un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Lumea modernă: un restaurant voia să concedieze ospătarii care nu generau localului 5 review-uri de 5 stele în fiecare lună

2 Feb 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

13 comentarii

Goana după review-urile bune pe Google sau TripAdvisor poate ajunge la cote foarte enervante. În SUA, într-un lanț de restaurante cu vreo 10 locații prin New Jersey, s-a dat ordin pe unitate că angajații care nu obțin minim 5 review-uri Google pe lună vor fi concediați.

Se iau în considerare doar review-urile de 5 stele și dacă menționează numele angajatului. Treaba asta a ajuns pe Reddit, a ieșit scandal, review bombing, tot tacâmul. Reprezentanții companiei au zis că oricum n-au angajați suficienți acum și n-ar concedia pe nimeni dacă nu obține review-urile… apoi l-au concediat pe managerul care a avut ideea să facă această regulă.

Articolul se încheie cu “the restaurant group has already hired a scrubbing company to neutralize the many horrid reviews to appear since last weekend.”

Treaba asta cu cerutul de review-uri se practică în multe locuri. Am pățit și în România ca la finalul mesei să lase ospătarul un cartonaș cu numele lui și să ne roage să scriem review pe TripAdvisor. Mi s-a părut prea forțat gestul. Eu las în general review-uri, dar dacă mă simt bine și după ce merg de mai multe ori acolo. Este de 5 stele sau nu las deloc. Mi se pare că las review pentru că vreau să recomand acel local, nu fac o cronică a tuturor locurilor prin care umblu. Iar numele angajaților, dacă le rețin, le uit destul de repede, că sunt bătrân.

TripAdvisor aduce mulți clienți. Îmi spunea altădată un ospătar că intraseră recent în top 25 restaurante din acel oraș și nu mai făceau față la vizitatori. Eram în străinătate, oraș turistic, unde TripAdvisor are cel mai mare impact. Cred însă că este la fel de important și în orașe cu puțini turiști, ca în București, unde este bătaie și mai mare pe clienți.

O metodă mai bună mi s-ar părea să-ți dea un mic voucher cu reducere 5 lei la următoarea vizită și pe el să scrie ceva de lăsat review. Nu să condiționeze asta de aplicarea voucherului respectiv, ci doar să fie un reminder pentru lăsat un review. De multe ori, oamenii au nevoie doar să le reamintești de acest aspect. Mulți ar lăsa oricum review ca un quid pro quo pentru că au primit acea reducere.

asus s5507

    13 comentarii

  1. Lăsatul de reviewuri contra bani e penalizat și interzis de toți. (Ce au platforme de reviewuri, desigur)

      (Citează)

  2. In Asia de SE am vazut prima data practica asta prin 2015 – toti angajatii (chelneri, ghizi, soferi etc) rugau insistent sa incluzi numele lor in review pe TA sau Google. Unii chiar stateau langa tine sa lasi review-ul acolo, de fata cu ei

      (Citează)

    • Pai cum sa stea langa tine… practic, te obliga sa lasi review cum vrea el, sau ce? N-am auzit as aceva si nici n-as fi de acord sa las review pentru ca asa vrea chelnerul.

        (Citează)

  3. Am pățit și eu recent. Nu aveam cash să las bacșiș, mi-am cerut scuze că nu pot să îi las nimic și a zis că în schimb pot să las un review pe Maps în care să îi menționez numele.
    Nu mi-a adus nota până nu am publicat review-ul. :))))

      (Citează)

  4. “Lasati-mi un review de 5 stele, va rog”
    “Tu ai impresia ca meriti 5 stele?”
    *Isi ia cartonasul inapoi.

      (Citează)

  5. Asa se asigură managementul ca angajații fac treaba bine și e în interesul tuturor sa le vină clienți în continuare.

      (Citează)

  6. daca ar cere cineva insistent un review, nu cred ca as mai calca pe acolo.

      (Citează)

  7. Tripadvisor e super spamat cu reviewuri fake. O gramada de restaurante au tone de reviewuri de 5 stele de la oameni care au un singur review. Si evident ca tripadvisor nu face nimic in acest sens. Sau de fapt nu face nimic pozitiv, la un moment dat nu au mai afisat cate rrviewuri are fiecare user

      (Citează)

  8. la compania unde lucreaza o prietena au concursuri lunare prin care pot castiga premii daca lasa revieweruri de 5* pe glassdoor despre cum e viata in companie :)

    singura data cand mi s-a cerut sa mentionez numele persoanei intr-un review pe trip advisor e cand am participat la un “free walking tour”, ghizii fiind comisionati mai putin daca sunt mentionati in reviews de compania care-i angajeaza

      (Citează)

  9. Ma surprinde asta cu tripadvisor. Eu p-afara folosesc aproape numai google maps pt orice. Las si reviews destule acolo. Tripadvisor folosesc destul de rar mai degraba pt travel map sau recomandari de things to see.

    Ce e oarescum enervant pt mine e cumva separarea asta a platformelor si informatiilor. Ai google maps, tripadvisor, booking. Dupa ce rezerv prin booking, dau review acolo. Apoi mai dau unu similar si pe google. Cum ar fi sa ii cumpere google si sa rezolve problema?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus