un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Samsung lansează noi laptopuri Book2 Pro și face un pas mare în domeniul integrării lor într-un sistem coerent alături de tablete și telefoane

28 Feb 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Samsung a lansat ieri laptopuri noi. Laptopurile lor nu se vând oficial în România, așa că să trecem rapid prin ele pentru că de fapt altceva mi-a plăcut la prezentare.

Modelele de top sunt Galaxy Book2 Pro și Book 2 Pro 360, ultimul având balama care permite ecranului să se dea peste cap și să devină o tabletă. Ambele modele vin în diagonale de 13,3 și 15,6 inci.

Ecrane Full HD AMOLED, ceea ce este un avantaj, că astfel de ecrane sunt superioare celor clasice. Procesoare Intel de generația a 12-a, până la 32 GB RAM, conectivitate care include porturi USB full size și microSD, iar modelul de 15,6 inci are HDMI full size și modem 5G. Asta cu modemul 5G este o altă idee bună, revin cu un articol separat despre asta deoarece am observat că revin și laptopurile cu conectivitate directă la rețeaua mobilă.

Laptopurile au suport și pentru stylus, ceea ce funcționează bine și cu noua opțiune din Windows 11 de a rula aplicații Android pe computere. Mi-a mai plăcut și greutatea lor, sunt laptopuri foarte ușoare, cel de 13,3 inci are 1,01 kg și cel de 15,6 inci are 1,41 kg. Sunt disponibile și în culoarea Burgundy, ca să meargă bine cu un S22 Ultra similar.

Există și variante non-pro, mai slabe în specificații.

Ce voiam să zic de fapt: Samsung a prezentat un sistem mult mai bine integrat de laptop, tabletă și telefon. În acest domeniu se apropie de ceea ce face Apple și probabil a devenit superior soluțiilor Huawei (care oricum nu au suport Google pe cele mobile).

De exemplu, Samsung a arătat că poți tasta pe o tabletă folosind tastatura laptopului. Adică dacă ai laptop Samsung și o tabletă lângă el, este foarte simplu să scrii din tastatura laptopului pe aceasta. Au mai arătat și alte opțiuni de multi-control precum copy și paste între dispozitive și transfer de fișiere prin drag and drop, treci cu cursorul din laptop în tabletă și înapoi.

Au mai arătat o sincronizare mai bună de notițe între dispozitive, diverse funcții pentru videoapeluri și altele. Apoi este integrarea asigurată de Microsoft prin aplicația Your Phone Companion/Link to Windows, în care îți vezi mobilul în Windows, îi vezi notificările, poți chiar să-l și controlezi prin remote desktop direct de acolo. Traba asta funcționează cu orice mobil, dar Samsung integrează direct funcția pe ale lor.

Se ajunge deci la o integrare mai mare între dispozitive, la sincronizare mai bună, continuarea ușoară a activității de pe unul pe altul șamd. Eu deja fac asta cum pot prin diverse programe, de exemplu îmi place că scriu trei cuvinte în OneNote de telefon și imediat se sincronizează în computer sau că fotografiile de telefon ajung imediat în OneDrive printr-un mecanism similar și de acolo se descarcă automat în PC. Și sigur că există programe de extins ecranul între dispozitive sau controlat simultan mai multe, dar nu sunt intuitive sau ușor accesibile.

Apple a câștigat mult teren cu integrarea între Mac și iPhone. Avantajul lor este că ei fac totul, hardware și software, deci este simplu să le facă lipeala. Samsung și alți producători depind de Microsoft și Windows, așa că este mai dificil. Se pare însă că încet-încet se mișcă lucrurile și aici, dar între cei care produc PC-uri și mobile. Samsung este unul dintre acești producători și de fapt cel mai bine plasat, că are și câști, ceasuri și astfel de accesorii minore. Huawei este alt producător, dar cu handicapul lipsei Google pentru mobile, ceea pentru mine este un big no-no. Asus are un sistem similar, dar cotă de piață prea mică pentru a declanșa un trend.

În rest… cam nimic. Google face mobile și chromebook-uri, dar inclusiv pe mobile în SUA au o cotă de piață foarte mică. HP și Dell nu. Lenovo nu știu dacă are astfel de funcții, dar le-ar putea cupla cu propriile dispozitive și cele Motorola. Xiaomi nu știu dacă are astfel de funcții, dar oferta lor de laptopuri este ceva mai timidă oricum. Oppo și Vivo nu au.

Altfel spus, pe zona de Windows este destul de dificil de pornit acest trend și de concurat cu astfel de funcții de la Apple. Apple practic a investit din timp în această direcție și și-a asigurat încă un motiv pentru care este greu să renunți la sistemul lor, odată intrat în joc. Microsoft, care era perfect plasat să asigure o astfel de integrare pentru orice alt producător, un soi de relație many-to-many, a stat prea mulți ani până să se prindă de asta.

 

Iată prezentarea Samsung de ieri. Dacă nu vă interesează toată, dați la 21:00 pentru ceea ce ei numesc Galaxy Ecosystem, arată bine tot ce ziceam mai sus. Eu încerc să mă feresc de cuvântul ecosistem pentru că “eco” are de obicei legătură cu viața, nu cu electronica, dar na…

asus s5507

    8 comentarii

  1. Tutorial despre cum sa copy un design de la macbook si sa il pui pe dispozitivele tale. Serios, designerii produselor astea chiar sunt platiti?

      (Citează)

    • Iti dai seama ca nu apple a inventat dreptunghiul, nu?

        (Citează)

    • Multă lume caută laptopuri cu un design simplu, fără colțuri teșite, grile dubioase, ecrane în plus, beculețe sau te miri ce butoane, de asta au succes macbook-urile. Mai bine să copieze aia decât un Acer Nitro 5 – sunt curios cu cât sunt plătiți acolo designerii, că laptopul ăla arată ca o memă.

        (Citează)

  2. Informatii de la Samsung Romania daca vor aduce laptopurile si in Romania ? Prima generatie Samsung Galaxy Book Pro si Pro 360 nu a fost lansata oficial in Romania.

      (Citează)

  3. Îmi place competiția, doar că Samsung nu are un ecosistem. Doar Apple.

    Și să ai prețul ăla la laptop, e nesimțire. La fel ca și telefoanele lor, seria S22.

      (Citează)

  4. Eu nu am retinut sa fi fost precizat ca vor fi cu procesoare Intel din generatia 12, doar cu 11.

      (Citează)

  5. Adrian:
    Iti dai seama ca nu apple a inventat dreptunghiul, nu?

    Îți dai seama ca au butoanele la tastatura dispuse identic nu?
    Forma, dimensiunea , chiar și zona de lângă trackpad, identică. De aia ziceam….

      (Citează)

  6. Sper să nu fie un foc de paie, așa cum a fost Sony Vaio, adică să încerce să ia doar ochii fără să dezvolte în timp niște produse ca lumea. Pe modelul de 13” trackpad-ul e prea mic, iar faptul că îl poți folosi ca pe o tabletă e util doar dacă înlocuiește o tabletă bună, probabil doar pentru graficieni. Acel tent mode nu cred că are vreo aplicație practică reală, iar poza aia cu tipul care ține creionul în mână în fața display-ului e foarte tristă – numai cineva care nu a desenat vreodată ceva poate prezenta un asemenea cadru.

    Materialul de promovare mi se pare foarte slab, zici că e produs de un fotograf amator la el acasă, mai ales cadrul ăla cu acel to do list pe tot ecranul. Sau primul cadru, în care ai un laptop + stylus, dar sub o tabletă cu stylus, pentru că orice om normal le-ar folosi pe amândouă ca… ecosistem pentru că nu știu, desenează când pe laptop când pe tabletă?!

    „Apple practic a investit din timp în această direcție și și-a asigurat încă un motiv pentru care este greu să renunți la sistemul lor, odată intrat în joc.” – deci atunci când dai de niște produse care merg bine împreună te simți captiv, pentru că e greu să te întorci la alea care nu merg bine împreună?

    În fine, sunt curios cum stau la capitolul baterie și fiabilitate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus