►► Susține blogul cu un click la: eMAG・Fashion Days・Finestore・Dyson・Flip・PC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄
Nu mă vait ca o babă șocată de noile vremuri, ci doar fac o observație.
Acum mulți ani, în perioada de casete video a României, filmele erau violente. Dolph Lundgren tăia gâturi în slow motion, țâșnea sânge ca din arteziana din mall-ul din Vitan.
A urmat apoi o vreme ceva mai liniștită în Hollywood. Alt curent, alte vremuri. Oamenii erau împușcați discret și cădeau morți. Un cuțit se băga rapid, un gât se rupea la fel de iute, dar era filmat din spatele personajului principal, ca să nu-ți arate cu lux de amănunte scena.
Treaba asta s-a schimbat recent. Cred că schimbarea a venit odată cu Game of Thrones, unde probabil vă amintiți că erau destul de des scandaluri legate de violența foarte mare din unele episoade. Dezmembrări, scoateri de ochi, smulgeri de unghii și alte torturi erau arătate în prim plan, cu zoom unde trebuie, cu lux de amănunte. Dar it’s not TV, it’s HBO, regulile audiovizualului nu se aplicau și acolo sau ceva așa și deci era permis.
Și de atunci multe seriale sau filme au rămas așa pe streaming. The Witcher sezonul 2 are în penultimul episod o scenă în care vrăjitoarea pe jumătate bună îi bagă cu încetinitorul cuțitul în ochi unuia pe care-l paralizase. Apoi îi omoară pe încă vreo 4-5 paralizați la fel de lent, în timp ce camera arată cu lux de amănunte cum le taie gâtul, cum le bagă cuțitul în inimă, în ceafă șamd.
M-am uitat recent la Cowboy Bebop. Un serial cam fără cap și coadă, nu memorabil, dar na, măcar mai revine genul western SF în actualitate. Aceeași problemă și acolo, sunt câteva scene în care personajul foarte negativ bate, taie, torturează și omoară pe alții în timp ce este filmat de aproape, cu sânge care se scurge ușor de pe lamă înainte de a fi șters de pieptul victimei. Ecaterina pe HBO: la un moment dat se apucă toți să scoată cu degetele ochii de pe capetele unora decapitați. Ozark: tăieri de gâturi-arteziene.
Se întâmplă și în jocuri. M-am uitat recent la un clip pe YouTube despre Dishonored 2, care-i un joc din 2016. Foarte violent era și acel clip. O mulțime de victime cu capul rupt, mandibula smulsă, sânge în toate părțile, explozii de membre șamd. Eu l-am jucat pe stealth, așa că n-am văzut atâta violență. Omul care filmase clipul în juca însă pe “acțiune”, cu mult mai multă violență.
Deathloop este similar. Nu mă mir, e făcut de aceiași dezvoltatori. M-am uitat la un clip cu jocurile anului 2021 și până și Matilda a zis “băi, wtf” când a văzut scene din Deathloop. Eu nici măcar nu mai observam astfel de violență, dar ea m-a făcut să mă gândesc la astfel de aspecte.
Mai are impact asupra mea? Nu, sunt prea bătrân și cu capul pe umeri pentru asta. Dar în viitor nu mă vor mai mira știri despre cum trei adolescenți au bătut un om al străzii noaptea, așa cum s-a întâmplat recent. Sau despre torturarea animalelor. Sau despre cum în vreun nou mass shooting criminalul avea 19 ani și a fost influențat de jocuri video.
Înainte mi se părea o tâmpenie scuza asta cu influența nefastă a jocurilor video. Mi se părea ceva spus la știri pentru că trebuie găsit un vinovat, iar de vină nu poate fi accesul prea facil la arme, ci mereu altceva.
Violența de o duritate mult mai mare a devenit ceva uzual în seriale și filme, iar platformele de streaming pot difuza orice. Nu înțeleg însă de ce fac asta. Ce aduce în plus tăierea vizibilă de mațe? Cum îmbunătățește scena aceasta calitatea entertainment-ului oferit? Astfel de scene îi fac pe majoritatea oamenilor să spună “uh… cam scârbos”. Sunt sigur însă că pe unii care au creierul cablat greșit, foarte puțini la număr din fericire, această… nu glorificare, ci banalizare a violenței, prezentarea ei cu lux de amănunte, îi face să exclame “ce tare a fost asta!” și “așa se face” și poate să o facă și ei cândva.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
20 comentarii
09/02/2022 la 6:44 AM
Man, senzația asta (că e prea multă violență în filme/jocuri/tv/etc) este încă unul din efectele unui copil în familie.
Cheers!
Adrian(Citează)
09/02/2022 la 10:04 AM
Dar de desenele alea tîmpite cu bătăi și distrugeri de roboți, de acu 2 decenii, ce zici? Că-i zăpăceau pe bieții copii de mici…
marinel(Citează)
09/02/2022 la 11:34 AM
hahaha for real. urmeaza sa se ia de astia tineri ca vorbesc romgleza. peste cativa ani va sparge mingi de fotbal in spatele blocului.
GabrielG(Citează)
09/02/2022 la 8:11 AM
Cu un simplu click, oricine are acces la violenta reala. E plin netu de siteuri de genu. Asa ca violenta asta regizata e parfum.
Ca nu e normal, asta e alta discutie, dar daca asta se cere asta se ofera. Realism.
Blackskull(Citează)
09/02/2022 la 8:16 AM
Acest titlu imi aminteste de vechile jocuri “Manhunt”.
Oare Rockstar va mai lansa vreodata o a treia parte?
Cel mai prbabil, raspunsul este unul negativ.
Dacian(Citează)
09/02/2022 la 8:53 AM
“Înainte mi se părea o tâmpenie scuza asta cu influența nefastă a jocurilor video. Mi se părea ceva spus la știri pentru că trebuie găsit un vinovat, iar de vină nu poate fi accesul prea facil la arme, ci mereu altceva.”
:-))
Din ciclul “buna dimineata”.
Da, cum se zice si mai sus, e din cauza ca ai devenit tata si ti s-a activat instinctul protector.
De aia zice lumea ca “un copil te schimba”. Te schimba pt ca majoritatea oamenilor traiesc cu capul in nori si de-abia cand au copil incep sa inteleaga una alta. :-)
Marean(Citează)
09/02/2022 la 9:01 AM
da maica, pe vremea noastra nu se intampla asa ceva..
2Du(Citează)
09/02/2022 la 9:55 AM
Din ce am observat în filme, în teatru – regizorii încearcă să te treacă prin mai multe emoții, unele extreme: mor părinții – regreți, se întâmplă ceva frumos – te bucuri, tot felul.
Nu tot filmul e doar acțiune, ți se induc și alte emoții.
Poate și violența, chiar extremă, e în această gamă.
Olivian Breda(Citează)
09/02/2022 la 9:57 AM
Daca vor fi trei adolescenti care bat un om al strazii, asta nu va avea legatura cu jocurile video violente. Au fost si in generatia noastra o multime de jocuri la fel de violente, singura diferenta fiind ca nu avea atat de multe efecte grafice.
Sa ne aducem aminte de Carmageddon, un joc in care te plimbai cu masina si scopul principal era sa omori pietoni intr-un mod cat mai spectaculos. Si nu am vazut hoarde de tineri care sa se suie in masini si sa vaneze pietoni.
Iar partea cu filmele care arata scene violente nu a disparut niciodata. Poate ca Hollywood-ul a incercat sa faca filme ceva mai ponderate pentru a avea un numar cat mai mare de spectatori, insa au fost o multime de filme europene si asiatice foarte cutremuratoare.
PS: nu stiu de ce atunci cand s-a lansat Game of Thrones s-au revoltat unii in legatura cu scenele violente si cele sexuale, in conditiile in care Spartacus a fost un nivel peste si a fost lansat cu cativa ani inainte.
Andrei G(Citează)
09/02/2022 la 10:02 AM
Nu mi se pare, depinde la ce genuri te uiti. La fel si cu jocurile. Erau anumite nivele din doom de imi tremurau chilotii. Acum efectele sunt mult mai bune, dar si pe vremuri avea grija mintea sa completeze detaliile lipsa.
Diferenta o vad doar in numarul de jocuri sau filme lansate anual, care e incomparabil mai mare.
Robert(Citează)
09/02/2022 la 10:17 AM
What?
Boss, eu am crescut cu Alien, Total Recall si Robocop la TV. Despre ce vorbesti?
Invers media a devenit mai putin violenta in incercarea de a atrage clasificari cat mai generale sa poata zice ca e adresat “intregii familii”. Vezi suita de filme si seriale marvel/disney.
In schimb societatea a devenit mai sensibila.
alxzen(Citează)
09/02/2022 la 10:38 AM
Nu prea sunt asa violente filmele, in sensul ca e loc de mai mult si mai bine, gen un serial cu scene ca in Hostel ar rupe, sau poate sa mai iasa ceva gen Blood Drive sau Banshee care au avut un pic de violenta.
sin(Citează)
09/02/2022 la 10:56 AM
Da, uitasem total de Banshee. Ala mi s-a parut un film cu adevarat violent. Adica era vorba de violenta reala, cu care te poti intalni in viata de zi cu zi, nu povesti cu sabii si lupte in stil medieval.
Andrei G(Citează)
09/02/2022 la 11:05 AM
Succes mare au avut în anii 80 filmele vechi cu Bud Spencer, când criticii și-au dat seama ca exista și violenta care binedispune, fără sânge grozavii unde în 2 secunde antagoniștii erau în picioare dacă voiau..
Comicul și buna dispozitie le-a adus pentru întreaga cariera violenta un Leu de Argint la Veneția cuplului Terrence Hill și Piedone.. na.
Vedeti pe Amazon Prime documentarul cu violenta și în western pe vremea bunicilor ..(Le 1000 vite di Bud Spencer
Stagione 1)
Petronius(Citează)
09/02/2022 la 11:27 AM
De cand cu streaming-ul, consumul a explodat. Cred ca discutam de doua ordine de marime peste anii 70-80, cand erau o mana de seriale pe care le vedea cam toata planeta, de la cap la coada. Pentru cei foarte tineri, inclusiv Romania comunista accesa acele seriale, inainte de venirea anilor 80, cot la cot cu America si Europa de Vest. Vorbesc de chestii care par acum exotice de genul Dallas, Colombo. Kojak sau Mannix.
Violenta (de cele mai multe ori complet gratuita) e bagata acum din lipsa de altceva, trebuie sa gasesti un stimul sa maresti consumul pentru un serial altfel fara nicio sare sau piper.
silicon_v(Citează)
09/02/2022 la 12:37 PM
Fiecare noua iteratie trebuie sa socheze mai mult, ca sa atraga privitorul si sa ii mentina atentia. De aceea exagereaza tot mai mult cu violenta grafica.
Gaelex(Citează)
09/02/2022 la 2:29 PM
Da, a revenit violenta, dar mi se pare ca lipseste ceva. inainte era naiba stie cum, sa zicem mai eroica, combinata cu actiunea.
Acum de multe ori e tortura, aiurea, pas.
Filmele horror nu m-au interesat niciodata.
mac gregor(Citează)
09/02/2022 la 4:27 PM
In filme si seriale si mie mi se pare gratuita de multe ori violenta si as prefera sa fie tone down. Poate pentru ca acolo sunt persoane reale pe care le vezi si se activeaza niste simturi empatice.
In jocuri, chiar nu ma deranjeaza, daca face parte din actiune. Daca e un scop in sine (vezi fatalitatile din MK11), nu ii vad rostul.
Sol(Citează)
09/02/2022 la 6:30 PM
De acord cu tine ai perfecta dreptate in articol !!
Cine nu realizeaza asta si vad multe persoane care o dau ca e de la “efectele unui copil în familie.” au o optica cam gresita si nu realizeaza !
Fix ce spui tu chiar asa este – violenta gratuita pentru minti bolnave!
GabiC(Citează)
10/02/2022 la 10:08 AM
Radu a spus ca in ultima perioada a observat ca este mai multa violenta in filme/jocuri, iar comentariile au fost legate de faptul ca el abia acum observa asta pentru ca are un copil si ca acest lucru i-a schimbat perceptia. Nu a zis nimeni ca nu exista violenta (care uneori este gratuita).
Andrei G(Citează)