un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Ofertele continuă la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlip. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

asus s5507

Parlamentul a refuzat să permită interceptarea serviciilor de mesagerie și chat

21 Feb 2022  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Parlamentul a modificat o ordonanță de urgență anterioară astfel încât “furnizorii de servicii de comunicație interpersonală care nu se bazează pe numere” nu mai au obligația de a sprijini organele de aplicare a legii și cele ale securității naționale. Adică nu pot fi forțate să intercepteze conversațiile utilizatorilor la cererea autorităților din domeniu.

Acum eu nu știu ce părere aveți voi despre interceptarea telefoanelor și a mesajelor. Este o certitudine că, în mâinile nepotrivite, o astfel de putere poate face rău sau poate fi utilizată pentru câștig personal, șantaj și alte abuzuri.

Pe de altă parte, însă, interceptările de orice tip au și două roluri importante:

  • înlătură corupția, oferind autorităților probe suficiente despre șpagă, trafic de influență și alte ilegalități. România este o țară foarte coruptă, iar interceptările sunt una dintre puținele arme rămase la dispoziția acelor puține autorități care vor să schimbe țara în mai bine. Poate vă mai amintiți cât de mult a încercat grupul Dragnea să le limiteze, inclusiv până la “cel urmărit trebuie anunțat că este urmărit” șamd.
  • asigură securitatea națională. Trăim într-o lume cu terorism, spionaj, propagandă străină șamd. Interceptările telefonice au fost întotdeauna folosite pentru a detecta astfel de amenințări. Poate ați văzut știri despre comploturi discutate pe Telegram, WhatsApp, Tinder și alte platforme moderne.

Problema este că, în lumea modernă, nimeni nu mai vorbește la telefon ca pe vremuri, ci se utilizează platforme de chat care sunt criptate end-to-end. România oricum are legi slabe în domeniu, dovadă că suntem printre puținele țări unde cartelele telefonice se pot cumpăra fără nici un act de identitate. Și, de altfel, dovadă indolența cu care se negociază șpăgile, corupția, aranjamentele, falimentele, modificarea legilor în favoarea infractorilor șamd.

Așa că ar fi necesar ca autoritățile din domeniu, acelea puține care încă mai cred în justiție, să poată intercepta unde e cazul.

Problema este, desigur, că o astfel de lege trebuie să treacă de Parlament, care-i primul la corupție. Lupul este paznic la oi, iar noi ne așteptăm ca lupul să dea o lege împotriva practicilor lupești. Mult noroc cu asta! Exemplul acesta cu interceptări arată foarte bine cât de greu va fi de accelerat lupta anti-corupție în România.

În particular acum, ordonanța a fost modificată în comisiile din Parlament și probabil va fi transpusă în lege într-o formă mult gâtuită, poate inutilă.

Inițial textul spunea:

”Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP și furnizorii de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere au obligația să sprijine organele de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale, în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică […] respectiv:
a) să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;
b) să acorde accesul la conținutul comunicațiilor criptate tranzitate în rețelele proprii;
c) să furnizeze informațiile reținute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaților sau clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;
d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.
(2) Obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător și furnizorilor de rețele sau servicii de comunicații electronice”.

 

Schimbarea s-a făcut ca mai jos, s-a eliminat sintagma furnizorii de servicii de comunicații interpersonale.

Au mai fost eliminate și alte obligații pe care furnizorii de servicii de internet ar fi trebuit să le aibă. Practic ordonanța respectivă a fost mult gâtuită.

Dacă citiți articolul din Profit.ro, veți vedea că Bogdan Manolea arată acolo că ordonanța avea niște prevederi discutabile. Zice că ar fi nevoie de o dezbatere publică, că se lărgește spectrul de interceptări la niște cazuri ce nu sunt prevăzute de Codul de Procedură Penală și că terminologia este vagă pentru că pare a cere decriptarea a orice sau accesul la orice server din România, puteri ce ar putea fi foarte mult abuzate de oameni cu intenții rele aflați în posturi de putere.

I call that bullshit. Dezbatere publică? Cine, unde, cum să facă așa ceva? Vi s-a părut vreodată România țara în care noile legi necesare tehnologiilor moderne sunt supuse dezbaterii publice într-un mod organizat, astfel încât specialiștii să fie ascultați și sfaturile lor implementate? Să fim serioși, Parlamentul modifică orice vrea, comisiile de specialitate au doar interesul politic în prim plan și niciodată nu va trece ceva în defavoarea lor.

Apoi, mi se pare că pornim de la început cu ideea că orice nouă prevedere va fi abuzată de oameni corupți aflați la putere—așa că mai bine să nu schimbăm nimic niciodată? Nici nu contează dacă vorbim de interceptări sau altceva mai puțin controversat, mi se pare greșit să zici din prima că orice poate duce la abuzuri, deci mai bine nu încercăm să îmbunătățim nimic. Arată o resemnare de nedorit.

Și nu pot să mă întreb altceva: în lumea modernă, șpaga se discută pe chaturi criptate, banii se transferă direct prin conturi din paradisuri fiscale sau în criptomonede din portofele anonime. Cum te poți lupta cu corupția, aici sau în orice țară, în momentul în care tehnologia modernă face imposibilă “prinderea în flagrant”, cu punga de bani sub canapea ca la Oprescu?

TLDR: nu contează că-i vorba de interceptări sau altceva mai puțin controversat la mijloc. Nici o măsură care ar putea micșora corupția nu va trece prea ușor de un Parlament dominat de PSD și PNL.

asus s5507

    19 comentarii

  1. Nu se poate sa ai comunicatii criptate si care sa poate fi decriptate doar de unii.
    Este o incercare in toata lumea ca tot felul de oameni sa poata citi ce se discuta pe whatsapp/telegram/signal/imessage/etc si este bine ca pana acum nu se intampla asta.

    Daca politia/securitatea nationala isi bazeaza investigatia doar pe ce cred ei ca as vorbi eu cu altcineva folosind un serviciu de mesagerie criptat… atunci nu isi fac treaba deloc si ar fi fix ca radarul ascuns in boscheti: poate le pica vreun gigel in plasa ca mergea cu 2kmh peste limita admisa.

    Si un alt aspect: in romania nu exista terorism, nu mai fi si tu ca toti aia de o dati inainte cu terorismul. Si nu exista ca’s romanii super buni la contra-terorism, dar nu exista nici un motiv ca cineva sa vina sa puna o bomba in romania, ca daca e ceva de distrus, suntem singuri capabil sa distrugem (vezi paduri, industrii etc.), n-avem nevoie de ajutor din afara. Si daca prin absurd ar pune careva o bomba la parlament/guvern, nu cred ca ar plange careva dupa trantorii morti de acolo. Probabil ar iesi de-o sarbatoare nationala decat sa creada cineva ca ar fi o tragedie.

      (Citează)

    • sin: Nu se poate sa ai comunicatii criptate si care sa poate fi decriptate doar de unii.

      De ce nu?

      sin: este bine ca pana acum nu se intampla asta

      Again, de ce? Că nu ai justificat afirmațiile acestea.

      sin: Daca politia/securitatea nationala isi bazeaza investigatia doar pe ce cred ei ca as vorbi eu cu altcineva folosind un serviciu de mesagerie criptat… atunci nu isi fac treaba deloc

      Nu așa merg lucrurile. Interceptarea poate arăta cine altcineva este implicat, poate găsi creierul din spate șamd. Aș spune că, din contră, marea criminalitate poate fi oprită doar dacă aduni dovezi despre capii ei, nu despre executanții mărunți din teritoriu.

        (Citează)

    • Pentru ca ori ai criptare end-to-end ori nu ai. Nu poti si cu sufletul in rai si cu sula in fund, sa ma exprim frumos. Si pentru ca oamenii care se ocupa de criptologie ca si profesie au explicat ca nu se poate. Vezi dezbaterile din SUA/UK/etc. Tehnic nu este posibil.

      Este bine ca nu se intampla si sper sa nu se intample niciodata, pentru ca nu este treaba lui Gigel cu cine vorbesc eu folosind mesagerie securizata. La fel cum nu este treaba lui Gigel ce cant dimineata la dus. Cum ziceam, nu e ca in filme unde faci graf-uri din trei click-uri si afli cine e sefu’ la teroristi sau ce-ti inchipui tu ca ar trebui lumea sa afle ascultandu-te pe tine.

      Mai demult credeam ca daca ai metadate nu ti se poate intampla nimic, ca oricum stie lumea lucruri despre tine. Mai tarziu am descoperit ca am fost prost cu gandirea asta, atunci cand documentele expuse de Snowden au aratat cat de multe lucruri se pot deduce doar din metadate si cateodata chiar n-ai nevoie de continutul comunicarii ca sa-ti dai seama de ce se intampla pentru ca ai metadatele.

      Chiar nu avem nevoie de Securitatea 2.0, mai ales dupa traumele pe care le-a suferit tara asta cu Securitatea 1.0. Chiar nu.

        (Citează)

  2. Eu as mai renunta la o parte din drepturile mele atunci cand legislatia actuala e pusa in aplicare. NU din cauza aia nu e oprita coruptia, ca n-au acces la whatsapp, si pentru ca politic nu se vrea.

      (Citează)

    • Politicienii nu vor, ei fac parte din corupție. Corupția este oprită de oameni din autoritățile cu competențe în acest domeniu, oameni despre care se presupune că s-au angajat acolo pentru că vor să vadă justiția aplicată. Au însă nevoie și de unelte și legi care să-i ajute.

        (Citează)

    • @add, ai dreptate aici. De ce sa dam mai multa putere de supraveghere organelor legii cand ei nu se folosesc nici de instrumentele pe care le au in acest moment?
      Nu trebuie sa poti intercepta convorbiri pe WhatsApp ca sa opresti mafia lemnului, este suficient sa trimiti doi gigei sa supravegheze soselele pe care se deplaseaza camioanele.
      Nu ai nevoie sa verifici convorbirile de pe Telegram ca sa-ti dai seama ca o mare parte din magazinele de la noi fac evaziune fiscala. Este nevoie doar sa te duci sa verifici daca acestea elibereaza bonuri fiscale.

        (Citează)

  3. Pai din cate imi amintesc, tu erai pro astfel de masuri. Tin minte ca te-ai si grabit sa-ti inregistrezi datele personale ale cartelei telefonice, chiar cu o saptamana sau doua inainte ca CCR sa termine odata cu magaria respectiva. Ba mai sfatuiai si pe altii sa faca asta…

      (Citează)

  4. Cum a zis si “add”, nu lipsa uneltelor de tipul asta e problema. Coruptia mica, uzuala, e sub control. Coruptia mare, aia de jdemilioane, e o chestie complicata si unde e nevoie sa fii de partea corecta a intereselor. Adica atunci cand se intampla, mai toti din politica / administratie sunt implicati, asa ca nu se investigheaza. Cand se mai schimba liderii, se mai schimba si investigatiile. Din nou, nu ai nevoie de acces la whatsapp pentru a o demonstra.

    Problema e ca instrumente de genul accesului la comunicatii sunt ultra-abuzate. Au fost exemple cu “interceptari” rescrise, sute de pagini de “greseli” pe baza carora unii au fost condamnati. Au fost multi santajati pe baza interceptarilor, ca mai contin si alte lucruri care poate nu sunt penale, dar n-ai vrea sa le vezi online.

    Si apare intrebarea – cate abuzuri sunt ok pentru X condamnari reale?

      (Citează)

  5. Noi trebuie sa trecem prin niște etape și după am putea permite, dar acuma suntem in etapa de tara coruptă și incompetenta… Deci chiar nu as vrea ca datele noastre sa ajungă pe mana lor.

      (Citează)

  6. Cred ca uiti despre secretul corespondentei.
    Este o infractiune care se pedepseste cu amenda penala sau inchisoare, la fel si interceptarea corespondentei. Legea spune “fara drept” in cazul interceptarii, lasand loc serviciilor de informatii.

    In orice caz, nimeni nu ar trebui sa fie de acord cu o astfel de lege, oricat de curat ar fi. Asa cum nu ti-ar placea sa iti deschid plicurile, de ce ti-ar placea sa iti citesc mesajele?!

      (Citează)

  7. Parerea mea este ca autoritatile, in conditii legale, eventual imbunataite, sa aiba acces la informatiile privind marea coruptie și terorismul. Consider ridicole vaicarelile Gigeilor care se plang ca le sunt incalcate drepurile. Atat timp cat esti “curat” nu vad ce atata secretomanie. Cei mai bucurosi de legea asta sunt banditii care se pot conversa linistiti si isi vad in continuare de treburi.

      (Citează)

    • nu merge bos asta cu “n-ai nimic de ascuns”. nu asa se pune problema.

        (Citează)

    • @Nicolae, dar daca maine se da o lege prin care in fiecare casa se va monta o camera de supraveghere la care sa aiba acces autoritatile? Tu n-ai nimic de ascuns. Te-ar deranja sa stii ca oricand cineva poate accesa acea camera sa vada ce faci tu in intimitatea casei?

        (Citează)

  8. E uimitor cum au ajuns oamenii sa accepte orice ingradire a drepturilor in numele unor ipotetice beneficii (“eradicarea coruptiei” sau “sanatatea publica”).

      (Citează)

  9. Apoi, mi se pare că pornim de la început cu ideea că orice nouă prevedere va fi abuzată de oameni corupți aflați la putere—așa că mai bine să nu schimbăm nimic niciodată?

    Nu. Inseamna ca nu e nevoie sa renuntam la drepturile noastre pentru a progresa.
    Sunt niste chestii simple. Atunci cand esti cercetat ar trebui sa fii informat – asta in primul rand, ca sa stii ca tot ce spui poate fi folosit impotriva ta.

    Altfel, daca e vorba de filaje, se pot folosi oricum ca si pana acum de mijloacele specifice, infiltratii sub acoperire, turnatori, inregistrari ambientale.

    Serviciile secrete nu-s impiedicate oricum sa faca ce faceau deja si acum 20 de ani + sa contracteze alte servicii cu care oricum decripteaza conversatii de care sunt interesati, atata, ca daca nu au voie sa fac asta nu pot folosi informatiile prelevate ilicit ( prin violarea corespondentei) ca probe si nu pot deturna contextul unor conversatii pentru a parea drept probe relevante – adica trebuie sa munceasca mai serios pentru a dovedi infractiuni , ceea ce e si normal.

    în lumea modernă, șpaga se discută pe chaturi criptate, banii se transferă direct prin conturi din paradisuri fiscale sau în criptomonede din portofele anonime.

    Prin masurarea rezultatelor, prin proceduri legale de transparentizare, prin oferirea de mai multa putere si democratie cetateanului. Serios acuma, tu ai nevoie de inregistrarea negru pe alb de la parchet ca sa te prinzi ca lucrurile nu merg bine la tine in cartier, oras tara? Cand a fost ultima data cand ai putut sa :
    -Iti retragi sprijinul politic pentru un reprezentant al autoritatii publice care nu are rezultate si pe care il suspectezi ca e corupt, pentru a fi inlocuit, de la : Ministru, parlamentar, primar, consilier, sef de politie, sau de directie publica?

    -protestezi fara teama ca ai putea fi abuzat de organele legii?
    – sa ceri schimbarea unei legi ( in cadru organizat, nu de capul tau) si sa ai speranta ca cu sprijin public se poate intampla chiar daca nu serveste interesele politruce ale nimanui?

    Pentru a dovedi coruptia nu ai nevoie de violarea corespondentei, ci de oameni cinstiti, care, interesati de asta, pot sa schimbe ceva. Daca astia nu exista accesul la informatie nu foloeseste la nimic bun oricum.

    Violarea corespondentei deschide drumul de abuzuri si le da posibilitatea DOAR UNORA, care se presupun ei ( si probabil tu, ca eu nu) a reprezenta doar interesul legii.
    Realitatea e ca toti astia sunt gasti si au agende personale.
    Autoritatile nu trebuie sa aiba dreptul de acces la nicio informatie privata. Sigur, un serviciu de informatii isi poate oricum face loc, poate afla informatia aia si poate continua firul cercetarilor pana ajunge la probele care sunt permise, sau poate lua masuri in vederea opririi unei situatii de iminenta urgenta, dar nu o poate folosi ca proba impotriva ta, cata vreme nu are dreptul s-o detina.

      (Citează)

  10. Andrei G:
    @Nicolae, dar daca maine se da o lege prin care in fiecare casa se va monta o camera de supraveghere la care sa aiba acces autoritatile? Tu n-ai nimic de ascuns. Te-ar deranja sa stii ca oricand cineva poate accesa acea camera sa vada ce faci tu in intimitatea casei?

    Repet, sunt pentru suspendarea anumitor drepturi, in conditii stricte, legale, pentru cazuri de mare coruptie, criminalitate și terorism. In conditiile tehnologice actuale, mi se pare ca statul (si pornim de la premisa de buna credinta a celor din institutiile statului) trebuie sa tina pasul cu tehnologia in domeniul combaterii infractionalitatii si nu poate fi trimis in urma cu 20 de ani, la filaje imposibile si turnatori inexistenti. Un pedofil care racoleaza pe retele de socializare, un criminal in serie, un terorist trebuie sa fie urmariti prin orice mijloace. Nu mi se pare ca ar fi ceva iesit din comun. Absolutizarea drepturilor omului duce la afectarea serioasa a interesului public general.

      (Citează)

    • @Nicolae, tu in principiu ai dreptate si ar fi util sa poti intercepta conversatiile unui potential pedofil pentru a obtine suficiente dovezi impotriva lui. Insa suntem tara in care fetite ce au fost violate de tatal vitreg de exemplu sunt trimise acasa si “tatal” eliberat in perioada cercetarii. Adica sunt obligate sa traiasca in aceeasi casa cu cel care le-a abuzat si care acum stie ca a fost reclamat.

      Nu crezi ca este mai bine sa ne axam pe rezolvarea acestor cazuri clare inainte ca autoritatile sa ceara acces la date personale pentru a rezolva niste cazuri ipotetice?

      Sau un alt exemplu ar fi marea coruptie din industria lemnului. Chiar ai nevoie de interceptarea conversatiilor de pe WhatsApp ca sa opresti zecile de camioane ce circula zilnic pe sosele? Nu mai bine arestezi 20-30 de transportatori, le confisti camioanele si le oferi imunitate daca sunt dispusi sa depuna marturie. Si din aia 20-30, macar cinci tot vor fi de acord.
      In plus, asa scapi si de camioanele de pe sosele si devine nerentabila toata afacerea, deci descurajezi viitori infractori.

      Cum putem sa avem incredere ca organele legii nu vor folosi in interes propriu aceste noi “puteri” pe care le solicita cand avem cazul nerezolvat al celor 2 barbati care au fost incatusati si batuti de 7 politisti?
      Nu doar ca politistii nu au fost condamnati pana acum, dar intre timp victimele au fost gasite moarte din cauze “naturale”. Ce intamplare ciudata.

        (Citează)

  11. Coruptia se rezolva cu aceeasi metoda de acum aproape 100 de ani, cu care l-au rezolvat pe Al Capone: cu fiscul. Trebuie doar sa ii dea jos din masinile de fitze si sa ii tarasca afara din vilele de lux.

    Bineinteles ca prima chestie pe care au facut-o a fost sa desfiinteze legea aceea foarte buna a lui Ceausescu, cu ilicitul. Si cand a fost vorba de confiscarea extinsa, bineinteles ca s-a bagat sub pres cat de repede s-a putut.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus