un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

De ce Rusia nu va ataca militar România

4 Feb 2022  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Am văzut la știri reportaje despre ce ar face românii dacă ne-ar ataca Rusia. Dacă ar fugi, dacă ar lupta, dacă bazele americane de aici sunt un motiv pentru ca Rusia să ne atace șamd. Cineva zicea și într-un podcast la care mă uit că s-ar urca direct în mașină ca să fugă în Franța. O opinie foarte populară, de altfel.

Eu cred că Rusia nu are nici un motiv să atace militar România. Pot să pariez pe asta.

Sunt multe argumente pentru de ce Rusia nu ne va ataca:

  • Nu suntem o țară slavă, nu avem minoritate rusă semnificativă, nu există nici un cap de pod. Râul, ramul, alea.
  • România nu a făcut parte din URSS, așa că Putin nu poate susține nici vreo refacere a marelui imperiu rus.
  • Suntem țară NATO, care este o alianță defensivă. Dacă NATO nu ne-ar apăra în cazul unui atac, ar fi de fapt moartea alianței, care și-ar dovedi astfel inutilitatea. O fi România la coada NATO, dar are ieșire la Marea Neagră și este cel mai avansat punct al alianței în Europa de Est.
  • Suntem țară UE, iar Uniunea Europeană ar impune Rusiei sancțiuni foarte dure, făcând nerentabilă o operațiune militară.
  • Suntem la depărtare de Rusia. Crimeea este aproape de Dobrogea în linie dreaptă, dar în rest ne desparte aproape între teritoriul Ucrainei, care-i imens.

Dacă vă uitați la istoria ultimilor 30 de ani, de altfel, Rusia a acționat doar acolo unde putea măcar susține că apără interesele rusești, precum în cazul unor minorități din Abhazia, Oseția de Sud, recentele trimiteri de trupe în Kazahstan și bineînțeles în Ucraina. Știu ei bine cum să alimenteze ani de zile niște sentimente separatiste și apoi să intervină militar pentru a salva “rușii” din acele zone. Probabil că inclusiv o intervenție militară de amploare în Ucraina se va limita la anexarea oficială a teritoriilor în cauză. Nu o să pună nimeni steagul rusesc pe parlamentul din Kiev.

(Strategia asta este îngrijorătoare pentru viitorul Republicii Moldova, de fapt, unde Transnistria se potrivește perfect tiparului. Anexarea unor zone din Ucraina îi va apropia și mai mult pe ruși de acea regiune. Dar acum vorbim de România.)

Și atunci care este pericolul rusesc pentru România? Unul pur economic. Instabilitate în regiune înseamnă pierderi economice și mai puține investiții străine inclusiv în România. Vom cumpăra probabil mai mult gaz rusesc, ceea ce în mod ironic doar alimentează cu bani mașinăria de război. Dacă prinde Trump al doilea mandat în 2024, urmează o slăbire suplimentară a NATO și noi aripi date Rusiei. Toate acestea ne prind și cu un guvern de hoți la conducerea țării, iar în viitor cu creșterea AUR, partid care pare pe prietenie cu rușii.

Rusia are o falsă democrație și are și interesul de a demonstra eșecul democrației de tip vestic în lume. Majoritatea țărilor din sfera rusă sunt tot niște dictaturi. Ucraina a intrat pe radarul lor doar după ce președintele pro-rus cu ceva istorie de furat alegerile a fost înlăturat de la putere și Ucraina dădea semne că vrea apropiere de UE, nu de Rusia.

Acum, eu nu cred că rusul de rând vrea războaie și anexări de teritorii. Sunt sigur că rușii, în mare, își doresc cam același lucru ca majoritatea oamenilor din țări răsărite: noul iPhone, sezonul doi din Squid Game, vacanțe în Mauritius, spitale mai bune, pensie liniștită. Problema lor este că la putere a rămas Putin, care pare să se creadă un mesia al rușilor, cel venit să-i ducă pe culmi ale puterii pentru a rămâne în istorie ca un nou Lenin. Are și armată mare la dispoziție, că pornește cu o bază mare de populație din care să-i aleagă pe cei care vor să fie militari.

Într-un fel chiar îmi pare rău de rusul de rând. Rusia nu stă bine economic, pandemia i-a lovit destul de rău, rubla nu duduie, sancțiunile se tot adună. Poate mai important, eu simt că toată lumea se uită la ruși cu milă sau furie sau sictir, practic spunându-le “Băi ce-i în neregulă cu voi? Am putea trăi cu toții bine aici în Europa, dar voi stricați totul!”. Tot rușii, însă, ar putea rezolva asta la urne și ar putea protesta în stradă zicând că vor un alt tip de viață, dar momentan par foarte adormiți, iar în acest timp mișcă alții mai abili prin culise.

asus s5507

    23 comentarii

  1. rusii sunt indoctrinati de mici, de secole, ca ei sunt ”poporul ales”.
    desi rusul obisnuit nu exceleaza in inteligenta si educatie, isi proiecteaza reala inferioritate printr-o atitudine de superioritate. el este sarac, betiv, bolnav, se uita cu jind la bunastarea altora, dar isi panseaza ego-ul cu notiuni ca ”marea rusie”, ”eliberarea” ”coloniilor” de sub ocupatia ”fascista” etc.
    din ce am constatat in rara interactiune directa cu rusi (prin resorturi turistice!), 99% nu cunosc vreo limba straina. asta inseamna un nivel de educatie care predispune la izolare si saracie. tarile din europa cu cei mai multi vorbitori de limbi straine de circulatie sunt si cele cu cel mai ridicat nivel de trai.
    occidentul poate sa actioneze la presiunile rusiei prin masuri ca inarmarea ucrainei si reducerea dependentei energetice fata de rusia(surse alternative de gaze, energie nucleara). rusia are doua avantaje mari si late: santajul energetic si o armata supradimensionata, care insa pot fi transformate in dezavantaje daca sunt contracarate corect.

      (Citează)

  2. Imi place ca ai pus alea cu membru NATO si UE mai la urma.

    Oricum, dupa cum spunea cineva pe alt blog, cel mai important in caz de razboi e sa aveti laptopul la voi, ca sa puteti lucra remote.

      (Citează)

  3. Presupui, în mod greșit, ca rușii și Putin gândesc rațional. Sunt niște golani care au nevoie periodic să fie borșiți in față și puși la locul lor.

      (Citează)

  4. Normal ca rusia nu va ataca romania, doar se creeaza panica poate mai primesc niste fonduri UE sau NATO ca sa aiba si politicienii ce fura

      (Citează)

  5. În 99 cand era razboi in Serbia eram speriat dar atunci nu prea erau surse de informare, in 2014 – Crimeea erau aceleasi dicuții ca acum .

      (Citează)

  6. Daca am ajuns sa discutam asa ceva, eu zic ca e de facut bagajele. Dar eu ma consider incapabil sa fac previziuni despre daca va fi sau nu razboi, asa ca prefer sa merg pe varianta cea mai safe. Cine e destept si stie cum vor evolua lucrurile, e ok sa ramana in zona.

    Spui de exemplu de NATO, dar nu iei in calcul scenariul in care Rusia ataca Romania doar dupa iesirea RO din NATO sau destramarea NATO. La asta nu te-ai gandit, este?

    Dar nu, nici eu nu cred ca Rusia va ataca Romania. Cred ca pt Putin e suficient ca Romania sa fie in sfera de influenta a Rusiei. Oficial, ca neoficial a inceput oricum sa fie.

    Iar referitor la ce stiu si ce vor rusii: este atat de multa intoxicare media acolo, incat zicea cineva ca daca te uiti 1 saptamana la tv ajungi sa ai impredia ca Rusia e o tara mica, inconjurata din 3 parti de un dusman mult mai puternic (NATO) si ca este imperios necesar sa se apere.

      (Citează)

  7. de ce sa atace militar cand razboiul lor hibrid are succes in Romania? vezi AUR, campaniile anti-vaccin/ anti-occident / anti-orice, Sputnik, politicieni cumparati etc etc

      (Citează)

  8. Despre ce povesti vorbim noi aici? Rusia nu va ataca militar nici Ucraina.

      (Citează)

  9. “…Tot rușii, însă, ar putea rezolva asta la urne și ar putea protesta în stradă zicând că vor un alt tip de viață”

    Nu, nu au cum sa rezolve asta la urne. Poate doar cu o revolutie, dar asta e foarte greu.

      (Citează)

  10. Morrissey:
    Despre ce povesti vorbim noi aici? Rusia nu va ataca militar nici Ucraina.

    Exact!

      (Citează)

    • +1

        (Citează)

    • -10. Daca nu ne legam de diverse subiecte de semantica gen conteaza daca scrie sau nu armata rosie pe uniformele alora, sau se pune atac doar de la 50 de detasamente in sus, rusia ataca deja militar ucraina de ani de zile. Nu a existat luna in care sa nu fie morti pe linia de contact din 2015 incoace.

      Cat despre cat de departe e rusia, rusia e f. aproape. Tiraspolul e la 150 de km de iasi, si vreo 100 si un pic de granita cu Ro.

      Tot bugeacul este rusesc/gagauz si ucraina exercita control minim in zona, in caz de ceva.

      Daca o sa studiati niste harti maritime o sa vedeti ca pe bratul sulina nu se poate iesi in marea neagra decat trecand prin ce e astazi tertoriu ucrainian, zic ca miza pentru zona aia e destul de mare (plus blocada pe odessa) si efortul extrem de mic ca sa mai apara acolo inca o regiune separatista, ca sa avem granita cu rusii.

      Da, sigur nu o sa vedem armata rusa defiland pe aici in urmatorii 10 ani, nu garantez pt urmatorii 50), dar nici nu trebuie. Armata rusa s-a retras din romania in anii 50, nu-mi aduc aminte sa fi fost prea buni urmatorii 30 de ani dupa.

      A si inca ceva, e suficient sa stai cateva ore in moscova cu telefon/laptop pe care ai ceva cookieuri care sa te lege de ro ca sa fi targetat de reclame care iti ofera pentru sub 1000 de coco pasaport romanesc. Modelul e simplu, se obtine un act care atesta ca ai avut rude in teritoriile parte din romania mare (act emis de “urss” pe care autoritatile romane nici sa vrea nu il pot verifica) si cetatenia e garantata. Atentie, cetatenie direct, nu permis de sedere sau altceva.

      Va invit la depunere juramantului, daca vreti sa vedeti rusi, kazahi si alti mujici de dincolo de volga, citind de pe foaie juramantul de credinta la tricolor (pe care il exerseaza ca pe poezie, ca ei mai mult de “DA”, “topor” si “drujba” nu stiu in romana.

        (Citează)

    • @Boris:
      Ce legatura are asta cu ce ai zis tu mai jos? Arata fix opusul, ca sunt multi rusi care vor sa ajunga in UE. Atat de mult incat sunt dispusi sa plateasca 1000 de dolari.

      Boris:
      A si inca ceva, e suficient sa stai cateva ore in moscova cu telefon/laptop pe care ai ceva cookieuri care sa te lege de ro ca sa fi targetat de reclame care iti ofera pentru sub 1000 de coco pasaport romanesc. Modelul e simplu, se obtine un act care atesta ca ai avut rude in teritoriile parte din romania mare (act emis de “urss” pe care autoritatile romane nici sa vrea nu il pot verifica) si cetatenia e garantata. Atentie, cetatenie direct, nu permis de sedere sau altceva.

      Va invit la depunere juramantului, daca vreti sa vedeti rusi, kazahi si alti mujici de dincolo de volga, citind de pe foaie juramantul de credinta la tricolor (pe care il exerseaza ca pe poezie, ca ei mai mult de “DA”, “topor” si “drujba” nu stiu in romana.

        (Citează)

    • Ce am zis era legat de partea din argumentatie in care rusia nu are treaba pe aici, noi suntem latini bla, bla, bla.
      Rusii oricum inventeaza pretexte, le e usor inclusiv sa ne zica ca ii persecutam pe lipovenii din delta, asa ca vin ei sa se ocupe de treaba.

      Sigur ca rusii vor sa ajunga in vest pentru bunastare, doar ca ei ajung in vest fix ca si romanii sau ca gasca in apa. 90% din ei devin disapora utila pentru diverse chestii ale moscovei pe unde se aciueaza, si doar 10% “se civilizeaza” in vreun fel. De ce m-as bucura ca am milioane de rusi in UE, ai senzatia ca aia ramasi acolo inteleg ceva de la rudele plecate in vest? Vezi ca e mai jos/sus un link cu parerea rusului de rand despre vest.

        (Citează)

    • Mai ales in conditiile in care am invatat de la migratia islamista ca de fapt a-2-a si a3-a generatie de migranti/nascuti din migranti sunt aia de se radicalizeaza. Iar rusii au inceput invazia soft abia dupa ’90 nu in ’60-’70 ca indo-paki in UK de exemplu.

        (Citează)

  11. Radu traieste intr-o bula a fericitilor, el crede ca toti oamenii sunt pasnici, nu vor razboi, si doar dictatorii sunt de vina. Uite ce cred rusii de rand, niste rupti in coate, cu figuri de trogloditi, indoctrinati pana la imbecilitate: https://9gag.com/gag/ajg9400

      (Citează)

    • Corect, plus ca ce nu intelege Radu e ca geopolitica se intinde pe zeci si zeci de ani. Situatia in care e rusia acum vs occident e rezultatul politicii rusesti din 2000 incoace (da, de atunci e putin la fraie, si ideeile lui au fost mereu fix aceleasi). Deci ce se intampla acum ne va influenta in 2042 and beyond.

      Pentru cat timp garanteaza radu ca nu ne invadeaza rusia is situatia de facto de acum, 1,2,5 ani?

      Pentru ca daca ne-a invatat ceva instoria e ca despre 2050 (de exemplu) un singur lucru cert se poate spune. Ca rusia/rusii vor avea teritorii pe care le ravanesc la sub 100 de km de granita cu romania.

      In rest, nu stim nici cate pandemii o sa mai fie, nici daca vin sau nu extraterestrii, nici daca UE sau Nato o sa mai existe, sau daca SUA va mai fi top-dog sau nu. S-ar putea ca nici rusia sa nu mai existe in forma actuala, doamne ajuta, dar parte din poporul rus tot la sub 100 km de granita o sa fie.

      Singurul lucru care nu o sa se schimbe e geografia, care zau ca nu ne ajuta deloc, ca sa avem atitudinea asta de bula unde cel mai rau lucru e ca nu ti se livreza burgerul acasa de la nu stiu ce restaurant nou deschis.

        (Citează)

    • Pe ce bani ar face asta? Crezi ca aia din interviurile alea produc ceva?

        (Citează)

  12. cred ca ai vrut sa zici dacă prinde Biden al doilea mandat, nu Trump

      (Citează)

    • Nu, a vrut să zică Trump. Dacă Trump prinde al doilea mandat, sunt șanse să scoată US din NATO.

        (Citează)

  13. Suntem țară NATO, care este o alianță defensivă. Dacă NATO nu ne-ar apăra în cazul unui atac, ar fi de fapt moartea alianței,

    Asta ar fi de fapt un motiv legitim pentru care ne-ar ataca. Pentru a dovedi ca NATO e o sperietoare din paie.
    Dar motivele 1,2,5 ~ costuri vs. profit sunt legitime.

    Am putea trăi cu toții bine aici în Europa, dar voi stricați totul!”. Tot rușii, însă, ar putea rezolva asta la urne și ar putea protesta în stradă zicând că vor un alt tip de viață, dar momentan par foarte adormiți, iar în acest timp mișcă alții mai abili prin culise.

    Nu-i chiar asa. Adica e foarte aproximativ ce spui. Desi economic Rusia ( gandind asa in general de la opinca la vladica) o duce mai prost decat UE, cu libertatea de opinie si democratie stau mai prost, pe scurt nu prea as vrea sa locuiesc acolo, p-aici prin Europa se cam imput unele lucruri care fac invalida marota asta cu “am putea trai bine aici in Europa”. Duhoarea poate inca n-a ajuns in Romania, dar va să.
    Sigur, pe de o parte tot e mai bine in UE decat in Rusia, socio-cultural insa, aia au niste atuuri, care sunt speculate destul de mult de propaganda ruseasca zilele astea.

      (Citează)

  14. Rusia nu poate sa atace Romania militar decat din MN, or aici ramane de vazut ce carte vor sa joace turcii. Acolo s-ar putea destabiliza NATO. Din partea de Est si China a mutat azi, or interesele si temerile americanilor acolo sunt. Daca turcii joaca nasol, s-a dus Montreaux si lacul ruso-turc. Om vedea, dar nu cred ca muta rusii nici in Ucraina in mod serios, desi la Harkov e inca frig pana in Martie. Dar, hei, fac si eu geopolitica de carciuma.

      (Citează)

  15. speedy.gonzales

    08/02/2022 la 7:04 PM

    Radule, iti recomand sa ramai la review-uri de electronice, mancare si restaurante ca la aia te pricepi.
    lasa politica ca nu te pricepi deloc la ea. ti-am zis si mai demult dar tot n-ai inteles.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus