►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Motorola a prezentat ieri noul Edge 30 Pro, ce va fi cunoscut în SUA sub numele de Edge+, deși este același telefon. Din start mare un mixed bag, cu bune și rele.
Eu cred (credeam?) că 2022 va fi un an bun pentru Motorola. Am testat anul trecut generația anterioară, Edge 20 Pro, și mi s-a părut un telefon foarte bun. Un adevărat best-buy era modelul simplu Edge 20, care diferea în aspecte în general neesențiale față de “Pro”, dar costa mult mai puțin. Motorola părea că se poziționează bine ca o alternativă la Xiaomi, mai ales pe fondul scăderii Huawei.
Și acum vine varianta Edge 30 Pro, despre care credeam că va fi una dintre vedetele acestui an, un concurent pentru zona best-buy a flagship-urilor. În câteva aspecte, însă, arată mai degrabă ca un mid-range cu procesor, dar și preț, de flagship.
Specificații Motorola Edge 30 Pro:
Are pe spate două camere foto:
plus o cameră de profunzime care nu contează. Frontal are o cameră de 60 megapixeli!
Preț: 4.000 de lei în România sau 800 de euro, disponibil de astăzi (eMAG, Altex). Cei care-l cumpără până pe 8 martie vor avea și serviciul de garanție Moto Care pe 3 ani, cu protecție împotriva accidentelor.
Per total pare un telefon foarte performant. Chipsetul este de top, la fel și memoria, și remarcați că este primul telefon cu Snapdragon 8 Gen 1 lansat în magazine în Europa. Bateria este mare și cu încărcare rapidă. Putea fi de 5.000 mAh pe acea diagonală, dar nu-i asta o problemă.
Pe partea foto, Motorola spune că senzorul face o focalizare mult mai performantă. Detecția de fază funcționează pe toți pixelii senzorului și este mai rapidă. Nu cred că se plângea cineva de focalizarea altor telefoane, dar noul sistem numit Omni-directional PDAF probabil că elimină mult huntingul și problemele de focalizare în timpul filmării, unde pot apărea mai des defocalizări la schimbarea scenelor.
Nu mă așteptam să aud însă că are o carcasă doar IP52. Nu pare foarte flagshipy prin asta.
Apoi, telefonul costă mult. La 4.000 de lei, mă aștept să primesc 3 camere foto pe spate, adică și una cu zoom optic. Motorola Edge 20 Pro avea o cameră cu zoom optic 5x! După acel review probabil am simțit o înclinare și mai mare spre zoom-ul optic de pe S22 Ultra, că mi-a plăcut ce-am văzut.
Edge 30 Pro nu mai are cameră cu zoom. Pentru mine, înseamnă că telefonul pleacă din zona aproape flagship și merge în cea de mid-range spre high. În plus, Edge 20 Pro costa 3.000 de lei când l-am testat eu, pe final de an. Edge 30 Pro se lansează cu practic același ecran, un chipset actualizat, o cameră foto în minus și 1.000 de lei în plus.
Mai sunt și alte îmbunătățiri, are acum stabilizare optică pe cameră, baterie un pic mai mare și difuzoare stereo, încărcător mai rapid. Este o nouă generație, nu doar un upgrade minor.
Verdictul meu, așa doar pe baza informațiilor primite, este însă că telefonul acesta va fi o afacere bună când mai scade la preț, în viitor. Cei cărora nu le pasă că nu au cameră cu zoom probabil că în general nu sunt foarte interesați de partea foto a unui telefon. De ce să plătești, atunci, 4.000 de lei? Puteți citi un review pe Go4it scris de cei care au avut deja telefonul înainte de lansare, cu tot cu mostre foto.
Sunt curios să aflu și părerea voastră despre combinația aceasta de specificații versus preț, spuneți-o în comentarii.
Ca un posibil disclaimer, trebuie să spun că am văzut prețuri crescute și la noile Redmi Note 11, iar vorba umblă că materialele și chipurile și totul s-a scumpit. Poate că toate telefoanele vor avea prețuri mai mari, inclusiv Motorola, deși noile Samsung S22 uite că s-au menținut la prețurile de anul trecut. Mai trebuie să așteptăm câteva lansări ca să vedem dacă nu cumva astfel de niveluri de preț vor fi uzuale în 2022.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
5 comentarii
25/02/2022 la 9:06 AM
S-au uitat prea mult la Samsung, care nu aduce in modele noi nimic nou in afara de cresterea de pret de la o generatie la alta.
Gaelex(Citează)
25/02/2022 la 10:44 AM
Samsung are același preț ca la vechea generație, plus îmbunătățiri pe partea foto, 4 ani de update-uri Android, iar de Ultra nu mai zic.
nwradu(Citează)
25/02/2022 la 12:12 PM
Samsung Note 5400 lei
Ultra 22.. 6600 lei, a vrut soția upgrade..
Îl așteapta la 10.000 lei dar cu suport de card..și dacă se poate mufa jack.
Stilus și încărcător cumparam separat.
Petronius(Citează)
25/02/2022 la 12:48 PM
@Petronius, la lansare Note 20 Ultra a fost 6300 de lei, dar diferenta este ca venea direct cu memorie de 256 GB, nu cu bataia asta de joc de 128 GB.
https://www.nwradu.ro/2020/08/review-note20-ultra-bun-nisa/
Andrei G(Citează)
25/02/2022 la 4:44 PM
Note nu venea cu camerele de pe Ultra. N-are rost comparația, nu sunt continuări directe ca să zic așa.
nwradu(Citează)