un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 27 februarie 2022

27 Feb 2022  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

Airbus va testa alimentarea cu hidrogen pe un A380. Poate renaște hidrogenul, că în domeniul automobilelor nu prea mai sunt speranțe. În aeroporturi, însă, poți avea ce infrastructură vrei pentru astfel de situații.

Ce este SWIFT și de ce eliminarea Rusiei ar fi o sancțiune. Comparație între armata Ucrainei și a Rusiei. De 10 ori mai multe avioane are Rusia. Germania s-a răzgândit și va vinde arme Ucrainei. SUA ar putea trimite rachete Stinger (sol-aer) și Javelin (anti-tanc). S-ar putea să ajungă prea târziu. Belgia va oferi Ucrainei combustibil și mitraliere. Geeks for Democracy plănuiește organizarea unui call-center pentru refugiații ucraineni. Câteva blindate rusești au rămas fără combustibil și ucrainenii au făcut mișto de ele.

Un copil a murit după ce artileria rusă a lovit spitalul de oncologie pentru copii din Kiev. Am găsit de fapt multe articole despre autobuze, case, ambulanțe și altele lovite de ruși, cu mulți civili ucraineni morți. Nu sunt știri confirmate,  Facebook nu permite mass-mediei rusești de stat să ruleze reclame. Rusia închide spațiul aerian pentru companiile românești. România a luat anterior o măsură similară. Cariera politică a președintelui Zelensky.

Clipul acesta arată secția de neonatologie a unui spital mutând copiii în subsol pentru a-i proteja. Că veni vorba de copii, televiziunile române trebuie să se oprească din a mai întreba copii ucraineni “cum te simți acum că un părinte a rămas în Ucraina?” și alte tâmpenii din acestea. Nu ajută cu nimic pe nimeni. NY Times are alte imagini din Ucraina pe acel cont. O listă de organizații care activează în Ucraina sau ajută ucraineni refugiați și pentru care puteți dona bani.

Recorder a făcut un reportaj la Vama Siret, la frontiera cu Ucraina:

Despre Linus Carl Pauling, unul dintre cei 4 oameni care au primit două premii Nobel. Și unul dintre cei doi oameni care a primit premiul Nobel în două domenii diferite. Și nici nu avea diplomă de liceu.

Sally Kellerman, actrița care a jucat rolul Margaret Hot Lips Houlihan în MASH, a decedat la 84 de ani.

Căciula Ameliei Earhart ar putea fi vândută cu 80.000 de dolari la licitație. A purtat-o când a traversat Atlanticul. Amelia Earhart a fost prima femeie care a traversat Atlanticul solo și un aviator de renume. A dispărut in 1937 deasupra Oceanului Pacific.

Bucăți din planeta Marte au ajuns pe Pământ ca meteoriți. Un impact puternic aruncă în spațiu sol marțian și acesta ajunge pe Terra ca meteorit. Din analiza lui se pot trage diverse concluzii despre evoluția planetei roșii.

Un clip despre cum iese transpirația din deget. Nu știu dacă-i adevărat, dar dacă da, interesantă filmarea.

Doi ani pe bicicletă. Cineva a mers cu bicicleta din Canada până în sudul Argentinei și puteți vedea fotografii din această călătorie. În trecut, a scris cartea Un an pe bicicletă despre călătoria din Amsterdam în Singapore.

O rețetă simplă de pâine baghetă.

De ce oamenii au penisul lung, dar testiculele mici. Forma umană a fost conturată și de monogamia necesară în triburile primitive, se pare.

Două persoane au cumpărat 105 miliarde de tokenuri Shiba Inu.

Primul paragraf din diverse cărți celebre. Introducerea contează.

asus s5507

    34 comentarii

  1. Eu folosesc reteta lui Bertinet pentru baghete si ies mai bine decat 90% din ce gasesti pe la noi. E si mai simpla, fara preferment si extract de malt, doar apa, faina, drojdie si sare.

    15-20 de minute la mixer, slap&fold, 45 de minute la temperatura camerei, slap&fold, 30 de minute la temperatura camerei, 10-24 ore la frigider, formare, 45 de minute la temperatura camerei si apoi 20-25 de minute la cuptor. Simplu si delicios.

    https://imgur.com/PRXBikQ

      (Citează)

    • Mi se pare ca au coaja prea tare, iti poti buli gingia.

      Eu am incercat la paine urmatorul lucru: am dat cu ulei de masline pe deasupra si am copt-o acoperita. A iesit coaja rumena, putin crocanta, si cumva si mai gustoasa de la uleiul ala. Acum, la bagheta nu stiu cum se poate coace acoperita – poate cu o folie de aluminiu peste tava.

      Tot referitor la baghete: cele crestate pe lungime arata mult mai bine decat cele crestate in diagonala.

        (Citează)

    • Nu, aceea e tot cu preferment (poolish), o folosesc pe cea din cartea Crumb: 500g faina, 360g apa, 10g drojdie proaspata, 10g sare.

      Pentru coaja subtire trebuie abur, eu pun un pic de apa in cuptor la inceput. Baghetele se pot coace si intre doua tavi de cuptor (cea de deasupra inversata). Neaparat preincalzite.

        (Citează)

    • Ideea cu ulei de măsline pe deasupra seamănă a focaccia, care-mi iese de asemenea foarte bună după rețeta lui Lagerstrom.

        (Citează)

    • Pasionați de brutărie! Interesant, o să mai scriu una alta.

        (Citează)

  2. Am ramas uimit cum Germania a incercat toate subterfugiile ca sa nu sanctioneze Rusia. Am vazut ceva ce m-a enervat, ministra lor de externe zicea ca nu e bine sa excluda Rusia din SWIFT, ca nu mai pot trimite studentii rusi bani bunicilor! – https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25391708-italia-nu-opune-excluderii-rusiei-swift-germania-noi-justificari-studentii-rusi-nu-trimite-bani-bunicilor.htm

      (Citează)

  3. Încerc să înțeleg ceva, legat de Swift (și de alte sancțiuni din zona asta).
    Să zicem că se întâmplă asta, Rusia e “deconectată” de la SWIFT.
    De asemenea, conturi blocate prin bănci etc.

    Apoi, să zicem că Putin mai stă vreo săptămână (o lună, oricât) prin Ucraina și se retrage în Donbas sau înapoi în Rusia.

    Ce se întâmplă după aia? Rămâne deconectată Rusia? Da’ de unde! Rămân blocate conturile alea? Da’ de unde!
    Adică măsurile astea sunt așa… hai să facem ceva. Nu înțeleg de ce toată lumea consideră că Putin e maro la pantaloni când aude de SWIFT.

      (Citează)

    • Cash flow.
      Posibilitatea de a face si de primi plati sunt ca sangele pt o economie. Adica daca intrerupi o vreme degeaba ii mai dai drumul dupa o vreme.
      Gandeste-te cum ar fi sa nu-ti primesti salariul vreo 2-3 luni… cu ce te ajuta gandul ca ii vei primi la toamna cand tu trebuie sa mananci acum si nu ai cu ce plati mancarea?

      Sa zicem ca tu esti un exportator care tb sa livreze niste marfa in Rusia dar acum ei nu mai pot plati. Nu le mai dai marfa, corect? Si acum depinde ce marfa e aia… Daca sunt telefoane smart, e ok, nu moare nimeni. Dar daca sunt medicamente…

      La fel in oglinda, exportatorii rusi nu isi mai primesc banii, deci nu mai au cu ce sa isi plateasca angajatii, furnizorii etc

      Asta e teoria, in practica nu stiu ce se va intampla, ca nu se stie deocamdata nici macar daca sunt toate bancile pe lista etc.

        (Citează)

    • Cash flow.

      Ps am scris un comentariu mai lung dar vad ca Radu nu ma lasa sa public, intra in spam.

        (Citează)

    • Adrian: Apoi, să zicem că Putin mai stă vreo săptămână (o lună, oricât) prin Ucraina și se retrage în Donbas sau înapoi în Rusia.

      Părerea mea este că Rusia nu se va retrage în Donbas decât după negocieri în care obține reintrarea în Swift, eliminarea altor restricții șamd. De asta cuceresc cât mai mult din Ucraina, ca să aibă cu ce negocia o retragere la noi granițe.

        (Citează)

    • Marean: Sa zicem ca tu esti un exportator care tb sa livreze niste marfa in Rusia dar acum ei nu mai pot plati. Nu le mai dai marfa, corect?

      Și nu doar atât. La astfel de sancțiuni, rușii pot răspunde cu sancțiuni complementare. Nu știu ce are Germania prin Rusia, dar probabil este o piață mare pentru mașini de lux și multe alte produse. POate au fabrici pe acolo, poate mâine le naționalizează rușii șamd.

        (Citează)

  4. Ucrainean – ucraineni. Nu fi Geoană

      (Citează)

    • Ce mi.se pare relevant este expunerea realitatii ca atat imparatul cat si armata sa sunt goi. Inafara de posesia de arme nucleare tot marketingul desantat facut in ultimii 5-10 ani de Kremlin despre forta sa militara sofisticata sunt la fel de reale si operationale ca si alimentarele pline prezentate in reportaje la Telejurnalele ceausiste ale anilor 80.
      O dictatura corupta si fricoasa ca cea rusa nici nu putea fi capabila de altceva decat de minciuni despre cat de mare/tare este.

      Mi se pare ireal. Armata rusa arata nu foarte diferit de cea romana pe care am cunoscut-o in cei 1 an si 4 luni de armata facuta la finalul anilor 80.
      Cred ca sfarsitul administratiei Putin ca si momentul in care nu va mai pasa nimanui ce vrea sau ce are de spus Rusia in Europa sau in lume e teribil de aproape.
      O asemenea slabiciune a tarii ce se voia alpha dog si bully ul suprem, nu poate si nu trebuie sa ramana neexploatata.

        (Citează)

    • Cipper:
      Ucrainean – ucraineni. Nu fi Geoană

      Mulțumesc, am corectat.

        (Citează)

    • Tom: Ce mi.se pare relevant este expunerea realitatii ca atat imparatul cat si armata sa sunt goi. Inafara de posesia de arme nucleare tot marketingul desantat facut in ultimii 5-10 ani de Kremlin despre forta sa militara sofisticata sunt la fel de reale si operationale ca si alimentarele pline prezentate in reportaje la Telejurnalele ceausiste ale anilor 80

      Nu știu de ce zici asta. Chiar și o armată cu probleme este mult mai puternică decât orice țară din Europa. Cu suficiente blindate și soldați poți ocupa orice țară, mai ales cu aviație Rusiei în spate.

      Nu cred că se aștepta nimeni să o facă fără pierderi. Pe de altă parte, Ucraina este de 2,5 ori mai mare decât România, mai mare decât Franța și Germania. Nu poți cuceri astfel de suprafețe în 3 zile, dar asta nu înseamnă că rușii au probleme. Mie mi se pare că nu s-au flexat prea tare probabil și pentru a evita victime colaterale sau propriile pierderi.

        (Citează)

    • @cipper (politialimbii) :
      ia zi ceva despre “vroiam” (fără copy-paste de pe net): vine de la verbul “a vrea” sau de de la verbul “a voi” ? (despre care mulți nu știu că există în dex)

        (Citează)

    • Tom: Ce mi.se pare relevant este expunerea realitatii ca atat imparatul cat si armata sa sunt goi.

      Cu impresia asta am ramas si eu dupa ce am pierdut mult prea mult timp văzând filmulețe din conflictul asta:
      – In primul rând moralaul rusilor: niște puști de 18-20 ani ce nici nu știu bine ce fac. Mulți raporteaza ca au facut antrenamente, li s-au luat telefoanele au fost mutați și in ultima clipa apoi trimiși peste graniță. Sunt neinformati, și nu cred în ce fac. De aici situațiile in care discută cu sătenii și se retrag cu tancurile eventual făcând usor cu mâna.
      – în prima fază invazia parea complet neplanificată. Nu m-ar mira să fie nisteyes man care executa niște ordine fara sens. Echipamente ramase fără combustibil, transportoare abandonate, tancuri neînsoțite de infanterie.
      – sunt mesaje cum ca urainienii ar fi doborât avioane de parașutiști. Poate este doar propagandă, dar nu la ce am vazut nu m-ar mira să fi trimisi avioane cu multi oameni pe deasupra zonelor ostile.
      – cred ca rușii au crezut ca vor înainta in forță iar ucrainenii o să cedeze fara lupta precum afganii. Ucrainienii sunt fix la 180 grade.
      – initial rusii intrau in forta si alegeau unde au loc batalile, acum liniile de aprovizionare devin mai lungi și ucrainienii vor putea alege unde să-i atace, să-și concentreze forțele. Probabil o sa devina un conflict de uzură ce o sa-i falimenteze pe rusi.
      Așa par lucrurile pt mine, dar acum o saptamana nu credeam ca rușii or să atace Ucraina, deci…

        (Citează)

  5. O stire importanta in Dailymail umbrita de razboiul din Ucraina. Niste cercetatori au gasit in virusul covid secventa ADN din patentul Moderna din 2016 ce se dorea a fi un vaccin importiva cancerului. Aceiasi cercetatori spun ca sansele ca acea secventa sa fi aparut in mod natura este de una la trei trilioane. Sa vedem acum daca se face vre-o ancheta serioasa sau se pune batista pe tambal.

      (Citează)

    • Virusologul Luc Montagnier (nobel) a spus că covidul are 4 secvențe diferite de HIV în el, iar natura nu face așa ceva (bazat pe ”umila” lui experiență) dînd de înțeles că la ”proiectul” ăsta s-a lucrat în China.

        (Citează)

    • Dar acum este o diferenta, pentru ca nu este doar inca o proba ca virusul e facut in laborator, dar ai si o pista cine a contribuit la el.

        (Citează)

  6. nwradu: Nu știu de ce zici asta. Chiar și o armată cu probleme este mult mai puternică decât orice țară din Europa. Cu suficiente blindate și soldați poți ocupa orice țară, mai ales cu aviație Rusiei în spate.

    Nu cred că se aștepta nimeni să o facă fără pierderi. Pe de altă parte, Ucraina este de 2,5 ori mai mare decât România, mai mare decât Franța și Germania. Nu poți cuceri astfel de suprafețe în 3 zile, dar asta nu înseamnă că rușii au probleme. Mie mi se pare că nu s-au flexat prea tare probabil și pentru a evita victime colaterale sau propriile pierderi.

    Zic asta pentru ca:
    Armamentul nu este nici pe departe atat de sofisticat cum lasase sa se inteleaga. Armate ca cea turca sau greaca sunt semnificativ peste armata rusa dpdv al tehnicii de lupta.
    Doi, soldatii sunt vai mama lor, carne de tun, nepregatiti, prost comandati, lipsiti de moralul necesar, etc. Cu astfel de trupe, chiar nu mai conteaza calitatea armamentului manuit.
    Logistica ruseasca este de tot rasul. Razboiul se castiga cu: logistica, comanda, trupe pregatite/specializate, armament. Mi se pare ca nu bifeaza la niciuna suficient cat sa le asigure a winning chance. Ce au in favoarea lor sunt numerele. Insa in sec XXI numerele ajuta atunci cand nu incurca, cum e cazul acum.

    Tocmai, cred ca pana si armata romana a capatat un boost de incredere vazand cum arata si ce poate face “marea armata rusa”.
    E o revelatie pt armatele mai mici Nato.

    Cred ca in perioada ce vine cuvantul in marea neagra si SE europei se va juca intre rusia si turcia care are mai multe sanse sa preia rolul de jucator decisiv in zona.

    Dar poate Putin va opri ofensiva ca sa initieze pacea si sa recastige initiativa intr-o directie (non militara) care i-ar mai putea salva scaunul pt ca asta militara daca mai dureaza nu va face decat sa-i netezeasca iesirea din scena.

      (Citează)

    • Probabil că corupția și pupincurismul din rîndul generalilor au dus la aceeași boală ca-n Afganistan, cu armată și dotări minunate pe hîrtie.

        (Citează)

  7. theSame:
    @cipper (politialimbii) :
    ia zi ceva despre “vroiam” (fără copy-paste de pe net): vine de la verbul “a vrea” sau de de la verbul “a voi” ? (despre care mulți nu știu că există în dex)

    Testele le-am dat la școală. Nu sunt de la poliția limbii decât cu oamenii care trăiesc din scris. Dacă greșeai tu, treceam peste.

      (Citează)

  8. nwradu: Nu știu de ce zici asta. Chiar și o armată cu probleme este mult mai puternică decât orice țară din Europa. Cu suficiente blindate și soldați poți ocupa orice țară, mai ales cu aviație Rusiei în spate.

    Nu cred că se aștepta nimeni să o facă fără pierderi. Pe de altă parte, Ucraina este de 2,5 ori mai mare decât România, mai mare decât Franța și Germania. Nu poți cuceri astfel de suprafețe în 3 zile, dar asta nu înseamnă că rușii au probleme. Mie mi se pare că nu s-au flexat prea tare probabil și pentru a evita victime colaterale sau propriile pierderi.

    Exact Radu de aceeiasi parere sunt si eu fara sa fiu troll dar ma amuza toata lumea este experta pe net ca vai Russia nu se astepta, Zelenski ce tare, c’mon, doar daca te uiti la numere este clar, voi chiar credeti ca Putin si cei din jurul lui nu au facut o simulare la ce vor pati, sanctiuni etc.. treaba asta este pregatita cu multi ani in urma, noi sa fim sanatosi dar vremuri bune nu ne asteapta

      (Citează)

  9. E dileala maxima cu razboiu asta. Unii zici c-au turbat. Si-au umplut blogu numai cu filmulete si stiri d-astea. Or fi reale sau ba, dreacu stie.
    E razboi, e nasol, o sa fie nasol in continuare, fereasca sfintii sa ajunga si la noi, da’ deja e prea mult. Doar aia implicati direct acolo in ucraina, stiu care e realitatea.
    Si de putin nu cred sa scapam, daca nu-l fac ai lui din interior.

      (Citează)

  10. valentinul: Cu impresia asta am ramas si eu dupa ce am pierdut mult prea mult timp văzând filmulețe din conflictul asta:– In primul rând moralaul rusilor: niște puști de 18-20 ani ce nici nu știu bine ce fac. Mulți raporteaza ca au facut antrenamente, li s-au luat telefoanele au fost mutați și in ultima clipa apoi trimiși peste graniță. Sunt neinformati, și nu cred în ce fac. De aici situațiile in care discută cu sătenii și se retrag cu tancurile eventual făcând usor cu mâna.– în prima fază invazia parea complet neplanificată. Nu m-ar mira să fie nisteyes man care executa niște ordine fara sens. Echipamente ramase fără combustibil, transportoare abandonate, tancuri neînsoțite de infanterie.– sunt mesaje cum ca urainienii ar fi doborât avioane de parașutiști. Poate este doar propagandă, dar nu la ce am vazut nu m-ar mira să fi trimisi avioane cu multi oameni pe deasupra zonelor ostile.– cred ca rușii au crezut ca vor înainta in forță iar ucrainenii o să cedeze fara lupta precum afganii. Ucrainienii sunt fix la 180 grade.– initial rusii intrau in forta si alegeau unde au loc batalile, acum liniile de aprovizionare devin mai lungi și ucrainienii vor putea alege unde să-i atace, să-și concentreze forțele. Probabil o sa devina un conflict de uzură ce o sa-i falimenteze pe rusi.
    Așa par lucrurile pt mine, dar acum o saptamana nu credeam ca rușii or să atace Ucraina, deci…

    esti comic rau, iti plac jocurile de strategie, ce spui tu de ucraina e fix ca atunci cand pierdem noi cu germania cu 1-0 si spunem ca am jucat cel mai bun meci al nostru…gizas

      (Citează)

  11. marinel:
    Virusologul Luc Montagnier (nobel) a spus că covidul are 4 secvențe diferite de HIV în el, iar natura nu face așa ceva (bazat pe ”umila” lui experiență) dînd de înțeles că la ”proiectul” ăsta s-a lucrat în China.

    Luc Montagnier o luase pe aratura din 2010, cu nuante de homeopatie printre noile proiecte care il pasionau.

    Cat despre ce apare prin Daily Mail si pe alte site-uri obscure de prin India, o tara puternic afectata in pandemie de propria incultura si saracie, nu e putin ciudat asa ca s-a secventiat virusul ala acum si ca Biontech si restul au tacut malc si s-au gandit sa imparta profitul intre ei?

    Parca prea se leaga toate conspiratiile, mai ales cusute cu mici urme de adevar, singurul lucru adevarat e ca tehnologia mRNA era destinata pentru diverse tipuri de cancer.

    Conspiratii, conspiratii.

      (Citează)

  12. nwradu:
    Pasionați de brutărie! Interesant, o să mai scriu una alta.

    Noi și restul omenirii în pandemie 😅 si de banana bread!

      (Citează)

  13. nwradu: Mulțumesc, am corectat.

    Dexonline ref. MDA2 2010 zice că e normal și cuvântul “ucrainian”

    (polutzia… limbii)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus