un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Noul monitor Apple Studio Display este inexplicabil de prost gândit

22 Mar 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Este uimitor cum Apple găsește periodic metode practic uimitoare de a-și trage cumva în piept clienții plătitori de foarte mulți bani. Noul monitor Studio Display, care costă 8.600 de lei, este un exemplu perfect.

Monitorul, lansat recent, a fost lăudat zilele trecute pentru că are în interior chipsetul A13 Bionic, cel de pe iPhone 11, și rulează o versiune simplificată de iOS. Wow, un monitor cu unul dintre cele mai performante chipseturi din piață! Mai are și imagine extraordinară, boxe integrate de calitate și webcam, în caz că este nevoie. Pe partea de display n-ai ce-i reproșa.

Dar uitați ce probleme are.

Cablul de alimentare nu poate fi scos din monitor. Nu este “user removable”. Din cum arată spatele în fotografii, ai putea crede de fapt că este acel cablu magntic de pe iMac-uri, dar nu e cazul. Monitorul se livrează cu cablul montat și poate fi totuși scos de acolo cu o unealtă specială, pe care o au tehnicienii Apple.

Se pare că dacă tragi de cablu cu mare forță, în timp ce altcineva ține bine de tot de monitor, îl poți totuși scoate. N-aș recomanda nimănui totuși să facă asta, că până la urmă poți smulge orice cablu din orice port cu suficientă forță, dar nu știi ce strici pe acolo.

De ce ai vrea să poți scoate cablul de alimentare? Ca să-l înlocuiești cu unul mai lung, de exemplu. Sau poate mai scurt, în caz că ai vreun birou bine pus la punct cablistic vorbind și priza sa aproape. Poate ți-l roade câinele, nu știu. E un cablu. Ne-am obișnuit ca acestea să poată fi montate și demontate.

În clipul de mai jos, la 9:35, puteți vedea cum se scoate cu forța:

Nu este ceva ce ai vrea să faci cu un monitor atât de scump, nu?

Trebuie comandat de la început cu picior normal, picior reglabil pe înalțime sau găuri VESA pentru montaj pe braț sau perete. 

Acestea costă. Monitorul cu picior normal costă 8.600 de lei. Dacă nu vrei picior deloc, ci doar 4 găuri pentru a-l prinde tu pe vreun alt suport sau perete, costă tot 8.600 de lei. Dacă vrei picior reglabil pe înălțime, plătești 2.000 de lei în plus, total 10.600 de lei pentru asta.

Prețurile nu mă interesează și nici șochează așa tare. În principiu se adresează unor oameni care scot bani cu acel monitor.

Ce mă miră este că picioarele sunt integrate în monitor și nu pot fi detașate ulterior. Iar dacă ai comandat monitor cu picior, nu vei primi găuri VESA pe spate. Asta înseamnă că, dacă după un timp de utilizare decizi să-ți reorganizezi biroul și poate să mulți acest monitor pe perete sau pe un sistem multi-monitor de brațe articulate, nu poți face asta.

Un astfel de monitor este gândit pentru ani de zile de utilizare. Într-un astfel de interval de timp, se mai schimbă aranjamentul pe birou și monitorul ar trebui să fie gândit pentru toate situațiile posibile din start. Probabil că la un service ți-ar putea înlocui spatele monitorului cu un altul, dacă vrei upgrade la picior sau prindere VESA, dar pe bani.

Nu are daisy chain. Daisy chain este o funcție mișto specifică Thunderbolt prin care poți conecta mai multe afișaje la un singur PC prin cabluri care merg dintr-un dispozitiv în altul.

Apple se laudă deseori cu astfel de funcții. De obicei prin prezentări arată cum un singur laptop de-al lor poate duce două monitoare 6K și încă unul 4K sau chestii de genul acesta.

Nu și cu noul Studio Display de minim 8.600 de lei. Acesta are port Thunderbolt… dar doar de intrare, nu are și unul de ieșire care să ducă semnalul mai departe spre alte monitoare. Are doar ieșiri USB-C care nu sunt compatibile cu această funcție. Din nou, pare o absență importantă în monitoare gândite special pentru muncă și situații multi-monitor.

Nu are AirPlay. Adică nu are chiar standardul Apple de transmisie video wireless, cel care-ți permite să proiectezi ușor de pe un laptop sau iPhone/iPad pe un televizor. Ce-i drept, ar trebui să aibă wifi pentru asta, dar un modem wifi costă 2 dolari și chipsetul din interior l-ar fi putut duce cu siguranță, că doar este cel din iPhone 11.

Nu înțeleg aceste decizii. Credeam că după plecarea lui Jony Ive de la cârma design-ului Apple, compania se va adapta mai bine nevoilor clienților, nu invers. Au eliminat touchbar-ul, au pus mai multe porturi pe MacBook, păreau că merg într-o direcție bună, una în care dai bani mulți pe produsele lor, dar le folosești cum vrei tu, nu cum vor ei.

Noul Mac Studio și Studio Display par făcute să fie utilizate cum vrea Apple. “Pui monitorul pe birou, pui computerul sub monitor, uite e loc exact cât să încapă, și așa îl folosești. Nu ai nevoie de alt cablu sau de mai multe monitoare sau de altceva. Nu, nu!”

asus s5507

    19 comentarii

  1. Fani Apple care îți vor explica de ce absolut toate problemele de design prezentate sunt cele mai bune decizii posibile și îmbunătățesc cumva experiența de utilizare în 3,2,1…

      (Citează)

    • Nu. nu, or sa accepte ca sunt probleme si sa spuna ca si asa tot e de departe cel mai bun monitor facut vreodata.

      A si Radu a uitat sa mentioneze ca deosebitul monitor pt. profesionisti nu suporta HDR si e doar 60Hz.

        (Citează)

  2. Îmi par puțin dubioase argumentele din articol și e încă un exemplu de „ar trebui să facă Apple exact ce fac restul”. Exact ca în cazul altor produse ale lor, monitorul e gândit să-l pui pe birou și așa să rămână, nu să-l pui pe câte un suport diferit în fiecare an sau să faci „cable management” ca toți iutubării. Dacă vrei să faci astea sunt n modele pe piață.

    Daisy chain s-ar putea să nu fie o opțiune din cauza lățimii de bandă sau a softului.

    Picioarele au fost și până acum integrate în monitoarele lor, nu e nimic nou.

    Mulți dintre noi n-am schimbat niciodată cablul de alimentare de la monitor, mai mult, acum am 2 monitoare cu barrel plug – teoretic pot să le schimb dar…

    De ce să aibă Air Play? E un monitor din categoria Pro, nu dă nimeni atâția bani pe el ca să se chinuie wireless.

    Ultimele 2 paragrafe zici că sunt replici ale adolescenților de pe forumuri care se plâng degeaba toată ziua. Normal că e gândit pentru Mac și normal că e gândit pentru a fi folosit într-un anume fel – cui nu i se potrivește nu-l cumpără. De fapt dacă nu ai un Mac, cum e cazul celor care ăși dau cu părerea, în afară de design și rezoluție nu văd ce ar putea să te convingă să-l iei.

    Încă nu reușesc să înțeleg cum își bate cineva joc de altcineva când nu e nimeni obligat să-l cumpere. Nu e ca și cum macurile transmit imagine și sunet doar pe monitorul ăla.

    Personal, nu văd nimic diferit îna bordare față de Apple Thunderbld Display. Cei ce l-au cumpărat pe ăla o să-l cumpere și pe ăsta.

      (Citează)

    • dam167: monitorul e gândit să-l pui pe birou și așa să rămână, nu să-l pui pe câte un suport diferit în fiecare an sau să faci „cable management” ca toți iutubării

      Corect. Și dacia mea era gândită să mergi cu ea până la muncă, 30km dus, cu maxim 70kmh, nu să faci curse cu 130 până la Bucale, ca toți cocalarii.

        (Citează)

    • Da, la cum sunt americani probabil au zis ca nu știu sa conecteze un cablu la monitor, pe viitor poate se vor gândi la unu care vine direct conectat la priza.

        (Citează)

    • @Ady94, vine angajatul Apple si ti-l monteaza in camera corespunzatoare si apoi nu mai ai motive sa il muti.

        (Citează)

    • dam, ai uitat sa zici ca ochiul uman nu vede mai mult de 24 fps si 60 sunt mai mult decat suficienti.

        (Citează)

    • @Baltha Zerus, sa nu uitam sa mai adaugam si faptul ca oricum ochiul uman nu vede mai mult de 300 ppi, asa ca Retina Display este tot ce ai nevoie. Asta pana cand au scos si ei Retina HD sau Super Retina.

        (Citează)

  3. Cum ziceam, trebuie sa fii intre cretin cu acte in regula si lobotomizat pentru a da banii pe cam orice produs Apple de IT.

    In banii de acest mirific monitor imi iau intai un Dell seria UP de 27″ sau poate chiar de 32″ daca e promotie, cele care sunt considerate cu adevarat profesionale – nu ca UltraSharp-urile, nu nu.

    Dupa care, pentru ca nu imi place piciorul inclus de Dell, desi este absolut fantastic, imi iau un brat Arctic sau ceva si mai fitza pentru ca Gembird sau Logilink sau Barkan nu sunt destul.

    Pentru final apoteotic imi mai iau un colorimetru i1Display Pro pe care sa il folosesc doar cu acest monitor, sa ii fie dedicat, nu il calibrez cu cel pe care il am deja si a fost tarsit pe alte 10 monitoare deja.

    Si tot nu depasesc cu toate aceste echipamente pretul nesimtit si nejustificat pentru aceasta prostie de produs Apple.

      (Citează)

  4. trebuie sa fii intre cretin cu acte in regula si lobotomizat pentru a da banii pe cam orice produs Apple de IT.

    sa inteleg ca carpa aia de sters prafu merita banii? nu e produs it.

    apple e companie IT, cam cea mai mare din lume, cam multi cretini cu acte in regula si lobotomizati in lumea asta..ciudat.

      (Citează)

    • Inainte de Magellan toti se jurau ca pământul e plat.
      Inainte de Galileo Galilei toti se jurau ca soarele se învârte in jurul pământului.

      Mai aproape de noi avem “prosti, da’ multi” si capul boierului Motoc.

        (Citează)

    • da, buna comparatie, chapeau

        (Citează)

  5. M-am oprit la 8600 lei.. pt un faching display…
    Nope, am ceva respect pentru munca mea si banii mei castigati curat. Am calculat bugetul asta pentru o excursie de 7 zile cu masina prin Austria la vacanta de Paste-1 mai.
    Acasa am un HP cu ecran curbat, parca vreo 1000 de lei am dat pe el, ceva de genul.
    Dar ce stiu eu, sunt doar un taran ignorant.

      (Citează)

  6. E prost gandit olae.
    Am iMac de 5 ani, l-am plimbat in toata Europa dupa mine, NICIODATA nu i-am scos cablul de alimentare din spate.

    E chiar un lucru minor si NU reprezinta o problema.

    Ca are alte minusuri e alta problema, asta nu e.

      (Citează)

  7. Pe vremea lui windows 98/XP monitoarele cu tub ieftine aveau atat cablul de alimentare cat si cel de imagine fara conectori. Era un plus la monitoarele mai scumpe cablurile detasabile.

      (Citează)

    • Marius:
      Era un plus la monitoarele mai scumpe cablurile detasabile.

      acum inteleg de ce asta nu are. e low cost

        (Citează)

    • Trebuie sa îl întreb pe tata, pentru ca experiența mea de peste 35 de ani cu pc-uri și monitoare nu ține minte monitoare cu cabluri care nu se pot scoate.

        (Citează)

  8. Monitoarele crt vechi comune aveau ambele cabluri fara mufe in spatele lor.

    Gaseai monitoare pro cu ele detasate gen cum era eizo flatscreens iar unele mai aveau in plus si mufe tip bnc (nu zic de astea noi de supraveghere).

    Si au fost mai recent de 35 de ani, eu le-am prins si am lucrat destul pe ele.

    Gaelex:
    Trebuie sa îl întreb pe tata, pentru ca experiența mea de peste 35 de ani cu pc-uri și monitoare nu ține minte monitoare cu cabluri care nu se pot scoate.

      (Citează)

  9. That aged very well … vezi comentariile de mai sus.

    Giani Mucea:
    Fani Apple care îți vor explica de ce absolut toate problemele de design prezentate sunt cele mai bune decizii posibile și îmbunătățesc cumva experiența de utilizare în 3,2,1…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus