul. La fel și dacă ți-o bombardează. 4 reactoare funcționale la Cernavodă trebuia să avem de un deceniu, dacă nu mai bine. Dar, tipic românesc, lipsă de viziune, combinat cu preocuparea exclusivă pentru buzunarele proprii, nimic nou sub soare, 1914, 1939…

      (Citează)

  5. Din punctul meu de vedere problema majora tine de distribuția energiei – ca să treci un oraș de pe gaz pe energie electrică ai nevoie de multa energie electrică, poate de 3 ori mai multa, poate iarna de 7 ori mai multa, nu știu, dar cert mai multa

    Ca să transporti energia până în oraș și apoi la fiecare locuință ai nevoie de alte cabluri, transformatoare etc. – nu va mai raportați doar la case care își instalează panouri solare, ganditi-va la București sau alte orașe mari unde sunt o grămadă de blocuri de 8-10 etaje și chiar mai înalte înghesuite in zone relativ mici – acolo trebuie sa schimbi rețeaua electrică în totalitate inclusiv în bloc – ori cine poate face asta, în cat timp și cu ce costuri?

      (Citează)

    • Ma mir cumde Radu nu a abordat si subiectul asta. asta vara peste tot auzeai ca o sa pice reteaua de distributie din cauza consumatorilor (AC-urilor). cu atat mai mult daca inlocuiesti gazul cu electricitatea + cresterea numarului de masini electrice.

        (Citează)

  6. Pai AUR si rusnacii sunt peste tot (de fiecare data cand e vorba de o exploatare noua – Simion era la Barlad cand se scanda impotriva gazelor de sist) . Ce independenta energetica … fix asta vor , sa nu putem sa dezvoltam sa asiguram continuitate …. ca sa fim dependenti de ei … dar lumea a vazut ca nu se negociaza cu teroristii .

    Romania are zacaminte si acopera cu mult peste necesarul intern , daca nu ar exporta gaze catre altii (atentie – PETROM le duce la VIENA si le intoarce pe pret de export/import) . Dar asta e … ala e privat si face ce vrea cu gazele lui .
    Romania trebuie sa creasca redeventa aia de la 2% … suntem singura tara cu cel mai mic procent . Trebuie sa-si dezvolte cumpere utilaje specializate , angajeze consultanti . Se poate …

      (Citează)

    • petrom vinde gazele la acelasi pret cu romgaz-ul.
      si, spre deosebire de romgaz, a finalizat investitia intr-o termocentrala pe gaze, pe care, daca n-o aveam, ma intreb cu ce echilibram sistemul energetic in perioadele in care se oprea vantul si cadea intunericul.

        (Citează)

  7. Consumul casnic de gaz este de 15,8% în România. Deci nu la aragazuri și centrale de apartament e problema.

      (Citează)

  8. Radu, consumul rezidential e par la ceas. Grosul se consuma in combinatele chimice si in termocentrale. Termocentralele nu mai au sens daca ai energie ieftina regenerabila.
    In plus, ai zacaminte de gaz in marea neagra. Am putea deveni exportatori daca n-ar incerca toata lumea sa obtina parandarat din exploatarea aia.
    Cat despre energia regenerabila, eoliene offshore. Dar iar nu se pot urni sa faca legislatie ca nu a marcat moneda cineva unde trebuie. Pe termen foarte scurt, tva zero la echipamentele fotovoltaice. Desi cererea e mare aici incat n-ai de unde cumpara chestii si nici n-ai cu cine le pune.

      (Citează)

  9. O varianta ar fi reducerea consumului de gaz pentru incalzire, e o risipa inutila sa stai iarna la 25 de grade in casa cum stiu ca fac multi in Romania.
    Aici in Olanda ne-am obisnuit la 20 de grade in vreo luna noi adultii, iar copiii in cateva zile.

      (Citează)

    • Vei vedea cît te costă medicamentele și tratamentele la bătrînețe din cauza reumatismului și artrozei.

        (Citează)

    • O alta varianta e limitarea programului de curent electric. Noi la 22:00 suntem in pat si la 06:30 ne trezim, deci e fezabil.

        (Citează)

    • @Marinel
      Sutele de milioane de vestici care stau la 20 de grade sau chiar mai putin te contrazic.
      Este strict o chestiune de obisnuinta,am probat-o si eu pe pielea mea cand am venit la facultate si am murit de cald 3 ani pt ca colegii sudisti erau obisnuiti sa fie f cald.

        (Citează)

    • @Alin, cum limitezi consumul de curent electric? Opresti furnizarea de energie? Si faci asta exact noaptea cand consumul oricum este mai mic si presiunea pe mijloacele de productie este redusa?

      Adica propunerea ta implica o crestere a consumului exact in perioada aia aglomerata din timpul zilei.

        (Citează)

  10. 1 – https://www.digi24.ro/stiri/economie/energie/ministrul-energiei-exploatarea-gazelor-din-marea-neagra-a-inceput-romania-va-avea-gaze-si-din-alte-surse-iarna-viitoare-1880169
    … a inceput deja – anul viitor vom avea 1 miliard de m3 de gaze in plus

    2 – teoria cu dependenta de gazele rusesti functiona cand era gazul ieftin. Da – mai ieftin ca la rusi nu aveai de unde lua. Acum e scump ( si nu cred ca va scadea pretul semnificativ ) asa ca alte surse de gaz ( care pana acum erau scumpe) au devenit deja interesante…

    Pentru Romania este cel mai usor ( fata de restul Europei) sa se rupa de gazul rusesc.
    Nu se va intampla maine – dar in 2-5 ani cred ca se va intampla.

      (Citează)

  11. Pentru a trece pe electric e clar nevoie de schimbarea instalatiei electrice, in primul rand de la monofazat la trifazat (o plita cu inductie are 7kw, iar enel-ul ofera doar 6 kw pe monofazat), ce sa mai vorbim de o centrala termica electrica. Iar trecerea la trifazat, la bloc, unde se poate, dureaza minim 6 luni (daca nu ai pile). Dar sunt locatii unde nu se poate instala, nu exista infrastructura necesara.

      (Citează)

    • Corect, aici este problema mai serioasa, noi avem doar un cuptor electric și instalația mai face figuri. Dacă mai punem și o centrală…

        (Citează)

  12. Atata timp cat statul impune niste conditii drastice la consumul de energie pentru acordarea subventiilor, (wtf, 100kw?) inseamna ca nu are absolut deloc in vedere inlolcuirea in acest mod a gazului.

      (Citează)

  13. Deci vom cumpara ruble ca sa cumparam gaz rusesc. Guvernantii nostii si cei ai europenilor sunt zdraveni la cap? Au pus niste restrictii care ne lovesc pe noi mai mult decat pe ei.

      (Citează)

    • Dar tu ce ai face? Suferim împreună acuma decât mai târziu și mai grav… Ii afectează și pe ei fără griji, dar nu te poți aștepta ca de pe o zi pe alta.

        (Citează)

  14. In mai multe randuri, reprezentanti ai Guvernului au mentionat ca luam cam 10% din necesarul de gaz din Rusia. Tu vorbesti de 20-50%. Poate ajungi la 20% pe mici perioade, dar e departe de adevar. Toate statisticile date pe piata dupa inceperea razboiului noteaza Germania si Italia ca avand cea mai mare dependenta de gazul rusesc (vorbim de UE), cu aproape 40% din necesar. Asadar cam pleci de la niste date umflate rau de tot pentru Romania

      (Citează)

  15. “Cea mai complicată situație mi se pare a consumatorilor casnici. Pur și simplu este dificil să îi faci să înlocuiască gazul cu electricitatea, e nevoie de electrocasnice noi, centrale noi, instalații electrice mai bune șamd”

    Eu nu o văd deloc așa…problema cea mare este producția de Ingrasaminte la care gazul este esențial…Azomures este oprit și prețul îngrășămintelor importate din Bulgaria, Georgia și Rusia au explodat in România(au crescut de mai bine de 4 ori). Îngrășămintele sunt baza producției de cereale, porumb și floarea soarelui, deci baza pt pâine, mălai, ulei si tuturor produselor alimentare. In plus, accentuat de lipsa exporturilor din Ucraina si Rusia, va urma o criza alimentara. Așadar ce mai contează cu ce faci(curent sau gaz) mâncarea dacă ea nu se va mai gasi sau va fi exagerat de scumpă…

      (Citează)

  16. O solutie ar fi descentralizarea generarii de energie.
    Acei prosumatori de la mediul rural.

    La oras este discutabil

      (Citează)

  17. Câteva note legate de acel TLDR. Apare intervalul de timp de „ani de zile de investiții”, cred că e greșit ordinul de mărime; mai aproape de realitate ar fi zeci de ani, dacă ajungem să facem modificări serioase la infrastructură. Ca o comparație, în ani de zile se fac proiecte prin care se schimbă pavaje pe promenadele orașelor mari sau, cu puțin noroc, se aprobă finanțări pentru proiecte de infrastructură la nivel de județ. Săptămâna trecută am auzit că s-a aprobat finanțarea pe fonduri europene a unui proiect de infrastructură care a început acum 6 ani, după 2 ani în care proiectul a stat doar la UE.

    Conducerea țării nu trebuie să aibă viziune, ci trebuie doar să-i susțină pe ăia care o au. Dar e mai greu cu viziunea când în România nu s-a mai făcut nimic notabil în domeniul energiei, deci sunt puțini oameni pregătiți. Trebuie să începem de undeva, dar nu vă așteptați să vedeți vreo schimbare așa repede (acei ani de zile).

      (Citează)

  18. duma cu reactoarele de la cernavoda e din categoria ”de ce nu e bine sa avem autostrazi”!
    ca sa dezvolti energia din surse regenerabile, ai nevoie de capacitati energetice de echilibrare.
    solutiile pe termen mediu si lung sunt cresterea productiei de gaze, de energie nucleara si din surse regenerabile.
    e mult mai ieftin sa exploatam gazele de sist si din off-shore decat sa trecem toti consumatorii de gaze pe electric, ca sa nu mai vorbim diferenta uriasa de pret intre gaz si electric.

      (Citează)

  19. Ar trebui sa reducem si consumul, atat la gaze cat si energie. Programe rabla pt electrocasnice doar la echipamentele electrice, ajutoare pt schimbarea centralelor pe gaze cu ceva electric, scutirea de impozit pe profit la fabricile care inchid instalatiile pe gaz si trec la ceva electric (acolo unde se poate), eliminarea plafonarii la gaze pt consumatorii casnici ce consuma de la un anumit prag in sus (cine consuma mult plateste si mai mult). La energie electrica se pot impune niste limitari: interzicerea firmelor/reclamelor luminoase din orase, evenimentele sportive/muzicale sa se desfasoare ziua si nu cu nocturna, inchiderea centrelor comerciale la ora 21 (cele care au generatoare sau surse de curent independente sa poata functiona si mai tarziu). Tot ce am zis mai sus poate fi implementat in cateva luni doar prin legi si ar avea ca scop reducerea consumului pentru ca retelele electrice din orase sa nu fie incarcate pe timpul iernii. Pe termen lung sunt necesare centrale eoliene si fotovoltaice precum si dezvoltarea retelei de distributie astfel incat sistemul sa permita si incalzirea. Practic trebuie migrat totul pe energie electrica, acolo unde este posibil.

      (Citează)

  20. Din moment ce trebuie să acoperim doar diferența de 20-50%, e suficient să trecem la centrale electrice pt încălzire, nu trebuie să schimbăm toate echipamentele din casă. Iar o centrală electrică e destul de ieftină, restul instalației de încălzire se refolosește, doar trebuie tras cablu din tabloul electric.
    Cu o subvenție de la stat se poate face repede schimbarea, dar trebuie rezolvată problema costului mare al energiei electrice, încălzirea excluslsiv electrică e cel puțin dublă la preț acum, mai realistic triplă, față de cea pe gaz, au părinții mei centrală electrică la casă și au dat 3 mii lei in ianuarie pe curent.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus