un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Cum te faci livrator dacă nu știi să folosești Google Maps?

1 Feb 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

43 comentarii

Zilele trecute, în timp ce roboteam la mașină în parcare (am scos nasul roșu de ren din botul ei), văd un curier cu geanta roșie de Tazz în spate și telefonul în mână, întrebând o femeie în vârstă probabil unde este adresa la care trebuia să livreze.

Femeia respectivă nici nu s-a uitat la respectivul om, la telefonul lui sau la adresa pe care probabil i-o arăta pe ecran. Pur și simplu a dat amplu din mâini că “nu, nu” și a trecut pe lângă el. Zici că ar fi încercat să-i ceară bani sau să-i vândă ceva despre domnul nostru Iehova.

În fine, eu mă urc în mașină, mai robotesc cea și prin interior, timp în care văd respectivul curier și geanta sa roșie de Tazz mișcându-se în continuare brownian printre blocuri și citind adresele scrise pe la scările lor, acolo unde există adrese scrise. Părea chiar buimac.

Plec din parcare, ajung pe strada următoare și acolo dau iarăși peste omul respectiv. Scena parcă era un deja-vu: el cu telefonul în mână, arătându-l unui bărbat care mergea spre piață, și bărbatul respectiv a clătinat instant din cap a “nu știu, lasă-mă în pace” și apoi imediat l-a ocolit pe curier și și-a văzut de treabă.

Am oprit eu mașina și l-am întrebat ce caută. Surpriza a fost că omul era negru și nu vorbea română, că mi-a zis în engleză dacă știu adresa din telefonul pe care mi-l întindea. Adresa era ceva de genul Bulevardul Gheorghe Șincai 2, adică la strada mare, fix în intersecție, noi fiind în interiorul cartierului pe o stradă complet fără legătură cu ce căuta el, la vreo 500 de metri distanță pe jos.

Mi se pare urât că nu l-a ajutat nimeni, că nici măcar nu i-a acordat lumea câteva secunde pentru a-i auzi problema și a se uita pe adresa respectivă. Toți l-au ignorat rapid pe principiul “nu vreau, nu mă interesează, lasă-mă în pace”. Ospitalitatea aceea românească din legende nu știu unde o fi dispărut. Probabil odată cu legendele.

Dar totuși, cum ajungi curier dacă nu vorbești româna și nu știi să deschizi nici Google Maps? Pentru că am verificat, adresa respectivă este bine reprezentată în Google Maps, programul te-ar fi dus direct acolo, telefonul nu era vreun Huawei. Nu știu ce hartă folosește Tazz, dar bănuiesc că una bună, că altfel ar fi stupid. Cum se întâmplă astfel de lucruri?

I-am zis livratorului să o ia zdravăn la pas spre bulevard, că mai are de mers mult până acolo. I-am explicat pe unde vine adresa căutată. Nu știu dacă m-a înțeles bine. Cineva cred că a primit mâncarea foarte rece.

asus s5507

    43 comentarii

  1. Mi se pare kitsch nasul “rosu” din botul masinii.
    La ce mizerie e pe strazi numai rosu nu ramane.

      (Citează)

    • Cred ca a spus la mișto faza cu nasul roșu :)))

        (Citează)

    • Radu sper ca ai dorit sa scrii “o persoana mai putin alba/ de culoare/ african” , negru e o culoare nu o persoana.

        (Citează)

    • Mihai Dobre, sa inteleg ca nu te uiti prea des de revelion la Antena 1. Sigur ca Negru e o persoana, l-au dat afara de la antena si acum face livrari la tazz.

      Pentru Radu, da, si eu ma intreb cum de a trecut de toate rundele de interviu ca sa se faca curier, si cum nu si-au dat seama cei de la HR ca nu stie sa foloseasca google maps. Mai ales, ca fiind negru si nestiind romana avea atatea alte oportunitati in cariera.

        (Citează)

    • @Mihai Dobre, cand vorbesti despre o persoana caucaziana spui ca este “alb” sau ca este “mai putin negru”.

        (Citează)

    • ba andrei g tu nu ai de munca? vad ca toata ziua buna ziua comentezi pe blogurile tarii. ai comentarii cat de cat pertinente de obicei, dar acum ai dat cu mucii-n fasole

        (Citează)

    • @GabrielG, mie mi se pare ca voi astia care insistati ca nu trebuie folosit in niciun context cuvantul negru, perpetuati problema rasismului. Pur si simplu in articol a fost folosit ca o descriere, neavand nicio conotatie peiorativa.

      Tu consideri ca este ceva jignitor, rusinos pentru un om sa fie negru? Eu nu consider asta, cum nu consider nici ca este rusinos sa fii asiatic, musulman, alb/caucazian.

        (Citează)

    • @andrei g – ce relevanta are culoarea pielii in povestea lu’ radu? daca tinea neaparat sa descrie persoana aia putea sa foloseasca alte cuvinte.

        (Citează)

    • @GabrielG, a vrut sa le explice cititorilor ca era o persoana care nu stia limba romana pentru ca venea dintr-o zona din afara tarii (sau din afara Europei).
      Hai ca poate inteleg sa fie o problema daca discuti despre culoare pielii unui cetatean SUA care a avut acum cateva genaratii stramosi ce au fost sclavi. Desi si acest lucru este aberant. Dar de ce este o problema cand discutam despre locuitori din Africa? Ei nu au mai fost sclavi.

      In viziunea ta conteaza mai mult ca Radu a folosit un cuvant decat faptul ca l-a ajutat pe acel om. Nu vezi o problema aici?

      PS: nu am vazut africani care sa se planga de faptul ca sunt numiti negri. De ce ii bagi in aceeasi oala cu afro-americanii din SUA? De ce nu ii lasi sa decida ei singuri ce ii deranjeaza sau nu?

        (Citează)

  2. Tazz se extinde in Africa! Asteptam comunicatul de presa eMAG.

    Cel mai probabil altcineva a fost la interviul de angajare, daca a existat unul. Sau vreun smecher intreprinzator a luat job-ul si l-a subcontractat mai departe.

      (Citează)

  3. Explicația: s-au întâlnit cererea cu oferta. Unul avea nevoie de serviciu, altul nu găsea oameni pt posturile disponibile.
    Sunt o grămadă de domenii pt care se găsesc foarte greu muncitori. Cam toate domeniile au problemă cu forța de muncă.

      (Citează)

  4. Nu știu de unde vine mitul ca romanii sunt ospitalieri sau ca și-ar ajuta semenii. Chiar și când sunt plătiți să o facă, multi parcă o fac in scârbă sau sunt enervați că trebuie să facă asta.

    Referitor la curier, poate are foarte mare nevoie de bani și altceva nu știe să facă. Sigur nu o face de plăcere.

      (Citează)

  5. Ai zis negru !!!!! Nu se poate !!!Esti rasist !
    Glumeam..
    Poate ar trebui careva sa ii faca un training

      (Citează)

  6. Hei!

    Am patit faza asta de vreo 3 ori la Tazz si o data la Bringo. Curierii vorbesc doar engleza, si aia cu greu, dar oricate repere le-as fi dat, stat cu
    ei la telefon, tot am iesit pe strada cautandu-i. Pareau ca nici nu se uita dupa ce le spuneam, gen chiar peste drum de un ditamai restaurantul, cu firma mare, vizibila.
    Si adresa e corecta pe Maps, probabil n-au incredere in clienti ca ar fi pus-o corect sau locationul merge ok ;))
    Desi am vazut si la colegii tineri de la job ca nu stiu sa se uite pe o harta si prefera tot asa sa li se spuna in metoda clasica, desi sunt nascuti cu telefonul in mana 🤷‍♀️

      (Citează)

  7. La noi de ce nu se dau indicatii folosind punctele cardinale? ca in filme

      (Citează)

    • conspicuous:
      La noi de ce nu se dau indicatii folosind punctele cardinale? ca in filme

      Pentru că la noi orașele nu sunt construite după sistemul grid, aliniat cu punctele cardinale. Centrele urbane din Europa s-au dezvoltat muuuuuuult înaintea celor din SUA, când nevoile și criteriile erau cu totul altele. De aceea majoritatea orașelor au evoluat natural fie de-a lungul orașelor, fie radial dintr-un centru de interes (cel mai des o piață/târg) și nu interesa pe nimeni încotro e vestul.

        (Citează)

    • Adrian: majoritatea orașelor au evoluat natural fie de-a lungul orașelor raurilor

      Poate ma ajuta Radu si corecteaza in comentariul original…

        (Citează)

  8. Oamenii se împart în două tabere: cei care își pun nas roșu și coarne la mașină în perioada Crăciunului, și cei care nu.
    Radule, tu chiar ai pus nas și coarne sau era spusă la mișto treaba ?

      (Citează)

  9. La un moment dat erau doua nr. 20 pe Google Maps pe strada mea, unul corect, unul pe partea cealalta a strazii, la 300 de metri distanta. Am reusit sa il scot pe cel gresit, cineva l-a pus la loc, l-am scos iar si deocamdata a ramas scos. Toti curierii mergeau la nr. gresit: “sunt in fata la Loto, pe unde intru?”. A durat putin pana sa ma prind care-i problema.

      (Citează)

  10. alunelu:
    La un moment dat erau doua nr. 20 pe Google Maps pe strada mea, unul corect, unul pe partea cealalta a strazii, la 300 de metri distanta. Am reusit sa il scot pe cel gresit, cineva l-a pus la loc, l-am scos iar si deocamdata a ramas scos. Toti curierii mergeau la nr. gresit: “sunt in fata la Loto, pe unde intru?”. A durat putin pana sa ma prind care-i problema.

    Same here, am reusit sa sterg si sa updatez pin’ul cu adresa ca mai apoi altcineva sa il puna la loc. La cum s’a construit in Bucuresti apare pe fiecare bloc cate o tablie cu o adresa existenta deja. Iar cea mai mare confuzie e cand avem ‘strada’ si apare si ‘intrarea’ sau cand numarul 2 nu mai e continuat de 4 si intre ele vis-a-vis sa fie 3

      (Citează)

  11. Nu e clar de ce il evitau oamenii? Ca nu vorbea romana! Am observat ca multi romani reactioneaza destul de ciudat cand intalnesc straini, de frica de a nu se face de râs ca nu vorbesc/inteleg engleza.
    Poti face un test sa intrebi in romana si o sa vezi ca majoritatea iti vor raspunde si te vor ajuta cu placere.

      (Citează)

    • Daca esti alb

        (Citează)

    • @C, nu prea sunt probleme cu rasismul in Romania (sau cel putin eu nu le-am vazut). Marius are dreptate, romanii sunt mai degraba speriati sa nu se faca de ras ca nu cunosc limba engleza.
      Incearca tu, alb fiind, sa te duci imbracat cu o haina de taz si cu gluga in cap si sa intrebi o femeie in varsta ceva in engleza. Te asigur ca nu o sa primesti niciun raspuns.

        (Citează)

  12. Nu am nimic cu strainezii care lucreaza la noi in servicii. Insa am si eu o problema cu ei cand NU STIU si NU INTELEG ce le zici , chiar si in engleza.

    Mai prind din cand in cand cate un strainez pe bolt si ma duce in pl cu satelitu unde citeste el pe waze.

    Aplicatia tazz de curieri lucreaza ff usor cu toate aplicatiile de navigare de pe iphone/android.

      (Citează)

  13. Mihai Dobre:
    Radu sper ca ai dorit sa scrii “o persoana mai putin alba/ de culoare/ african” , negru e o culoare nu o persoana.

    Negru nu este culoare. :-)

      (Citează)

  14. Eu incerc să țin corectă harta google din zona mea de influență, editam google maps și inainte de scandal și acum dupa ce s a dat drumul la o editare simplă.

      (Citează)

  15. Radu, in ultima vreme cam multa ”maculatura”

      (Citează)

  16. Ospitalitatea românească e doar un mit. Suntem la fel de grețoși, aroganți și miserupiști ca francezii (cea mai xenofobă nație, din punctul meu de vedere). Omul ăla “negru” nu a acceptat un astfel de job din plăcere, sunt sigură. Eu nu înțeleg de ce ar veni un african să muncească aici, când în vest ar putea să câștige de 3-4 ori mai mult, plus civilizație, sistem sanitar și educațional excelent. De ce ai alege cea mai jegoasă țară din UE? Am tot văzut “negri” in zona in care locuiesc, inclusiv angajați la spălătorie.

      (Citează)

    • De ce ai alege Romania? Pentru ca nu mai gasesti de lucru in Germania, sau in Franta. Sau pentru ca nu mai poti ajunge in Anglia, care era destinatia preferata pentru imigranti.

        (Citează)

    • In Franta sunt cele mai mari comunitati de evrei si musulmani din Europa. Banuiesc ca nu ii atrage xenofobia francezilor.

        (Citează)

    • Pentru ca multi care vin din saracie vad romania ca fiind o tara ok, ceea ce si este. Doar noi avem obsesia asta ca suntem cei mai prosti si urati din lume.

      Sigur ca nu suntem germania, dar probabil oe a vost mai usor sa isi gaseasca ceva aici.

        (Citează)

  17. Cred ca la Tazz e o problema si cu formatul adresei, e un singur camp in care completezi toata poezia, asa ca fiecare foloseste ordinea sau prescurtarile proprii.
    Pentru un om care nu a trait in Romania, sau chiar pentru unul care a trait la tara, e foarte greu de parcurs si inteles un “string” de tipul: “str.Sperantei nr.27 bl.3B sc.3 et.3 ap.33 sect.3”
    Am patit si eu, tot cu un om de culoare, tot vorbind engleza aproximativa, stand in fata scarii si intrebandu-ma daca e unde trebuie. Mi-a aratat o adresa scrisa ca cea de mai sus. Apoi s-a urcat cu mine in lift si nu stia pe ce buton trebuie sa apese, ca nu stia care din insiruirea aia de cifre e etajul.
    Daca ar fi niste campuri separate, cu eticheta tradusa in engleza la nevoie, ar fi mai usor de inteles pentru oricine unde trebuie sa ajunga.

      (Citează)

  18. Haha, ce tare, si eu l-am intalnit pe acest baiat (sau pe unul ca el)… Era in spatele blocului si cauta o adresa si l-am indrumat catre ea.
    Partea nasoala e ca, de obicei, uber-ul, bolt-ul si uneori si tazz / glovo ajung in spatele blocului cand dau adresa mea. Deci, in cazul asta, e posibil sa fi fost o eroare de harta / locatie.

      (Citează)

  19. Mi se pare urât că nu l-a ajutat nimeni, că nici măcar nu i-a acordat lumea câteva secunde pentru a-i auzi problema și a se uita pe adresa respectivă. Toți l-au ignorat rapid pe principiul “nu vreau, nu mă interesează, lasă-mă în pace”.

    Ei au procedat corect. Tu nu. Nu-i vorba de ospitalitate aici.

    Domnul acela care nu stia limba română avea drept de munca, l-ai intrebat? Ca Tazz angajeaza, din cate stiu, forta de munca in regim de ”parteneriat”, nu prea le pasă de detalii din astea. Te-ai intrebat unde locuia si dacă nefiind localnic cu vreo sansa de suport familial, castiga destul din livrari cat sa nu aiba nevoie sa isi suplimenteze veniturile ? Eu as fi sunat la ITM sau la politie in locul tau, imediat, sa ii anunt ca e un cetatean care nu vorbeste limba, munceste si e suspect sa nu fie in Romania cu toate formele legale, sau sa-si depaseasca orice statut de viza o avea el.

    Numai fiti fraieri, destul că vă bagă alde Câțu sau care a suplimentat numărul peste 100 de mii de săraci pe gât – nu că România ar fi plină de bogați.

      (Citează)

    • mai usor hitlere, nu toti romanii din germania vorbesc germana (doar un exemplu) si nu-i mai trimite nimeni acasa. pe cei care muncesc bineinteles.

        (Citează)

    • @Catalinx: Daca-l vezi accidentat de o masina sa nu suni la 112. Mai intai il intrebi daca a intrat legal in RO. Daca a completat PLF. Daca are viza de turist / munca …
      Apoi il intrebi daca si-a platit impozitele.
      Iar, pentru intrebarea finala il intrebi ce parere are despre ortodoxism si familia traditionala.
      WTF. Exista politie de frontiera (pentru a verifica daca a intrat legal). Exista biroul de imigrari (sau ceva de genul asta). Exista ITM pentru a verifica legalitatea muncii lui.
      Atata timp cat nici eu, nici tu nu lucram la institutiile astea nu as vedea de ce am intreba acest lucru.
      Daca vrei sa fii mai catolic decat Papa, fa o sesizare la ITM / Politia de frontiera / biroul de imigrari etc.

        (Citează)

  20. Andrei G: De ce ai alege Romania? Pentru ca nu mai gasesti de lucru in Germania, sau in Franta. Sau pentru ca nu mai poti ajunge in Anglia, care era destinatia preferata pentru imigranti.

    Vorbesti din auzite. Sunt intr-o tara nordica unde numai cineva tampit sau puturos nu gaseste de munca.

      (Citează)

    • Si cati africani sunt in tara aia nordica? Cat de usor se ajunge acolo pentru cineva care nu este cetatean european?

      In plus, eu am comentat in legatura cu Franta si Germania, iar tu imi argumentezi ca in nord se gaseste foarte usor de munca. Care ar fi legatura?

        (Citează)

  21. Una din puținele mele experiențe cu livrarea la birou a fost legată de un foodpanda care nu a fost în stare să livreze în Electromagnetica de la KFC-ul din Liberty. Pentru cei care nu sunt localnici, cele două se află pe diagonală în aceeași intersecție. Electromagnetica fiind o ditamai fabrica nu vreo baracă pișpirie. El nu a găsit fabrica, nu biroul nostru din incinta acesteia (care, poate fi o oarecare aventură dacă nu intri pe la poarta care trebuie).

      (Citează)

  22. the_real_blue

    01/02/2022 la 8:45 PM

    Era negru ….de suparare!

      (Citează)

  23. Daca nu cunoștea română, e greu sa fie inteles de unele persoane in varsta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus