un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Ziua de mâine sau despre viața normală în vreme de război

24 Feb 2022  ·

GÂNDURI  ·

42 comentarii

Știți ce mi se pare deprimant la situația curentă? Că nu avem ce face, ba chiar de mâine cel mai probabil ne vom continua viața normală de zi cu zi, în timp ce țara vecină este invadată pe nedrept de rușii cu mentalitate demnă de evul mediu.

Am simțit un gol în stomac citind știrea despre invazia aeropurtată din Kiev. Văzând imaginile cu elicopterele rusești care zboară nestingherite în toate părțile. Văzând harta pe care se desenează cum Ucraina este încolțită ca de tâlhari din 3 părți și, orice ar face, este clar că țara nu poate ieși victorioasă din războiul acesta. Sau văzând că foarte probabil prima victimă de astăzi a războiului a fost un copil care mergea pe bicicletă atunci când o rachetă a căzut prea aproape.

Sunt lucruri care se întâmplă chiar dincolo de granița noastră. Nu în Myanmar sau Siria sau Banda Aceh sau alte zone greu de indicat pe hartă, ci la o zi de condus de București, într-o țară vecină cu care avem relații bune. O țară care de ani de zile se luptă pentru a scăpa de influența rusească și pentru a intra în comunitatea europeană din care România are norocul să facă deja parte. Și rușii tocmai au venit să le arate, pe un pretext inventat, că ei smulg cu arma ceea ce-și doresc și că acesta este nivelul Rusiei de civilizație în anul 2022.

Dar ce poți face dincolo de a simți asta? Te uiți la știri și regreți că aceasta este lumea actuală, știind că am putea trăi cu toții bine și în pace cu resursele pe care le avem în Europa. Pe planetă, însă, este în continuare plin de megalomani și bullies cu alte planuri.

La un moment dat însă oamenii vor închide și aceste știri și vor deschide Netflix sau Elden Ring. Vor merge din nou la muncă, poate cu un nou subiect de discutat la țigară. Se vor uita pe TikTok, iar influencerii vor face în continuare reclame la cosmetice. Eu voi scrie despre un nou telefon prezentat tot astăzi. Alții vor filma o mașină nou-lansată. Covid-ul va face victime. Televiziunile vor difuza emisiunile uzuale de divertisment. Traficul va fi aglomerat. Se vor lua credite. Se vor lansa televizoare noi.

Totul în timp ce dincolo de granița noastră sunt milioane de oameni care plâng pentru că nu știu ce le rezervă ziua de mâine, pentru că își văd planurile distruse și țara dezmembrată. Dincolo de gestul decent de a-ți exprima regretul pentru soarta lor, nu putem face nimic în plus sau eu cel puțin nu văd vreo altă variantă.

Și de altfel așa funcționează corpul uman. Mi se pare normal să regreți o situație, să te întristeze tragedia altora, să ai empatie pentru drama lor, dar să-ți vezi mai departe și de viața ta. Este o modalitate a creierului de a se apăra de blocaj, de șocuri. La câte nenorociri se întâmplă zilnic în lume, singura metodă pentru a nu trăi într-un permanent doliu este să-ți vezi de viața de zi cu zi și să speri la una mai bună și pașnică pentru toată lumea. Dar parcă un pic îmi este și rușine că așa vor sta lucrurile.

Îi invidiez însă pe cetățenii din țările conduse de lideri competenți, de parlamentari și miniștri care nu vor doar să fure, ci și să muncească intens pentru țara lor. Îi invidiez pentru că trebuie să fie foarte reconfortant să îți poți vedea de viața ta normală știind că cei de la putere lucrează pentru tine, că sunt ei atenți la securitatea țării și politica externă și relația cu aliații și planuri pentru orice situație. În România n-am simțit niciodată acest lucru. Dar ziua de astăzi, însă, ne aduce aminte că se poate chiar și mai rău.

asus s5507

    42 comentarii

  1. Oliver:
    Asta ai inteles tu despre ziua de azi?
    Pacat …

    Nu am mila fata de ei cum nici ei nu au fata de romanii de acolo.

      (Citează)

    • Este amuzant că tu crezi că rușii ne vor fi vecini mai buni sau că ei n-au luat niciodată nimic. Dacă cercetezi un pic câți români au murit deportați prin Siberia, o să începi să-i iubești pe ucrainieni.

        (Citează)

  2. “Îi invidiez însă pe cetățenii din țările conduse de lideri competenți”

    Sunt tare curios ce consideri tu tari cu lideri competenti.
    Mie de exemplu imi plac Singapore si Elvetia.

      (Citează)

    • Majoritatea celor vestice. Corupție este peste tot, la fel și interesul pentru bunăstarea proprie a politicianului, dar ambele sunt ținute la un nivel mic.

      Oamenii de acolo înțeleg că rămân la putere câtă vreme depun eforturi reale în favoarea cetățeanului. În plus, există metode bune de a le supraveghea activitatea (de exemplu, cum votează pentru fiecare propunere de lege, de unde iau bani de lobby șamd) și de a-i trage la răspundere. La noi e cu “ciocul mic, că acum suntem noi la putere”.

      Dacă nu mă crezi, uită-te cândva la o dezbatere în parlamentul britanic, eventual când i se pun întrebări primului ministru, ca să vezi ce diferență. Se simt ăia 1000 de ani în plus de așa ceva.

        (Citează)

    • Okochea:
      “Sunt tare curios ce consideri tu tari cu lideri competenti.
      Mie de exemplu imi plac Singapore si Elvetia.

      Elveția nu se aliniază sancțiunilor împotriva Rusiei și alege o cale de mijloc. „Neutralitate nu înseamnă indiferență”.
      Da, foarte mișto elvețienii.

        (Citează)

  3. “”Sau văzând că foarte probabil prima victimă de astăzi a războiului a fost un copil care mergea pe bicicletă atunci când o rachetă a căzut prea aproape. “” Stiu ca nu conteaza prea mult dar ala e un filmulet mai vechi nu e de azi.

      (Citează)

  4. Uite de exemplu ai putea sa stergi si sa banezi primul comentariu de la articolul asta.

    Sau nu stiu sa donezi 50 de eur in conturile alea deschise de armata ucrainiana de circula pe facebook (sau macar sa le dai share aici), sau sa fi venit in fata ambasadei rusiei pe kisellef acum, ca e aproape de unde iti bei cafeluta.

    Da, de maine toate o sa fie la fel, pana la “mainele” care o sa te priveasca pe tine direct.

      (Citează)

    • Heh, vremurile de plecat spontan la un protest s-au cam dus când ai un copil căruia par să-i dea dinții. Aș veni la altele. Rușii știu deja că sunt niște înapoiați, dar nu strică să le reamintească asta câte un protest.

      Cât despre donații, nu le înțeleg rostul. Ce face armata ucraineană cu ei, își cumpără acum încă un avion? Chiar aș sugera oamenilor să se ferească de țepe în perioada asta.

      Cred că singurul lucru de făcut este să insiști cum s-o putea la politicienii tăi să ia măsuri de protecție pentru România. Și eventual să cerceteze un pic legăturile AUR cu finanțarea rusă, că acolo deja este un pericol real.

        (Citează)

    • Tu ai scris articolul asta ca sa iti justifici public de ce tie de fapt nu iti pasa decat de tine? Da, ai dreptate cu tot ce ai zis, tu nu poti face nimic am gresit eu, ma refer la tine personal, m-am convins tu nu poti, altii insa pot sa faca mai mult sau mai putin. Nu trebuia sa pui intrebarea din articol, ca na, ti-am raspuns din perspectiva unuia care nu e complet impotent si indolent la ce se intampla in jur, mea culpa.

        (Citează)

    • Vezi că ești un user anonim de pe Internet. Dacă faci tu ceva notabil pentru Ucraina, te rog să te lauzi cu nume și prenume și exemple personale, poate îi inspiri și pe alții. Altfel, lași doar niște comentarii pe un ton zeflemitor de parcă ai salva planeta între ele și îi cerți pe alții că nu fac la fel. Bagă și niște justificare pentru tonul acesta sau schimbă-l în unul mai adecvat unei conversații între adulți.

        (Citează)

  5. Noi om fi prieteni cu ei, dar ei cu noi “nici intr-un caz”.

      (Citează)

  6. Ucraina si Moldova au ratat momentul de apropiere de NATO si UE. Cand Rusia era slaba, dupa anii ’90, se puteau face aderari la NATO, macar. Insa au jucat la doua capete, au crezut ca ce s-a intamplat de-a lungul istoriei lor nu li se poate intampla.

      (Citează)

    • Nu, nu se putea, decat daca lasa nato usa deschisa complet cu standarde zero. Nu uita ca nici romania nu a aderat in anii 90, si asta in timp ce noi multa vreme chiar ne-am dorit ca natie sa ajungem in ue si nato. A fost unul din putinele idealuri la care tot poporul roman a pus osul. Nici macar cele doua uniri nu au coagulat asa de mult poporul roman ca lungul drum spre vest din ’90-2000.

        (Citează)

    • basarabia nu putea. la prima miscare de emancipare a inceput razboiul din transnistria.
      si sa fi vrut sa renunte la transnistria, nu-i lasa armata a paispea rusa. cum sa intri in nato sau in ue cand o parte din teritoriul tau e controlat de rusia?

        (Citează)

    • Nu se putea, România a intrat abia după 9/11, iar NATO oricum s-a extins în etape. În plus, Ucraina a avut mulți ani conducători pro-ruși. Până la urmă, în URSS mie mi s-a părut că Ucraina era a doua țară ca “greutate”.

        (Citează)

  7. Stai sa vezi cand va veni vremea sa scrii despre tara care produce Xiaomi si Huawei – atunci sa vezi! Ca tot le faci tu reclama si le sustii economia!

      (Citează)

    • Te referi la articolele în care am scris că China este o dictatură sinistră ca fiind reclamă și susținere a economiei?

      Stai… tu ești celebrul Mircea care a aruncat toate produsele made în China pe care le deținea pe fereastră și cumpără acum doar de la alții? Felicitări că nu le mai susții economia!

        (Citează)

  8. Uite poftim ce poti face: https://www.facebook.com/groups/unitipentruucraina/ . Nu tu, ca tu esti comod oricum, dar macar sa popularizezi ce fac altii.

      (Citează)

  9. Tin sa-mi exprim in avans dispretul fata de liderii politici si agentii economici occidentali care in toti acesti ani au discutat si au facut afaceri cu rusii si care probabil o vor face in continuare; germani, italieni, unguri, ciprioti, greci etc. Nivelul de relatii economice trebuie redus la un nivel mult mai scazut decat era acum 40-50 de ani! Naivitate, prostie, lacomie!
    LE
    Poate si coruptie?!

      (Citează)

    • Economie, pur și simplu. Am mai zis asta în alt comentariu zilele trecute. Se scumpește gazul rusesc, dar tot este mai ieftin decât să dai afară toți românii/nemții/polonezii/whatever care lucrează în industria gazului, să bagi raționalizare și să zici că va fi rău câțiva ani, până ce țara investește masiv în eolian și solar.

      Țările în general au schimburi comerciale până în ziua conflictului armat. Poate și după aceea, că bunurile se mișcă, contractele trebuie onorate șamd. Poate că pare ciudat, dar asta e lumea în care trăim.

      Reducerea nivelului de relații economice nu este posibil. Asta ar fi mereu în avantajul țărilor mari, care au populație și bani să producă singure de toate. Vezi Rusia, își fac singuri toată tehnica militară, poate cu excepția unor nave pe care le luau de la francezi. Și își pot face singuri și tractoare, pâine, televizoare și ce mai vrei tu. Nici o țară europeană pe cont propriu nu le-ar putea face față.

      Relațiile economice aduc prosperitate tuturor. Totul este să vrei prosperitatea aia și să nu mai consideri că trebuie să ataci țări vecine cu sabia în mână pentru ea.

        (Citează)

  10. Mihai: Vai de capul tău de retardat. Dobitocule, suntem țară membră UE și țară membră NATO înainte de toate.Pe la văscăuți la tine poate faceți d’astea.

    Asa te-a invatat nUE si NATiO sa insulti gratuit? Ucrainienii nu ne sunt prieteni, avem de recuperat teritorii de la ei, pe langa alte probleme cu insula sepilor si canalul Bastroe. Dar na, uitam repede. Iar pe romaniii de acolo ii trateaza doar cu lapte si miere, not.

      (Citează)

  11. E momentul sa-i atacam si noi sa ne luam inapoi Bucovina de Nord

    Mai exact tu si cu cine? Vezi ca vin in numar mare pe la Vama Siret. Poti sa incerci acolo, le spui cine esti si ca ai venit sa-i bati si sa le iei Bucovina de Nord.

    La câte nenorociri se întâmplă zilnic în lume, singura metodă pentru a nu trăi într-un permanent doliu este să-ți vezi de viața de zi cu zi și să speri la una mai bună și pașnică pentru toată lumea. Dar parcă un pic îmi este și rușine că așa vor sta lucrurile.

    Da, ca asa se schimba lucrurile sperand si facand si azi ce-ai facut si ieri.
    Daca ai o problema cu Rusia, gandeste-te la asta cand vrei sa opresti la Lukoil, sau la Gazprom sa bagi combustibil, cand dai drumul la aragaz sau cand vrei sa cumperi ceva ce sprijina un regim care vrea sa iti faca viata de cacat.
    E valabil si cu China si cu ce vrei tu. Sau cand promovezi un produs.

      (Citează)

    • M-am gândit dacă folosesc ceva de la ruși, dar n-am găsit nimic. Nu mai bag de multă vreme la Lukoil, de când s-a aflat că nu-și plătesc taxele.

      De China e mai greu să te ferești, că fabrică totul. Mă îndoiesc că ție îți iese.

        (Citează)

    • Nu, nu-mi iese. Si oricum nimanui nu-i poate iesi 100%, ca iti dai seama ca nu poti controla din ce e produs curentul care ajunge la tine cand aprinzi becul, sau gazul care arde in boiler, sau unde e facuta fiecare piesa dintr-un obiect .

      Dar se intampla destul de des sa avem si de ales si alegerile noastre ( ca pattern comportamental) au efecte, nu-s toate egale.

        (Citează)

    • Radu, cu China poti sa incepi prin a nu cumpara produsele firmelor chinezesti. E mai usor si eviti sa ajunga o gramada de bani la statul chinez. Profitul mare nu e din productie ci din valoarea adaugata a produsului.

      Eu asa fac cam din 2020. Am facut niste cumparaturi destul de serioase de atunci: camere video, televizor, soundbar, telefon etc. Gasesti variante mereu, singura problema e ca e ceva mai scump.

      Perfect is the enemy of good. Incepe tu prin a boicota produsele companiilor chinezesti, ca e un pas bun.

        (Citează)

  12. Radu, te rog din suflet sa stergi si sa banezi comentariile acestor troli idioti, cum este primul de aici. E un lucru mic pe care il poti face in numele empatiei de care vorbesti in articol. Multumesc!

      (Citează)

  13. Au apărut și pe aici “viteji” din ăștia cu idei de a profita de nenorocirea actuală a Ucrainei pentru a recupera teritorii furate de URSS. Evident rebutul acefal care promovează aceste mizerii nu ar ridica glasul să recupereze și altceva, de pildă TEZAURUL de la MOSCOVA, furat de bolșevici! Mare mizerie umană trebuie să fi să gândești așa. Radu te rog ”filtrează” puțin postările! E vorba de imaginea pe care o promovezi, de respect de sine și pentru cititori. Multumesc!

      (Citează)

    • ucrainenii nu sunt un vecin bun, nici prieteni. Da trebuie sa fi baut gaz sa crezi ca rusii vor fi un vecin bun sau au fost in istoria lor vecini buni.

      TLDR, da is de cacat ucrainenii da parca muuult mai de cacat sunt rusii.

        (Citează)

    • alxzen: TLDR, da is de cacat ucrainenii da parca muuult mai de cacat sunt rusii.

      Evident, dar cei care susțin tâmpeniile respective n-au studiat istoria prea bine, a noastră sau a oricărei țări ce a intrat în vizorul Rusiei. Nici măcar n-au înțeles că nu ucrainienii au decis ce se întâmplă cu diverse teritorii, ci Moscova. Dar na, nici nu merită efortul.

        (Citează)

  14. Se vede că nu a fost nici unul in Ucraina de curând în vizită, să aibă contact cu scârba lor față de români și corupția generalizată de acolo.

    Nu e un motiv să fie călcați cu tancurile și e o prostie să crezi că stat membru UE și NATO poate duce război de cucerire fără consecințe dure.

    Cam trist că încă este o lume în care conflictele se rezolvă la nivel național prin război și nu prin discuții diplomatice.

      (Citează)

    • Gaelex: Se vede că nu a fost nici unul in Ucraina de curând în vizită, să aibă contact cu scârba lor față de români și corupția generalizată de acolo.

      Stai să-i vezi pe ruși.

        (Citează)

    • Tocmai, ca ocupatie rusa s-a mai vazut pe aici, si de aceea nu le doresc nici ucrainienilor sa aiba parte de asa ceva.

      Din pacate pentru Ucraina, nu cred ca pot castiga direct razboiul cu Rusia, pot doar sa treaca la guerilla pana devine mult prea scump sa fie continuata ocuparea.
      Cum a fost si in Afghanistan de altfel, rusii au fost fortati sa plece pentru ca pierdeau prea multe echipamente, oameni, bani.

      Din faptul ca s-au dus direct la Cernobal ca sa il ocupe rezulta ca nu sunt deloc prosti rusii, un act de sabotaj acolo ar fi fortat UE si NATO sa intervina in forta, din cauza numelui si accidentului cunoscut in toata lumea.
      Radiatiile nu iarta, nu conteaza cine facea sabotajul, interventia militara externa ar fi fost imediata.

        (Citează)

  15. pana una alta Ucrainienii respecta tratatele internationale si hotararile curtilor de arbitraj. rusii nu. si daca rusii scapa cu basma curata si de data asta, urmatrorii is moldovenii, statele baltice si tot asa.

    prostia mare a fost ca i-au lasat cu crimeea in 2014, trebuiau izolati si terfeliti atunci. dar na, nemtii au facut un calcul cinic, economic si aia a fost.

      (Citează)

  16. Am încercat să urmăresc firul discuțiilor, dar este greu de suportat cât de mulți știu și spun cum ar trebui făcut. Mă mir că ai nervi și nu înjuri înapoi la cât venin sunt unii dispuși să verse.
    Tot ce imi vine în minte este vorba cu – ” să știi multe ca să crezi că ai dreptate, dar să nu știi suficient cât să înțelegi că greșești”
    E absolut trist ce se întâmplă în țara aflată peste dealul pe care îl văd pe fereastră, chinuitor să nu poți face nimic, și dezarmant să vezi că țările cu putere de reacție ezită să sancționeze Rusia de frica propriilor buzunare.
    Tot ce sper este să reușească și Ukraina ce a făcut și Afganistanul și Vietnamul împotriva unor armate mult mai dotate. Mă refer la rezistența de gherilă, cu multe pierderi, să ducă războiul pe drumul de uzură, de lungă durată.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus