un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Avionul care patrulează frontiera noastră este un ARTEMIS de spionaj electronic

2 Mar 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Uite că aeronava acea Bombardier Challenger 650 care patrula ieri de-a lungul graniței noastre chiar este un avion militar.

Mai exact, un ARTEMIS A-ISR Aerial Intelligence Surveillance Reconnaissance. Artemis = Aerial Reconnaissance and Targeting Exploitation Multi-Mission Intelligence System. A-ISR = Aerial Intelligence, surveillance and reconnaissance.

Altfel spus, un avion de spionaj. Este atât de nou încât este considerat o demonstrație tehnologică, nu ceva intrat deja oficial în dotarea forțelor armate (ține chiar de US Army, nu de aviație) și a fost trimis încă de anul trecut la Mihail Kogălniceanu pentru a monitoriza situația din Ucraina.

Artemis “provides high-altitude sensing capabilities against near-peer adversaries and bridges gaps in the multi-domain operations mission,” the Army’s Program Executive Office, Aviation stated on social media.

Nu sunt multe detalii oficiale despre capabilitatea de război electronic. Are un sistem de comunicație foarte bun, poate transmite date cu viteză mare spre sateliți, adică transmite informații despre mișcările inamice. De ce nu face direct un satelit militar asta? Pentru că sunt nori, n-au orbită care să le asigure vizibilitate permanentă și, mai important, sateliții lucrează doar optic, fără a recepționa și spiona semnale radio între unitățile inamice șamd.

Avionul probabil are senzori foarte buni. Sistemul principal se numește HADES—High-Accuracy Detection and Exploitation System—un radar de sol plus detecție de semnale radio în diverse frecvențe. Nu m-ar mira dacă ar putea detecta nu doar comunicații radio între unități, ci și amprenta lor electromagnetică de pe alte frecvențe. Momentan asta face, spionează mișcările rusești din Ucraina.

În alte condiții, ar poate fi utilizat și pentru coordonarea focului de artilerie la distanțe foarte mari. Rachetele și tunurile de distanță mare au nevoie de cineva care să le zică ținta cu precizie. Artemis zboară la 37.000 de picioare acum, cam la altitudinea avioanelor de linie și cu aproximativ aceeași viteză, în jur de 700 km/h. Asta face și în prezent, îl puteți urmări aici, face același traseu MK-Suceava-Satu Mare și înapoi.

surse: PEO, Defense News.

asus s5507

    8 comentarii

  1. Avionul asta si inca vreo 2 asemanatoare (indicativ de forma CL60, CL65 etc) se tot plimba pe aici de la inceputul razboiului. Chiar ma intrebam ce tot se invarte pe aici dupa care am cautat pe net si l-am gasit in dotarea armatei SUA. Din cand in cand mai apare cate un F16 american sau Eurofighter Typhoon (sper ca nu-si afiseaza pozitiile din greseala).

      (Citează)

  2. Parca nu as face public asa date. Cine cauta o sa gaseasca dar asa public parca nu ajuta…..

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus