un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Bombardiere B-52 Stratofortress au zburat pe deasupra României

11 Mar 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

O premieră pentru țara noastră și bănuiesc că nu una musai dorită: două bombardiere B-52 Stratofortress au survolat pentru câteva ore teritoriul nostru, mai exact pe deasupra Buzăului, înainte de a pleca înapoi spre bazele lor.

Nu este prima oară când se întâmplă asta. Două B-52 au mai survolat România acum câteva zile. Bineînțeles că totul are legătură cu Ucraina și Rusia, dar scopul oficial a fost un exercițiu militar de integrare a controlorilor aerieni în ceea ce se numește “zona finală de atac integrat”. Practic, controlorii români JTAC (Joint Terminal Attack Controller) și poate și ai altor țări NATO au exersat gestionarea unor astfel de avioane.

B-52 sunt cele mai mari bombardiere americane. Avioanele sunt uriașe, cam de mărimea unui Boeing 787 Dreamliner, dar cu 8 motoare în 4 pod-uri duble sub aripi. Zboară similar cu avioanele comerciale de linie, pot atinge peste 800 km/h și urca la peste 14.000 de metri altitudine, pot transporta vreo 30 de tone de bombe sau rachete convenționale și nucleare.

Echipajul are 5 oameni, dar mai sunt încă 5 la bord pentru schimb. B-52 are o autonomie proprie de zbor de 14.000 de kilometri, practic pleacă din SUA și poate bombarda orice zonă de pe glob, dar poate fi și realimentat în aer ca să revină la bază sau pentru holding pattern de durată înainte de a arunca bombele. Așa că misiunile durează mult. În Irak, unele misiuni au durat 30 de ore si de asta este nevoie de mai multe ture de schimb în echipaj.

Avioanele acestea au fost construite prin 1950 și îmbunătățite treptat de atunci. Sunt constat upgradate, de fapt, iar aviația SUA le va menține până prin 2050 în serviciu pentru că sunt foarte eficiente, chiar dacă mai au doar vreo 10% din cele peste 700 construite inițial în perioada de panică a Războiului Rece. Astfel de avioane au zburat cândva în patrulă permanentă, cu arme nucleare la bord, gata să o ia oricând spre Rusia în caz de atac nuclear.

Ce treabă au avut zilele acestea prin România? Păi bănuiala mea este că România ar fi acea “zonă finală de atac” în caz de conflict de amploare. Acum niște ani s-a decis că B-52 nu vor mai arunca bombe gravitaționale, adică lăsate să cadă liber deasupra țintei, pentru că sunt avioane mari și vulnerabile armelor anti-aeriene moderne.

Acum lansează bombe și rachete care apoi călătoresc singure câteva sute de kilometri până la destinația lor finală, ghidate de GPS și alte sisteme. Așa că un avion de deasupra României ar putea bombarda ținte în Ucraina sau Crimeea, dacă s-ar vrea asta. Dacă sunteți curioși, rachetele uzuale transportate de B-52 sunt cele AGM-158 JASSM extended range, 40 de bucăți la bord, care pot zbura apoi încă 1.000 de kilometri după lansarea din bombardier. Asta înseamnă că din România ar putea lovi orice țintă de pe teritoriul Ucrainei.

Povestea construirii lui B-52 și modificările ulterioare aduse avionului sunt foarte interesante. Practic, ceva proiectat în 2 zile într-un hotel, pe repede-înainte, s-a dovedit un avion excelent și foarte ușor de îmbunătățit în viitor. Doar că speram să nu le vedem niciodată pe cer, nici măcar pentru exerciții militare.

asus s5507

    8 comentarii

  1. De ce să nu fie o premieră musai dorită? Dimpotrivă, cred că ne conferă măcar un orecare sentiment de liniște și siguranță, în perioada asta absolut oribilă.

      (Citează)

  2. Imi pare rau ca nu le-am prins pe Flightradar.
    In schimb am prins ieri un F16 romanesc care s-a jucat vreo doua ore prin delta, dupa care cu Mach1 a dat o tura pe deasupra Brasovului si s-a intors inapoi la Fetesti
    Plus 4 elicoptere Blackhawk care au venit in recunoastere deasupra drumurilor, Buzau-Brasov-Valea Prahovei. Le-am vazut si de pe geam din Brasov.

      (Citează)

    • Au mai zburat pe deasupra Romaniei si anul trecut. Si probabil de multe alte ori, dar ma indoiesc ca anul trecut se uita cineva le flightradar24 doar sa vada cine mai zboara pe deasupra ro.

        (Citează)

  3. Cum este “premiera” daca “nu este prima oara”? :)

      (Citează)

  4. Or fi fost ele proiectate in 2 zile intr-un hotel, dar conteaza aici experienta de ani de zile a cui le-a proiectat.

    Sentimentul meu predominant fata de prezenta lor este unul de bucurie, in fine NATO incordeaza un pic de muschi si le arata batul rusilor.

    Sigur ca ma ingrijoreaza un viitor in care razboiul vine peste noi, dar macar nu vom fi singuri pentru ca vin americanii in fine… chiar daca cu aproape 3 sferturi de secol intarziere.

      (Citează)

  5. speedy.gonzales

    11/03/2022 la 12:00 PM

    alooo, acum te-ai trezit? alea zboara pe deasupra noastra in fiecare zi din 24 februarie de cand a izbucnit conflictul.
    alea decoleaza din UK, zboara pana la noi, stau ore in sir deasupra tarii apoi pleaca inapoi. si noua ne spun ca benzina e scumpa :)

    acum cateva zile am vazut si un avion de supraveghere aeriana ce a decolat de la baza de la kogalniceanu si s-a plibat inainte si inapoi pe langa granita din dobrogea pana in nordul tarii.
    chiar acum se plimba pe la noi un Lockheed EP-3E Orion ce a decolat de pe un portavion din mediterana

      (Citează)

  6. B52 a fost răspunsul american la tehnologia mult superioara sovietica a rachetelor care deja adjudecase primul zbor în spațiu cosmic și primul om, apoi primele focoase calare pe rachete..

    Au fost 2 dezastre care le-au umbrit legenda și scurtat viata, o prăbușire în peninsula iberica și una în Groenlanda – dezastrul de la Thulė – unde au pierdut 4 focoase..
    Prăbușirea a dus la pierderea dreptului de survol asupra Spaniei și conflicte diplomatice urate cu Danemarca etc..
    La Thulė americanii aveau un fel de Deveselu și radare tari tocmai pentru prevenirea atacurilor nucleare cu rachete și B52 în aer (cu dese patrulari în acea zina) era garanția ca sovieticii nu vor începe prima data cu bombardarea radarelor..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus